Review OPTIMEL salade, plus basis zelfmaak-recept om zelf echt gezonde salade te maken!

Onder het mom van “ we hebben nog lang niet genoeg bewerkt voedsel” stromen de supermarkten dagelijks vol met nieuwe producten. Sommigen verdwijnen weer net zo snel als ze zijn gekomen, maar helaas blijft er veel “ hangen” in supermarkten. Helaas, omdat het 9/10 x gaat om sterk bewerkt voedsel. Onder sterk bewerkt voedsel verstaan we voedsel, waar ontzettend veel ingrediënten aan te pas komen om iets maakbaar te maken, deze ingrediënten bestaan voornamelijk uit hulpstoffen ( e-nummers ) om iets smakelijk te maken, houdbaar, en lekker doet ruiken zodat wij er zin in krijgen. 

Ik verbaas mij dagelijks opnieuw over de enorme meukstapel die in supermarkten alleen maar lijkt te groeien. Zo héél af en toe komt er iets in de schappen te liggen waar we enigszins van kunnen zeggen dat het wat nutriële voordelen geeft. Maar deze zijn zeldzaam.
Als er iets op de markt verschijnt, dan krijg ik daar vaak vragen over gesteld. Het gaat dan meestal om een zogenaamd gezond product, of een nieuw product van een zeer populair iets, bijvoorbeeld vegan rookworst of een vegan burger met een “ echte vleesbite “ Veel consumenten zijn iets bewuster geworden door de vele verhalen in de media, met name op social media. En stellen nu vragen bij een nieuw product, voordat ze blind overgaan op aankoop. Dit maakt het voor fabrikanten lastiger om hen over te halen. De verpakkingen en claims worden daarom ook steeds “ hardnekkiger”. Mooier verbloemde claims, grotere letters, flitsende verpakkingen die ons prikkelen, alles wordt uit de kast getrokken.
Ik liep onlangs tegen een nieuw product  aan van het zuivel-merk OPTIMEL. Dit merk werkt onder de peilers “ 0% vet en 0% toegevoegde suiker “. In de jaren 90 werd dit merk extreem populair. Ze kwamen als eerste op de Nederlandse markt met een vla zonder vet en suiker. Al snel volgden de yoghurtrinks die pas echt “ Sky high” gingen en in korte tijd zeer populair werd. Inmiddels zijn er nog veel meer producten van OPTIMEL op de markt verschenen. Ik heb een aantal daarvan eerder gerevierd. Onderaan dit artikel zal ik de directe linkjes naar deze reviews plaatsen.
Je zou kunnen denken, dat een merk als OPTIMEL een meerwaarde geeft in de toch al zo ongezonde voedselindustrie. Ze werken tenslotte vet en suikervrij. Dat klopt, maar daar is alles wel mee gezegd. Hun producten bestaan voornamelijk uit kunstmatige additieven, en heel erg veel hulpstoffen. Het is een zeer slimme zet geweest, want we zijn met zijn allen nu eenmaal zeer gevoelig voor “ 0% vet! “ dankzij de vetboycot in de jaren 90, en nu met de 0% ( toegevoegde ) suiker scoren ze ook hoog.
Met name de yoghurt drink en de kwark van OPTIMEL is erg populair. Dit zijn allemaal zeer uitgedachte “ cocktails” waarin de basis magere zuivel betreft zoals melk en yoghurt. Het is inhoudelijk een zeer goedkoop bij elkaar vermengd goedje. Waar erg veel voor wordt gevraagd, want vergis je niet, de OPTIMEL prijzen zijn bijzonder OPTIMAAL. Een gemiddelde pot kwark van 450 gram ligt tussen de € 1,45 tot maar liefst € 1,79. Drinkyoghurts kosten per liter € 1,39. Yoghurts per liter gaan je € 1,75 kosten, en de literpak vla € 1,45. Dat zijn pittige prijzen, zeker als je het tegenover de ingrediënten zet. Deze kosten allen inhoudelijk naar schatting nog geen €  55 eurocent. Tel uit de winst die OPTIMEL maakt. Daarnaast zijn ze niet erg milieuvriendelijk. Alle kwark zit in plastic bekers verpakt.

OPTIMEL GOES SALADE?

Soms vraag ik mij af wie bedenkt dat er erg veel behoefte is aan een zoveelste “ onzin” product. Dit idee had ik sterk toen ik deze salades van OPTIMEL tegenkwam bij de AH. Huh? WTF? Optimel goes salade? Ik dacht eerst dat ik nog verkeerd keek, maar nee, OPTIMEL brengt echt drie soorten salades op de markt. Nieuwsgierig als ik ben heb ik twee van de drie gekocht om thuis eens zeer goed te gaan bestuderen. Want wat is de meerwaarde? Maken we inmiddels niet allemaal onze salades zelf? Is er iets meer eenvoudiger om te maken? En laten we vooral het belangrijkste niet vergeten: zelf salades maken is 10 x goedkoper.
Ik vind deze stap van OPTIMEL erg vreemd. Ze zijn vooral bekend om hun “ zogenaamde gezonde zuivel” producten. Dit vind ik dan best een rare zijsprong. Maar ik denk dat ze het ook willen proberen.
De verpakking vertelt eigenlijk veel zonder dat het veel lijkt. Ze gebruiken hun bekende initialen en claims, zoals “ 0% vet”. Daar ligt volgens mij ook de focus. De meeste salades voor op brood zijn vrij rijk aan vetten, afhankelijk van het soort. Door de basis uit magere gepasteuriseerde yoghurt te laten bestaan, wordt het meeste vet gereduceerd. Maar daar is alles verder mee gezegd. Laten we naar de PAPRIKA KOMKOMMER variant kijken. Wat zit daarin?
50 % MAGERE, GEPASTEURISEERDE YOGHURT ;  anders gezegd bestaat deze salade  voor de helft uit goedkope magere yoghurt.
22% PAPRIKA: dat is een nette dosis om het product “ paprika “ te mogen noemen.
22$ KOMKOMMER: tevens een net aandeel om de naam te kunnen claimen.
RIJSTZETMEEL: dit is de eerste binder in dit verhaal.
GEMODIFICEERD MAISZETMEEL: zetmeel, ook gemaakt van maïs, werkt pas als binder zodra het wordt verhit. Door het zetmeel voor te behandelen met een soort zuur, ( waardoor de chemische structuur verandert )  wordt het “ veranderd” wat we gemodificeerd noemen. Anders gezegd wordt zetmeel extra bewerkt zodat het geschikt is voor vele producten. In deze salade werkt het als binder en verdikkingsmiddel
TARWEVEZEL: wordt toegepast om iets meer volume te geven
UIENPOEDER: dit wordt specifiek vermeld, waardoor ik aanneem dat er vrij veel door deze salade zit.
SPECERIJEN: dit is een verzamelnaam voor talloze smaakversterkers. Wat deze zijn hoeft de fabrikant niet te vermelden, tenzij het mogelijke allergische reacties kan geven, zoals selderij.
BIESLOOK: wordt ook afzonderlijk vermeld, dus zit aardig wat in.
AZIJN: conserveermiddel
ZOUT: ai…flink wat, als deze al op de 11 e plek komt te staan in deze lijst….
NATUURLIJK AROMA: KLIK HIER om alles over natuurlijk aroma te lezen
XANTAANGOM: KLIK HIER om alles over dit verdikkingsmiddel te lezen
VOEDINGSZUUR: kan van alles zijn, meestal in synthetische vorm.
CONSERVEERMIDDELEN E202, E211, E221, E262: E nummer 202 betreft KALIUMSORBAAT, E nummer 211 betreft NATRIUMBENZOAAT, E nummer 221 betreft NATRIUMSULFIET ( klik HIER om alles over sulfieten te lezen) en E nummer 262 betreft NATRIUMACETAAT.
ZOETSTOF: SUCRALOSE: KLIK HIER om alles over deze kunstmatige zoetstof te lezen.
Phoe…..16 ingrediënten. Waarvan zeker 6% regelrechte meuk. Deze salade bestaat voor 96% uit yoghurt, komkommer en paprika, de rest betreft een fikse cocktail aan smaakversterkers en bindmiddelen. Het bevat ook extreem veel zout, per 100 gram maar liefst 1,2 gram.
Een ( plastic fantastic,,,;( ) potje bevat 175 gram en daar moeten we maar liefst € 1,89 voor betalen.  Dit is overigens de gemiddeld gangbare prijs voor andere salades, maar het grote verschil zit hem in de inhoud. Als we een bakje JOHMA salade ter vergelijking nemen krijgen we ook net zoveel meuk voorgeschoteld, maar zitten er wel meer ingrediënten bij die in basis meer kosten, denk aan tonijn in tonijnsalade, of het vlees in huzarensalades. Komkommer en paprika kost in basis eigenlijk bijna niets omdat het meestal gaat om “ de buitenbeentjes” die we inmiddels ook kunnen kopen. Niet bruikbare groente en fruit gaat vrijwel altijd naar de voedselindustrie en de vee-industrie. Het is een goede manier om zo weinig mogelijk te verspillen, maar onthoud dat het de fabrikant ook bijna niets kost. Dit is vaak het geval met grotere spelers op de markt, zoals Campina, waar OPTIMEL onder valt. Zo kan een productie ontzettend laag in kosten worden gehouden, terwijl er flink kan worden gecascht door de prijs flink op te schroeven. Precies wat hier het geval is. Als ik een schatting zou moeten maken, hoeveel deze salade inhoudelijk heeft gekost, dan schat ik dat op nog geen € 55 eurocent.
Wat is nu precies de meerwaarde van deze OPTIMEL SALADE t.o.v andere salades? Dat het minder vet bevat. Dat is het eigenlijk. De rest is even zo goed regelrechte meuk wat bij elkaar is vermengd met wat groente.

HOE SMAAKT HET?

De hamvraag: hoe smaakt het? Dat ben ik gaan testen. Ik heb twee smaken gekocht: de PAPRIKA EN KOMKOMMER smaak, en de “ GELE CURRY” smaak. Daar begon ik mee. De potjes hebben een vrij makkelijk deksel om te openen. Je moet het deksel open draaien. Daaronder verschijnt een plastic folie ( onder het mom “ we houden van de plastic soep ) Als je dit folie eraf trekt komt er een kruidige, zure lucht je neus binnen wat nog meest lijkt op de geur van piccalilly. En laat ik het nog sterker vertellen/; het LIJKT ook op piccalilly,. Qua kleur, geur en structuur…..twee druppels water piccalilly-smaak. Ik heb werkelijk geen flauw idee waar zij de gele curry vandaan halen.
In de ingrediëntenlijst zie ik 0.3 % staan aan curry Madras. Daar krijg je echt zo’n felle gele kleur niet van, en ik vermoed dan ook dat er een flinke cocktail doorheen is geroerd. Het “ zoute” wordt gemaskeerd door het kunstmatige zoete aandeel in deze salades. Je merkt dus niet echt dat je een flinke hap zout binnen krijgt. Ik vind de smaak echt vies. Zuur, veel te pittig, zodanig dat het prikt op mijn tong. Geef mij maar een potje piccalilly…..Veel goedkoper, minder meuk, net zo vol van smaak. Of nog beter: maak het gewoon zelf: KLIK HIER. 
De paprika-komkommer is niet veel beter.  Ik vind de salade vooral een nogal eigenaardig kleurtje hebben. Niet bepaald aantrekkelijk. De smaak vind ik erg heftig. Een vrij zure smaak is erg overheersend, Nee, voor mij mag dit spul mijn deur voorbij lopen..
Mijn oordeel: slecht product, weinig meerwaarde op andere salades, duur, niet lekker, teveel additieven.

WAAROM ZELF SALADE MAKEN EEN VEEL BETER IDEE IS

Als je weet hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf je ( brood ) salades te maken, loop je deze meuk  in de supermarkt lachend voorbij. Het is ECHT niet moeilijk, en heb je een creatief brein ( like me 😉 ) dan kun je de lekkerste salades maken. Heb je geen creatief brein, dan kun je de trucjes afkijken van de vele fabrikanten die met talloze ( soms rare en vreemde…) combinaties op de proppen komen. Van eiersalade tot selleriesalade, van tonijnsalade tot kip-kerrie-salade, alle populaire salades zijn een “ eitje” om zelf te maken. Het is niet alleen super-leuk om te doen, het heeft nog veel meer voordelen t.o.v salades uit de supermarkt :
* je houdt de complete regie over wat je wel / niet wilt toevoegen
* het is vele malen goedkoper
* het is vele malen gezonder 
* het is een ideale manier om restjes voedsel op te maken
* de smaak is “ echt” en daarom veel beter
In basis kan een salade bestaan uit vlees, vis, groente en fruit. Daaraan worden tig smaakversterkers en conserveringsmiddelen toegevoegd wat het tot een salade vormt Een salade is lobbig en vrij stevig van textuur, zodat je het eenvoudig op brood, wafels en toast kunt smeren. In basis kun je dus tal van ingrediënten gebruiken. Dit zou in wezen zeker 98 % van een salade moeten bekleden. De resterende 1-2 % zou  moeten bestaan uit smaakmakers als kruiden en specerijen, en een bindmiddel . Meer heeft een goede en smeerbare salade niet nodig. Dus 16 of meer ingrediënten is totale onzin. Het wordt echter wel 9/10 x zo geproduceerd, omdat synthetische hulpstoffen veel minder kosten dan bijvoorbeeld een stuk tonijn. Er wordt zo minimaal mogelijk gebruik gemaakt van het ingrediënt waar een salade om draait ( bijvoorbeeld tonijn salade ) en maximaal gebruik gemaakt van de goedkopere hulpstoffen. Ik zeg vaak gekscherend dat we een drol nog smakelijk kunnen maken met additieven. Zo werkt het ook een beetje in de voedselindustrie. Het bewerkte voedsel is meestal inhoudelijk “ leeg”  Het voedt ons niet, het VULT ons.
Als je zelf een salade wilt maken, heb je daar naast het hoofdingrediënt ( of ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan restjes groente en fruit ) nodig:

-SMAAKMAKERS

Je kunt werkelijk alle heerlijke kruiden en specerijen gebruiken. Maar denk ook eens aan verse bieslook, tijm, dille, basilicum en munt. Je kunt er ook een klein beetje Keltisch zeezout en een snufje zwarte peper aan toevoegen., De meeste conventionele salades bevatten suiker. Wil je zo dichtbij mogelijk “ the real thing” uit de supermarkt komen, dan kun je een klein beetje stevia Sweet ( bijvoorbeeld Greensweet-stevia ) toevoegen, of een paar druppels naturel stevia.
Olie is in principe niet nodig. Het wordt wel enorm veel toegepast , maar echt nodig is dit niet. Wil je toch een beetje olie toevoegen, kies dan voor een heel klein beetje extra vierde olijfolie, of echte, zuivere kokosolie ( gesmolten) Voeg niet meer dan een eetlepel toe, want nogmaals: het is overbodig.

BINDMIDDEL

Je kunt kiezen uit :
– biologische maïzena
– arrowroot
– kuzu
– Johannes broodpitmeel
– Xantaan gom
– tapiocameel
Op 500 gram salade gebruik je ongeveer twee tot drie eetlepels van bovengenoemde meukvrije opties, die je met een klein beetje water aanlengt tot een papje.
Je hebt niet meer nodig dan dit. Uiteraard kun je zelf van alles toevoegen, denk aan noten, granen, zaden en pitten. Ik geef hier een zeer simpel voorbeeld recept.
Ik heb een prei/ tomaat  salade gemaakt van zo’n 600 gram, Daarvoor heb ik gebruikt:
 • * een kleine prei, zeer fijn gesneden ( snij vooral het groen mee! )
 • * 150 gram tomatenpuree ( ook liefst zelf gemaakt, maar vind je dit teveel gedoe, kun je ook voor biologische tomatenpuree gaan )
 • * drie flinke eetlepels lekkere kruiden ( ik heb bv twee grote lepels Ras El Hanout en een lepel kerriepoeder gebruikt )
 • * een eetlepel biologische eryhtritol
 • * twee grote eetlepels Kuzu ( maar je kunt dus ook andere bindmiddelen kiezen )
 • * 400 ml water
ZO MAAK JE HET:
Maak een papje van de Kuzu met wat water. Doe de rest in een steelpan en breng onder regelmatig roeren aan de kook. Zodra de massa kookt, het papje toevoegen en roeren tot de gewenste dikte is bereikt. Klaar is je homemade salade!
Je kunt de salade na afkoelen bewaren in de koelkast.
Zoals je ziet doet een kind de was 😉 Het is een perfecte manier om je restjes groente en fruit op te maken. En je kunt compleet los gaan op wat je aan groente toevoegt, of voeg verse vis toe, of vers biologisch vlees. Het is voor iedereen toegankelijk, of je nu veganistisch leeft of alleen groente eet. Je proeft vooral het verschil. Probeer het gewoon maar eens, en laat je verrassen. ECHTE smaken zijn immers niet te vergelijken met synthetische smaakversterkers. En hebben jullie ook mee geteld? Mijn variant op een brood-salade bevat hooguit zes ingrediënten. Bedenk je eens, hoeveel geld je dit bespaart. Want onthoud dat je geen 175 maakt, maar meteen een volle pot van tenminste 500-600 gram. Bedenk tevens hoeveel plastic meuk je ermee bespaart, dan is het nu toch echt geen kwestie meer? Maak je salade voortaan zelf. Ik kost je 5 minuten werk. En je kunt de salade bijvoorbeeld in een Jar-weckpot bewaren om zo mee te nemen naar werk of school.

Meer lezen?

Heb jij meer behoefte aan meer inspiratie voor salades? Laat dit dan hieronder achter. Bij voldoende animo zal ik meer recepten gaan publiceren.

25 Reacties op “Review OPTIMEL salade, plus basis zelfmaak-recept om zelf echt gezonde salade te maken!

 1. Zeker Monique, graag nog wat fijne tips. Dank je wel! En ik dacht hier bruine bonen in te zien ????

 2. Ik had precies dezelfde reactie, optimel salade!!!
  Maar idd wat een “meuk” zit erin en hoeveel mensen zullen dit weer kopen onder het mom van “gezond”
  Ik ben blij ik jou site heb ontdekt en al vele recepten heb gemaakt dus ja heel graag recepten voor salades????

 3. Meer recepten altijd welkom al ga ik met geheven recept lekker experimenteren.

 4. Wat een goed onderzoek ziet er niet lekker uit jammer dat er weer rommel op de markt komt.
  Graag lekkere verse salades Monique

 5. Waar ik helemaal niets van snap is dat er een ‘portie’ aangegeven wordt. Alsof ik een bepaalde hoeveelheid van dit spul nódig zou hebben. Op allerlei verpakking vind je dat terug, zelf bij chips of M&M’s! Ik maak zelf wel uit hoeveel ik eet, of liever: hoe weinig als het om deze meuk gaat.
  En ja, (brood)smeersel-recepten zijn altijd welkom!

 6. Het is prachtig om door Monique bevestigd te krijgen, wat je zelf ook al hebt bedacht.
  Fantastische blog Monique!!!!!
  Ben een fan van jou!
  Ga zo door.

 7. Ik ben het helemaal eens met je, dank je wel voor je recepten en graag meer broodsalades

 8. Heel goed artikel!! Hierdoor word ik bewuster en zal beter opletten in de supermarkt. Trouwens door al dat plastic ben ik gaan zoeken naar boerderij winkels in de buurt. En dat is gelukt. Geen plastic meer om mijn groente. Nu ga ik de salades voortaan zelf maken. Weer een stapje in de goede richting.

 9. Heerlijk hoe “smakelijk” je schrijft over de producten! Aan smakelijk zou je ook nog een “pittig” kunnen toevoegen.

  Top dat je dit allemaal onder de aandacht brengt! Zo worden meer mensen bewust!

  Mooi zou ook zijn als er ruimte wordt gecreëerd waarin dit er allemaal mag zijn.
  Niet iedereen wil bewust worden namelijk en dat is mi ook prima!

 10. Altijd al gedacht dat optimel troep is,
  Ik maak al jaren zoveel mogelijk zelf en hou van nieuwe recepten, dus heel graag.
  Bedankt voor je interressante verhaal.

 11. Yep, hoe meer eenvoudige recepten, hoe liever het mij is!! Dank je voor je inspiratie

 12. Mee eens en ook voor mij heel graag meer salades en (brood)smeersel-recepten.

 13. Ik had toevallig net de andere gekocht. Selderij , appel en rozijn. Die was wel lekker. Maar dacht ook door de naam al van Optimel dat het dus goed spul was, sowieso erg duur. Ik kocht het in de aanbieding voor €0,99. Ik ben erg benieuwd hoe ik het zelf kan maken, want tomaat is altijd zo zuur.

 14. Heb ze bij iemand geproefd waar we op visite waren en ik vond het echt vies!! Maar bijvoorbeeld eiersalade is toch ook makkelijk zelf te maken! En echt vele malen lekkerder dan die je kant en klaar kunt kopen!

 15. Houd me aanbevolen voor meer recepten 🙂
  Leuk om hier eens mee te beginnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *