Maandverband en tampons slecht voor milieu + alles over de Diva-menstruatie-cup

Ik hoop dit jaar ( 2021) de 52 aan te tikken. Wauw. Ik mag al  meer dan een halve eeuw op deze aarde rond wandelen. Ik probeer zo goed en zo lang mogelijk voor mezelf te kunnen zorgen zodat ik “ gracefully old” mag worden. Maar ook ik houd “ de-tand-des-tijds” niet tegen. Ik ontkom niet aan het verval en ook ik zit inmiddels in de gevreesde overgang / menopauze. Maar ik mag absoluut niet mopperen. Tot zover heb ik er niet erg veel overlast van. Af en toe een opvliegertje, wat hartkloppingen, en ja, af en toe die vreselijke “ mood-swings”…..😕 Maar goed…het hoort erbij. Verder mopper ik niet, integendeel. Ik ben vooral ontzettend DANKBAAR dat ik er nog mag zijn. Qua verval ben ik ook gezegend met goede genen. Ik heb in principe nog geen vouw of rimpel in mijn gezicht, wel laten mijn oogleden alles meer en meer hangen. Ik denk zelf dat ik veel te danken heb aan mijn leefstijl. Nooit gerookt, nooit alcohol gedronken ( vind het gewoonweg vies ) altijd gesport, zelden tot nooit koffie gedronken, tegen wil en dank nauwelijks in de zon gezeten ( vanwege een lichte  zonne-allergie ) zo gezond en meukvrij mogelijk gegeten….het draagt absoluut bij om de veroudering zo lang mogelijk uit te kunnen stellen.

Een groot voordeel van de overgang vind ik wel, dat de maandelijkse bezoekjes van Mevrouw  Menstruatie ook langzaam maar zeker gaan eindigen., Alhoewel ik er gelukkig niet erg veel last van had ( ik ken andere horror-verhalen… ) was het iedere maand toch steeds weer “ dat gedoe” en die opgezette buik, dat opgeblazen gevoel en in de zomermaanden dat broeierige gedoe down-under. 😟 Dat is dan wel weer een dingetje om naar uit te kijken als je in de overgang zit.

Ik ben wat je noemt altijd het “ maandverband-type” geweest. Tampons vond ik gruwelijk, en ook al die andere trucjes om de menstruatie op te vangen heb ik nooit lief gehad. Bij mij was het dus altijd pakken maandverband inslaan bij het kruidvat, want daar waren ze lekker goedkoop. Pas toen ik mij een paar jaar geleden wat meer ging verdiepen in hoe deze maandverbandjes en ook inlegkruisjes schrok ik van de materialen die er worden gebruikt, en ben ik direct op jacht gegaan naar betere alternatieven die rekening houden met mens, dier en milieu.

MAANDVERBAND EN INLEGKRUISJES NIET ZO ONSCHULDIG

Middelen om de maandelijkse menstruatie op te vangen is eigenlijk net zo gewoonlijk als tanden poetsen. En net als bij tandverzorgingsprodcucten geven we daar bar weinig aandacht aan. Alhoewel het tij nu wel lijkt te gaan keren ( fluoride is tegenwoordig hot topic ) vinden de meesten dat een tube tandpasta een tube tandpasta is en niet meer dan dat. Het wordt in het algemeen toch gezien als iets wat gewoonweg bij het leven hoort. Zo ook met maandverband, tampons en inlegkruisjes. Tegenwoordig zijn er ook cups, en andere foefjes om de maandelijks menstruatie op te kunnen vangen.

De gemiddelde vrouw verbruikt in haar leven ongeveer tien duizend stuks maandverband en / of tampons. Ja, dat is veel! 😮 Maandverband geeft logisch gezien meer afval dan tampons.. Als we het restafval wegen dan zorgt maandverband voor 90 kilogram restafval en tampons voor 60 kilogram.  Het is daarom best belangrijk om eens naar de materialen te kijken. Wat doet dit bijvoorbeeld voor het milieu? En hoe gezond is het eigenlijk voor ons zelf?

Laten we eens kijken waaruit een tampon bestaat. Dit wordt voor het grootste deel gemaakt van katoen ( 96% ) waarvan de teelt ontzettend veel water en bestrijdingsmiddelen kost. Maandverband scoort wat dat betreft en tikkeltje erger op de milieu-onvriendelijkheidsmeter. Dit wordt gemaakt van uitgeplozen houtvezel ( 74%, ook wel fluff-pulp genoemd) plastic ( 23% )  en absorberende kunstofkorrels uit aardolie. Dit laatste is een grondstof die eindigt en bij de verwerking heel veel broeikas-gas oplevert.

Het houtpulp betreft een restproduct, en je zou dus kunnen denken, dat het juist goed is voor het milieu, omdat we het op gebruiken. Maar de realiteit is anders. Het zou het milieu inderdaad erg helpen, als de fabrikanten van maandverband gerecyclede en/ of FSC gecertificeerde papier-vezels als uitgeplozen houtvezel zou gebruiken. Helaas gebeurt dit niet industrieel. Daarnaast zijn zowel tampons als maandverband ook niet te recyclen.

Afgelopen twee jaar zien we gelukkig wel wat voorzichtige verschuivingen, en druppelen de “ biologische” varianten langzaam maar zeker ook supermarkten binnen. Biologische tampons en maandverband zijn in ieder geval al een hele grote stap vooruit. De tampons worden gemaakt van biologisch katoen. Dit verbruikt nauwelijks bestrijdingsmiddelen en veel minder water dan gangbaar katoen, dat is sowieso al een enorme milieu-winst. Ook het bio-maandverband wordt gemaakt van biologisch katoen met een laagje bio-plastic. Afnreekbaar bio-plastic heeft helaas weinig echte voordelen op conventioneel plastic, omdat je deze tampons en maandverband niet kunt recyclen. Afbreekbaar is overigens niet hetzelfde als “ composteerbaar” en mag dus ook niet bij het groen-afval worden gedumpt.  Mijn collega Juglen Zwaan schreef in 2015 al een heel duidelijk artikel over de giftige stoffen in maandverband en tampons. De moeite waard om dit artikel eens door te lezen. KLIK HIER

 

WAT ZIJN DE BESTE ALTERNATIEVEN?

Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer betere en gezondere alternatieven uitgevonden, die de conventionele meuk kan vervangen. De meest verkochte en meest gebruikte zijn:

– katoenen, wasbare maandverband en inlegkruisjes

– menstruatie ondergoed

– menstruatie cups

 

Vroeger wisten we niet beter en werden er oude katoenen doeken gebruikt om de maandelijkse bezoekjes van Mevrouw Menstruatie op te vangen. Deze werden dan dagelijks op een wasbord schoon geschrobt met Sunlight zeep. Mijn oma kon daar mooi over vertellen. Tegenwoordig vinden we wasbare katoenen maandverband en inlegkruisjes meestal in biologische winkels en via webwinkels.Het komt langzaam maar zeker terug. Het is een stuk milieuvriendelijker en beter voor de gezondheid. De doekjes kun je met druk-knopjes onder het kruis van je ondergoed vast drukken, zodat het doekje op zijn plaats blijft zitten. Je kunt de doeken gewoon in de wasmachine wassen, al doen niet veel vrouwen dit, en worden deze doeken handmatig in een sopje eerst voor geweekt en daarna pas in de wasmachine op lagere temperatuur gewassen. Dit geeft wat meer werk, en ook mag je geen wasverzachter of bleekmiddelen gebruiken. Ze kunnen tot 60•C worden gewassen wat eigenlijk ook weer niet zo heel erg gunstig is voor het milieu….

Menstruatie ondergoed is gemaakt van 100% biologisch katoen, net als de doeken. Ze werken ademend en zijn vrijwel lek-vrij. De meeste menstruatie onderbroeken bevatten vier lagen die werken tegen geurtjes, bacteriën, gaat het lekken tegen en absorbeert. Er zijn veel verschillende varianten, die ook sterk verschillen in capaciteit en materiaal. De meesten bestaan voor zo’n 95% uit katoen en 5% uit elastane. Menstruatie ondergoed wordt ook veel gebruikt bij ongewild urineverlies / incontinentie. Zeker vrouwen na de overgang hebben last van ongewenst urineverlies. Deze onderbroekjes zijn dan meest ideaal om op een meest milieuvriendelijke wijze deze op te vangen, bovendien geeft het geen geurtjes. Dit ondergoed kun je vooral kopen via webwinkels.

Ook hier moeten de onderbroeken op 60*C worden uitgewassen, wat het minder fijn voor het milieu maakt. Maar verder uiteraard een geweldige oplossing., zeker voor mensen met urineverlies.

 

En dan de menstruatie cup. Dit heeft afgelopen jaren een vliegende opmars genoten. De cup is een klein bekertje in de vorm van een eierdopje met een klein reservoirtje aan de onderkant. De cup breng je in de vagina aan, waar het zich na de vouw vanzelf uitklapt, en een vacuüm creëert.  De cup vangt zo de menstruatie op, en er wordt dus NIETS geabsorbeerd. Veel mensen denken dat je de cup voelt zitten, maar dat is gelukkig niet zo. Dankzij de soepelheid en de flexibiliteit voel je niets. Met de cup kun je alles gewoon doen, van zwemmen tot sporten. Ook s’nachts biedt de cup zo-goed-als 100% lekvrije zekerheid.

Gemiddeld genomen ( afhankelijk van de maat van de cup) vangt een cup 3-5 keer méér op dan een tampon , waardoor je een cup wel 12 uur lang kunt dragen ( afhankelijk van de vloed van je menstruatie ) . Dat is natuurlijk ontzettend fijn.

 

DE JUISTE CUP KIEZEN

Nu is de ene cup de andere niet. Omdat de cups steeds populairder zijn geworden komen er steeds meer varianten op de markt. Waaronder ook veel plastic meuk vanuit China Je moet dus wel erg goed opletten waarvan de cups zijn gemaakt. Echt goede cups worden gemaakt van 100% siliconen, wat zeer streng wordt gecontroleerd op giftige stoffen. Gebeurt dit goed, dan wordt er zogenoemde MEDISCHE SILICONEN gebruikt. Dit wordt zeer streng gecontroleerd op bijvoorbeeld ( veel of resten  van ) latex, plastic, weekmakers, PVC, acryl, Ftalaten , elastomeer, polyetheen en andere ongewenste synthetische stoffen. En chemicaliën.

Een zeer fijne variant is de DIVA CUP. 

 

Deze cups bestaan uit deze 100% medische siliconen, en wordt zeer streng gecontroleerd in Canada. De cups zijn hierom ultra hygiënisch , en worden als 100% lekvrij bestempeld. De Diva cup levert een gigantische besparing op , als je het alleen al tegenover de kosten zet van conventioneel maandverband en tampons. Maar de grootste motivatie onder de “ fans” van deze DivaCups lijkt toch het draagcomfort te wezen.  Je kunt deze cups aaneengesloten zeker zo’n 12 uur dragen, terwijl je slaapt, sport, danst of sport. Heerlijk bij een dagje uit dus!

De cups bezitten een extra grip-rug, waardoor zelfs beginners zeer eenvoudig de cups in en uit kunnen brengen,. De cups zijn in staat gemiddeld zo’n 30 ml menstruatie op te vangen. Dit is ruim één derde van de hoeveelheid wat bij een gemiddelde menstruatie vrijkomt, Dankzij de streng gecontroleerde siliconen kunnen vrouwen die allergische reacties vertonen deze cups ook zonder zorgen gebruiken, ze zijn hypo-allergeen.

 Welke maat DivaCup heb je nodig?

De DivaCup is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden en past heel goed in een actief leven. De DivaCup wordt geleverd in drie maten:

  • Maat 0: als je jonger bent dan 18 of nog niet lang menstrueert. Model 0 heeft een inhoud van 17 ml.
  • Maat 1: je bent tussen de 19 en 30 jaar oud en hebt een gemiddelde menstruatie. Model 1 heeft een inhoud van 30 ml. Wordt veel gebruikt door vrouwen die nog geen kinderen hebben gekregen via vaginale geboorte.
  • Maat 2: je bent ouder dan 30 jaar, hebt een wat heviger menstruatie. Model 1 heeft een inhoud van 32 ml. Wordt vaker gebruikt door vrouwen die kinderen hebben gekregen via vaginale geboorte.

Wat betreft de afmetingen: er is een klein verschil tussen de drie maten, Model 0 is 0,3 cm kleiner dan Model 1 en Model 1 is 0,3 cm kleiner dan model 2. Het is belangrijk om de aanbevolen maatvoering te gebruiken om lekkage te voorkomen. De maat van je beker staat op de binnenrand van de beker.

 

KAN IK GEWOON VOOR MIJN GROTE EN KLEINE BEHOEFTEN NAAR DE WC MET DE CUP?

Je vraagt je vast af hoe je nu moet plassen en poepen als je de cup in hebt gebracht. Gelukkig kan dat uiteraard gewoon, daar hebben de ontwikkelaars goed rekening mee gehouden 😄 Lijkt mij namelijk niet zo gezond om al je ontlasting op te houden tijdens het dragen. De cup zit bevestigd in de vagina bij de baarmoederhals. En dus niet bij de plasbuis en de anus. Sommige vrouwen vinden het toch het prettigst om de cup even te verwijderen. Velen zijn toch bang dat tijdens het persen de cup eruit zal vallen en in de pot terecht komt….💩 Mocht dit gebeuren, kook de cup dan goed uit.

 

HOE MAAK JE DE CUP SCHOON?

Als je de cup goed behandelt, kan hij ontzettend lang mee. En dit is uiteraard ook de bedoeling, want zo bespaar je niet alleen geld maar ook het milieu! Bij de meeste cups zit er een katoenen bewaarzakje bij geleverd, daar kun je de cup in bewaren tot de volgende menstruatie zich aandient. Bewaar de cup nooit luchtdicht, en ook niet in een vochtige omgeving zoals de badkamer.

Het schoonmaken doe je binnen 5 minuten. Er zijn speciale cup-reinigers verkrijgbaar, maar dat is niet specifiek nodig. Je kan de cup onder de hete kraan afspoelen, maar ook even kort uitkoken in kokend water. Dit vinden de meeste vrouwen meest prettig. Als je de cup goed onderhoudt kan hij wel 10 jaar mee, maar het is wel afhankelijk van meer factotren dan alleen onderhoud. Denk daarbij aan de verschillende zuurgraden in vagina’s en de gebruikt-intensiteit.

EN IK?

Ik ben onder de indruk van de cup. Ik vind het een uitvinding, zeer prettig voor het milieu en ook het gebruik en het gemak is volgens vele gebruikers echt helemaal geweldig. Ik hou het persoonlijk bij mijn katoenen maandverband en inlegkruisjes. Gelukkig lopen de maandelijkse bezoekjes van tante menstruatie bij mij af, en volstaan deze katoenen alternatieven prima. Ik heb nooit iets gehad met tampons, en daarom vind ik deze cups voor mijzelf ook niet echt geschikt. Ik heb de cup daarom ook zelf niet getest. maar ik hoor van de gebruikers om mij heen alleen maar erg positieve verhalen. Het is dus maar wat je zelf persoonlijk meest prettig vind. Voor mij zijn dat de katoenen varianten.

 

WAAR TE KOOP?

De diva cups zijn te bestellen o.a via www.puurenfit.nl .  Er zijn diverse maten,

KLIK HIER VOOR MAAT 0

KLIK HIER VOOR MAAT 1

KLIK HIER VOOR MAAT 2

Wil je de reiniging ( fles) ook bestellen? KLIK HIER

De Divacup kost € 32 00 en de reiniging kost € 10,95

 

Notificatie: de getoonde katoenen maandverband en inlegkruisjes zijn zelf aangeschaft. De Diva Cup kreeg ik via de leverancier gratis toegestuurd . Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet via kortingsacties. Dit artikel is vrijblijvend en on-afhankelijk geschreven. 

 

FEBRUARI PLASTICVRIJ KORTING!

Donderdag 11 Februari 2021 kun je op ALLE MATEN  diva cups, de IMSE VIMSE maandverband + inlegkruisjes , IMSE VIMSE katoenen watten pads en katoenen doekjes 20% korting scoren!

KLIK HIER voor het overzicht

 

7 Reacties op “Maandverband en tampons slecht voor milieu + alles over de Diva-menstruatie-cup

    • in veel webwinkels. Google eens op ” menstruatie ondergoed” Succes en warme groet!

  1. Hoi,

    Afgelopen maand ben ik 6e jaar geworden… Toen ik 15 of 16 jaar was werkte ik een blauwe maandag bij een drogisterij.
    Daar kwam toen ( !!) een proef verpakking binnen van…. Menstruatie cups. Zo lang zijn ze dus al op de markt… Er zaten 8 st in de verpakking. Wij waren daar met 4 vrouwelijke medewerksters. Uitproberen dus.
    Mijn collega’s en ik waren verdeeld over het gebruik.
    Persoonlijk vond ik het “ondingen”… Maar: ik was nog erg jong (vergelijk het met een 12 jarige van nu), snapte maar niet waarom ik het niet “voor elkaar kreeg”. Terwijl ik geen “problemen” had met tampons. Durfde ook niet goed “om hulp te vragen”. Heb ze nooit (meer) zelf gebruikt (dus)…
    Ik denk dat een goede / betere voorlichting het toverwoord was geweest… Wij hadden alleen een (ienie mini) tekeningetje waarop de gebruiksaanwijzing werd getoond.
    Nu kun je b.v een (teken)filmpje van Youtube bekijken.
    Met daarnaast tips voor als het niet lukt, of voor als het fout gaat en ook wat je wel/niet moet doen ivm onderhoud en hygiëne.
    Nú zie ik de voordelen van zo’n cup (pas) in… Ach… Waarschijnlijk dacht mijn oma hetzelfde over de tampon…

  2. Ik heb 3 cups geprobeerd, en mijn menstruatie lijkt veel langer te duren, en ik heb ook 2 keer een infectie gekregen, hoewel ik ze netjes uitkookte en schoon hield. En als je een keer door lekt met een cup, is het echt veel. Hij stroomt gewoon over. Ik vloei wel heftig moet ik zeggen. Om de 4 à 6 uur moet ik de cup leegmaken. Beste ook om thuis te verschonen, want als je de cup per ongeluk laat vallen of scheef houdt etc. Heb je echt een zooi.

  3. “s Nachts zou je ze 12 uur er in kunnen laten zitten en kunt er mee zwemmen en mee naar de sauna.Het is momenteel erg in zwang. De meesten zeggen er over van had ik dit maar eerder geweten. Op Pinkpop, Werchter festival, Pukkelpop en Poetryfestival zal dit ook wel handig zijn want je kunt “m 12 uur lang in hebben. Van sommigen hoor ik dat ze dan vaker moeten verschonen. Je zit niet met afval, en het scheelt heel wat kosten. Op internet staan de vouwtechnieken zoals C fold, seven fold, double seven fold, en push down fold en nog meer vouwtechnieken om “m er makkelijk in te krijgen. Dit is een ontdekking. Je hoeft nergens over in te zitten. Vroeger had je ook een merk dat heette Amira en daarna Amira fleur met bloemetjes maar dat merk bestaat niet meer. Silvia Kristel maakte er toen reclame over met de ronde top en dat demonstreerde ze op een spiegel met een witte lippenstift. Vroeger waren ze heel preuts met reclame door de verzuiling en inmenging van kerken zoals katholieken en protestanten. Dit was in de zestiger jaren en er mocht nauwelijks over gesproken worden en het was een taboe. Vroeger had je ook een merk en dat heette Carefree en Modess. Er is ook eens een superabsorberende tampon op de markt geweest en die heette Rely. Eind jaren zeventig zorgde dat voor tss. Tampons van het merk Rely zijn toen uit de handel gehaald. Verder weet ik me het merk Tampax ook te herinneren met die kartonnen inbrenghuls en die kwam en die zette zich uit in de lengte in plaats van de breedte. Nu zijn ze er ook met plastichulzen maar die zijn van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt. Door het gladde oppervlak glijden ze er makkelijker naar binnen. Je krijgt dan geen vieze handen. Het merk Tampax bestaat al sinds 1930 en tampons van het merk O.B. bestaan al sinds de vijftiger jaren en bestaan al zestig jaar. Ze waren vroeger te krijgen in de zelfstandige Drogisterij want die ketens had je toen nog niet. Mensen gebruikten ook meestal nog vaste zeep en van die oudere merken zoals Lux Palmolive Sunlight Cadum Camey Maya Morny en Yardley. Kotex is ook al een ouder merk en bestaat ook al heel lang. Kotex night wordt aanbevolen als kraamverband door verloskundigen maar je kunt het ook “s nachts dragen voor extra beveiliging “s nachts tegen doorlekken tijdens de zwaardere dagen. “s nachts tampons dragen vond ik maar niks en die mag je er dan 8 uur in laten zitten en er “s ochtends meteen weer uitdoen en er een nieuwe in doen. Als je dan tien uur naar bed gaat “s avonds dan mag je “m er wel zes uur “s ochtends uit doen.

  4. Vroeger had je een merk en dat heette Kotex en daar was een boekje bij waar men uitleg gaf over de menstruatie en wat er dan in het lichaam gebeurde. In het Engels heette dat are you in the know, wat betekent ben je op de hoogte. Heel omzichtig werd dat in dat boekje beschreven. In dat boekje wat je gratis bij een pak damesverband kreeg stonden hele kokette plaatjes met beschrijving wat er dan in je lichaam plaatsvond met een gebruiksaanwijzing. Vroeger waren er ook el advertenties in bladen Mini als het kan en Maxi als het moet. Toen waren er van die dikke verbanden die je zo kon zien als je een strakke broek aan had. Nu zijn ze dunner met vleugels en dry technology en er zijn diverse maten en diktes en ook voor in de nacht maar volgens mij niet meer zo dik en lang als vroeger. Vroeger had je ook merken die bestaan niet meer zoals Modess en Amira. Een aantal vroegere merken bestaan nog steeds zoals Tampax en Kotex en O.B. Care free Vroeger kon je dit kopen in de plaatselijke drogisterij en er waren nog geen Drogisterij ketens zoals Kruidvat Trekpleister en Etos. O.B. bestaat al sinds het begin van de vijftiger jaren. Het was toen nog in die tijd van de verzuiling. . . .

  5. Wat is er nu een keus. Er zijn nu ook uitwasbare tampons van Imse Vimse op de markt gebracht met van die lieflijke en ook vrolijke bloemmotiefjes. Er is een wereld aan keus en het wordt steeds comfortabeler gemaakt met biologisch gecertificeerd katoen en maandverband wordt telkens dunner. Je ziet het helemaal niet zitten en ook niet als je een nauwsluitende broek hebt. Nu heb je ook de feeldry technologie voor een droog gevoel tijdens het dragen en je voelt het niet. Ook heb ik gehoord dat goedkopere merken meer broeien en irriteren. Lidl heeft Siempre, en Aldi heeft Loft als eigen merk en er is ook Etos van eigen merk en A.H. en Kruidvat en D.A. Natracare is wel van 100 % biologisch katoen en ook Yoni en Sanature en Baum en er zijn meer merken die van 100% biologisch katoen zijn gemaakt en niet of minder irriteren of broeien. Heeft de een misschien een gevoeliger huid hiervoor of speelt de cyclusduur mee want zou iedereen hier over klagen zou het eigenlijk niet meer verkocht worden en dat doet het nog steeds. Als je het er te lang inhoud zouden er dan infecties kunnen ontstaan waar je Canesten of Daktarin voor nodig hebt. Zou het de bacteriele flora ook kunnen beinvloeden? Als je het maar op tijd verwisselt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *