Maak je eigen, gezonde , veganistische JOPPIE saus!

Ik hou wel van een sausje. Deze maak ik zelf, zodat ze niet meteen een aanslag zijn op mijn gezondheid. Saus die we kant en klaar in de winkels kunnen kopen zijn niet gezond. Ze bestaan voor het grootste deel uit suiker, zout en transvetten. Daarnaast kunnen sommige sauzen uit hun flessen springen omdat ze bol staan van de smaakversterkers en hulpstoffen ( verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, emulgatoren ) Het is een helaas-pindakaas-verhaal, mooier kunnen we het niet maken: sausjes zijn ongezond en moet met mate worden geconsumeerd.

Als je zelf saus maakt, kun je de complete regie houden over wat je eraan toevoegt. Dit maakt het een stuk overzichtelijker en kun je gezonde sauzen maken. Van de meest populaire sauzen als mayonaise en tomaten ketchup, tot eigen fantasie sausjes. Op mijn website staan heel veel lekkere meukvrije , gezonde recepten om zelf sausjes te maken. Van chilisaus tot pindasaus, van tomaten ketchup tot ( veganistische ) mayonaise. Soms zijn er van die sauzen, die opeens een enorme populariteit genieten. Eén van zo’n saus is JOPPIE SAUS.

WAT IS JOPPIE SAUS?

Joppie saus dook voor het eerst op in diverse snackbars in de achterhoek. Dit werd opgepikt en in productie gebracht door twee broers uit Neede, die met hun bedrijf ELITE de saus verspreidde. Inmiddels wordt joppiesaus overal verkocht, in supermarkten. De saus is niet bedacht door de broers Niemijer, zij ontdekten de saus tijdens een werkbezoek in Glanerbrug ( Enschede )  waar zij in een  familiecafetaria deze saus voor het eerst proefden. Deze cafetaria , genaamd snackbar ANNIE, heeft de saus bedacht.
Het “ echte” recept blijft geheim. Er zijn erg veel recepten op internet vindbaar die dicht in de buurt komen, maar het echte recept heet alleen de snackbar uit Enschede en fabrikant ELITE in handen. Elite betaalt grif voor het recept, hoeveel is niet bekend. De naam joppie is afkomstig van de bijnaam van de bedenker, Janyne. Zij wordt joppie genoemd.
Joppie saus is een saus wat uit verschillende andere sauzen , ui, kruiden en specerijen bestaat De basis ligt in fijn gesnipperde ui/ gebakken uitjes, kerrie, suiker, mayonaise en ketchup. De recepturen kunnen sterk uiteenlopen, maar deze componenten zijn altijd wel aanwezig. Ook wordt er veel eigeel doorheen vermengd, om de kleur geel te verkrijgen. Velen ervaren joppie-saus als een variant op mayonaise.
Elite verkoopt hun joppie-saus niet alleen meer aan horeca/ snackbars / restaurants, maar ook in een knijpfles bij o.a de AH. De saus is extreem rijk aan suiker, transvetten en zout. Hierin zwemmen tientallen smaakversterkers en hulpstoffen. Geen al te gezonde saus. Maar eerlijk = eerlijk, wel gigantisch lekker. Daarom besloot ik onlangs, om eens te gaan experimenteren met de smaak. Ik heb een theelepeltje joppie-saus geproefd en geprobeerd om deze smaak zoveel als mogelijk te benaderen. Dit is gelukt!

 

ZELF MAYONAISE EN KETCHUP MAKEN

De basis ligt voornamelijk in twee sauzen: mayonaise en tomaten ketchup. Dit kun je uiteraard kopen in de winkel, maar daar maak je je saus niet gezonder mee. Je kunt daarom het beste kiezen voor homemade sauzen. Dit kost niet veel werk. KLIK HIER om naar mijn zeer eenvoudige recept te gaan om zelf veganistische mayonaise te maken. KLIK HIER om zelf supersnelle tomatenketchup te maken. Als je deze twee gered hebt is het nog een kwestie van een aantal zaken toevoegen aan je eigen gezonde JOPPIE saus:
– twee eetlepels kerriepoeder
– een ui, zeer fijn gesnipperd
– een eetlepel paprikapoeder
– een snufje cayennepeper
– een snufje zwarte peper
– een snufje Keltisch zeezout
– een theelepel komijnpoeder
Als je je tomatenketchup lekker hebt gekruid en gezoet met stevia en / of erythritol, hoef je geen extra zoetstoffen toe te voegen. Voeg anders voor een zoete smaak een eetlepel biologische erythritol toe, dit is zeker aan te raden als je van zoete sauzen houdt en voor kinderen. Gebruik 250 ml mayonaise en 400 ml tomatenketchup. Roer dit door alle ingrediënten. Klaar is je eigen gezonde JOPPIE saus!
Uiteraard kun je zelf bepalen welke kruiden en specerijen je toevoegt. Maar hou in elk geval de kerrie erin. Ik heb zelf bijvoorbeeld nog een eetlepel Italiaanse kruiden toegevoegd voor wat meer “ pit”. Vind jij je JOPPIE saus wat te flauw? Voeg dan naar smaak wat extra kruiden toe.
Is je JOPPIE saus te dun? Zet de saus dan op het vuur, en voeg drie eetlepels Johannes broodpitmeel toe. Dit maakt de saus direct dikker.
Bewaar je JOPPIE saus op de bovenste plank on de koelkast. Op een koele donkere plek kun je de saus ook prima bewaren. De saus blijft zeker twee weken goed, daarna neemt de kwaliteit iets af, maar nog prima eetbaar. Roer steeds voor gebruik even door.

MEER SAUS RECEPTEN?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *