Hoe gezond is OPTIMEL en wat is er zo moeilijk, om zelf drinkyoghurt te maken?

Het bestaat al een tijdje in Nederland, en is nog altijd ongekend populair: zuivelproducten van het merk OPTIMEL. Ik heb afgelopen jaren diverse producten van OPTIMEL onder de loep gelegd, de directe linkjes zal in onder dit artikel plaatsen. Optimel wordt sinds de jaren negentig in Nederland verkocht, maar wordt al jarenlang in ons buurland Duitsland verkocht. Optimel begon met een aantal vla-soorten in Nederland, wat al snel wed gevolgd door drink-yoghurts , yoghurts en kwark.

Zeker aan het begin van een nieuw jaar worden de producten van Optimel gretig afgenomen en wordt er ook veel reclame gemaakt. Vanwege de grote vraag : “ is Optimel nu echt zo gezond?” Ben ik in het merk gedoken.

WAT IS OPTIMEL?

Optimel is onderdeel van zuivel coöperatie FRIESLAND CAMPINA. Dit is een zeer grote zuivelgigant in Nederland, die ook internationaal opereert, o.a in Duitsland en België. Onder FC ( afgekort Friesland Campina ) vallen veel bekende merken, als Fristi, Chocomel, Mona, Valess en dus ook Optimel.
Optimel onderscheidt zich van andere merken, door hun producten aan te bieden zonder vet en zonder toegevoegde suikers. Er wordt gewerkt met magere melk ( gepasteuriseerd en gehomogeniseerd )  gemodificeerde maïszetmelen, kunstmatige smaakstoffen ,melkeiwitten, concentraten,  vruchtensappen, aroma’s en….kunstmatige zoetstoffen. Aan sommige producten worden verdikkingsmiddelen en zout toegevoegd.
Jaren geleden werd er gewerkt met kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en acesulfaam K. Vanwege de vele kritieken op voornamelijk aspartaam, heeft Optimel deze zoetstoffen teruggetrokken uit hun producten en wordt er alleen nog maar gewerkt met de zoetstof SUCRALOSE.

WAT IS SUCRALOSE?

Sucralose wordt ook wel gezien als ” het onbekende broertje van aspartaam”. Vele bronnen beweren zelfs dat deze zoetstof zelfs nog schadelijker is dan aspartaam. Sucralose wordt gemaakt door drie OH-groepen aan een suikermolecuul ( sacharose) te vervangen door drie chlooratomen .Hierdoor is sucralose de enige laag calorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt. Het heeft ook precies dezelfde smaak als suiker. In tegenstelling tot gewone suiker wordt sucralose niet afgebroken door ons lichaam . Sucralose komt meest voor in snoep en bijvoorbeeld ook ” gezonde” producten als muesli en zuivel. Sucalose wordt ook erg vaak vermengd met andere zoetstoffen om een smaak te versterken. De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 15 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus als je 70 kg weegt, mag je gemiddeld 1 gram sucrose per dag,
Sucralose wordt afgeraden om te verhitten . Dit geldt ook voor zoetjes, die in warme / hete dranken wordt gebruikt.
Sucralose heeft net als aspartaam flink onder vuur gelegen. Internet krioelt van de angstige verhalen, waarin wordt verteld dat de intensieve zoetstof “ zwaar vergif” is wat wordt aangedikt met plaatjes van doodshoofden en gif -waarschuwingen. Net als aspartaam is de zoetstof in 2016 in opdracht van de Europese Commissie door het EFSA opnieuw onderzocht op veiligheid. Dit naar aanleiding van een verontrustende publicatie van Soffretti Et Al waarin deze zoetstof in verband werd gebracht met kanker. In 2017 stelde het EFSA dat de stof 100% veilig is voor menselijke consumptie, en dat de stof géén kanker veroorzaakt. Wel zijn er veel geluiden, dat de zoetstof hoofdpijn kan uitlokken bij aardig wat consumenten. Dit is verder niet nader onderzocht.
( bron: www.optimel.nl)

WAT ZEGT OPTIMEL OVER ZOETSTOFFEN?

Optimel vertelt op de officiële website veel over de “ onrust” rondom kunstmatige zoetstoffen. Zij hebben vanwege deze onrust en wantrouwen over kunstmatige zoetstoffen eerder een aantal uit hun producten verwijderd. Ze werken nu enkel met de intensieve zoetstof Sucralose.
Er wordt verteld, dat we ons geen zorgen hoeven te maken, want immers: …de zoetstof is 100% veilig verklaard door de EU en daarom ook 100% goedgekeurd. Optimel gaat diep in op het feit dat de zoetstof veilig is.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, klopt dit. En kunnen en mogen zij deze statements maken. Ze houden zich netjes aan de wettelijke regelgeving, en aan de ADH .

MAAR…….😐

Er kleeft een “ maar” aan. Optimel is namelijk een ZUIVEL-product. Zuivelproducten zijn meest vloeibaar. Dit zorgt voor mogelijk een teveel aan een consumptie, zeker omdat we het in één keer consumeren. Denk aan een glas optimel drink van 250 ml. Een liter per dag is voor heel veel mensen de standaard norm. Maar er zit niet alleen maar sucralose in drinkyoghurt. Ook in heel veel andere dagelijkse levensmiddelen komen we deze en andere kunstmatige zoetstoffen tegen. Bij elkaar per 24 uur geconsumeerd, kan dit grote hoeveelheden aan kunstmatige zoetstoffen opleveren. In frisdrank zit bijvoorbeeld naast suiker ook vrij veel zoetstoffen. Stel, dat je light cola drinkt en Optimel drink, en s’avonds ook nog een beker Optimel kwark consumeert. Dan kunnen de zoetstoffen aardig oplopen zonder dat je dat zelf in de gaten hebt. Zeker als het op een dagelijkse basis is. Het probleem met vloeibare producten als zuivel en frisdrank is dat je dit, tenzij je echt streng op de ml afmeet, moeilijk kunt controleren. En omdat we in één keer een glas opdrinken krijgen we in één keer ook vrij veel binnen. Zeker op langere termijn kan dit mogelijk klachten geven als bijvoorbeeld hoofdpijn. Ook kunnen we ons afvragen, hoe gezond al die kunstmatige zoetstoffen bij elkaar in grotere hoeveelheden geconsumeerd zijn.
Natuurlijk houdt de EU rekening met het vaststellen van een ADH. Ze houden meestal een “ slag-om-de-arm” door de ADH wat krapper vast te stellen dan mogelijk is. Maar er wordt verder geen rekening gehouden met “ cocktails”. In ontzettend veel dagelijkse boodschappen zitten suikers, en kunstmatige zoetstoffen. Wat al deze zoetstoffen dagelijks bij elkaar geconsumeerd voor effecten geeft, dat is niet bekend.
Anders gezegd klopt het, dat alle E nummers, dus ook kunstmatige zoetstoffen 100% veilig zijn en 100% goed gekeurd ( gecontroleerd ) door de EU, en daar kunnen en mogen alle fabrikanten, dus ook FC, legaal gebruiken van maken om hun producten te promoten. Waar ze geen invloed op hebben is het gedrag in gebruiken van de gemiddelde consument. Daar zijn we immers ZELF verantwoordelijk voor, maar omdat er zoveel misleidende trucjes worden uitgevoerd op de consument kan deze gemakkelijk de weg kwijt raken en zich niet of minder bewust zijn van het gebruik aan zoetstoffen.
Ik heb jaren geleden ooit eens een testje gedaan onder mijn vriendenkring. Ik was benieuwd, hoeveel producten met zoetstoffen zij dagelijks consumeerden. Daar schrok ik van. Een kennis drinkt iedere dag een liter drinkyoghurt van Optimel op zijn werk,  maar drinkt ook liters light cola. Zeker in de dorstige zomermaanden drinkt hij enorm veel. Dit kan dus makkelijk een overdosis aan zoetstoffen opleveren.

DE HAMVRAAG: IS OPTIMEL GEZOND?

Als we deze vraag heel eerlijk moeten beantwoorden: nee. Het bevat veel additieven. En de magere melk is ook gewoon gepasteuriseerd en gehomogeniseerd. Dit zijn voor mij de oorzaken waar het mis is gegaan met melk. Maar dat is een hele andere discussie 😁 De producten bevatten respectievelijk veel zetmeel, kunstmatige zoetstoffen, verdikkingsmiddelen en aroma’s. Daar is eigenlijk niets natuurlijks meer aan. We kunnen veel beter kiezen voor naturel zuivel, en dan liefst biologisch/ dynamisch. Daaraan wordt niets toegevoegd. En magere soorten zijn net zo “ slank” als Optimel. Wil je er wat “ sjeu” aan geven, dan zijn er honderden lekkere echt pure dingen uit de natuur, wat je zelf kunt toevoegen. Vers intact fruit, zuivere stevia druppels, ceylon kaneelpoeder, verse gemberwortel…..alles kan. Verderop geef ik je een zeer simpel recept om zelf voortaan een heerlijke drinkyoghurt te maken.
Gaan we OPTIMEL tegenover andere drinkyoghurts / gezoete yoghurts en kwark zetten, dan kan het wel een betere keuze zijn, als je het met gezond verstand consumeert. Hou je inname aan sucralose op de veilige modus, door niet meer dan een beker ( 450 ml )  Optimel kwark te consumeren, of twee glazen ( 250 ml) per dag aan Optimel Drink. Let ook goed op de rest van je voeding en dranken op de dag.

NIET GOEDKOOP EN ER DUUR BETAALD

Naast het feit dat OPTIMEL niet gezond is te noemen, is het tevens een peper-duur-betaald product. Inhoudelijk kost het bijna niets, maar wordt er gigantisch aan verdiend. Als we inhoudelijk naar de samenstellingen kijken, zien we dat de producten bestaan uit magere melk, waaraan wat zeer goedkope hulpstoffen aan zijn toegevoegd om een product smaak, kleur en geur te geven, een juiste textuur te geven en de houdbaarheid te garanderen. Door deze hulpstoffen kunnen de producten maanden na de aangegeven houdbaarheidsdatum nog worden geconsumeerd ( mits koel bewaard )  wat genoeg vertelt over de hulpstoffen zelf, lijkt mij…🙄
Ze zijn vooral erg goedkoop. Hulpstoffen als maiszetmeel, aroma’s, concentraten en ook de kunstmatige zoetstof Sucralose zijn zeer goedkope grondstoffen om te kunnen produceren met veel winst oogmerk.
Laat ik een beker optimel yoghurt Griekse stijl  ( koffiesmaak) als voorbeeld nemen. Je betaalt €1,89 voor 450 gram. De yoghurt bestaat (voor het grootste deel ) uit magere yoghurt. Daarnaast zit er 9,2 % koffie in, gemodificeerd maiszetmeel, natuurlijk aroma en Sucralose in. Zoals je ziet is het ingrediënten lijstje bijzonder kort. Deze kwark heeft dan ook niet veel meer nodig dan de vier overige hulpstoffen.
Stel: we gaan dit zelf maken. We kopen dan een liter magere yoghurt ( € 75 eurocent ) en we gebruiken twee eetlepels maizena ( zetmeel. Verdikkingsmiddel ) en een zelf gekozen zoetstof, zeg even de zuivere druppels stevia, met een karamel smaak. We zouden ook nog een bakje zeer sterke koffie kunnen zetten of een koffie extract kunnen gebruiken om de koffiesmaak te verkrijgen. Uitgaand van een kopje sterke koffie, komt het totaal op een liter yoghurt ( dus MEER inhoud dan de beker Optimel ) op nog geen € 1,00 Je hebt dan :
– meer inhoud
– minder meuk
– geen plastic afval
De verpakkingen van de kwark en Griekse yoghurt zijn erg belastend voor het milieu.Ze bevatten bijvoorbeeld onnodige plastic deksels.  De literpakken bevatten ook plastic schenk doppen. Op alle gebieden zijn de producten van OPTIMEL dus niet milieuvriendelijk, en vreselijk duur betaald.

ZELF OPTIMEL MAKEN!

Ik gaf hierboven al een goed voorbeeld, om ZELF inventief te zijn en je kleine beetje fantasie te gebruiken. Dit bespaart je veel:.. geld, maar ook je gezondheid en…niet onbelangrijk, het milieu. Zelf maken is voor veel mensen nog altijd een stap te ver. Er zijn duizenden argumenten te bedenken, maar natuurlijk is dit allemaal stiekempjes lariekoek. Het is vooral het GEMAK van al deze gemaksproducten, waar we verwend en gewend aan zijn geraakt. Het is aan jou of je daar veel geld voor overhebt, maar denk ook eens aan het milieu en hoe je de voedsel en levensmiddelenindustrie in stand houdt om deze meuk te kopen. Onthoud: nergens geldt de gezegde “ MONEY MAKES THE WORLD GO ROUND” hoger dan in de voedsel en levensmiddelen industrie, en hoe meer wij blijven kopen, hoe meer dit in stand wordt gehouden.
Zeker, als je ontdekt hoe kinderlijk eenvoudig het is om alles zelf te maken. Want dat lijkt de allergrootste grap, omdat we het niet eens allemaal echt zelf hoeven te doen dankzij geavanceerde keukenmachines. Alles is mogelijk om nas te maken, en moeilijk? Echt NIET. Je moet er alleen de motivatie, en de liefde voor over hebben om zelf alles te maken. Als je instelling “ ik koop liever omdat….( vul zelf maar in) is dan heeft het denk ik weinig zin om jezelf tegen je zin in aan zelf maken toe te zetten. Je moet het echt WILLEN. Voor jezelf, voor je portemonnee, voor mens, dier en milieu en om de industrie zo min mogelijk te spekken. Maak dan ook wel overwogen de beslissing “ ik ga nu alles zelf maken! “ Of probeer het op zijn minst een keer uit. Probeer bijvoorbeeld zelf drink yoghurt te maken. Dit maak je in de blender in 3/4 minuten.
Ik geef hier een zeer simpel voorbeeld. Ik heb 500 ml magere ( liefst bio/dynamisch) yoghurt, wat druppels zuivere stevia en 450 ml water gebruikt om mijn heerlijke, eerlijke, gezonde drinkyoghurt met een heerlijke karamelsmaak te maken. Ik maak dit zelf regelmatig, met steeds weer andere smaken ( zuivere stevia druppels ) Natuurlijk kun je gerust kiezen voor gewone magere yoghurt. Alles wat je dan nog hoeft te doen, is alles ( ik gebruik ongeveer 5-7 druppels stevia) in de blender te mixen tot een drinkyoghurt. Dat is alles en ja….ook ALLES wat er in de fabriek van Optimel wordt gedaan. Voor een liter OPTIMEL drink betaal je € 1.39. Uitgaand van goedkope yoghurt ben je in totaal nog geen € 80 eurocent kwijt als je het zelf maakt. Kies je biologisch en / of biodynamisch, dan ben je and de € 1.00 kwijt. Tel daarnaast op wat je skipt: kunstmatige zoetstoffen, aroma’s, vruchtensappen en concentraten en verdikkingsmiddelen. En….je bespaart het milieu een hoop afval. De drinkyoghurt kun je net zo lang en goed bewaren als de Optimel producten. Je moet alles voor gebruik wel even goed door schudden, maar dat moet je met de Optimel drinkyoghurt ook doen.
Wil je een fruitige drinkyoghurt, dan voeg je simpelweg wat vers fruit toe in de blender. Ik zelf vind diepvriesfruit meest prettig, maar je kunt ook vers fruit toevoegen, Maak eerst met een beetje warm water in de blender een puree van het bevroren fruit. Voeg daarna de rest ( water, yoghurt, stevia ) toe en blend tot de massa vloeibaar en romig is geworden.
Kwark en yoghurt-Griekse Stijl maak je ook eenvoudig, door wat druppels zuivere stevia door de kwark te roeren, of er vers intact zacht fruit aan toe te voegen. Moet jij over een maand genomen eens uitrekenen hoeveel geld, meuk en afval je bespaart…..

Veganistische romige drink-yoghurt maken

Ook als je liever geen zuivelproducten gebruikt, kun je in een handomdraai zelf drinkyoghurt maken. Je doet simpelweg het kunstje na wat vele producenten doen en hun producten ” zuivelbrij” voor goud geld verkopen. Wat is het kunstje?

NODIG voor een liter:

 • 900 ml homemade havermelk ( klik hier ) of een plantaardige melk-achtige drank als amandelmelk / sojamelk / cashewmelk
 • een klein kwart theelepeltje Xantaan gom
 • twee theelepels Johannes broodpitmeel
 • 200 gram diepvries aardbeien ( of ander gewenst vers ingevroren diepvries-fruit)

Het is verder een kwestie van alles in de blender gooien en blenden tot de gewenste dikte is bereikt. Bewaren in de koelkast.

 

 

MEER OVER DIT ONDERWERP LEZEN?

 

optimel drink Griekse stijl onder de loep

optimel salades onder de loep 

optimel kefir onder de loep

10 Reacties op “Hoe gezond is OPTIMEL en wat is er zo moeilijk, om zelf drinkyoghurt te maken?

 1. Ik koop zelfs geen yoghurt (behalve de 1e keer). Bewaar 2 eetlepels van je gekochte yoghurt. Warm een liter melk op tot niet meer dan 41 graden, roer het restje yoghurt er door en zet het de hele dag warm weg.(bv bij de verwarming), zet het ´s avonds in de koelkast en bij het ontbijt heb je dan heerlijke yoghurt. Gebruik het restje weer voor nieuwe yoghurt. zo kun je eindeloos doorgaan.

 2. Zelf maken is ook zo leuk. Naar mijn werk neem ik ook zelfgemaakt eten en drinken mee. (Of leftovers). Dat ging niet van de 2 op de andere dag; gefaseerd m’n leefstijl veranderen vind ik voor mezelf het beste om te doen. Zo houd ik het makkelijker vol en vooral mezelf en omgeving gemotiveerd naar een volgende stap.

  _____

  Twee vragen door dit artikel:

  “….En de magere melk is ook gewoon gepasteuriseerd en gehomogeniseerd. Dit zijn voor mij de oorzaken waar het mis is gegaan met melk. Maar dat is een hele andere discussie 😁…”

  Zijn er hierover artikelen op deze site of elders?

  ___

  En 2e vraag:
  Ik zie als ingrediënt (mais)zetmeel staan in de Optimel griekse stijl yoghurt.

  Ergens/Ooit* heb ik in mijn brein opgeslagen dat onze reguliere yoghurts ook worden ingedikt met ‘meel’.
  Klopt dit en/of is dit ergens door je) uitgezocht?

  Alvast bedankt als jij of iemand anders de antwoorden of urls kunnen geven.

  Met vriendelijke groet,
  FredM.

 3. Fred M
  Hierbij een reactie over “meel”in reguliere yoghurt
  Als je iets natuurlijks wilt hebben kijk dan naar de houdsbaarheids datum
  Wij maken boerderij yoghurt en de enige ingrediënten zijn
  Volle Melk / Magere Melk plus een yoghurt cultuur
  De producten krijgen daarna een houdbaarheids datum van 16 dagen mee
  Deze producten kunnen natuurlijk wel niet tegen dumpprijzen worden aangeboden

 4. Hoi,

  Sinds kort ben ik de ‘vega-reis’ aan t maken en wat ik onderweg tegenkom
  bevalt mij uitstekend. Terwijl ik altijd een echte carnivoor ‘was’🙃.

  Mijn vraag:
  Is er een recept om zelf bv kokos-yoghurt te maken?

  Mijn dank bij voorbaat voor de te nemen moeite🤗
  🐸🐸

 5. Hi Monique,

  Hoe lang kun je de zelf gemaakte drinkyoghurt bewaren in de koelkast?

 6. Gezeik in de marge. Er is niets mis met een bekertje Optimel. Hou deze zweverige, holistische, “je gaat overal van dood”, pseudo-wetenschappelijke kolder bij je. FFS.

  Waarom bestaat er geen regelgeving om dit soort heksenwebsites aan banden te leggen?

  • Hai! Ja, het is wat hé? Met al die wetten en regelgevingen! Ben dat zo met jou eens! hoe heerlijk zou het immers zijn dat dit soort azijn-pisserige aandacht trekkerige en stom vervelende reacties aan banden gelegd kon worden ? Zou toch geweldig zijn! En de mensen achter deze anonieme reacties een dagbesteding kunnen aanbieden? Misschien een tip voor jou. Zoek een leuke NUTTIGE dag besteding, daar worden vast ook bekertjes Optimel geserveerd ! Eet / drink smakelijk en warme groet!

 7. Wow
  Hoe je zelfs iets onschuldigs als dit kunt afzeiken!
  Niets is gezond en aan alles ga je dood!
  Zo
  Saaie verveelmuts
  Wat n waste of time dit artikel

  • Hey, saaie verveel muts, dat is een nieuwe! hahaha, wat leuk! En ook ontzettend fijn dat je even op mijn MEUKVRIJ MET MONIQUE website komt kijken, een website wat gaat over voeding en gezondheid. Ik voel mij, op mijn verjaardag, erg vereerd om jou een erg prettig tijdverdrijf te kunnen bieden. Graag gedaan en kom graag nog een keertje terug!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *