Tandpasta TABS ( tabletjes ) ..hip maar zijn ze ook fijn?

Ik zorg graag goed voor mijn gebit. Ik ben bevoorrecht met een paar mooie tanden en kiezen die ik erg graag zo lang mogelijk, zo mooi mogelijk probeer te behouden. Ik ben daarnaast ook zeer begaan met het milieu. Ik heb eerder erg veel geschreven over ons gebit, de verzorging ervan en ik heb een natuurlijke tandpasta test gehouden. Deze artikelen kun je allemaal terugvinden op mijn website, onderaan dit artikel zal ik de directe linkjes naar al deze artikelen plaatsen. 

Ik hou zeer veel rekening met het milieu, ook  als het op mijn mondverzorging aankomt. Zo poets ik alleen met 100% natuurlijke tandpasta’s, gebruik ik bamboe tandenborstels en gebruik ik flosdraad wat is gemaakt van maïs. Dat alles is milieuvriendelijk verpakt. Ik dacht dus aardig goed bezig te zijn, maar het kan natuurlijk altijd nog beter 😉
Zo kwam ik onlangs in mijn biowinkel fluoridevrije tandpasta tabs tegen. HUH? Tabs? Ook wel tabletjes dus? Jazeker! Nu is dit niets nieuws onder de zon, want ik ben ze jaren geleden al eens tegengekomen bij LUSH. Destijds vond ik het geen succes. Toen ik deze tabs tegenkwam, heb ik ze toch aangeschaft, want ik ben erg benieuwd of ze inmiddels zijn verbeterd.

WAT ZIJN TANDPASTA TABS?

Jaren geleden kwam dit alternatief op tandpasta op de markt. Het zijn kleine tabletjes, die in de mond moet worden fijn gekauwd en zodra dit met speeksel wordt vermengd, geschikt wordt om mee te poetsen. De bedoeling erachter is om het milieu te besparen. Tandpasta in tabletvorm is niet alleen zuinig en spaarzaam en daarom duurzamer in gebruik, ook levert het veel minder afval op. Als een fabrikant het goed aanpakt is ook een verpakking zo recyclebaar en milieuvriendelijk mogelijk gehouden.
Er zijn verschillende soorten. Zo kun je kiezen uit fluoride of niet fluoride, en uit verschillende smaakjes en werking. De tabs die ik in mijn biowinkel vond zijn fluoridevrij. Het merk is DENTABS. Ik had er nog nooit eerder van gehoord en dat kan kloppen, want het komt niet uit Nederland. Het komt uit Duitsland. Waar bestaan de tabs uit?
MYCROCRISTALLINE CELLULOSE : plantaardige cellulose, wat bestaat uit geraffineerde houtvezels. Het betreft een gewoonlijk onoplosbare vezel en is dus 100% veilig verklaard. Het wordt bijvoorbeeld onwijs veel gebruikt als vulmiddel in supplementen, en als hulpstof in veganistische producten. Het heeft ook een E nummer : E640.
SODIUM BICARBONAAT :  ook wel bakingsoda / zuiveringszout
SILICA: Dit is een licht silica. Er is veel discussie over dit ingrediënt. Het wordt ( ook door mijn eigen tandarts) gezien als een schuurmiddel. Op langere termijn kan dit tot slijtage van het tandglazuur leiden. De kleine, schurende korrels zijn hard van structuur waardoor ze niet oplosbaar zijn en dit een schurend effect oplevert op het tandglazuur. Silica wordt overigens in vrijwel elke gangbare tandpasta gebruikt. Echter zijn dat enorm kleine hoeveelheden, net voldoende om aanslag te kunnen verwijderen. Het zal dus niet direct schade toebrengen aan je tandglazuur, zelfs niet indirect, maar heb je, zoals in mijn geval. last van overgevoeligheid, dan zijn deze tandpasta’s een absolute afrader. Je moet het een beetje zien als een middel, wat niet gezond is, maar niet direct onveilig of zeer ongezond is. Ter vergelijking: het drinken van een glaasje sap is een veel grotere bedreiging en aanval op je tandglazuur dan 10 x poetsen met een tandpasta met gehydrateerd Silica.
Veel mensen maken zelf tandpasta, met kokosolie en Keltisch zeezout. Keltisch zout ( of ieder ander zout ) is net als Silica een kiezelzuur wat één zelfde schurende werking heeft op het tandglazuur. Waan jezelf dus niet veilig als je zelf tandpasta maakt.
SODIUM COCORYL GLUTAMATE : een stof wat behoort tot één van de mildste aminozuurtensiden die uit hernieuwbare natuurlijke materialen worden gewonnen. Het wordt meestal gemaakt van kokosolie en gefermenteerde suiker . Het wordt aan  natuurlijke tandpasta’s toegevoegd om de tandpasta meer te laten schuimen.
MAGNESIUM STEARATE : klik hier om alles over magnesium te lezen.
AROMA: KLIK HIER om alles over aroma’s te lezen. In deze tabs gaat het om een natuurlijk mint aroma.
MENTHOL: dat kennen we allemaal 😉 Grote speler in heel veel tandpasta’s voor de frisse smaak
XANTAN GOM: KLIK HIER om alles over Xantangom te lezen
STEVIOSIDE : stevia extract om te zoeten
CITRIC ACID : citroenzuur, wordt zeer karig toegevoegd om iets beter te conserveren
EUGENOL: een geur en smaakstof wat vooral voorkomt in kruidnagel.
Ik schrok toch wel weer een beetje van de vele “ schurende” ingrediënten in deze tabletten. Ik ga ze dan ook niet dagelijks gebruiken. Daar wordt mijn tandarts vast niet vrolijk van, De basis van deze tabs is echter de cellulose. Dit maakt het wel minder “ schadelijk” voor je tandglazuur. De tabs hebben een polijst waarde van RDA 30 , dat is gelukkig betrekkelijk laag, maar ook niet zeer laag te noemen. Er zit vrij veel bakingsoda in. Dit heeft een schurend effect op je tandglazuur. Verder heb ik eigenlijk helemaal niets aan te merken op deze lijst van ingrediënten. Het ziet er prima uit, en de meest vervelendste ingrediënten zijn ook minimaal toegevoegd. De tabs zijn ook fluoride vrij. En geschikt voor veganisten.
Wat vooral erg belangrijk is, is het milieuvriendelijke aspect. De tabs zijn duurzaam. Daarnaast zijn ze verpakt in een plasticvrij zakje van papier met een beschermend folie op basis van maïszetmeel. Dat zit dus wel echt heel erg goed. Ik betaalde € 6 euro voor 125 tabletten. Omdat je maar een tablet per poetsbeurt nodig hebt, gaan ze gigantisch lang mee.

IS HET WAT?

Ik was razend benieuwd of dit nu wel zo gebruiksvriendelijk werkt. Mijn eerdere pogingen met tandpasta-tabletten waren niet denderend. Ik vond ze weinig schuimen in mijn mond, korrelig, ronduit SMERIG. Na tig x spoelen had ik nog korreltjes in mijn mond. Daarom heb ik ze afgelopen jaren ook links laten liggen tot nu.
Ik heb een tabletje in mijn mond genomen en fijn gekauwd. Het tabletje viel vrij snel uit elkaar maar het duurde wel even voordat het zich in mijn speeksel vermengde, ik moest wel even zelf wat bijsturen door te zuigen. Ik heb mijn tandenborstel nat gemaakt ( doe ik normaal nooit) en ben gaan poetsen zoals ik gewoonlijk poets. De smaak is zeer “ tam” en “ blend”. Ook schuimt het nauwelijks tot niet wat het voor mij toch een beetje minder leuk maakt om te poetsen. Het mondgevoel ontbreekt. Het spoelen gaat verder prima, geen korreltjes die achterblijven. De nasmaak is licht fris. Mijn tanden voelen spiegelglad. Dat voelt fijn. Maar of dit nu zo goed is voor je tandglazuur……
Geen verkeerd tabletje. En ik ga ze tussen mijn gewoonlijke poetsbeurten door op gebruiken ( of moet ik zeggen kauwen?) Een tweede keer zal ik ze zeker niet kopen. Ik kies al express tandpasta’s die 100% milieuvriendelijk zijn, dus daar hoef ik mij niet direct zo schuldig over te voelen. De tabs zijn gewoonweg niet zo “ mijn ding”.
Ik betaalde € 6 euro in de biowinkel, op internet worden ze tegen verschillende prijzen aangeboden. Ik zag prijzen van € 6,95 tot maar liefst €8,95. Het loont dus wel de moeite om even te google 😉

Tabs met fluoride

Alhoewel ” de fluoride-kwestie” in tandpasta’s voort blijft duren ( KLIK HIER ) gaan er steeds meer geluiden op dat tenminste een beetje fluoride wel verstandig is. Dit, omdat ons huidige welvaartsvoedsel erg veel suikers en zuren bevatten en we veel meer eetmomenten op een dag hebben gekregen. Linksom of rechtsom blijft wel / niet fluoride gebruiken een hekel punt. Als ik naar mezelf kijk, kies ik voor de 90-10 regel: 90% poets ik fluor-vrij, 10% met fluoride. Mijn tandarts is meer dan tevreden dus ik denk dat dit voor mij een goede manier is om het in balans te houden. De tabs zijn er ook MET fluoride.

Ik vond een hele fijne variant die wordt geproduceerd in Amsterdam, dus gewoon lekker dichtbij huis. De tabletten zijn iets groter, dan de tabs zonder fluoride, en zitten verpakt in een glazen potje. Ze bevatten dus fluoride ( Sodium fluoride 1200 ppmF) maar verder geen gruweltjes. De potjes kosten € 8,95 ( 50 gram) en is verkrijgbaar bij diverse webwinkels. ( HAPPY TABS) O.a via www.puurenfit.nl, waar ik deze tabs gratis kreeg thuisgestuurd om te testen. Laten we eens kijken wat er allemaal in zit:

 

 

XYLITOL: KLIK HIER om alles te lezen over xylitol
MICROKRISTALLIJN CELLULOSE ( MCC ) : een polysacharide dat bestaat uit een honderden gekoppelde glucose-moleculen. Het wordt gemaakt door alfa-cellulose, wat wordt verkregen als pulp uit plantaardig materiaal wat vooraf wordt behandeld met minerale zuren.
DICALCIUM FOSFAAT: calciumzout van fosforzuur
SODIUM BICARBONAAT: zuiveringszout / baking soda
KAOLIN: een kleisoort
POTTASIUM TARTATE: wijnsteenzuur. KLIK HIER voor meer informatie
SODIUM LAURYL SULFOACETATE: Voordat je in een paniekmodus springt: dit is GEEN SLS. Het is een derivaat wat wordt gewonnen uit kokosnoten.
NATUURLIJK MINT AROMA: jammer dat er geen pure extracten / oliën zijn gebruikt
NATUURLIJK MENTHOL AROMA:jammer dat er geen pure extracten / oliën zijn gebruikt
SODIUM FLUORIDE: fluoride
Zoals je ziet begint de lijst met Xylitol, een zeer tandvriendelijke en verzorgende stof. Fluoride komt op de laatste plek, wat betekent dat er het minimale in zit, wat dus nooit een teveel kan opleveren ( tenzij je een half potje in je mond stort..) Er is tevens een HOUTSKOOL variant, deze bevat GEEN FLUORIDE.

 

Ik vind deze tabs stukken fijner dan de niet-fluoride tabs. Ze smelten veel beter in de mond, en geven een heerlijke smaak en frisse adem. Ik ben best souper-enthousiast geworden . In het begin moest ik er wel even aan wennen, maar nu vind ik ze echt heerlijk. Ik poets iedere dag met één tab, de rest poets ik met een fluor-vrije tandpasta. WORKS PERFECT FOR ME!

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

ALLES OVER HET GEBIT

FLUORIDE…HOE GEZOND IS DAT?

DE FLUORIDE KWESTIE….DESKUNDIGEN EN TANDARTSEN AAN HET WOORD

DE GROTE NATUURLIJKE TANDPASTA TEST

7 Reacties op “Tandpasta TABS ( tabletjes ) ..hip maar zijn ze ook fijn?

 1. Hallo Monique,
  Deze week noemde je ergens in een reactie de Bluem tandpasta. Ik sta op het punt deze te bestellen maar zou graag willen weten of je deze getest hebt.

  • hai, volgens mij ben je in de war…ik ken geen ” bleum” tandpasta…

 2. De frissse tandtabs die ik heel goed vind, zijn van levenzonderafval.com Schuimt goed!
  Dank Monique weer voor al je fantastische uitzoekerij, tips, fan van jou!

 3. Ik heb de houtskool. Ik gebruik echter een kwart per keer omdat ze zo schuimen. Je kunt ze heel makkelijk breken.

 4. Hoi Monique,

  ik heb altijd een terughoudendheid naar het bicarbonaat, ik dacht dat dat net het glazuur aantast?

 5. Hi. Ik denk dat de tabs van Lush de moeite waard zijn om nog eens te proberen. Ik gebruik ze al tijden (dirty vind ik ’t fijnst) en ze schuimen prima. De tabs bevatten geen fluor. Dit zijn de ingrediënten: Dicalciumfosfaat watervrij Natrium Bicarbonaat (Sodium bicarbonate) Wijnsteenzuur (Potassium bitartrate) Sorbitol Lauroylsarcosine Kaoline (Kaolin) Muntolie Neroli-olie (Citrus Aurantium amara) Natrium Saccharine *Limonene *Linalool Smaakstof. Wat denk je hiervan?

 6. Ik poets mijn tanden (1 keer als ik wakker wordt) met olijfoliezeep. Echt smerig in het begin. Maar het voelt heel lang schoon en glad. Ik schraap een klein stukje van de natuurlijke zeep. Dit op je tandenborstel, wat water en vermegen met speeksel.
  Wel goed na spoelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *