Luxe boekweit stol
Boekweit is inmiddels al zo ingeburgerd, dat we in supermarkten al terecht kunnen voor boekweitmeel. Deze soorten zijn echter vaak niet biologisch, waardoor er sprake is van genetische manipulaties en bestrijdingsmiddelen. Als je boekweitmeel wilt gaan gebruiken, adviseer ik je in ieder geval biologische varianten te kiezen.
Je kunt ook nog een stapje verder gaan door biologisch/dynamische boekweitmeel te kiezen. Dichter bij de natuur zelf kom je niet. Deze varianten vind je alleen in geselecteerde biowinkels. Je herkent de meel aan het DEMETER keurmerk. Je kunt naast biologisch of biologisch dynamisch ook nog kiezen voor volkoren boekweitmeel. Boekweitmeel wordt erg veel ter vervanging voor gewoon tarwemeel gebruikt. Boekweitmeel bevat geen gluten en heeft zeer goede voedingswaarden. Het heeft een specifieke smaak, die lang niet door iedereen kan worden gewaardeerd. Naast boekweitmeel kunnen we ook boekweit in korrel kopen, en in geroosterde korrel, genaamd Kasha. Boekweitmeel vraagt in regel om meer vocht omdat het zeer droog opbakt.
Deze stol is luxe. Het bevat zowel frisse als zoete smaaknoten. En heeft dankzij de crispy topping van kasha een crunchy bite. Daar bovenop ligt ook nog eens een heerlijke laag chocoladeglazuur. Probeer dfaar maar eens vanaf te blijven!
Dit heb je nodig:
voor de stol:
- 650 gram boekweitmeel
- twee verse eieren
- 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
- drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
- een koffiekopje zonnebloempitten
- een eetlepel psyllium of twee eetlepels lijnzaad
- twee stengels verse citroengras, fijn gesnipperd
- warm water
Voor de topping:
- 350 gram boekweitmeel
- twee flinke eetlepels ceylon kaneelpoeder
- een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
- 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
- een koffiekopje kasha
- warm water
Voor de garnering:
- vijf eetlepls biologische magere cacaopoeder
- een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
- Warm water
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkante brownievorm met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de stol in een kom stevig door elkaar en voeg water toe, tot de massa goed smeuïg is geworden. Zorg ervoor dat het echt goed smeuïg is, zodat de stol niet te droog opbakt. Stort de massa in de vorm en verdeel.
Roer alle ingrediënten voor de topping in een kom door elkaar en voeg ook hier voldoende water toe om de massa goed smeuïg te maken. Stort op de massa in de vorm en verdeel. Bak de stol in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 minuten, blijf goed controleren. Laat afkoelen.
Maak een glazuur van de cacao, stevia en water en besmeer de stol rijkelijk.