SAUSJE? Dat maak je zelf! Alle populaire saus-recepten op een rij!

We weten het😶…..Sauzen zijn niet nodig, in vrijwel de meeste gevallen niet gezond, zelfs zeer ongezond. Maar toch zijn sauzen één van de meest populairste en dus meest gekochte artikelen in de supermarkt. Logisch, want het is lekker. Sauzen maken de meest smerigste dingen nog lekker. Miljoenen mensen eten bijvoorbeeld sauzen over hun groenten, omdat ze het anders niet zouden lusten. Maar ook patat is pas lekker met mayonaise en / of ketchup, saté is geen saté zonder pindasaus, en wat is een loempia zonder saus? Precies, …sauzen geven de smaak.

Het probleem is dat vrijwel alle sauzen in basis bestaan uit vet, suiker en zout, waaraan erg veel synthetische smaakversterkers , zetmeel,  en kleur / geur en smaakstoffen aan worden toegevoegd. Anders gezegd is een gemiddelde saus een regelrechte aanslag op de gezondheid. Probleem twee is, dat we er teveel van eten. Eens of twee keer per week drie eetlepels saus consumeren is geen ramp, maar we eten het dagelijks en in grotere hoeveelheden.  Dit maakt sauzen tot éen van de “ gevaarlijkste” producten in een supermarkt.
Omdat sauzen zo populair zijn, is er heel veel verkrijgbaar. Het saus-schap in supermarkten is afgelopen jaren explosief gestegen. Van tafelsauzen tot 25 soorten mayonaise, van 25 soorten tomatenketchup tot instant poeders om zelf thuis saus te maken.

ZELF GEZONDE SAUS MAKEN

Voordat je wanhopig met je handen in de lucht slaat, laat ik je goed nieuws vertellen. Want vrijwel alle populaire sauzen zijn gezond na te maken. Ook kun je met een beetje eigen fantasie met verse, pure en / of gedroogde kruiden en specerijen je eigen heerlijke sausjes maken. Dit is echt niet moeilijk. En je kunt zelf bepalen, welke kruiden en specerijen je toevoegt. De basis van alle sauzen zijn voor een groot deel bepaald door een bind / verdikkingsmiddel, wat iets tot een saus maakt. Om een product houdbaar / verkoopbaar te houden, worden aan deze middelen veel hulpstoffen toegevoegd, wat niet nodig is, als je dit zelf maakt. Daarnaast kun je zelf bepalen hoe zoet / zout/ pittig/ romig of mild je je saus wilt. Je kunt alles perfect op smaak brengen met verse pure kruiden en specerijen.

GOEDE INGREDIENTEN, DE BASIS VAN AL JE SAUZEN

Een echt lekkere saus heeft geen 20 of meer ingrediënten nodig, Alles wat het nodig heeft zijn verse kruiden en specerijen ( al dan niet vers gedroogd ) water, en een natuurlijk bindmiddel, zoals arrowroot, Kuzu, en Johannes broodpitmeel Meer niet? 😮 Nee, meer heb je niet nodig. Uiteraard kun je zelf bepalen of je er bijvoorbeeld nog wat extra Keltisch zeezout aan toevoegt of een beetje zuivere stevia en / of eryhtritol. Maar in basis heb je niet veel meer nodig. Om je wat op weg te helpen, geef ik hier twee heerlijke saus recepten die je vliegensvlug kunt maken. Dit zijn twee voorbeelden, hoe je zeer snel en simpel zelf een sausje kunt maken die overal in / op over is te gebruiken. Van groenten tot quiche, van patat tot vlees/ vleesvervangers. Heerlijk bij een gourmet of steengrill in plaats van al die ongezonde tafelsauzen. Lekker over friet en gebakken aardappeltjes. Verzin het zelf maar.  Naast deze twee voorbeelden geef ik een lijst van al mijn saus recepten overzichtelijk op een rij. Je kunt dan snel via de directe link verder met het recept!

KRUIDIGE SAUS

Voor deze saus ( een flinke pot vol) heb je nodig:

 

 • – een theelepel tijm
 • – een theelepel basilicum
 • – een theelepel kurkuma
 • – een snufje zwarte peper
 • – een snufje Keltisch zeezout
 • – een halve theelepel mosterdpoeder
 • – een theelepel paprikapoeder
 • – 250 ml water
 • – anderhalve eetlepel arrowroot + drie eetlepels water om papje van te vormen

Doe alle ingrediënten, behalve de arrowroot, in een steelpan, en breng al roerend aan de kook. Maak een papje van het water met de arrowroot en zodra de massa kookt, dit papje in één keer toevoegen, goed roeren tot de gewenste dikte is bereikt. Laat afkoelen, en bewaar in glazen afgesloten pot in de koelkast.

VEGAN KAAS-UI-SAUSJE

Verrukkelijke saus! Vooral erg lekker over bloemkool en broccoli! Voor een volle pot heb je nodig:
 • – een gele ui, zeer fijn gesnipperd
 • – twee eetlepels fenegriek ( poeder)
 • – twee eetlepels kerrie masala
 • – 350 ml water
 • – een koffiekopje edelgist
 • –  anderhalve eetlepel arrowroot + drie eetlepels water om papje van te vormen
Doe alle ingrediënten , behalve de arrowroot, in een steelpan en breng al roerend aan de kook.  Maak een papje van het water met de arrowroot en zodra de massa kookt, dit papje in één keer toevoegen, goed roeren tot de gewenste dikte is bereikt. Laat afkoelen, en bewaar in glazen afgesloten pot in de koelkast.

ALLE MEUKVRIJE SAUS-RECEPTEN OP EEN RIJ!

Ik heb over de jaren talloze meukvrije variaties bedacht op meest populaire sauzen, maar ook veel sauzen zelf bedacht. Ik heb ze hieronder overzichtelijk op een rij gezet voor jullie, zodat jullie de recepten snel en gemakkelijk kunnen vinden!
CURRY KETCHUP
Een zee geliefde saus, en terecht want het is echt heel erg lekker. De saus bestaat voor het grootste deel uit suiker. Gezond genieten van currysaus kan gelukkig ook, KLIK HIER om naar het recept te gaan!
VEGAN MAYONAISE
Voor alle veganisten DIT HEERLIJKE RECEPT ! 
MAYONAISE
Wil je op de echte traditionele wijze mayonaise maken? KLIK HIER
KNOFLOOK MAYONAISE
Op mayonaise zijn duizenden varianten bedacht, waaronder deze knoflook-saus! KLIK HIER
JOPPIE SAUS
Enorm populaire saus, nu ook meukvrij te maken! KLIK HIER
GROENTE SAUS
Deze saus is vooral zeer geschikt om over groente te gebruiken KLIK HIER
SUPERSNELLE PINDASAUS
Maak jij ook al zelf je pindakaas? Dan zijn het nog maar enkele stappen naar een heerlijke pindasaus! KLIK HIER
MIERIKSWORTEL SAUS
Voor de pittige saus-liefhebbers! KLIK HIER
VEGAN KAAS-SAUS
Vegans kunnen ook genieten van een kaas saus! KLIK HIER
ZOET-ZURE SAUS
Verrukkelijk over patat! KLIK HIER
PAPRIKA SAUS
Zalige en kruidige saus, verrukkelijk over tal van gerechten ! KLIK HIER
MO’S SMULSAUS
Blijf daar maar eens vanaf! Maar het mag, want het is knettergezonde saus! KLIK HIER
SWEET CHILLISAUS
Net zo lekker als het origineel! KLIK HIER
TOMATEN KETCHUP
Niet moeilijk, zo klaar! KLIK HIER
NOOTVRIJE EN VETARME PINDASAUS
Voor de mensen met een noot-allergie! KLIK HIER
een heerlijke variant op de vettige mayonaise! ( niet vegan) KLIK HIER voor het recept 

Een reactie op “SAUSJE? Dat maak je zelf! Alle populaire saus-recepten op een rij!

 1. Hoi Monique, hoelang kan je die sauzen in een glazen uitgekookte pot in de koelkast bewaren? Kan je ze ook wecken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *