Vegan chocolade/amandelspijs slof

Amandelspijs wordt gemaakt met eidooiers en suiker. HEEL VEEL suiker. Daaraan worden vaak nog andere ( kunstmatige) hulpstoffen aan toegevoegd om de spijs langer houdbaar te houden. Eigenlijk heeft deze meuk niets met ECHTE amandelspijs te maken. Want dat smaakt geheel anders. Zuivere, homemade gemaakte amandelspijs smaakt niet naar suiker, maar naar amandel.

IMG_3092

Voor veganisten is amandelspijs een ” no-go-area” omdat er eiwitten in zijn verwerkt. Toch kunnen veganisten genieten van amandelspijs. Ik bedacht een veganistische variant die is gemaakt met gepureerde banaan, in plaats van eiwitten, en gezoet met stevia in plaats van suiker. Dit maakt het niet alleen veganistisch maar ook stukken gezonder.

Deze onweerstaanbare slof heeft een smeuïge amandelspijs-vulling en is verder gemaakt met carobepoeder. Uiteraard kun je ook voor cacaopoeder kiezen. Als je een slof wilt maken, heb je een speciale vorm nodig. Deze kun je kopen in de meeste bak en kookwinkels. Je kunt uiteraard ieder ander gewenste vorm gebruiken.

Dit heb je nodig:

Voor de slof:

  • 475 gram havermoutmeel
  • een kleine banaan, gepureerd
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 50 gram carobepoeder of biologische magere cacaopoeder
  • heet water

Voor de amandelspijs:

IMG_3091

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een vorm voor een slof ( of andere gewenste vorm) met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de slof in een kom stevig door elkaar, voeg steeds beetjes warm water toe tot de massa smeuïg wordt. Halveer de massa en stort één helft in de vorm, smeer deze uit. Maak een spijs door de banaanpuree en stevia door het amandelmeel te kneden. Rol de soijs lang uit en leg deze in het midden. Boetseer met de andere helft de tweede laag op de soijslaag. Bevochtig je handen en smeer de bovenkant goed glad. Bak de slof in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_3090

Je kunt op de slof tal van lekkers decoreren. Maak bijvoorbeeld een glazuur van Icing poedersuiker en wat cacaopoeder of vanille bourbon, en besmeer de slof. Garneer vervolgens met amandelschaafsel. Of besmeer met wat yakonsirop en bestrooi met tal van lekkers als krenten en rozijnen, gojibessen, kokosrasp/snippers enz.

IMG_3093

 

 

Een reactie op “Vegan chocolade/amandelspijs slof

  1. Maar dit is erg lekker …..en dan met echte amandelspijs….ik maak het met gewelde grote dadels….en wat citroenschil en sap…en dan met amandelmeel…..en dan in de koelkast…en af en toe een plakkie….hele jaar lekker….niet alleen met de decembermaand….heel erg bedankt voor dit waardevolle product….groetjes marijke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *