” Tempeh” tandoori
Tandoori is een Indiase bereidingswijze voor kip waarbij ontvelde stukken kip eerst gemarineerd worden met een mengsel van yoghurt, cayennepeper, kurkuma, koriander, knoflook en rood paprikapoeder. We kennen tandoori vooral van de kant en klaar meuk, de pakjes en de zakjes. Dit recept is mijn vegetarische variant. Het is zeer eenvoudig om te maken, en super lekker! Dit recept is geschikt voor twee personen. Je kunt tandori overal bij eten, maar het lekkerste is met gekookte zilvervliesrijst! Gebruik twee kopjes zilvervliesrijst ( gekookt en uitgelekt) voor dit recept.
Dit heb je nodig:
Kruidenmix:
- een theelepel komijnpoeder
- een snufje cayennepeper
- een eetlepel kurkuma
- een theelepel koriander
Voor de tandoori:
- 200 gram tempeh, in blokjes gesneden
- een grote ui, fijn gesnipperd
- twee tenen verse rauwe knoflook, zeer fijn gesneden
- een kleine rode paprika, zeer fijn gesneden
- 150 gram sugar snaps of peultjes, in kleine stukjes gesneden, 8 minuten gekookt, uitgelekt
- een theelepel limoensap
- een theelepel gemberpoeder
- 100 gram biologisch/dynamische magere yoghurt *
- 75 gram tomatenpuree
( * Gebruik je geen lactose? Kies dan voor homemade yoghurt of plantaardige biologische yoghurt. Je kunt ook magere biologische dynamische kwark gebruiken. )
Zo maak je het:
Mix de kruiden door elkaar. Voeg alle ingrediënten in een grote kom en roer goed door elkaar. Laat dit liefst een uurtje trekken, maar dat hoeft niet. Verwarm de oven voor op 195 graden, bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier. Stort de tandoori in de schaal. Bak de tandoori gaar in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten. Serveer met zilvervliesrijst!