Is Crystal Clear gezond?

Het is 2023, een nieuw jaar ligt voor ons.  En voor heel veel mensen betekent dit weer ( zucht…) de broekriem aantrekken na een maand vol lekkernijen en “ vreet-festijnen”. Nog steeds staat afvallen op nummer één in de TOP 5 van de goede voornemens van de Nederlanders. De meeste voorgenomen pogingen sneuvelen al in Februari. Hoe dan ook, de voedsel en levensmiddelenindustrie springt hier ieder begin van een jaar weer op in, door light-producten in het zonnetje te zetten, en talloze nieuwe “ slanke” producten op de markt te zetten. Werkt altijd. Want we zijn op 1 Januari op ons kwetsbaars, om ons voornemen kracht bij te zetten. En zijn dan ook bereid, zeker na een maand vol overvloedig eten en drinken, veel geld uit te geven.

Zo rond December beginnen de eerste slanke producten de supermarkten alweer binnen te druppelen, en ook ik merk, dat veel mensen er dan al mee bezig zijn. Ik ontvang opmerkelijk veel aanvragen om al deze producten onder de loep te leggen, en mijn kritische blik erop te werpen.
Een product die afgelopen weken opmerkelijk veel is aangevraagd, is de frisdrank CRYSTAL CLEAR. Deze frisdrank bestaat al jaren en maakt vooral in het begin van een nieuw jaar erg veel reclame. Niet voor niets, want zij zetten hun frisdrank neer als calorie-arm, gezond en lekker. Omdat ook dit jaar er weer veel aanvragen lagen, heb ik een fles Crystal clear gekocht en ben in de fles gedoken.

WAT IS HET?

Crystal clear is niet nieuw. Het wordt al heel wat jaartjes op de Nederlandse markt verkocht en niet onverdienstelijk. Het lijkt er wellicht op, dat het om een Nederlandse fabrikant gaat, maar de oorsprong van dit merk ligt in de Filipijnen, waar het in 1990 werd opgericht. In Nederland zit de leverancier in Bunnik gevestigd. Het begon in de jaren 90 in Nederland met enkele smaken. Inmiddels zijn er 15 verschillende varianten op de Nederlandse markt verkrijgbaar in zowat elke supermarkt. Er zijn varianten met koolzuur en zonder koolzuur.
De drank wordt in basis gemaakt van bronwater. Hieraan worden concentraten, kunstmatige zoetstoffen, aroma’s en andere zuren als citroenzuur  aan toegevoegd. Door kunstmatige intensieve zoetstoffen te gebruiken blijft de frisdrank zeer laag in energie. De gebruikte zoetstoffen zijn Sucralose en acesulfaam-K ik ga verderop wat dieper in op deze zoetstoffen.
De frisdrank bevat verschillende smaakjes, die worden toegevoegd via aroma’s en vruchtenconcentraten. Vruchtenconcentraten kunnen we ook beschouwen als suiker, maar omdat het in deze frisdranken zeer minimaal wordt toegevoegd ( 0,01% wat een spoor is ) en door aroma’s wordt gedragen, verkrijgt deze drank wel een specifieke smaak en zoetheid, zonder dat het energie levert. Op zich een zeer knap in elkaar geknutseld drankje dus. De ingrediënten lijst is kort, en CC ( is afkorting voor Crystal clear 🙂) vertelt dat we daarom op ieder moment van de dag kunnen genieten van deze drank. Het wordt neergezet op de markt als gezond en verantwoord. Wat klopt hier van?

DE ZOETSTOFFEN

Laten we de gebruikte zoetstoffen kort doorspreken, te beginnen met Acesulfaam-K ook wel kalium acesulfaam met het E nummer E950 .  Het is een synthetische zoetstof waar best nog vrij weinig over bekend is. Het is 200 maal sterker dan gewone suiker en wordt niet opgenomen door het lichaam. De letter ” K” achter de naam staat voor kalium. Het wordt ook wel omschreven als een organisch zout. Eigenlijk kun je het dus ook een zoete vorm van kaliumzout noemen. Acesulfaam-K levert al snel een bittere smaak op als er teveel van wordt gebruikt. Op internet kom je erg veel zeer negatieve geluiden tegen over deze vrij onbekende kunstmatige zoeter. Het wordt vaak in één adem genoemd met aspartaam. De ADH is vastgesteld op 9 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Het is bijzonder opmerkelijk te noemen dat deze zoetstof wel is toegestaan en dus als ” veilig” wordt gezien, maar er zeer weinig echt onderzoek aan vooraf is gegaan. Hierdoor blijft deze kunstmatige zoetstof vrij vaag. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE
En dan de andere zoetstof, Sucralose ( E955 ). Sucralose wordt ook wel gezien als ” het onbekende broertje van aspartaam”. Vele bronnen beweren zelfs dat deze zoetstof zelfs nog schadelijker is dan aspartaam. Sucralose wordt gemaakt door drie OH-groepen aan een suikermolecuul ( sacharose) te vervangen door drie chlooratomen .Hierdoor is sucralose de enige laag calorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt. Het heeft ook precies dezelfde smaak als suiker. In tegenstelling tot gewone suiker wordt sucralose niet afgebroken door ons lichaam . Sucralose komt meest voor in snoep en bijvoorbeeld ook ” gezonde” producten als muesli en zuivel. Sucalose wordt ook erg vaak vermengd met andere zoetstoffen om een smaak te versterken. De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 15 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.
Sucralose wordt afgeraden om te verhitten . Dit geldt ook voor zoetjes, die in warme / hete dranken wordt gebruikt.

IS CRYSTAL CLEAR GEZOND?

De hamvraag is, of deze frisdrank nu wel of juist niet gezond is. Wel, dat blijft een beetje in het midden hangen. De frisdrank is bijvoorbeeld wel een betere keuze in het frisdranken-schap, als we het bijvoorbeeld tegenover cola, Seven-Up en sinas zetten. Het levert ook nauwelijks calorieën., ook daar heeft de fabrikant een punt, met hooguit 15 kcal per anderhalve liter tegenover zo’n 600 kcal per anderhalve liter cola. Ook levert het geen suikers, tegenover cola gezet scheelt ook dit zeer veel ( zo’n 150 gram suiker )
Maar we kunnen ons afvragen of al die kunstmatige en synthetische zoetstoffen zo gezond zijn. Daar blijven meningen sterk over verdeeld, maar wat vaststaat, ook volgens de wetenschap, is dat een teveel aan zoetstoffen niet gezond is. Als we dagelijks CC drinken kunnen we gemakkelijk overdoseren in deze zoetstoffen. Daarnaast vinden we deze en andere kunstmatige zoetstoffen ook terug in talloze andere voedingsmiddelen die dagelijks worden gebruikt, zoals zuivel, soepen, sauzen, brood enzovoort. Dit kan al snel een teveel aan zoetstof inname geven. Daarnaast is het vloeibaar, en sommigen  niet koolzuurhoudend, wat soms ook aanleiding kan geven om meer te consumeren.
Daarnaast bevat CC net als andere frisdranken erg veel zuren, wat niet erg bevorderlijk kan zijn voor ons tandglazuur ( erosie)  Velen vragen zich af, wat al dat koolzuur doet voor onze gezondheid en onze tanden en kiezen. Daarover kun je alles lezen IN DIT ARTIKEL. In het artikel kun je lezen, dat niet het koolzuur schadelijk is voor ons gebit, maar de daarin aanwezige toegevoegde zuren. En dat is in deze dranken ook het geval, er is erg veel citroenzuur aan toegevoegd.  Om dit zuur in zuurgehalte te compenseren, worden suikers toegevoegd. Suikers worden dus niet alleen voor de smaak toegevoegd, het heeft ook de functie om die hele sterke zuren wat te “ dempen”. Echter zal het nooit compleet de zuren kunnen verwijderen. Ook speelt het zogeheten “ buffercapaciteit” een grote rol. Dit is de capaciteit van de vloeistoffen om de zuurgehalte binnen bepaalde normen te houden. Hoe hoger de capaciteit, hoe schadelijker het is voor ons tandglazuur. Als je de drank ook nog eens vrij lang in de mond houdt, kan dit erg veel schade aan het tandglazuur opleveren, je tandglazuur wordt dan “ opgegeten”. Frisdranken, maar ook sappen als appelsap en sinaasappelsap, wijn en druivensappen zijn dranken die niet goed zijn voor het gebit. Sommigen bevatten koolzuur, maar deze is niet als schuldige aan te wijzen.
Kortom: crystal clear is niet erg bevorderlijk voor het gebit. Het bevat erg veel citroenzuur en weinig tot geen suikers om deze te dempen.  Alle smaken zijn gestandaardiseerd op een zelfde voedingswaarde, dus ik denk zeker dat er goed is geknutseld om een juiste verhouding te krijgen ( ook met zuurteregelaars) maar toch blijft het een “ zuur” drankje voor je tanden en kiezen en het is dan ook niet aan te raden om dit dagelijks te consumeren.

VIND IK HET GEZOND?

Als je het mij vraagt, zeg ik dat ik het niet gezond, maar ook niet super-ongezond vind. Als je het met mate consumeert en niet dagelijks, dan is dit zeker een betere keuze t.o.v andere frisdranken. Ik persoonlijk kies niet voor suikers en kunstmatige zoetstoffen, en daarom koop ik dit ook nooit. Wil je graag een smaakje in / aan je water, dan kun je de pure en zuivere druppels stevia gebruiken, Deze zijn 100% puur en veilig voor het gebit. Het is bovendien ook een stuk goedkoper, want ze geven de pakken en flessen nu niet bepaald weg: per anderhalve liter € 1,59. Met een flesje stevia druppels doe je maanden en water is gratis uit de kraan. 🙂 Tel uit je winst.

Is het lekker?

Ik heb de drank voor dit review ook geproefd. Ik had een kersensmaak ( koolzuurhoudend) en op zich smaakt het niet slecht. Maar ik vind de smaak wel chemisch, wat logisch is omdat er hooguit een spoor aan kers in zit. Ik vind de drank ook best zoet. Het zou mijn voorkeur niet hebben. Ik kies dan nog liever voor een Spa Rood…..En als ik daar een smaakje aan wil toevoegen, dan gebruik ik twee of drie druppels stevia. Daarmee skip ik meteen een hoop citroenzuur.

5 Reacties op “Is Crystal Clear gezond?

  1. Ha Monique,

    Ik vraag me af wat er allemaal in ons kraanwater zit,?? Ik maak hiervan spa rood, en drink dit veel en vaak.

    Wat krijgen we binnen? En werken de waterfilters die je bv op de leiding kunt monteren?
    Zou jij je hierin is kunnen verdiepen???

  2. Dag Monique,
    Interessant artikel, opmerking echter dat water uit de kraan gratis is, …Iedereen zou horen te weten dat water uit de kraan helemaal niet zo gezond is en de kwaliteit van streek tot streek erg verschillend kan zijn. Misschien de Ayurvedische visie volgen dat water uit de kraan het best tot 3/4 à 1/2 kan worden ingekookt en afgekoeld onder deksel. Dit water wordt best binnen de dag geconsumeerd omdat nadien de energie verdwenen is. Een heerlijk aroma toevoegen kan met een hydrolaat van bvb zwarte aalbes dat in de koelkast wordt bewaard. Ook een takje rozemarijn geeft na enkele uren te infuseren een zeer aromatische smaak af.

  3. Hoi Monique,

    Wat een interssant stuk.
    Bedankt voor het delen, zeer leerzaam.
    Ik ben benieuwd welke drinken er is waar geen sucrose etc in zit.

  4. Weet je wat gezond is? Lekker de natuur in en echt fris stromend, variërend mineraalrijk water op zijn juiste tijd, dan wel sappen in variërende hoeveelheden uit vers fruit.

    Frisdranken zijn allemaal te zoet of zoals Crystal Clear wel op een andere manier een scam.
    Je betaald voor een drankje wat dermate “droog” en “minimalistisch” smaakt dat je er niet genoeg van krijgt.

    Slim bedacht en in de markt gezet, lekker, maar gezond, vanzelfsprekend niet.
    Psychologisch en lichamelijk wil ik het niet. Verwacht je een dorst-lesser krijg je steeds meer dorst, lol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *