Glutenvrije / lactosevrije / suikervrije / meukvrije oliebollen!

Omdat ik ze maar 1 x per jaar bak, blijven ze bijzonder en lekker…ik heb het over DE traktatie op oudejaarsavond: OLIEBOLLEN!  Zo rond September / Oktober zien we de eerste oliebollen kramen alweer verschijnen en dat vind ik stiekem een beetje jammer. Het haalt de traditie toch steeds een beetje meer weg om de oliebollen alleen op 31 December te bakken. Bovendien is niets lekkerder maar ook GEZONDER om ze zelf te bakken. KLIK HIER om daar alles over te lezen.

Toegegeven: je maakt ze niet even  snel tussendoor. Het vraagt niet veel werk, maar wel wat voorbereidingen. Maar het is zo ont-zet-tend LEUK om te doen ! Ik vind het tenminste een erg leuk klusje. Ik maak daar graag even wat extra tijd voor. Ik snap echter best veel mensen die toch liever de gang naar een oliebollen kraam kiezen dan zelf in de keuken ( of schuur) te staan bakken in de oliebollen lucht. Op de manier waarop ik ze ieder jaar bak, heb ik geen last van de oliebollen baklucht wat dagen in huis kan blijven hangen, en heb ik geen troep. Over troep gesproken: oliebollen zijn, zoals je IN DIT ARTIKEL kunt lezen, niet onder het kopje ” gezond” te plaatsen. Bovendien zijn ze ongeschikt voor mensen met een gluten-allergie / intolerantie. mensen met een lactose intolerantie en veganisten. In de meeste oliebollen zitten ook behoorlijk grote scheppen suiker verwerkt. Ik bedacht daarom al jaren geleden  lekkere, meukvrije oliebol-recepten om deze groep mensen niet voorbij te lopen. Echter stammen deze recepten alweer uit 2015 / 2016 en ik vond het tijd worden voor een vernieuwend top-recept om thuis zelf op een meest makkelijke en snelle manier oliebollen te bakken die iedereen lekker vind en kan eten! Ik neem je stap-gewijs mee in het recept, zodat je het zelf thuis ook goed na kunt maken!

Het beslag

Het beslag maak je ongeveer een uur ( liefst anderhalf uur) van tevoren. De meest ideale rusttijd om het gist zijn werk te laten doen is 90 minuten, maar dat hoeft natuurlijk niet. Maar heb je de tijd. hou dan liefst de 90 minuten aan. Het beslag maak je als volgt:

  • 300 gram biologische volkoren boekweitmeel
  • 150 gram amandelmeel
  • twee flinke eetlepels psylium
  • 7 gram biologische droge ( instant ) gist
  • twee flinke eetlepels biologische erythritol + circa 3/4 druppels mo’s favorites stevia
  • 450 ml warm water of plantaardige melk-achtige drank ( liefst sojamelk, havermelk of een notenmelk )

Je kunt kiezen om de oliebollen te verrijken met biologische ( Sultana ) rozijnen en krenten, die je laat weken en uitlekken. Je kunt voor dit recept ieder een vol koffiekopje krenten en rozijnen toevoegen. Let op; krenten en rozijnen bevatten van nature aanwezige suikers.

Roer alle ingrediënten in een kom stevig en goed door elkaar, tot er een smeuïge massa ontstaat. Is de massa niet smeuïg genoeg, voeg dan nog een beetje water extra toe. Dek de kom af met een schone droge theedoek en laat deze op een warme plek liefst 90 minuten rijzen.

DE OLIE

Meest belangrijk is de olie waarin je oliebollen bakt. Dit wordt meest gedaan in zonnebloem olie, of speciale frituurolie. Dit zijn allemaal gehydrogeneerde oliën die niet erg bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Kies daarom altijd voor een pure, zuivere olie. Kokosolie verleent zich uitstekend om in te frituren, maar….dan wel ZUIVERE kokosolie. En deze zijn zeldzaam. Mijn nummer éen is en blijft de zuivere kokosolie van  ROYAL GREEN. Verhit de olie tot 180 C, dan blijven de voedingswaarden meest aanwezig. Gebruik 500 ml kokosolie. Gebruik liefst een gietijzeren pannetje, maar andere oude pannetjes volstaan ook. Gebruik liefst een klein pannetje, zodat de oliebollen goed in het vet kunnen frituren. Ik bak ze altijd per drie, schiet niet erg op, ik weet het, maar dit scheelt wel een heleboel dure kokosolie. Uiteraard kun je het ook sneller doen, door 1000 ml kokosolie te gebruiken in een grote pan. Maar dat is aan jou.

Het bakken

Okay…we zijn er klaar voor: het bakken! Zet een vergiet klaar die je bekleedt met een paar vellen keukenpapier. Dit absorbeert de meeste vet uit de oliebollen. Daarnaast heb je een goede schuimspaan nodig. Zet de pan op het vuur en laat de 500 ml kokosolie smelten en warm worden op middelhoog vuur. Als de olie begint te borrelen, kun je je eerste drie oliebollen in de pan laten glijden. Je kunt hiervoor het beste een grote lepel gebruiken of een ijs-lepel. De eerste oliebollen zullen altijd een beetje mislukken, maar de rest zal goed gaan zodra de olie flink op dreef is. Rol de oliebollen met de schuimspaan steeds een beetje om, zodat alle kanten goudbruin verkleuren.

Als je krenten en rozijnen gebruikt door je beslag, kan het zijn, dat er veel losse krenten en rozijnen in de olie achterblijven. Schep deze voordat je weer nieuwe oliebollen bakt, even met de schuimspaan uit je pannetje.

Als de oliebollen goed zijn uitgelekt in de zeef, kun je ze op een bord serveren, en bestrooien met poedersuiker, uiteraard geen suiker-meuk, maar poedersuiker die je zelf in een handomdraai maakt. Maal wat erythritol + stevia sweet poeder in de blender tot poeder. Ja, zo simpel is het!

Je kunt de oliebollen nét zo behandelen, en dus bewaren als reguliere oliebollen. Je kunt ze dus ook voorbakken. Bewaar ze in een papieren zak, die je in een BPA vrije plastic zak wikkelt. Leg de oliebollen te bewaren op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld in een broodtrommel.

 

 

3 Reacties op “Glutenvrije / lactosevrije / suikervrije / meukvrije oliebollen!

  1. Monique, dank je welvoor dit recept, ik heb ze gemaakt en ze zijn warempel nog gelukt ook!
    Ik heb wel een lepeltje zout in het deeg gedaan en niet kokosolie gebruikt want dan loopt mijn gezin weg(!!!) maar biologisch ossewit. Maar boekweit is heel lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *