Vegetarische vindaloo ( Indiase curry)
Vindaloo (vindalho) is een currygerecht uit Goa (India) en behoort tot een van de meest populaire gerechten uit het land. Het gerecht hebben de Indiërs te danken aan de Portugezen, die het zuiden van India koloniseerden. Het woord betekent letterlijk wijnazijn (vinho) en knoflook . Er zijn talloze varianten op vindaloo, en ik bedacht ook een vegetarische variant! Ik vervang het vlees met gefermenteerde tempeh. In India wordt tempeh ook veel gebruikt. Dit recept is geschikt voor twee personen.
Maak eerst de currypasta. Daarvoor heb je kerrie poeder nodig. Er zijn vele soorten kerriepoeder. Kies voor de kerrie garam masala. Je kunt deze vinden bij de toko. Zo maak je de currypasta:
Maal de volgende ingrediënten samen:
- een theelepel komijnpoeder ( djinten)
- twee flinke eetlepels kerrie garam masala
- een theelepel ceylon kaneelpoeder
- een theelepel gele mosterdpoeder
- een theelepel koriander
- een klein stukje verse gemberwortel
- een snufje cayennepeper
- drie eetlepels bruine rijstazijn of natuurazijn
- anderhalve eetlepel stevia sweet Xtra
Voor de vindaloo:
- 200 gram tempeh, in blokjes gesneden
- 100 gram tomatenpuree
- twee tomaten, in kleine blokjes gesneden
- twee verse tenen rauwe knoflook, gesnipperd
- een ui, gesnipperd
Zo maak je het:
Laat in een pan met dikke bodem ( liefst gietijzer) een klein klontje kokosolie smelten. Fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de tempeh blokjes toe en roerbak 5 minuten. Voeg de currypasta en 175 ml water toe en toer door elkaar. Voeg de tomatenblokjes en de puree toe. Zet het vuur laag en laat de curry ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig doorroert.
Lekker met gekookte zilvervliesrijst!