Tandpasta….hoe ” gewoon” moeten we dit nog vinden?

We zijn het zo gewoon gaan vinden, en dat is ook fijn. Want tandpasta, waar ik het in dit artikel over wil gaan hebben,. hoort bij onze dagelijkse noodzakelijke mondverzorging. Tandpasta wordt als noodzakelijk gezien om ons gebit goed en grondig te kunnen reinigen. Door te poetsen met tandpasta wordt het gebit beter gereinigd dan wanneer we alleen met water poetsen. Afgelopen jaren is er echter steeds meer discussie over tandpasta, en dat met name om de stoffen die erin zitten. De meest bekende, en meteen meest omstreden stof die we in tandpasta tegenkomen is fluoride. Maar daarnaast vinden we nog veel meer stoffen waar we de laatste tijd veel vraagtekens bij zetten, zoals schuurmiddelen ( vooral in whitening tandpasta’s) schuimmiddelen en kleur/ geur en smaakstoffen. Wat zit er allemaal in jouw tube tandpasta en….zijn deze ingrediënten wel zo veilig als wordt gedacht?

INGREDIËNTEN

De ene tube tandpasta is de andere niet, en hebben daarom wisselende samenstellingen. Er zijn ook vele soorten, denk aan tandpasta’s die kruiden bevatten, of speciaal zijn ontwikkeld om onze tanden witter te maken. Gemiddeld bevat een tube tandpasta:
* 15-50% schuurmiddelen:
Het schuurmiddel in tandpasta is bedoeld om aanslag van bijvoorbeeld koffie, roken en eten te verwijden. Het zorgt er voor dat substanties, die aan het tandoppervlak gehecht zijn in de vorm van een vliesje, verwijderd worden zonder het tandoppervlak te beschadigen. Er zijn speciale tandpasta’s op de markt met een verhogende, schurende werking ( bv whitening)  Voor dagelijks gebruik is een normale tandpasta voldoende. Gebruik tandpasta met een hoge schurende werking niet dagelijks maar maximaal 1x in de week. Tandpasta bedoeld om bijvoorbeeld rokersaanslag te verwijderen heeft vaak een hoge schurende werking en kan bij dagelijks gebruik de tanden aantasten.
* 20-40% water
Water is  een belangrijk hoofdbestanddeel van tandpasta, mede omdat de tandpasta een bepaalde dikte moet hebben, zodat je tijdens het tanden poetsen gemakkelijk de pasta uit de tube kunt krijgen en op je borstel kunt doen.
* 1-5% schuimmiddelen
Schuimmiddel is een belangrijke factor in tandpasta.  Een gemiddelde tandpasta bevat niet te weinig en niet te veel schuimmiddel. Het schuimmiddel heeft naast het mondgevoel als functie de tandpasta over de gehele mond te verdelen, het schoonmaakeffect te vergroten en om vuil in de mond te verwijderen.
* 1-5% geleermiddelen
Is in tandpasta belangrijk om de massa niet te erg  te laten kleven aan het verhemelte en andere plekken in de mond, het zorgt o.a voor een goede verdeling van de pasta.
* 15-25% waterbindmiddelen
Het is gebruikelijk dat een gedeelte van het water in de tandpasta vervangen is door een waterbindende stof. Deze stof zorgt ervoor dat het water niet zo snel kan verdampen uit de tandpasta.
* 1-2% smaakstoffen
 De smaak is een belangrijk ingrediënt voor mensen om het poetsen aangenaam te maken. De smaakstoffen dragen daarnaast bij aan een schone en frisse adem en mondgevoel.
* 0,5-2% kleurstoffen
Geeft tandpasta bijvoorbeeld gestreepte motieven ( bijvoorbeeld Aquafresh tandpasta, met rood/witte strepen)
* 0,05-0,5% conserveermiddelen
Toepassing van een goed conserveringsmiddel zorgt ervoor dat de groei van bacteriën niet kan plaatsvinden
* 0,5% overige stoffen om cariës en andere tand en tandvleesproblemen te voorkomen:
Tenslotte bevat tandpasta nog stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten. Cariës (’gaatjes’) wordt veroorzaakt door het eten van zoete etenswaren, cariës-veroorzakende bacteriën en vatbaarheid van de tanden. De anti-cariësmiddelen werken tegen de laatste twee. Volgens velen bevat een goede tandpasta fluoride, de stof die een zuuraanval op het glazuur tegengaat en zo gaatjes helpt te voorkomen.

 IMG_3106

WELKE STOFFEN KOMEN WE ZOAL TEGEN?

In tandpasta worden veel verschillende stoffen gebruikt. De meest voorkomende zet ik hieronder kort op een rij:
GEHYDRATEERDE SILICA:
Silica ken je vast niet bij woord, maar wel in je dagelijks leven. Het zijn namelijk die witte kleine zakjes die we in veel producten tegenkomen bij verpakkingen. Het zijn vocht-vretertjes. In tandpasta is het een vaak opgenomen, hard ingrediënt. We komen het veel tegen in whitening tandpasta’s. Het heeft een schurende werking. Gehydrateerd silica is meestal de boosdoener bij geïrriteerd en gevoelig tandvlees. Gehydrateerde Silica wordt als polijstmiddel in tandpasta gebruikt. Polijsten is nodig om sommige aanslag, bijvoorbeeld van thee, te verwijderen. Teveel poetsen met dit schuurmiddel is niet verstandig, maar het glazuur dat je op die manier verliest is veel minder dan door zuren uit vruchtensappen of cola.
 
TRICLOSAN:
Triclosan is een bacteriedodende en schimmelwerende stof. Testen op dierlijke en menselijke cellen hebben aangetoond dat ze verstorend kunnen werken op onze hormonen en dat er gevaar is voor bacteriële resistentie.
NATRIUMLAURYLSULFAAT:

Natriumlaurylsulfaat (SLS) wordt gebruikt in de meeste merken om schuimvorming te stimuleren, maar is in feite een bijzonder agressief schoonmaakmiddel dat gevoelig tandvlees kan irriteren – vooral als men chemotherapie behandelingen ondergaat. Het is aangetoond dat het toxisch is voor de lever en de nieren bij hoge inname.Enkele wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat Natriumlaurylsulfaat het risico op aftes kan verhogen. Geteste deelnemers die poetsten met SLS-vrije tandpasta verminderde hun aantal aften met maar liefst 81 procent. Sodiumlaurylsulfaat is een oppervlakte-actieve stof en wasmiddel dat vaak gebruikt wordt in motorontvetter, garage vloerreinigers en wasstraatzepen. Sodium lauryl sulfaat is een agressieve, bijtende en schurende stof dat microscopische wondjes veroorzaakt in je mondweefsels. Hiervan kun je aften of mondzweren krijgen, maar ook een slechte adem.De proteïnen uit beschadigde mondweefsels worden door anaerobe bacteriën omgezet in stinkende ademgeurtjes. Waarom voegen fabrikanten dan toch SLS toe? Sodium lauryl sulfaat wordt vaak gebruikt als schuimer en omdat het olie en water met elkaar kan vermengen. Sodium lauryl sulfaat valt onder de zepen en dat maakt het misschien makkelijker te begrijpen waarom het de mond van vele mensen uitdroogt.

PROPYLEENGLYCOL
Propyleen Glycol is een industrieel middel, vaak gebruikt om producten vochtig te houden, en die ook veel in de auto-antivries en antivries-oplossingen voor auto’s, vliegtuigen en boten gebruikt wordt.In hele lage concentraties – het zit bijvoorbeeld ook van nature in water – is het ongevaarlijk.
NATRIUMSACCHARINE:
Wordt in tandpasta’s gebruikt als zoetmiddel. Opvallend detail: het wordt ook gebruikt in rattengifAlternatieven voor suiker worden vaak gevonden in middelen voor mondverzorging of tandpasta’s. Er worden juist alternatieven voor suiker gebruikt, omdat deze producten nu net de negatieve effecten van suiker moeten bestrijden. Goedkope en minder effectieve tandpasta’s gebruiken vaak saccharin of aspartaam, om de smaak van synthetische chemicalien te maskeren. Als je deze grondstoffen niet wenst te gebruiken, kies dan voor tandpasta’s die gezoet zijn met xylitol – een milde, volledig natuurlijke zoetstof die gewonnen wordt uit graanschillen en bessen vellen.
 
POLYETHYLEEN ( PE)
Anders gezegd: dit is plastic, De blauwe kleurstof, FD & C verfstof, en alle andere kleurstoffen worden gewonnen uit olie en zijn bekende carcinogenen. Ze worden gebruikt in tandpasta’s om deze een kleur te geven.
ALCOHOL:
Alcohol verdroogt de mond. Hoe droger de mond, des te slechter je adem. De meeste fabrikanten blijven echter standvastig alcohol toevoegen, vanwege de  conserverende eigenschappen.Bijna alle tandpasta’s en mondwaters drogen de mond uit.  Wanneer je poetst en spoelt met een middel waar alcohol, sodium lauryl sulfaat, menthol of carboxymethyl cellulose in zit, is de kans groot dat je last krijgt van een droge mond óf ochtend-adem. In natuurlijke tandpasta’s  wordt de alcohol vervaardigd  uit suikerbieten, fruit en graan, en werkt het  als oplosmiddel bij het maken van extracten en werkt het  conserverend.
CITRIC ACID ( CITROENZUUR)
Alhoewel citroenzuur ( vaak aangeduid als citric Acid) niet erg agressief is, is en blijft het een zuur wat het tandglazuur aan kan vallen en daarmee aan kan tasten. Dit kan uiteindelijk leiden tot tanderosie ( wegslijten van het tandglazuur). Nu vallen de doseringen wel mee in tandpasta’s, maar toch is het een ingrediënt wat we liever niet in tandpasta’s zien, omdat met poetsbewegingen het zuur bij langdurig en veelvuldig gebruik ( afhankelijk van doseringen) het glazuur kan aantasten. Meer lezen over citroenzuur? KLIK HIER In tandpasta’s ( ook natuurlijke!) wordt citroenzuur gebruikt om te conserveren en voor een frisse smaak en geur.
IMG_3107

WHITENING????

Al deze stoffen zijn vrijwel altijd chemisch. Afgelopen jaren zijn de zogenaamde “ whitening” tandpasta’s enorm in opkomst. Dit zijn speciale tandpasta’s waaraan extra veel schuurmiddelen zijn toegevoegd om onze tanden mogelijk witter te maken. De meest voorkomende schurende ingrediënten in deze tandpasta’s zijn POLYETHYLEEN ( PE) , POLYPROYLEEN ( PP), POLYETHYLEEN TEREPHALAAT ( PET) , en POLYMETHACRYLATE ( PMMA0. Op verpakkingen lezen we vaak dat we “ direct wittere tanden” krijgen of “ langdurig zichtbare wittere tanden”. Er zijn echter altijd kleine lettertjes.
IMG_3109
Deze vertellen, dat dit wordt bereikt door “ oppervlakkige verkleuringen” te verwijderen. Wat de fabrikant hier zegt, is dat de tandpasta enkel vuil verwijdert van de tanden., Het genoemde “ whitening effect” is niets meer of minder dan “ de tanden reinigen” wat andere tandpasta’s zonder extra toegevoegde schuurmiddelen ook doen. De meeste whitening tandpasta’s bevatten een optische witmaker. Dit blauwe pigment blijft tijdelijk op de tanden zitten waardoor tanden witter lijken. Een verband tussen de kleurstof en witheid van tanden kon niet gevonden worden.Dit bleek o.a uit een onderzoek van de Consumentenbond. Slechts een beperkte groep proefpersonen kreeg na het gebruik van whitening-tandpasta wittere tanden, dit was evenwel het effect bij het testen bij twee normale tandpasta’s, die ter controle ook werden getest. Om tot deze conclusie te kunnen komen, zijn 30 proefpersonen getest. Zij hebben 30 dagen lang hun tanden gepoetst met 12 whitening en 2 normale tandpasta’s. Via een tandartsschaal beoordeelden tandartsen de kleur van de tanden voor en na het poetsen. Slechts bij 26 van de 420 testrondes werden de tanden daadwerkelijk lichter bevonden bij het gebruik van speciale tandpasta’s. Ditzelfde resultaat geldt ook bij normale tandpasta’s Tanden worden dus niet witter via het gebruik van whitening tandpasta. De geteste tandpasta’s behaalden geen van allen een voldoende op het “witmaken” van tanden. bovendien zijn deze speciale tandpasta’s veel duurder. 
 IMG_1538-1024x768

HEEL VEEL SOORTEN

Door te variëren in de ingrediënten worden verschillende soorten tandpasta gemaakt. Zo zijn er speciale kinder/ kleuter en peuter-tandpasta’s die bijvoorbeeld minder fluoride en andere smaakstoffen (bijv. fruitsmaak) bevatten. Daarnaast kan gevarieerd worden met stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale anti-tandsteen tandpasta’s, of tandpasta voor gevoelig tandvlees of gevoelige tanden. Tenslotte zijn er nog speciale tandpasta’s die extra schuurmiddel bevatten ( de eerder genoemde whitening-tandpasta’s)  Er zijn tegenwoordig ook erg veel tandpasta’s die ons tandglazuur moeten beschermen. Dit komt niet uit de lucht vallen. Tanderosie, zoals slijtage van het tandglazuur ook wel wordt genoemd, is de afgelopen jaren dankzij ons huidige voedsel, en ons eet/drinkgedrag een enorm probleem geworden in de meeste tandarts-klinieken. Jaren geleden luidde tandartsen de noodklok, omdat vele jonge kinderen met aangetaste kinder-gebitten op de tandartsstoel terecht kwamen omdat zij diksappen kregen.

KINDERTANDPASTA

We zien schappen vol met tandpasta’s speciaal voor kinderen. Deze zijn leuk geïllustreerd en zijn kleurrijk, in tal van smaakjes. Dat is uiteraard prachtige marketing. Maar welke gevolgen heeft tandpasta op het kinderlijfje? We weten inmiddels, dat fluoride in tandpasta “ thuishoort” volgens vele bronnen. Ik heb eerder een verhelderend artikel geschreven over fluoride, KLIK HIER om naar het artikel te gaan. Ik heb er namelijk zo mijn eigen gedachten over. En trek fluoride sterk in twijfel. Vanuit de biologische stroming komt ondersteund door diverse onderzoeken, ook een andere gedachtegang. Tot begin 20ste eeuw werd een waterbron die Fluoride bevatte als giftig bestempeld en niét gebruikt. In de huidige tijd zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat Fluoride dan wel helpt tegen gaatjes, maar tegelijkertijd inderdaad giftig is en het zenuwstelsel aantast. In onderzoeken worden zelfs nog veel heftigere negatieve relaties getrokken, maar deze gegevens zijn niet wijd en zijd verspreid. Het Ivoren Kruis raadt aan dat er wel fluoride in de tandpasta moet zitten. Opvallend is dat zij hierbij vermelden dat in de ‘aanbevolen hoeveelheden’ geen bijwerkingen optreden. De vraag is, hoeveel tandpasta denken zij dat een  kind doorslikt? Valt dit dan nog steeds binnen de ‘aanbevolen hoeveelheden’? Als je teveel fluoride binnenkrijgt, dan leidt dat tot fluorose, dit is tandverkleuring en is te zien aan witte vlekjes of streepjes op de tanden. Bij ernstige fluorose zijn de vlekjes bruin. Fluorose ontstaat doordat je kind teveel fluoride binnenkrijgt wanneer de tanden worden gevormd, dus tussen zes maanden en vijf jaar. Aangezien ik een biologische gedachtegang aanhoudt, gaat mijn voorkeur uit naar een tandpasta zonder Fluoride. Ook voor volwassenen. Waar het uiteindelijk om draait is het voorkomen van Cariës in het gebit. Wat zijn de alternatieven om sterk tandbeen te creëren en tandbederf tegen te gaan? Voldoende Calcium, Magnesium en Vitamine D3 zijn de belangrijkste stoffen. Indien je geen voedingssupplementen aan je kind wilt geven, zijn er genoeg ‘gezond verstand’ opties. Denk hierbij aan iedere dag buitenspelen, in de huidige computergeneratie zitten we al snel binnen. Onder invloed van de ultraviolette straling van het zonlicht op de huid maakt het lichaam zelf vitamine D3 aan, gratis en voor niks.  Enkele voedingsmiddelen waarvan het lichaam de Calcium goed opneemt zijn: donkergroene groenten, bijvoorbeeld broccoli en boerenkool, maar ook noten, zaden, gedroogde vijgen of abrikozen. Het voordeel van deze Calciumrijke voedingsmiddelen is dat deze vanuit de natuur ook Magnesium bevatten, waardoor de Calcium goed wordt opgenomen. Dit maakt meteen het nadeel van melk duidelijk; de calcium uit melk kan het lichaam niet goed opnemen aangezien het magnesium gehalte in melk laag is.
IMG_3095

GEZONDE TANDPASTA

Na het lezen van bovenstaande zul je vast geneigd zijn, om tandpasta niet meer te gebruiken. Dit is geen goed idee, omdat tanden poetsen met enkel water niet effectief is.  Maar gelukkig kunnen we meer dan genoeg tandpasta vinden, die geen vervelende chemische stoffen bezitten, en ons gebit toch meer dan voldoende verzorgt. Omdat fluoride ter discussie is gesteld zien we steeds meer fabrikanten de keuze maken, een tandpasta op de markt te brengen zonder fluoride. Echter gebruiken de bekendere merken nog altijd wel andere chemische stoffen . Wil je echt ” gezonde” tandpasta gebruiken, dan is de wandeling naar de biowinkel de optie. Daar vind je tandpasta’s die zijn gemaakt met natuurlijke, meest biologische ingrediënten. Ze bevatten geen chemische stoffen en zijn vrijwel altijd zonder fluoride.Er wordt gebruik gemaakt van pure en natuurlijke middelen om de tanden te reinigen en te verzorgen, zoals propolis, voor een antibacteriële werking. Er worden geen stoffen als fluoride, SLS, triclosan, sorbitol, parabenen, methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone, phthalates, kunstmatige zoetstoffen, petrochemicalien en kleurstoffen gebruikt..  De meeste natuurlijke tandpasta’s bevatten in samenstelling calcium carbonaten, betaïne, plantaardige glycerine, water, natuurlijke planten en kruiden extracten, xantaangom, , diverse natuurlijke, plantaardige oliën voor de smaak ( bijvoorbeeld venkel olie, pepermuntolie) en andere natuurlijke smaakstoffen uit de natuur zoals aloë Vera.  Deze formules zorgen voor een fris mondgevoel, geeft het gebit reiniging en verzorging, zonder ons lichaam bloot te stellen aan chemische stoffen. Daarnaast vervuilen we het milieu ook veel minder, door deze te belasten met chemisch afval-water. ( het water wat we gebruiken om onze monden te spoelen).
IMG_3111
Er zijn veel verschillende natuurlijke tandpasta’s verkrijgbaar. Wat ze bijna allemaal gemeen hebben is dat ze vrij zijn van fluoride. De meesten zijn tevens geschikt voor vele doelgroepen, zoals de aryuveda beweging en veganisme. Binnenkort kom ik met een uitgebreide test met diverse natuurlijke/biologische tandpasta’s. Nadeel van deze tandpasta’s is dat de smaken vaak als vies en zelfs smerig worden ervaren.  Het is vaak erg zout of heel erg ” heet” omdat er bijvoorbeeld peper aan wordt toegevoegd om ons mondgevoel te versterken. Belangrijk is, om een juiste tandpasta te kiezen die bij jouw dagelijkse mondverzorging past. Als ik naar mezelf kijk, heb ik last van overgevoelig tandvlees en ik heb snel last van tanderosie. Dit zijn punten die ik meeneem in de keuzes van mijn dagelijkse mondverzorging. Naast veel en zorgvuldig flossen poets ik drie x per dag mijn tanden. Ik let op wat ik eet, en drink gelukkig geen suikerrijke dranken. Maar ik drink wel thee, wat mijn tanden kan doen laten verkleuren. Voor mij is een tandpasta die mijn tandvlees stimuleert, mijn tandglazuur beschermt en mijn tanden goed reinigen van belang. En daarom kies ik voor tandpasta’s met propolis, kruidenextracten  en aloë Vera. Zo moet jij voor jezelf nagaan wat voor punten voor jou van belang zijn, en daarop de tandpasta kiezen die meest geschikt is.
IMG_3098
Een ander nadeel  bij natuurlijke tandpasta’s is de textuur. Omdat er vrijwel geen schuimmiddelen worden gebruikt, is de tandpasta ” brokkeliger” van textuur en blijft het ” hangen” in je mond. Je tanden kunnen ook erg glad en glibberig aanvoelen. Ik persoonlijk vind dit geen probleem, zeker niet als je de grote voordelen er tegenover stelt. Ze zijn niet veel duurder dan gemiddelde chemische tandpasta’s. Er zijn uiteraard spot-goedkope tubes te koop in discount-winkels, maar de grotere, bekendere tandpasta-merken hanteren een gemiddelde prijs tussen € 3 en € 5 euro.

KLIK HIER om naar mijn natuurlijke tandpasta-test te gaan

 

40 Reacties op “Tandpasta….hoe ” gewoon” moeten we dit nog vinden?

  1. Hoi Monique,
    Goed verhaal, bedankt. Wat ik mis is een stukje over de ‘nieuwe’ koolstof tandpasta’s zoals die van My Magic Mud. Die zijn volgens mij helemaal hip en happening tegenwoordig. Ik lees in de consumentengids dat het niks uithaalt en door gebrek aan fluoride ook niet goed schijnt te zijn. Maar ja, ik lees hierboven dat fluoride ook niet zo best is.
    Ik ben benieuwd naar jouw mening over deze actieve kool tandpasta’s

  2. Ik ken nog een flouridevrije tandpasta ,ontwikkelt door Bluem . Dat zijn implantologen en ze beogen een tandpasta die goed is voor mensen met implantaten (die natuurlijk kwetsbaarheid voor ontstekingen geven in de mond en dan is zuurstof een goede remedie) . Deze tandarts /implantologen raden zelf fluoride af. Ik vind de spray van Bluem ook fijn voor als ik een plekje heb bij het tandvlees dat heel erg opspeelt. Verder gebruik ik meestal tandpasta van Weleda ,maar ben ook benieuwd naar de propopolis tandpasta.

  3. vraagje, ik wil die propolis tandpasta eens uitproberen van green people hierboven ,is deze ook al ergens in een winkel te koop ? Ik zie hem wel overal online ,maar dan komt er 6 euri bestelkosten bij,dus ik wil m gewoon in een winkel kopen (Amsterdam) ,enig idee ?

      • Ehm, volgens mij heb je de vraag van Karlein niet helemaal goed gelezen, Monique. 😉
        Ze wil hem, net als ik, in een fysieke winkel kopen. Anders zijn de verzendkosten nog hoger dan de prijs van de tandpasta. Dus Karlein en ik willen graag weten of Green People ook in fysieke winkels verkrijgbaar is en zo ja, in welke. Ik heb het online proberen te vinden, maar krijg telkens enkel webshops als resultaat. 🙂

  4. Bedankt voor het artikel, Na jaren gebruik van gewone tandpasta wil overstappen op een natuurlijke tandpasta. Alleen welke kunt u aanraden ??

    • ik ben erg druk bezig met een test! Hou de website in de gaten 😉

    • Ik gebruik deze sinds een paar jaar. Kingfisher 100 ml Mint Fluoride Free.
      Heb daarvoor een aantal andere uitgeprobeerd, maar deze is de enige die voor mij als een ”normale” tandpasta aandoet en proeft.

  5. Ga je ook de tandpasta van welleda testen? Deze gebruik ik voor mijn zoontje en ik zit te denken om ook over te stappen. Zelf tandpasta maken ‘durf’ ik nog niet

  6. Dankjewel Monique ????voor je tijd; passie en het spreken vanuit je hart…????
    Heel blij mee om te zien dat jij “staat “voor wat je vind en alles tot op de bodem uitzoekt en dit heel transparant naar buiten brengt en met ons deelt!????

  7. Ik poets met Keltisch zeezout.
    In 1 week alle tandsteen weg en lekker goedkoop ben geen chemische bende in mijn lijf.

  8. Ik poets met Keltisch zeezout.
    In 1 week alle tandsteen weg en lekker goedkoop en geen chemische bende in mijn lijf.

  9. Hoi Monique

    Ik vind jouw artikelen altijd erg goed en genuanceerd, heel duidelijk en helpvol.
    Kijk uit naar de test! En erg bedankt voor jouw grote bijdrage aan een gezonder leven.

    Groet, Jannigje

    • Hoi Monique,

      Ik mag dan een Oer-Hollandse voornaam hebben, ik vertaal graag letterlijk uit het Engels (Helpvol)

      Warme groetjes,
      Jannigje

  10. Goeie hoor om dit onderwerp toe te lichten!
    Ik wilde er nog iets aan toe voegen. Vroeger in 1970 voegde de gemeente het toe aan het drinkwater. Als je dat niet wilde moest je met tanks naar het waterstation om gewoon water te halen.
    Daarom weet ik dat het op de giflijst staat, fluor is een neurotoxine, en onder meer osteoporose(botontkalking) veroorzaakt: maar nog opzienbarender het veroorzaakt slaapproblemen; het verhindert de afgifte van melatonine en serotine omdat het verkalking van je pijnappelklier veroorzaakt.(zie energiekevrouwenacademie.nl).
    Dit komt ook doordat het gif zich stapelt in je lichaam en het dus bijna niet afgevoerd wordt.

  11. Wat ook een goede optie is, is oil pullen met cocosolie na het poetsen( wat ook met cocosolie kan, super antibacterieel) uitspugen vd olie(daar zitten alle bacteriën in opgeslagen) en goed naspoelen met zout lauwwarm water. Dit komt uit ayurvedische geneeswijze. Op mijn advies is een vrouw met veel ontstekingen in de mond gaan oilpullen, zoals hierboven. En na 3 jaar lang niet onstekingsvrij geweest te zijn was ze binnen 3 maanden ontstekingsvrij! Even goed je erover inlezen, buiten het feit dat het goed is tegen ontstekingen in de mond, je tanden worden witter, ik heb geen hooikoorts meer! En heeftnog meer goede werkingen! Zeker aan te raden. Fluoride maakt alleen maar je tanden kapot! En buiten dat is het hartstikke schadelijk voor je lichaam! Je mag het niet doorslikken bij een tandpasta maar als je poetst neem je het onder je tong sowieso al op! Mijn zoon krijgt het nooit en ze staan altijd versteld en vragen hem hoe zijn gebit zo schoon wordt! Maar dan toch altijd fluoride aanbieden! Waarop ze als vraag krijgen waarvoor? Dat kunnen ze zelf dan ook niet echt beantwoorden!

    • Mag ik je vragen hoe doe je dit ik nu enorme tandvleesproblemen nna ingreep kaakchirurg wil alles proberen om van de pijn af te komen
      Hartelijk dank sil

      • Hi Sil ik zou als ik jou was zeker eens een tijd proberen te oil pullen met cocosolie en je kan dat meerdere malen per dag doen, alleen op de nuchtere maag in de ochtend neemt het de meeste bacteriën op. Zeker tegen pijn door tandvleesproblemen, je zou ook bijvoorbeeld een druppel tjenkeholie/ kruidnagelolie kunnen bijvoegen omdat tjenkeh ook gebruikt wordt tegen tandpijn. Met cocosolie oilpullen omdat cocosolie van zichzelf heel antibacterieel is omdat palmbomen tegen veel schimmels moeten vechten waar ze groeien in de jungle, je kan het ook gebruiken voor kalknagels bijvoorbeeld elke dag insmeren meerdere malen na het douchen. Hoop dat de pijn snel weg is!

      • Dan zou ik ook gewoon cocosolie met bakingsoda of zout gebruiken, koudgeperste biologische olie heb je al bij de Aldi in een glazen pot is goedkoop en je doet er lang mee!

        Ik oilpull zo: 1 lepeltje cocosolie en minimaal 15 minuten mee in je mond spoelen, niet heel hard meer de olie tussen je tanden door ‘duwen en terug trekken’ gewoon langzaam de olie langs je tanden trekken, anders krijg je misschien last v je kaken???? na 15-20 minuten dit gedaan te hebben de olie liefst in de prullenbak uitspugen ivm veel bacteriën die in de olie zijn getrokken, daarna spoel je met lauwwarmwater en zout daarin toegevoegd je mond goed na ik doe dat meestal in 2x eerste x zoveel mogelijk olie weg spoelen en de 2 e keer ook even een minuut of langer spoelen. Dat kan in het begin als je tand problemen hebt wel gevoelig zijn, maar als je dat echt elke dag doet dan merk je dat dat minder wordt, hoop dat het gaat werken Sil????????????????????

    • Ik ben erg blij met je reactie over die olie want ik weet met zekerheid dat dit niet alleen goed is voor de tanden. Waarom is het goed voor andere ziekten? Wel omdat het ontzurend werkt. Overdreven zuren in het lichaam ontstaan o.a. door stress. Eveneens bij een goede toepassing worden er gifstoffen uit het lichaam verwijderd.

      • Wat goed om te horen!???????? Ik spreek uit eigen ervaring. Ben het gaan proberen, en het werkt!

  12. Ik poets zelf al jaren mijn tanden met natrium bicarbonaat. Ik ben vorig jaar naar de tandarts geweest en kreeg complimenten over mijn tanden. Ik heb ook nauwelijks last van tandsteen, wat met gewone tandpasta wel het geval was.

  13. Ik mis iets in uw uiteenzetting. In uw artikel wordt niet gesproken over titanium dioxide dat evenwel zijn toepassing vindt in erg veel tandpasta. Het product wordt ook veel gebruikt in cosmetica en zonnecrème. Het product staat ook bekent onder het nummer E 171. Voor zonnecrème is dit inderdaad tot op zekere hoogte een goede filter maar hierbij moet gezegd worden wanneer het in aanraking komt met uv-licht dat er vrije radicalen worden gevormd.

    Wat zijn de reacties de reacties in het menselijk lichaam?

  14. Een beetje zout op de borstel (hoeft niet Keltisch hoor) en alle plaque is verdwenen.
    Even wennen, dat wel. En mijn tandarts leert me dat flossen tussen de tanden, met een borsteltje nog veel belangrijker is dan het poetsen. Gewoon uitproberen. Slechte tanden en slechte adem heeft ook te maken met slecht voedsel en ongezonde spijsvertering. Enfin, ik gebruik tussendoor gewoon tandpasta van het merk Weleda. Heb je weinig van nodig en je doet er dus 2 x zo lang mee als reguliere tandpasta.

  15. Hoi Monique,
    Enorm bedankt weer voor de interessante info! Zelf gebruik ik tandpasta’s van Dr. Organic en Ecodenta. Hopelijk worden deze merken ook door jou getest :o)
    Grappig is dat onze hond kokosolie krijgt voor zijn gebit (Royal Green).. Ik zal deze kokosolie zelf ook eens gaan gebruiken :o) Veel succes met de testen, ik kijk er naar uit!!

    • Sinds ruim een maand poets ik mijn tanden met pure kokoslie (Royal Green – onbewerkt). Heerlijk.
      Onlangs moest ik naar de tandarts en ik dacht: laat ik voordat ik naar hem toe ga, maar even mijn tanden met gewone tandpasta poetsen (Colgate). Wat smerig!!!
      Bij thuiskomst meteen mijn tanden weer gepoetst met kokosolie!!!

    • …Oh ja en ik gebruik ook tandpasta van Urtekram…
      Wellicht wordt deze ook meegenomen :o)

  16. Hey monique ik heb enkele vragen.
    1: Je zet vaak neer “enkele onderzoeken” of “het blijkt uit meerdere onderzoeken”. Ik vroeg me af welke onderzoeken dit zijn en of ik je literatuurlijst zou mogen zien.

    2: Wat word bedoeld met “de biologische stroming” en “biologische gedachtengang” etc?

    3: Hoe tast fluoride het zenuwstelsel aan? Je blijft hier behoorlijk vaag over en snap niet waarom ik me hier zorgen over moet maken, aangezien ik nog steeds niet weet wat het doet. Later leg je wel uit dat je vlekjes kan krijgen, maar wat doen deze vlekjes eigenlijk? Kunnen ze weer verdwijnen? Hoe ernstig is zijn deze vlekjes?

    4: Waarom werd water met fluoride in de 20ste eeuw als giftig bestempeld? Als je dit niet uitlegt kan het ook zo zijn dat mensen in die tijd water met fluoride als giftig bestempelde door bijvoorbeeld beperkte kennis over fluoride en het foutief als giftig bestempeld hebben. Heb je hier rekening mee gehouden?

    5: Van :Wat zijn de alternatieven om sterk tandbeen te creëren en tandbederf tegen te gaan? ……….. tot: Dit maakt meteen het nadeel van melk duidelijk; de calcium uit melk kan het lichaam niet goed opnemen aangezien het magnesium gehalte in melk laag is.
    In dit stuk noem je op wat mogelijke oplossingen zijn, maar je zegt niet waarom dit zou werken. Ook zeg je niet dat je dit uit “onderzoeken” hebt dus ik vraag me af waar je dit vandaan heb of waarom je dit gelooft (en waarom ik dit zou moeten geloven).

    6: Is de werking van de “gezonde en natuurlijke tandpasta’s” wetenschappelijk bewezen? En werken ze werkelijk beter dan de “chemische tandpasta’s”? Hebben ze ook minder bijwerkingen en is hier onderzoek naar gedaan?

    7: Wat is voor jou de definitie van natuurlijk en chemisch? Wanneer is een stof chemisch en wanneer is ie natuurlijk?

    ik heb deze vragen even snel in elkaar gezet tijdens het lezen. Ik hoop dat je me kunt beantwoorden.

    • 1) linkjes nar onderzoeken staan in het artikel, daar moet je op klikken
      2) Biologische stroming = biologische producten in de industrie, biologische gedachtengang is biologisch denkbeeld.
      3) ik geef in mijn artikel een directe link naar mijn artikel met uitleg over fluoride : https://moniquevandervloed.nl/gebit-fluoride-goede-gebitsverzorging-en-voedsel/
      4) zie mijn antwoord vraag 3
      5) natuurlijke tandpasta’s zijn samengesteld met ingrediënten uit de natuur die wetenschappelijk bewezen werkzaam zijn m.b.t de gezondheid en de in standhouding.
      6) onderzoeksresultaten zijn vindbaar voor iedereen op internet, o.a http://www.pubmed.com
      7) definitie van natuurlijk = puur, intact op natuurlijke basis, definitie van chemisch = kunstmatige stoffen door de mens gemaakt/
      Warme groet

    • Als reactie op punt 5 kan ik met zekerheid stellen: dat het niet zo is, dat de calcium in melk slecht op te nemen is door een gebrek aan magnesium maar wel dat het hoge fosforgehalte dat in competitie treed met calcium de oorzaak is. Eveneens is het zo als men intolerant is aan lactose of wanneer men ouder wordt en onvoldoende galactose aanmaakt dat ook de lactose de opname van calcium verhinder in de botten.

    • Ik ben het helemaal eens met je stellingname en vragen. Te pas en te onpas wordt Fluoride als giftig en slecht bestempeld. Fluor is giftig en fluoride is fluor met een toevoeging die het niet giftig maakt. Iedereen die tandpasta met fluoride mijdt, zijn dezelfde mensen die ook roepen dat je minimaal 3 liter water moet drinken. En wat gebruiken wij in Nederland om het drinkwater te ontsmetten…precies fluoride. Bij langdurig gebruik is het slikken van 3 tot 5 gram per kilo lichaamsgewicht slecht. ….Dus 2 keer per dag je tanden poetsen met Fluoride tandpasta kan en is niet schadelijk.

  17. Ik heb zelf altijd Homeofresh gehad het heet nu anders. Vanwege een niet onbeperkt budget zit ik nu noodgedwongen aan de Prodent.

  18. Hoi Monique,

    Wat is precies het probleem bij fluoride? Dar begrijp ik niet helemaal..
    Groetjes Manon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *