Sulfiet …niet zo onschuldig

Ik heb afgelopen tijd opvallend veel meldingen ontvangen over sulfiet-intoleranties. Steeds meer mensen lijken hiermee te worden geconfronteerd. En ontdekken ook dat sulfiet in meer producten zit dan gedacht. Bekend is dat er sulfiet wordt gebruikt in wijn. Maar wat is het nu eigenlijk? En…waar vinden we het in?

img_0103

WAT IS SULFIET?

Sulfieten zijn zouten, die het zogeheten “ sulfiet-ion” bevatten. Het komt van nature voor in planten uit de look-familie. Het wordt meest gebruikt als conserveringsmiddel in ons voedsel, maar komt ook veel voor als kleurstof. Wat veel mensen niet zouden denken, of verwachten, komt sulfiet ook gewoon voor in biologische producten. Sulfiet staat meest bekend om zijn conserverende eigenschappen in wijn. Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij wijnproducties om de fermentaties en oxidaties tegen te houden. In biologische wijnen kan sulfiet ook gewoon zijn toegevoegd, in dit geval slaat de de term “ biologisch” op de teelt van de druiven en niet op de vinificatie. Deze staat het gebruik van sulfiet gewoon toe. Ook als een biologische boer geen sulfiet toevoegt ( bijvoorbeeld een “ vin-nature”) zit het wel in de wijn. Sulfiet ontstaat namelijk ook bij de vergisting van de druiven. Echter gaat het wel om een zeer kleine hoeveelheid. Het sulfiet in biologische wijnen kan niet enkel voortkomen uit het wijnmaak-proces. Omdat er bij de verschillende biologische en vin-nature organisaties verschillende richtlijnen zijn voor hoeveelheden sulfiet die mogen worden toegevoegd, kunnen hoeveelheden ook sterk verschillen. Over het algemeen liggen deze hoeveelheden wel lager dan bij niet biologische wijnen. In wijn zitten twee soorten sulfieten: de zogeheten “ vrije ( actieve) sulfieten” en “ de gebonden ( uitgewerkte) sulfieten”. Beiden worden ze op etiketten vermeld als “ totaal sulfiet-gehalte”. De vrije sulfieten leveren in principe de meeste gezondheidsklachten op. 

Industrieel wordt sulfiet voornaam gebruikt als conserveermiddel en kleurstof. Dit zorgt ervoor dat al ons voedsel veel langer houdbaar blijft. Er zijn verschillende E nummers bekend: 

– E 220-E228 ( groep natrium/kalium/calcium sulfieten)

– E150 d  ( sulfiet-ammoniakkaramel)

-E 163 ( anthocyan( ine)s )

-E 150 b ( alkalisulfiet karamel)

Verder onder namen als:

– CONSERVEERMIDDEL

– SULFIET

– S02

– ZWAVELDIOXIDE

– ZWAVELIGZUUR

Sulfiet wordt wel gezien als allergeen, maar dit is nog niet officieel aangetoond.  Sulfiet geeft dus voor zover in dit geval geen allergische reacties, maar wordt er gesproken van een intolerantie. Ongeveer 5% van de astmapatiënten krijgt ademhalingsmoeilijkheden binnen 5 minuten na het eten van sulfiethoudend voedsel. Ook mensen met een allergie voor aspirine hebben een direct verhoogd risico op een heftige allergische reactie. Zo’n dergelijke reactie kan zelf fataal zijn en moet direct worden behandeld. Het is in de EU dan ook verplicht, om op verpakkingen te vermelden als er meer dan “ 10 parts per million” ( delen per miljoen, een maat voor concentratie)  sulfiet in zit. Dit is 10 mg/per kilogram. 

Sulfieten is een verzamelnaam voor verschillende typen zwavel-verbindingen. Mensen kunnen hier zeer tot ernstig overgevoelig voor zijn. Een sulfiet-intolerantie kan tijdens je leven ontstaan. Dit komt, omdat het gaat om cumulatief gebruik in een voedingspatroon. 

Naast een sulfiet-intolerantie kan sulfiet in het algemeen ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Bekende verschijnselen zijn een jeukerige huid, huiduitslag, een opgezwollen tong/verhemelte en hoofdpijn/migraine. Ook worden zaken als misselijkheid en hartkloppingen gemeld. Iedere hoeveelheid sulfiet kan klachten veroorzaken, dus ook hele kleine hoeveelheden. Hieronder een overzicht van de reacties die bekend zijn

schermafbeelding-2016-12-05-om-02-42-22

( bron: www.voedselallergie.nl)

Los van sulfiet-intoleranties, kan sulfiet ook een stoorzender zijn bij diverse functies in ons lichaam. Sulfiet maakt het bijvoorbeeld lastiger om alcohol af te breken. Deze verwerking wordt gedaan door een aantal enzymen, waaronder glutathione. Glutathione behoort tot de belangrijkste stoffen die het lichaam in kan zetten bij de bescherming van cellen. Het vormt bijvoorbeeld een belangrijke schakel bij biochemische omzettingen.   Dit enzym krijgt het een stuk zwaarder als er sulfiet in de buurt is. ( bron) De Voedsel & waren Autoriteit ( NVWA) verwijst in haar kennisbank ook naar de negatieve kanten van sulfiet. Ze geven o.a aan, dat sulfiet de vitamine B1 in het maagdarmkanaal af kan breken. Dit kan van zeer negatieve invloed zijn bij mensen die vrij snel vitamine-tekorten oplopen. Sulfiet is in staat om thiamine af te breken. 

Het is ook waarschijnlijk, dat sulfiet de glutathion-route kan beïnvloeden, vanwege de reactie van sulfiet met geoxideerd glutathion. Hierdoor wordt de beschikbaarheid van tripeptide glutathion belemmerd. 

img_0102

SULFIET IN ONZE VOEDING

Als je de diagnose “ sulfiet-intolerantie” krijgt, kan er een zeer lastige periode voor je aanbreken. Want sulfiet vinden we in ontzettend veel voedingsmiddelen. Middels een voedselprovocatietest valt uit te wijzen of er sprake is van een intolerantie. Het lichaam maakt geen antistoffen aan tegen sulfiet. Overgevoeligheid/intolerantie is dus enkel aan te wijzen middels zo’n test. Vaak worden deze testen met regelmaat uitgevoerd om na te gaan hoe er wordt gereageerd op het allergeen. Deze test kan tevens aangeven hoeveel sulfiet er nodig is voordat er een reactie optreedt.

Omdat we vaak op verpakkingen “ conserveermiddelen” lezen, kan sulfieten onder deze benaming overal in zitten. Er zijn een aantal producten waarvan bekend is dat deze vrij veel sulfiet bevatten. Dit gaat om:

– wijn

– gedroogde zuidvruchten

– alcoholische dranken als bier en brandy

– kant en klaar producten als soepen, sauzen, instant poeder

– vleeswaren

Maar er zijn nog veel meer voedingsproducten waarin we sulfiet tegenkomen:

  • Aardappelproducten
  • Azijn
  • Bier
  • Brandy
  • Gedroogde groenten
  • Gedroogde vruchten
  • Gekonfijte vruchten
  • Gelatine
  • Glucosestroop
  • Graanproducten
  • Groenten in azijn, pekel of olie (zoals augurken)
  • Jam
  • Kant– en klaar maaltijden
  • Koek/biscuit
  • Kruidenmixen
  • Likeuren
  • Maïzena
  • Mosterd
  • Ontbijtgranen met fruitsmaak
  • Paddestoelen/champignons
  • Paté
  • Rode kaas
  • Rum
  • Sauzen, kant-en-klaar   
  • Salades
  • Schaaldieren
  • Snacks (zoals kroketten)
  • Stroop en suikerstroop
  • Suiker
  • Uien– en knoflookpasta
  • Vis (gedroogd en gezouten)
  • Vleesvervangers op basis van soja-eiwit
  • Vruchtenconserven
  • Vruchtensap
  • Whisky
  • Wijn
  • Worstjes
  • Zetmeel

Sulfiet komt ook van nature voor in plantaardige voedingsmiddelen in de look-familie. Zoals ui, knoflook, prei, sjalot, daslook en bieslook. Heb je een intolerantie, dan kunnen deze natuurlijke voedingsmiddelen ook voor fikse klachten zorgen.

Het wordt een flinke kluif, om goed op te letten bij het boodschappen doen. Lees je goed in hoe je de bovengenoemde E nummers kunt herkennen op de verpakkingen en bij twijfel, nooit kopen. 

img_0104

MAXIMALE HOEVEELHEID SULFIET PER DAG

Goed, je hebt gelezen dat sulfiet er eentje is om te mijden uit je voeding. Zolang je de hoeveelheid sulfiet in je lichaam ONDER DE 70 MG PER KG lichaamsgewicht houdt blijf je onder de schadelijke dosering. Dit gaat expliciet over sulfiet wat afkomstig is uit kaliumetasulfiet, natrium en natriumbisulfiet, caliumbisulfiet, en natriumthiosulfaat. 

Stel, je weegt 70 kilogram, dan mag je niet meer dan 50 mg sulfiet per dag binnenkrijgen. 

Ben je intolerant/overgevoelig, dan is het uiteraard meest verstandig sulfiet volledig uit je voeding te mijden, ongeacht hoeveelheden. 

12 Reacties op “Sulfiet …niet zo onschuldig

  1. Op het plaatje staat een pak rozijnen van AH.
    Ik heb contact gezocht met de klantendienst van AH.
    Men vertelde mij, dat er in de rozijnen zeker geen sulfiet zit.

  2. In de rozijnen wellicht niet, maar gezeavelde rozijnen zijn wel behandeld met sulfiet.
    Inmiddels verdenk ik ook de aardbeien bij de Jumbo.
    Vervelend dat het aan steeds meer toegevoegd wordt.

  3. Zolang je de hoeveelheid sulfiet in je lichaam ONDER DE 70 MG PER KG lichaamsgewicht houdt blijf je onder de schadelijke dosering.
    Stel, je weegt 70 kilogram, dan mag je niet meer dan 50 mg sulfiet per dag binnenkrijgen.

    Deze berekening klopt denk ik niet helemaal. Maar de vraag is dan, mag je 70/7/0.7 mg per kg lichaamsgewicht binnen krijgen?
    En als er in een fles wijn 150mg per liter zit, zit je dan niet super snel over de 50 mg van de voorbeeldpersoon heen?

    • 1 glas wijn en na 10 min,benauwd jeukende ogen,sind s ik astma heb 4 jaar nu,wel heel erg jammer dit.voor mij dus geen wijntje meer.

      • Bij wijn kun je sulfree gebruiken. Wellicht kan dat je helpen. Helaas in andere voedingsmiddelen is dit niet te gebruiken.

    • Hi Feelders,

      wat jammer dat Sulfree niet voor je hielp. Even een vraagje; heb je erop gelet dat je de wijn niet hebt gecombineerd met voedingsmiddelen waar sulfiet in zit? (de wijn kan wel sulfietvrij zijn, maar als je dingen van witte bloem etc erbij eet (zoals pasta, pizza, stokbrood, toastjes) kun je alsnog dezelfde klachten krijgen door de combi van de alcohol en de sulfiet in het eten.
      Stuur je me mailtje als je toch de klachten houdt? (ivm onze niet tevreden, geld terug garantie).

      groet, Jacqueline van Sulfree

  4. Ik ben 45 en sukkel al 2 jaar ondertussen, steeds uitgestelde hartkloppingen na het drinken van wijn en cava, hoe meer glazen, hoe langer de hartkloppingen duren maar steeds de dag nadien dus je legt de link niet in het begin. Huisarts weet geen raad met me, bezoek cardioloog leverde niets op, ik overweeg nu een consult allergoloog om uitsluitsel te hebben, graag zou ik willen weten wat er mis is met mij. Ik mijd nu alcohol en ben ok, maar vind dit een erge straf….alle tips zijn welkom.!

  5. Ik had hoop op dit produkt maar heb het nog niet gekocht, want zelfs natuurwijn (wijn zonder toegevoegd sulfiet) geeft mij klachten, gin tonic is wel ok…maar dat is niet steeds een optie natuurlijk…

  6. 1. 70 mg per kg lichaamsgewicht geeft bij 70 kg in totaal 4900 mg ofwel 5 gram. Hoe zit de berekening in elkaar?
    2. Hoeveel sulfiet verlaat het lichaam in hoeveel tijd? Of wordt sulfiet in het lichaam omgezet naar andere stoffen?

  7. Hoi komt sulfiet wel naar boven in allergietesten of testen ze daar niet eens op? Sulfietovergevoelig…drink nooit SANGRIA!!!!!! ( het staat er zelfs als allergie op de verpakking)
    Voor mij is het duidelijk, maar huisarts wil eerst bloedtest doen….
    Enigste aparte wat ik op had was 1 wijnglaasje sangria….tong 5x zo groot en pijnlijk….huisartsenpost ook goed opgepakt en geholpen….gaven advies epipen( heb ik nu ook) maar huisarts wil nu eerst allerlei allergieën testen weer doen ……( terwijl ik al met meerdere allergieën bekend ben…oa asperine )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *