CBG olie…..beter dan CBD ?

CBD…..

Je moet onder een steen hebben geleefd, wil je daar  niet van hebben gehoord. We kunnen het tegenwoordig zelfs bij de benzinetank-stations kopen. Ik schreef er een aantal jaar geleden een artikel over. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan.
Er lijkt “ opeens” een vrij nieuw product op de markt te komen: CANABIGEROL, afgekort CBG. Het zou zelfs beter zijn dan CDB en THC, en voornamelijk gunstig werken bij angsten en depressies. Ook zou je er beter van slapen. Ik ontving onlangs ook een flesje CBG. Ik raakte nieuwsgierig, en ben erin gedoken.

WAT IS CBG?

Ik zal proberen in Jip en Janneke taal uit te leggen wat CBG precies is. Er zijn verschillende soorten cannabisplanten, en al die planten produceren CBG. Ze worden gebruikt als een soort bouwsteen voor andere ( werkzame) stoffen.  In de jonge cannabisplant ontstaat CBG als eerste vorm. Hieruit vormt zich vervolgens het bekende CBD en TCH, maar ook CBC ( = canabigerolzuur)  . CBG is lid van de zogeheten CBG-groep van cannabinoide, die cannabigerolzuur ( CBGA) omvat.
In dit schema hierboven zie je een overzicht. De aanwezige enzymen in de jonge cannabisplant veranderen vrij eenvoudig  CBGA in de bekende cannabisolie ( acid CBCA) , of in andere zuren als THCA ( = tetrahydrocaannabinolic acid) of CBCA ( = cannabicchromene acid) Deze zuren worden afgebroken tot CBD, CBC of TCH.
Slechts een klein deel van de vele soorten hennepplanten slaagt erin, om CBG om te zetten in andere werkzame stoffen. Er zijn dus een heleboel hennepplanten die helemaal geen hoog gehalte hebben aan werkzame stoffen. De hennepplanten die daar moeite mee hebben bevatten meer CBG dan de planten die er veel minder moeite mee hebben . Planten als de Exodus Cheese en de Williams Wonder zijn zeer rijk aan CBG.

WAT DOET HET?

Voor dit artikel deed ik veel research. Ik kwam ontzettend veel claims tegen, waarin CBG werd neergezet als een soort wondermiddel. Zo zou het anti-bacterieel , ontstekingsremmend, kalmerend en pijnstillend werken. Maar waar vooral de klemtoon op wordt gelegd zijn de zeer gunstige invloeden van CBG op depressies, angsten en slapeloosheid. Ik vond zelfs artikelen waarin CBG werd neergezet als een remmer van groeiende tumoren, en dat het de symptomen van glaucoom zou verminderen. Dat vind ik nogal pittige uitspraken.
Want er veel onderzoek is er nog niet verricht naar de werking van CBG. En bovendien zijn er alleen testen verricht op dieren, en niet op mensen.
Een Italiaans onderzoek uit 2013 werd wereldnieuws, omdat zij ontdekten dat CBG mogelijk een heilzame werking heeft op inflammatoire darmziekten ( aandoeningen waarbij de darmen continu ontstoken zijn ) Dit onderzoek wordt ontzettend veel aangehaald in de artikelen die ik vond, maar waarschijnlijk hebben zij het woord “ mogelijk” niet gelezen. Wat de Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt is dat de darmwand van ratten sneller herstellen dankzij het toedienen van CBG. Maar dit wil uiteraard niet meteen zeggen dat het een medicijn en / of remedie is tegen ontstekingen aan en in onze darmen. Daar is nog veel meer onderzoek ( ook op mensen) voor nodig
Een ander veel voorkomende claim is dat CBG werkt tegen depressies. Ook dit moeten we met een flinke korrel zout nemen, want ook hier zijn er nog veel te weinig onderzoeken ( op mensen) verricht om deze claim rotsvast te kunnen maken.
De Universiteit van Aberdeen heeft welgeteld daarin  in 2010 één onderzoek naar verricht. Zij onderzochten het effect van CBG op bepaalde receptoren in het brein, en daaruit bleek dat de stof een licht psychoactieve werking heeft. Ook hier wordt “ mogelijk” en “ waarschijnlijk” gebruikt, terwijl internet vol staat dat dit bewijs is dat het echt tegen depressies kan helpen.
Als we bovenstaand resumeren kunnen we concluderen dat er aanwijzingen zijn dan CBG medicinale eigenschappen heeft. Maar dat dit zeer weinig is onderzocht en bovendien niet op mensen. Daardoor is het onwijs lastig om te roepen dat werkt tegen een bepaal;lde kwaal, klacht of zelfs ziekte. We kunnen wel enthousiast zijn van de resultaten tot nu toe uit onderzoek, dat CBG “ mogelijk” anti-bacteriele en ontstekingsremmende eigenschappen bezit.

IS HET DAN VOLLEDIGE KWATS?

Nee. CBG is ook geen onzin. Het kan absoluut gunstig werken. Er zijn gelukkig ook geen aanwijzingen dat het schadelijk is, maar natuurlijk moet je het ook niet als limonade gaan gebruiken. Als je last hebt van gezondheidsklachten, die door CBG klaarblijkelijk op zijn minst kan worden verlicht, dan geldt zeker “ baat het niet, schaadt het niet” als je het verstandig gebruikt. Ik denk vooral, dat je je niet blind moet staren op al die opgeblazen verhalen op internet. Het is geen wondermiddel, geen enkele garantie dat het helpt, maar je kunt het uiteraard uitproberen. De onderzoeken vind ik heel erg veelbelovend en ik ben dan ook helemaal niet tegen CBG, maar er is nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd om al die rondvliegende claims rotsvast te maken.

HET ENE FLESJE IS HET ANDERE NIET

Net als met alles, geldt in de wereld van wietolie zeker dat er veel wordt gesjoemeld. Consumentenprogramma’s als Radar en KASSA! Hebben hier al eens aandacht aan besteed. Ook betreft CBG moet je goed opletten welk flesje je koopt. Want ook in CBG ( wat nu best in opkomst is) is er veel meuk op de markt gezet. Wil je CBG uitproberen, is het belangrijk dat je 100% puur en zuiverheid kiest. Daar zijn er helaas niet erg veel van op de markt, maar als je een beetje goed zoekt vind je wat. Er wordt erg veel gemaakt uit industrieel geteelde hennepplanten. Dit is een zeer goedkope manier om erg winstgevend wiet-olie te produceren. Er worden tevens goedkope oliën gebruikt om te mengen. Dit geeft een slechte kwaliteit CBG olie plus dat het veel onnodige additieven kan bevatten. Pure CBG olie herken je meestal aan de vrij pittige verkoopprijzen. Echter vrees ik, dat het niet heel erg lang zal duren eer ook in CBG vanwege de toenemende populariteit een ware prijzenoorlog zal gaan plaatsvinden en zijn prijzen geen graadmeter meer.

MEDIHEMP RAUWE CBG OLIE

Ik ben op zoek gegaan naar een meest pure vorm van CBG. Ik wilde erg graag uitvinden, wat CBG voor mij en bij mij zou doen. De vele websites vertellen , dat CBG inzetbaar is voor heel veel lichamelijke en geestelijke klachten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek nog voorzichtig. Maar absoluut veelbelovend. Daarom prikkelde het mij zeer om mij zelf eens te wagen aan CBG. Op de vele websites worden de werkingen erg breed uitgemeten. Daar staan 9/10 keer ook geen onderbouwende naslagwerken bij vermeld. Ik zocht daarom specifiek naar én een meest pure ( rauwe ) vorm van CBG , én een merk die zijn bronnen ook netjes vermeldt. Opnieuw kwam ik uit bij MEDIHEMP. Onder dit merk reviewde ik eerder de CBD olie. Dit stemde mij zeer tevreden. Ik heb www.cbdland.nl ( de grootste leverancier van Medihemp) gevraagd of het mogelijk was, om een flesje thuisgestuurd te krijgen. Dit was geen enkel probleem, en direct nadat ik het flesje in huis had, ben ik ermee aan de slag gegaan.

MEDIHEMP RAUWE CBG OLIE
Dit merk staat voor 100% natuurlijkheid en kwaliteit. Er zijn certificeringen en rapporten aanwezig en de producten worden met de meest hoge zorg en aandacht geproduceerd. Het gaat hier dan ook niet om een massa-product, waar we er inmiddels heel veel van in o.a drogisterij-ketens als Etos en Kruidvat kunnen vinden. Een ander fijn aspect aan dit merk is dat ze vrijwel biologisch werken. Zo ook deze rauwe CBG olie. Het gaat om een FULL SPECTRUM. Dit houdt in, dat het gaat om een mengsel met elkaar versterkende ingrediënten. In dit geval is er biologische hennepzaad-olie gebruikt om de CBG te versterken. Deze olie is zeer rijk aan flavonoïden, fenol-verbindingen, terpenen en onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen.
MEDIHEMP gebruikt een zachte CO2-extractie-methode. De CBG olie bestaat uit koudgeperste hennepzaadolie ( 95% )  en 5% CBG hennep-extract.  Dit levert een uniek rijk organisch hennep-extract op, met de focus gericht op fyto-cannabinoide cannabigerol, wat is afgeleid uit planten. Door de combinatie met natuurlijke plantaardige stoffen wordt een zeer hoge biologische activiteit bereikt, wat we het “ entourage-effect” noemen. Dit geeft o.a een zeer hoge biologische beschikbaarheid.
De hennepzaden worden gepeld en met veel zorg en aandacht koud geperst onder een verplicht gestelde pers-temperatuur, wat de “ rauwheid” moet garanderen. Hierdoor blijven alle waardevolle bestanddelen behouden waardoor er niets verloren gaat en wij het optimaal kunnen gebruiken. Het CO2 extractieproces zorgt ervoor dat de hennepzaad-olie wordt verrijkt met de koud geperste CBG extract. Dit extract bevat het zeer waardevolle pakketje van CBG ( cannabigriol ) CBDG-A ( cannabigriolzuur ) CBD ( cannabidiol )
HOE GEBRUIK JE HET?
Ik kreeg een flesje van 10 ml thuisgestuurd. Dit flesje kost € 38,50, geen kattenpis dus. Maar ik persoonlijk betaal graag wat meer voor iets wat 100% garantie heeft op een 100% natuurlijkheid, zeker als het komt op CBD en CBG, Het flesje is van donker glas, waardoor de kwaliteit lang gewaarborgd blijft. Het flesje is goed voor 220 druppels, die je zeer fijn en gemakkelijk uit een pipet kunt laten druppelen.
Eén druppel is goed voor 2,27 mg CBG ( 5% )
Doseringen kunnen per persoon ( en diens behoefte) verschillen. De gemiddelde ADH staat op 3 x daags 1-2 druppels. Dit kun je opbouwen, of verminderen, geheel afhankelijk van je behoeften. De dosering kan, naar behoefte, dan steeds met één druppel per dosis worden verhoogd.
Je kunt de olie het beste puur innemen, en niet mengen met water. CBG olie wordt het beste opgenomen via de slijmvliezen. Geadviseerd wordt, om de olie kort even door de mond te rollen alvorens het door te slikken.
Wat ik fijn vind aan www.cbdland.nl is dat je daar altijd goed terecht kunt met vragen. Je vraag wordt direct opgepakt. Dit vind ik persoonlijk, zeker als het gaat om vrij belangrijke info, erg belangrijk. CBD en CBG zijn geen snoepjes wat je lekker op kunt snoepen, er moet zorgvuldig mee worden omgesprongen. Nog een fijn detail: er zijn kwaliteit analyse rapporten aanwezig, die je gewoon op de website kunt vinden.
MIJN TEST
Aangezien ik erg veel heb gelezen dat het ook helpt tegen ontstekingen, besloot ik, om mijn grote linkerteen met de olie uitwendig te gaan behandelen. Ik heb na mijn pedicure-bezoekje een vervelende en pijnlijke ontsteking overgehouden, iets wat mij helaas vrij snel overkomt omdat ik daar erg vatbaar voor lijk te zijn. Mooie kans, om de olie te gaan testen. Ik ben begonnen met drie x per dag 2 druppels op de aangedane plek te druppelen. Mijn teen was aan de buitenzijde dik, gezwollen en vurig. Ik heb de olie vier dagen gebruikt. Mijn teen zag er na de vier dagen minder vurig uit, de zwelling was verminderd en de pijn daarmee automatisch ook een stuk verminderd. Ik durf niet goed te zeggen, of de olie er debet aan is, wat het wel zeker heeft gedaan is mijn huid gekalmeerd, waardoor de pijn zeker merkbaar afnam. Ik was in elk geval blij verrast.
De olie heb ik twee dagen ook inwendig geslikt tijdens mijn druppelen uitwendig op mijn grote teen.  Puur, om te ontdekken of ik er last van kreeg ( wat bij mij vrij snel het geval is ) en of ik er wat “ eng” op mijn maag van werd. Dit bleef gelukkig uit, maar echt een wezenlijk verschil in gemoedstoestand kon ik verder niet ontdekken. Wat mij logisch lijkt, omdat het een inwerk-tijd nodig heeft. Ik heb deze test puur gedaan om uit te vinden of ik er misselijk en ongepast van werd. Ik heb eerdere CBG oliën getest, waar dit wel vrij direct sprake van was. Deze CBG olie lijk ik zonder enige problemen te verdragen. Fijn. De olie is niet vies. Het smaakt een beetje noot-achtig vind ik. Het is daarom geen straf om de druppels puur in je mond te druppelen.
WAT VIND IK?
Ik ben zeker onder de indruk. Alhoewel ik nog een beetje twijfel of de olie werkelijk de ontsteking uitwendig heeft verminderd, ben ik absoluut verrast van het resultaat. Ik denk ook, dat de ontsteking dankzij het inwendige gebruik tegelijkertijd met het uitwendige gebruik elkaar heeft versterkt. Dat is zeker voor herhaling vatbaar. Ik denk absoluut dat ik deze olie nog eens zal kopen. Ik gebruik het momenteel nog steeds op mijn teen, die gelukkig alweer bijna is genezen. Ik ben benieuwd wat de resultaten zullen zijn bij langduriger gebruik. Dit zal ik zeker later in dit artikel gaan aanvullen. Tot nu toe: Geweldig spul! ☺️
Met de CBG olie van MEDIHEMP kun je ook veel zelf maken. Ik bedacht bijvoorbeeld, om er een zeer effectieve lippenzalf / balsen mee te gaan maken. Mijn lippen zijn een zeer kwetsbaar deel van mijn gezicht, zodra het weer omslaat naar guur en koud. Alhoewel ik reikhalzend uitkijk naar de herfstperiode, zijn mijn gebarsten en pijnlijke lippen het grote nadeel aan kouder weer. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, geeft de rauwe CBG olie van MEDIHEMP ook “ goede papieren” voor de huid / uitwendig gebruik. Dit inspireerde mij om de CBD olie te gebruiken in een lippenbalsem. Ik gebruik, zodra het weer de hoogste tijd is, meestal een vet ( katten-vet van Van der PIGGE ) voor mijn gehavende lippen. Nu dat het weer om is geslagen, voelen mijn lippen weer droger en geïrriteerd aan. Mooie gelegenheid om de CBG olie eens op een andere manier te testen 🙃
Alles wat je nodig hebt is 100% zuivere kokosolie ( let daar goed op: Royal Green, en PUUR EN FIT zijn 100% zuiver )  rauwe cacaoboter en de Medihemp CBG olie.
Vul een steelpan met water en zet daar een vuurvaste schaal op. Gebruik 60 gram rauwe cacaoboter, 70 gram kokosolie en laat dit in het schaaltje au-bain-marie smelten. Zodra alles is gesmolten, druppel je 10 druppels CBG olie in het mengsel. Gebruik schone, steriele glazen potjes om je balsem in te bewaren. Schenk de potjes vol, en laat terugstollen. Je kunt de balsem maandenlang bewaren. Dus kun je een leuke voorraad maken en/ of voor anderen ook wat maken. Ik gebruik de balsem inmiddels twee dagen en ik ben er helemaal happy mee! Geen pijnlijke, schuurpapier-achtige lippen, heerlijk soepel en goed gehydrateerd. Super!
RESUMEREND:
Ik ben ab-so-luut niet negatief over CBG, echter vind ik het een beetje jammer, dat er heel veel “ sporadisch” onderzoek wordt opgeblazen naar ware wonderlijke effecten. Zover zijn we nog niet en ik adviseer je dan ook met klem om deze verhalen met een flinke korrel zout te nemen. Wel ben ik min of meer overtuigd, dat het effectief kan zijn bij tal van ontstekingen en dat het bacteriën af kan remmen. Ga er verstandig mee om. En wacht af wat het voor jou mogelijk wel of juist helemaal niet doet.  Over een tijdje zal ik dit artikel aanvullen met mijn ervaringen.
De besproken CBG olie is te bestellen via deze bestellink.

17 Reacties op “CBG olie…..beter dan CBD ?

 1. Dank je wel Monique, voor dit verhelderende artikel. Zo zie ik door de bomen het bos weer een beetje. Ook ben ik heel blij met dit betrouwbare adres waarvan de werkwijze mij ook zeer aanspreekt. Ik ga het proberen om te kijken of ik er beter door ga slapen.

 2. Hoi Monique, dank je voor je uitgebreide en genuanceerde uitleg:)
  Ik heb een vraag:
  Je zegt zelf dat je niets merkt van de druppels. Maar heb je ook ergens ‘last van’. Hoe kun je meten dat het iets doet als je in principe in balans bent/geen klachten hebt?

 3. Sorry ,had niet goed gelezen,de stof zit in de jonge plant.Dus neem ik aan dat ze het vroeg oogsten voordat zich thc kan vormen …ik zie het zelf als verspilling als mensen weinig merken van de werking (niet negatief niet positief) ,ik vind vanuit ervaring dat ik meen een werking moet merken en dat het anders in de meeste gevallen weggegooid geld is omdat mn lijf er niks aan heeft of niks mee kan. Bij THC olie is er meteen effect merkbaar ,en THC is heel heilzaam. Het heeft in het begin een effect van slaperigheid .Stoned zou ik het niet willen noemen ,anders zou het ook populair worden onder recreatieve rokers 😉 ,het is meer slaperigheid. En dat is precies mijn behoefte ook. Maar ik gebruik het nu al een paar jaar en als ik per ongeluk overdag een druppel zou nemen zou ik daar geen hinder van ervaren,dat is persoonlijk. Mensen met chronische ziekte die veel cannabis nodig hebben kunnen in dat geval een olie nemen van zaden die hoog CBD en laag THC hebben of evenveel ,want dan heft CBD de slaperige werking van de THC op. Dat deed een vriendin van me die het tijdens haar behandeling met chemo gebruikte. Ze had door de olie eetlust en weinig misselijkheid ,en werd ook niet down of depressief dankzij de wietolie. Tot echt veel bekend is mbt CBG ervaringen vind ik het nog dubieus ,vooral omdat er met vroeg oogsten van planten THC verloren gaat ten gunste van iets waarvan de werking niet zo merkbaar of meetbaar lijkt…afwachten …..want de prijs vind ik sowieso idioot duur als je er zoveel druppels van moet nemen.

  • Dag Karlein, ik heb te kampen met depressiviteit en zou graag willen weten waar ik goede THC olie zou kunnen kopen. Het internet leent zich slecht voor het vinden van goede kwaliteit, men beweert van alles. Pas door schade en schande kun je er wijzer (en armer) van worden.

 4. goed verhaal ga het toch maar proberen baat het niet schaad het niet.

 5. Inmiddels is het half september, hoe is je ervaring geweest?
  Heb je ergens verschil kunnen merken?

 6. Hoi Monique, Sorry hoor maar ik.ben het absoluut niet met je eens..
  Het onderzoek naar de CBD haf al lang plaats kunnen vinden.
  Er zijn zoveel mensen die er wel HEEL VEEL baat bij hebben. En vooral de mensen die het willen gaan proberen doe je te kort door je uitspraak. Vind dit best wel jammer.Ik gebruik zelf CBD olie van 14% ..Heb totaal geen klachten meer..Dus ga nooit (hoef) meer naar de dokter..En geloof me ze gaan dit echt nooit of te nimmer onderzoeken..De farmaceutische industrie moet blijven zegevieren vandaar dat vele en vele mensen ook zo ziek zijn en blijven..En wat denk je van de bijwerkingen..Is daar allemaal onderzoek naar gedaan?? Verder volg ik.je graag Monique maar dit moest ik even aan je kwijt.. Hartelijke groet Els

  • Dag Els,
   ik doe, om te beginnen, NIEMAND tekort. Ik leg simpelweg wat vaststaande feiten op tafel, aan jou om daarmee te doen wat je wilt. Ik zeg ook nergens, dat het onzin is of niet werkt. Sterker, ik ervaar zelf ook goede resultaten met mijn ontstoken teen. Maar het neemt niet weg, dat het allemaal nog niet wetenschappelijk is onderbouwd en we voorzichtig moeten zijn met uitingen. Ik ben geen ” trill-seeker” en doe mijn huiswerk grondig. Dit, omdat zeker dit soort producten geen snoepjes zijn waar mee kan worden gestoeid zonder bijwerkingen. Ik vind het echt heel erg fijn dat het jou helpt! Dat is toch alleen maar geweldig? Daarom: gebruik het met gezond verstand. Warme groet!

  • Hoi Els, monique schrijft over CBG, dus met G en niet CBD! Daar zit het verschil in. Mogelijk niet goed gelezen???

  • Beste Els, ik ben ook op zoek naar een sterkere variant ivm reuma.
   Waar heb je jouw olie vandaag als ik vragen mag?
   Groetjes Esther.

 7. Heb vaak last van schimmelinfecties onder mijn borsten. Zou het daar ook wat voor zijn? Erg benieuwd maar met een uitkering niet een flesje dat ik zo maar even koop helaas

 8. Hoi ik ben ook een gebruiker van CBG olie. van medihemp. ik combineer het met cbd.
  na een nogal stressvolle periode en waar ik mij nog steeds in bevind heb ik wel degelijk baat bij deze producten. ik begon met cbd en ik merkte dat ik weer iets beter ging slapen( dat zeggende is het geen 100% gedekte garantie maar het gaat gewoon ietsjes beter. daarnaast gebruik ik ook cbg 1 a 2 druppels per dag. Ik merk dat ik vaker rustiger ben. creatiever.

  Het is geen wondermiddel maar wel een knal goede ondersteuner. want door mijn slapeloosheid had ik overdag vaak geen energie. dus dat was een hele nare cyclus. en ik heb gewoon nu meer energie, geef het even wat tijd. ik heb er ook veel gestunteld. maar overdag neem ik meestal cbg en savonds cbd..

 9. Beste community, reeds enkele jaren experimenteel met CBD, zelfs uit eigen plantje, maar dan heb je met zekerheid ook THC en dat is absoluut te vermijden (uit ervaring). Persoonlijk gaat voorkeur naar Medihemp uit Oostenrijk, maar recentelijk overgeschakeld naar Formula+Swiss uit Zwitserland cannabidiol vanilla met MCT olie, nog in experimenteel stadium. Hebben jullie reeds ervaring met de formule van Formula+Swiss, greetings, Ludo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *