Piccalilly maak je gewoon zelf!
Ik ben dol op piccalilly. Als kind at ik het erg veel bij de warme maaltijd. Piccalilly smaakt eigenlijk overal heerlijk bij. Het is een heerlijke smaakmaker. Piccalilly is niet overal zo bekend. In Nederland en België wel, maar omringde landen kennen het soms niet eens. In België wordt het PICKLES genoemd. Piccalilly wordt inmiddels in heel veel varianten op de markt gebracht. De basis bestaat uit o.a mosterd, augurk, zilverui, en bloemkool. Maar er zijn dus erg veel varianten.
meuk
De kant en klare potjes die we in de supermarkt kunnen kopen zijn helaas niet zo gezond. Er worden erg veel additieven en suikers toegevoegd, en zelfs kunstmatige zoetstoffen om de smaken zeer te versterken. De basisgrondstoffen zijn zeer goedkoop voor fabrikanten en met wat smaakversterkers is het mogelijk om een zeer goedkoop te maken product te produceren, wat veel winst oplevert. Wat vinden we in een gemiddelde pot piccalilly?
Ingrediënten: water, groente (17% augurk, 4% zilverui, 3% wortel, 2,5% bloemkool), mosterd (water, MOSTERDzaad, natuurazijn zout, specerijen), suiker, maïszetmeel, natuurazijn, TARWEzetmeel, zout, voedingszuur (azijnzuur), zonnebloemolie, kurkuma, natuurlijk aroma (TARWE), kleurstof (E101), zoetstof (saccharine), conserveermiddel [E223 (SULFIET)].
Zoals je ziet zitten er erg veel additieven in die helemaal niet nodig zijn om een echt lekkere piccalilly te maken. Per 100 gram hap je 5,5 gram suikers mee. Kortom, ik zeg:
Zeker, als je kijkt, hoe kinderlijk eenvoudig het is om het zelf te maken. Je bent niet alleen gezonder uit, het smaakt allemaal veel lekkerder! Zoals piccalilly ECHT hoort te smaken…Probeer het zelf maar! Dit zeer simpele recept geeft een bomvolle pot in nog geen 20 minuutjes!
Dit heb je nodig:
- 100 gram wortel, zeer fijn gesneden
- 100 gram bladpeterselie, fijn geknipt
- een halve prei, in ringetjes, fijn gesnipperd
- drie augurken, in kleine blokjes gesneden
- 100 gram kort gekookte bloemkool, in stukjes gesneden
- enkele zilveruitjes ( optioneel)
- drie eetlepels Moos favorites biologische erythritol
- twee scheutjes bruine rijstazijn of natuurazijn
- twee eetlepels kerrie masala
- een theelepel mosterdpoeder of zaad
- een flinke eetlepel kurkuma
- drie flinke eetlepels arrowroot of biologische maïzena + 25 ml water
Zo maak je het:
Laat in een pan met dikke bodem ( liefst gietijzer) een zeer klein klontje kokosolie ( circa half theelepeltje) of een half theelepeltje avocado olie smelten op middelhoog vuur. Voeg de augurk en groente toe en roer 5 minuten door. Voeg de kruiden en stevia toe en hussel opnieuw door. Maak een papje van de arrowroot met het water en voeg deze toe aan het mengsel in de pan. Blijf roeren tot de massa is ingedikt.
Je kunt ervoor kiezen de piccalilly grof van structuur te houden. Maar je kunt het ook licht pureren met de staafmixer zodat de piccalilly meer smeuïg van structuur wordt. ( zie foto’s)
Bewaar de piccalilly in een goed afsluitbare pot in de koelkast.
Mmmmm ziet er lekker uit Monique!
Eigenlijk is Piccalilly gewoon een variant op Atjar dus …
Die kun je nl ook op deze manier maken en variëren.
Lekker,
Bedankt voor het recept.
Mvg Ger
heb hem gemaakt heerlijk en heel gevaarlijk zo lekker
heb hem geproefd van Joke heeeerlijk
Met 100 gram peterselie?
verse ja!
Lijkt me lekker!! Hoe lang is hij dan ongeveer houdbaar Monique?
oh, zeker een maand in de koelkast 😉 Succes!
Kan je de arrowroot vervangen door Johannesbroodpitmeel in de zelfde verhouding?
ja, klopt.
En dan gooi je er stevia door… Over meuk gesproken!
Inderdaad! Dat is pas troep!
Wat is er fout aan stevia ?
Ja dat zou ik ook weleens willen weten wat er fout is aan stevia!
Een bomvolle pot binnen 20 minuten? Ik was nog niet klaar met snijden!!!!
Jakkes stevig zo smerig kun je dat niet met iets anders vervangen
Bedoel stevia 😂 niet stevig
Wat een prut recept, als je niet van additieven houdt, waarom dan Stevia ?
wat een prut reactie, als je niet van gezond en lekker houdt, waarom dan reageren ?