De discussie fluoride: tandartsen, mondhygiënisten en deskundigen aan het woord

Fluoride…….

Het is inmiddels ook in Europa een heet hangijzer geworden, met name de fluoride in onze tandpasta’s. Eerder schreef ik hier al een verhelderend artikel over: KLIK HIER om naar het artikel te gaan. KLIK HIER om naar mijn grote natuurlijke ( fluoride-vrije) tandpasta-test te gaan.

In Amerika speelt het al langer, en is het toevoegen van fluoride aan het kraanwater in 2011 al sterk verminderd. Dit werd sinds 1945 aan het drinkwater toegevoegd, om ons gebit te versterken. Naar schatting maakten 196 miljoen mensen gebruik van dit water. Dat leverde volgens de overheid een flinke besparing op: elke dollar die in water met fluoride wordt geïnvesteerd, bespaart 38 dollar aan tandartsbehandelingen. Inmiddels is het ook verplicht gesteld, om op tubes EN verpakkingen tandpasta’s een waarschuwing moet staan:
“WARNING: Keep out of reach of children under 6 years of age. If you accidentally swallow more than used for brushing, seek PROFESSIONAL HELP or contact a POISON CONTROL center immediately.”

In Nederland wordt sinds de jaren zeventig geen fluoride meer aan het drinkwater toegevoegd, maar we komen het nog wel veelvuldig tegen in tandpasta’s. Zonder waarschuwingen op de verpakking en/of tubes.  We gaan ons steeds meer afvragen, wat deze bewezen schadelijke stof doet in ons lichaam. De studies en onderzoeken die afgelopen jaren zijn verricht liegen er niet om. Enkele die ik op internet vond:

IMG_3186
 Een onderzoek van de Universiteit van Harvard concludeert dat blootstelling aan fluoride het IQ met zeven punten kan laten dalen. Maar ook dat fluoride neurotoxiciteit veroorzaakt bij volwassenen, en negatieve effecten heeft op het geheugen, zo blijkt uit studies op knaagdieren.Voor het eerst zijn er 27 studies gecombineerd en vond men sterke aanwijzingen dat fluoride een negatieve invloed heeft op de cognitieve ontwikkeling van kinderen, de auteurs zeggen dat dit risico niet mag worden genegeerd, en dat er meer onderzoek naar de effecten van fluoride op de ontwikkeling van de hersenen is gerechtvaardigd.  Vele wetenschappers, scheikundigen, toxicologen, doktoren en tandartsen hebben zich uitgesproken tegen het gebruik van fluoride. Verbeter uw gezondheid door niet langer fluoride te gebruiken!( Bron: De Gevaren van Fluoride) Onderzoekers aan de Harvard Universiteit hebben definitief aangetoond dat fluoride een ernstige invloed heeft op de hersenen.( Bron: Bewezen: Fluoride verlaagt het menselijk IQ) Een overzicht van wetenschappelijke studies die aantonen dat fluoride een gevaar voor de mens is.( Bron: Engelstalig A Bibliography of Scientific Literature on Fluoride)
Duidelijke taal . Maar toch lijkt het gebruik van fluoride in onze tandpasta’s niets te verminderen. En wordt het uit iedere hoek van een winkel verkocht. In mijn eigen onderzoek en research naar fluoride kwam ik ook zorgwekkende dingen tegen. Het heeft mij in elk geval doen besluiten geen fluoride meer te gebruiken, maar dit heb ik wel goed overwogen. Waarom? Omdat tandartsen, mondhygiënisten, en andere deskundigen en specialisten op gebied van tandheelkunde er zeer onduidelijk en vaag over blijven. Inclusief mijn eigen tandarts, een man die ik bewonder en zeer op een voetstuk heb staan omdat hij mijn gebit van de ondergang ( door tanderosie) heeft weten te redden. Deze man onderwijst ook op een universiteit en hij praktiseert al ruim 35 jaar in zijn eigen tandartspraktijk. Volgend jaar gaat hij met een welverdiend pensioen. Inmiddels is zijn praktijk verkocht aan twee jonge tandartsen. Hij werkt nu nog enkele dagen en onderwijst verder door. Ik heb hem de discussie “ fluoride” ook uiteraard voorgelegd, zoals ik hem altijd om advies en raad vraag als het op mijn gebit aankomt. Zijn mening is verdeeld. Zijn commentaar was, dat we in principe fluoride niet nodig hebben om ons gebit gezond te houden, maar dat het nu wel min of meer noodzakelijk is geworden omdat we suikerrijk eten en drinken, en teveel keren per dag ( zuuraanvallen) eten waardoor extra bescherming wel gewenst is. Hij weet, dat ik geen suikers eet en drink en heeft mij daarom gezegd dat ik gerust fluoride-vrije tandpasta kan gebruiken. Ik poets en floss er dagelijks flink op los en mijd bijvoorbeeld ook te hoge fruitsuikers in vers fruit, zodat de aanvallen op mijn glazuur beperkt blijven. Ik drink geen suikerhoudende of pH waarde-verhogende dranken. Ik drink water, water met wat druppels stevia, groene thee en groene stevia thee. Ik kauw regelmatig op sesamzaadjes. Ik beperk mijn eetmomenten.  Ik ben dus zeer bewust bezig met het onderhoud van mijn gebit. Dit gaf mijn tandarts de aanleiding mij gerust fluoride-vrije tandpasta te  laten gebruiken.
IMG_3182

VERSCHILLENDE MENINGEN

Ik was ontzettend benieuwd, hoe andere tandartsen, mondhygiënisten, en deskundigen en specialisten op gebied van tandheelkunde erover dachten. Ik ben gaan rondkijken op forums waar tandartsen advies geven, ik heb universiteiten aangeschreven waar tandheelkunde wordt onderwezen, en ik heb alternatieve tandartsen benaderd en hen om hun mening gevraagd. Ook heb ik een oproep gedaan op Facebook. Ik kreeg verrassende en zeer uiteenlopende meningen. Hieronder geef ik er een aantal weer ( namen zijn om privacy redenen onduidelijk gemaakt)
Schermafbeelding 2018-05-05 om 02.28.56Schermafbeelding 2018-05-05 om 02.36.08
Schermafbeelding 2018-05-05 om 02.31.33Schermafbeelding 2018-05-05 om 02.30.11
Schermafbeelding 2018-05-05 om 02.28.56Schermafbeelding 2018-05-05 om 02.29.44
Zoals je kunt lezen, zijn de meningen sterk verdeeld. Waar één zegt dat fluoride niet nodig is, zegt een anders dat het noodzakelijk is. Deze reactie van een vrouwelijke tandarts  spreekt ook voor zichzelf:
Schermafbeelding 2018-05-05 om 02.46.30
Ik kreeg ook een zeer interessante mail van een tandarts-assistente die mij zodanig fascineerde dat ik deze niet wilde laten ontbreken in dit artikel ( met toestemming geplaatst)
Schermafbeelding 2018-05-05 om 03.25.24
Ik kwam op internet diverse tandartspraktijken tegen die biologisch/ alternatieve mondzorg bieden. Ik heb er twee gebeld en zij verwezen mij door naar de informatie op hun websites, waar je inderdaad uitgebreid hun motivaties kunt teruglezen. Zij zijn allemaal zeer duidelijk over fluoride. Het is een giftige substantie die zich in het lichaam opstapelt. Een alinea die ik van een website af heb gehaald:
 Daarom hebben wij besloten om geen chemisch fluoride te gebruiken. Wij vinden namelijk dat de voordelen ervan niet opwegen tegen de risico’s. We zijn van mening, dat goede preventie, goede mondreiniging en goed voedsel, met bovendien regelmatige controles, de beste manier zijn om ervoor te zorgen, dat een kind niet te veel gaatjes zal krijgen. 
 
21586829_1494715257256332_4847856251851631363_o

SPAGAAT

Al deze meningen, zowel van deskundigen als consumenten met eigen ervaringen, zorgen voor een enorme spagaat. Veel mensen hechten logischerwijs ( net als ik) zeer veel waarde aan de adviezen en meningen van hun tandartsen. Maar tegelijkertijd worden ze aan het wankelen gezet door de talloze berichten op internet, de discussies op social media en wat er wordt toegefluisterd in hun oren. De meningen lopen zeer sterk uiteen, waardoor er eigenlijk geen pijl op is na te trekken. Het gevolg is dat de consument heen en weer wordt geslingerd, want wat is nu wijsheid? We willen onder geen beding die rommel in ons lichaam krijgen of er maar enigszins aan worden blootgesteld, maar ja….gaatjes in ons gebit, daar zitten we ook niet op te wachten…..
Wat ik denk, is dat deze hele fluoride discussie erg genuanceerd ligt en er geen éénduidig advies is te vergeven. Want we leven in een maatschappij waarin alles kan, en daarom zijn er ook zoveel verhalen, oordelen, meningen en discussies. Ik kom daarbij toch weer terug bij mijn eigen tandarts. Wat hij in een notendop zegt heeft voor mij de meeste fundering.
Hij zegt dat het vooral te maken heeft met ons huidige voedsel, onze leefstijl en ons eet en drink gedrag. Als je mij al een poosje volgt, dan heb je vast de vele artikelen gelezen waarin ik vertel hoe erg het is gesteld met het extreme suikergebruik in ons voedsel. Dit is niet meer te ontkennen. We eten mierzoet. Maar drinken vooral mierzoet. Met name in gezoete zuivelproducten en frisdranken en sapjes vinden we extreme hoeveelheden suikers.  Het zijn continue, regelrechte zuuraanvallen op ons gebit. Als we naar jongeren kijken, drinkt de gemiddelde scholier zo’n 3/4 blikjes frisdrank en/of energiedrankjes, daarnaast wordt er veel kunstmatig en bewerkt voedsel gegeten, waardoor over een gehele dag minstens acht tot tien zuuraanvallen plaatsvinden. Peuters en kleuters krijgen sapjes mee naar school/ opvang, en tussendoortjes als mierzoete ontbijtkoekjes en andere op kinderen gerichte koeken ( Liga) Ook dit zijn aanvallen op een melkgebit. Mijn tandarts vertelde, dat een gaatje niet in een week ontstaat, dit heeft een lang proces. En juist die zuur-aanvallen zetten zo’n proces in werking. Hoe meer aanvallen, hoe sneller dit proces zal verlopen. Ook veroorzaakt het VELE eten ( we hebben zo’n acht tot tien eetmomenten per dag, en meer) snellere slijtage op van het glazuur. Loop eens door een stad of een drukke menigte, en het zal je verbazen hoeveel mensen eten en drinken, als je er specifiek op let. We eten en drinken een hele dag door. Vroeger werd snoep gezien als een boosdoener voor ons gebit. Dit zit nog steeds goed ingebakken: snoepen is fout, snoepen is verkeerd, snoepen is slecht voor het gebit. Dit is ontstaan, omdat snoep veelal bestaat uit suikers. Inmiddels bestaat AL ONS VOEDSEL uit veel meer suikers dan ooit tevoren, wat het daarom ook problematischer maakt voor ons gebit. Vind vandaag de dag maar eens een product waaraan geen enkele vorm van suiker is toegevoegd. Dat lijkt onmogelijk geworden.
Het is daarom allang geen zwart/wit beeld meer van ” snoep is slecht voor het gebit” want ook ons voedsel is slecht voor ons gebit, althans het meeste wat we in supermarkten kunnen kopen. In mijn artikel ga ik uitgebreid in op het effect van voedsel op het gebit, en geef ik ook tips.   Bottom line is volgens mij:
* Het gebruik van fluoride tandpasta’s is niet nodig, maar lijkt wel nodig omdat we te suikerrijk, en teveel zijn gaan eten en drinken
* Als je rekening houdt met wat je eet en drinkt, je eet en drinkmomenten matig houdt en je gebit goed onderhoudt, dan is fluoride niet noodzakelijk.
* Als je je gebit regelmatig zorgvuldig laat controleren/ onderhouden dor een tandarts/ mondhygiënist, hou je de vinger op de pols en kun je maatregelen nemen, als blijkt dat fluoridevrij poetsen voor jou negatief werkt.
* Ga niet af op indianenverhalen op internet, vertrouw op jezelf en jouw eigen intuïtie, en als je voor een fluoridevrije tandpasta kiest, kies er eentje die bij jouw persoonlijke gebitsverzorging past.
* Fluoridevrij wil niet altijd zeggen, dat het vrij is van schadelijke stofjes. Kies daarom liefst voor natuurlijke/biologische tandpasta’s.
* Kies AL-TIJD  een flouride-vrije tandpasta waaraan WERKZAME STOFFEN zijn toegevoegd, zoals Neem, Aloë Vera, propolis, klei, kalk en kruiden en specerijen als venkel en anijs.

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

Fluoride….hoe zit het?

De grote natuurlijke tandpasta test

Hoe gewoon moeten we tandpasta nog vinden?

De zuren in dranken….zuur voor het gebit

 

8 Reacties op “De discussie fluoride: tandartsen, mondhygiënisten en deskundigen aan het woord

  1. Statistisch zegt t natuurlijk niks maar ik heb mijn kind nooit fluor gegeven, niet laten sealen en geen flouridebehandelingen bij onze tandarts. Een doorn in haar oog want wij zijn ook bevriend 🙂
    Maar toen ze uiteindelijk toch een gaatje vond bij mn zoon (hij was toen 15 jr) bekende ze dat dit het enige kind was dat zo lang geen gaatjes had gehad, inclusief haar eigen kinderen die -al op veel jongere leeftijd- wel gaatjes hadden.
    Moet er wel bij vermelden dat ik ook altijd erg heb gelet op zijn voeding; zo min mogelijk suiker, veel groente en fruit en alles biologisch.
    Let wel; dit is geen magisch recept want hij is van de weeromstuit extra veel gaan snoepen in de puberteit 🙂

  2. Dag Monique in je laatste stukje geef je aan welke werkzame producten in fluoride vrije tandpasta moeten zitten,maar ik mis er eentje: xilitol. Erg veel onderzoeken mee gedaan!! Misschien interessant om ook eens te doen. Naar wat ik gelezen staat het op de tweede plek naast fluor ter preventie van cariës!

  3. Beste Monique, Jou website is echt heilig en jij volgens mij ook. Helaas persoonlijk voor mij heeft een tandpasta zonder fluoride niet geholpen. Resultaat na 2 weken een gat. Wellicht lag het aan het merk maar mijn tanden zagen er niet schoon uit ook. Gelukkig beginnende gaatjes weggepoetst door veel vitamine eten en ja helaas… fluoride. Ik zal die Engelse merk van je checken voor het geval de vitamines mijn tanden hebben gered in plaats van die fluoride(die bruine vlekken gingen wel weg). 1 tip voor het geval alle tandpasta’s meuk zijn. VITAMINES. Calcium(melk 2 glazen doen al wonderen,kaas), Magnesium(avocad0) en fosfor(erwt,kip) hebben mijn tanden meukvrij gered. Vitamine d zoals tandartsen beweren in mindere mate. Vitamine d lastig zit zowat alleen in zalm. Gelukkig heb je van die vitamine/energy meukvrije drankjes waar het in zit.

  4. Hallo Monique,

    Bedankt voor je informatie. Zelf heb ik een prettiger gevoel bij fluoride vrij poetsen, ook voor de kids, ivm afbraak heersen cellen/ lager IQ. Zelf poetsen we al geregeld lange tijd met de lavera fluoride vrije tandpasta, maar wat ik echt merk, is dat we sneller een slechte adem hebben, terwijl we wel regelmatig poetsen. Dit vind ik echt een groot nadeel. Mijn kinderen zijn geen grote snoepers. Krijgen bijv water mee naar school en muesli en ontbijt repen komen er niet in. Maar er wordt wel gesnoept. Soms hebben we zelf ook zin in iets zoets. Of bakken we iets. Ik zit nu weer echt te twijfelen, ga ik nog een poging doen met de fluoride vrije tandpasta, of ga ik weer over op gewoon… pfff… Die dilemma’s kunnen me echt verdrietig maken…
    Succes met je website!

    Lieve groetjes Tamara

  5. Hallo Monique,
    De juiste voeding en GEEN SUIKERhoudende produkten is de beste manier om te zorgen dat het gebit geen gaatjes krijgt. Mijn kinderen die inmiddels al lang volwassen zijn en zelf kinderen hebben, hadden tot op de leeftijd van over de 20 nog steeds geen gaatjes. Er werd zeker niet gepoetst met tandpasta die fluor bevatte, maar een biologische tandpasta, toen van Urtekram met kruiden en suikervrij. Mijn zoon heeft één keer een fluorbehandeling gekregen toen hij een jaar of 9 was, verder niets meer omdat we er zeer tegen waren. Mijn dochter is losgeslagen toen ze begin 30 was en een vriend kreeg die zoveel snoepte (haar ook aanstak) met het gevolg dat er gaatjes ontstonden. De vriend beweerde dat hij een zwak gebit had, maar hij vergat dat hij zijn gebit wel 16 uur van de 24 uur aan suiker en/of suikerbevattende (voedings)middelen bloot stelde.Vriend is weg maar de gaatjes zijn bij haar natuurlijk nooit meer te herstellen, ja wel met composiet, is ook giftige rommel, iets minder gevaarlijk dan amalgaam, maar een aangetaste tand/kies blijft doodzonde en zeer kwetsbaar.
    Mijn zoon is niet zo van de zoete en heeft zeer zelden gaatjes. Ook hij heeft nog een mooi/redelijk gaaf gebit (en niet door de fluorbehandeling), maar door een (gezondere) niet zoete levensstijl. Toen wij als gezin volledig van de suiker af gingen hadden wij (ouders) nog maar zelden gaatjes en dat zonder fluor in de tandpasta. Ik ben nu 72 jaar en heb zelden of nooit een gaatje, maar gebruik dan ook geen voeding met suiker of een zeldzame keer eens iets zoets. Ga wel per jaar 3 x voor controle naar de tandarts en 2 x naar de mondhygiëniste. De juiste (biologische) voeding, (zonder suiker en/of zoetstoffen) doet veel meer goed dan de giftige fluor in de tandpasta, die ik al meer dan 40 jaar niet (meer) gebruik. Helaas ben ik door een ziekte tot mijn grote verdriet enkele gebitsdelen verloren en heb een gedeeltelijke boven protese, wat ik al een regelrechte ramp vind. Dus wees zuinig op je tanden/kiezen en zorg er goed voor. Gebitsprotesen zijn echt vreselijk. Dit heb ik ook wel gezien toen mijn ouders echt hoogbejaard werden. De kaak gaat steeds verder krimpen en de gebitsprotesen gaan rammelen in de mond met praten en/of eten. Er komt steeds voedsel tussen. Harde voeding zoals noten/crackers etc. wordt vaak onmogelijk en/of zeer pijnlijk. Naast die problemen geeft het meestal nog veel meer pijnklachten omdat het steeds verschuiven/bewegen van de protese wondjes en/of blaren op de kaak veroorzaakt. Ik kan alleen maar tegen alle (jonge) mensen zeggen: Wees zuinig op je gebit, want gebitsprotesen, ook deelprotesen, zijn echt een grote ramp. Er gaat niets boven je eigen (gezonde) tanden/kiezen en die kunnen, als je er goed voor zorgt, (niet de pech hebt ze te verliezen door een ziekte), een leven lang meegaan. Maar daar moet je wel iets voor doen en/of over hebben.

  6. Voeding is de bron van alle tandproblemen, lees bijvoorbeeld Weston Price eens.

    Mensen die gefluorideerd worden, zijn apatisch, dat wisten Stalin en Hitler al.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *