Luxe spelt brood

Ik werk meukvrij, wat inhoudt dat ik niet werk met gluten, koemelk / lactose / caseïne, zoveel mogelijk veganistisch, vrij van kunstmatige en synthetische ingrediënten, vrij van suikers en zogenaamde gezonde natuurlijke suikervervangers, en ik probeer zoveel mogelijk op het budget te letten, en liefst alles zo biologisch mogelijk.  Dit is af en toe best een uitdaging. Zeker als je het niet zo breed hebt hangen. Het is dan echt een geschenk om van veel mensen wat toegestopt te krijgen. Ik heb hele lieve mensen om mij heen die mij regelmatig wat uit hun moestuintjes geven, en ik ben gezegend met een zeer lieve hobby boer die mij vaak vers geraapte eitjes geeft. Dit zijn voor mij steeds cadeautjes. Onlangs ontving ik een grote zak biologisch dynamisch speltmeel. Deze kwam van een molen vandaan. Het is ooit gekocht in een opwelling, maar de zak verdween in de schuur waar het jaren heeft gestaan. Ik kreeg de zak uiteindelijk cadeau en omdat de datum pas was verstreken maar het meel er op zich nog wel redelijk goed uitzag, ben ik ermee aan de bak gegaan om het snel op te gebruiken.

Mijn eerste ingeving waren veel broden bakken 😉 Deze kun je goed invriezen. Dus aan de slag. Ik heb geen vast recept gebruikt, ik doe vaak maar wat mij lekker lijkt. Daar komen de heerlijkste recepten uit voort . Zoals dit recept. Het is niet vrij van gluten en het is ongeschikt voor veganisten, maar verder is het 100`% meukvrij. Omdat er veel vraag naar was deel ik het recept.

Dit heb je nodig:

 • een kilo ( liefst bio-dynamisch ) speltmeel ( volkoren)
 • 15 gram wijnsteen bakpoeder
 • 8 eidooiers ( minder kan uiteraard ook, gemiddeld vier )
 • twee eetlepels biologische erythritol
 • een koffiekopje sultane rozijnen, ongezwaveld, geweekt en uitgelekt
 • een half koffiekopje hazelnoten
 • een half koffiekopje moerbeien, geweekt en uitgelekt
 • warm water

Zo maak je het :

Verwarm de oven voor op 185•C. Gebruik een middelgrote broodblik, bekleed deze met bakpapier. Ik doe nooit moeilijk: maak een prop van een vel bakpapier en haal de prop er weer uit, zo kun je het blik makkelijker bekleden. Roer alle ingrediënten in een kom stevif=g door elkaar en voeg steeds beetjes warm water toe. Zodra de massa smeuïg wordt, de massa in het blik storten en het blik enkele keren op het aanrecht aantikken. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 55-65 minuten, blijf tussentijds controleren. Klop op het brood, klinkt het hol, dan is hij goed gaar. Laat op een rooster afkoelen.

Bewaar het brood in een BPA vrije plastic zak in de broodtrommel. Lekker met een laagje grasboter!

 

7 Reacties op “Luxe spelt brood

 1. Hoi Monique,
  Is er een reden voor om 8 eidooiers te gebruiken?
  Wil dit recept ook maken maar dan met minder eidooiers erin, dat moet toch ook mogelijk zijn, lijkt mij.
  Dank voor het delen van dit leuke recept.

  • tuurlijk, alles is mogelijk. Onthoud dat vrijwel alle recepten richtlijnig zijn bedoeld. Geef er je eigen draai aan. Succes!

  • Je kunt 1 ei vervangen door 3 eetlepels water te mengen met 1 eetlepel gemalen lijnzaad of chiazaad

 2. Als je minder eidooiers wil gebruiken, bijv 4, moet je dan de andere 4 door iets vervangen?

 3. Hoi monique.leuke recepten…ga ze eerdaags proberen…weet jij leuke recepten voor de 8 eiwitten die je overhoudt van het luxebrood…groetjes marjan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *