Veganistische mierikswortelsaus
Onlangs zag ik in mijn biowinkel een bosje verse mierikswortels liggen. Ik realiseerde mij toen pas dat ik maar bar weinig wist van deze wortel, laat staan dat ik er ooit mee had gewerkt. Hoogste tijd dus, om dat eens te gaan doen, en ik nam een bosje mee. Dit resulteerde tot deze superlekkere veganistische mierikswortelsaus!
WAT IS MIERIKSWORTEL?
Maar eerst: wat is het nu precies? Een rondje google gaf al snel verschillende benamingen: peperwortel, kreno, boerenradijs, mieredi….Allen verwijzen naar de witte wortel waar de mierik uit groeit. Mierik is een plant met witte bloemen die eind Mei bloeien. De plant bezit grote bladeren en lange stelen. Van oorsprong is de mierik een geneeskrachtige plant met een antibiotische werking. Vroeger werd het ook gebruikt tegen urineproblemen, doordat gifstoffen door deze wortel sneller afgevoerd worden uit het lichaam. Daarnaast stimuleert de plant de spijsvertering, helpt hij bij spierpijn en bevat hij veel vitamine C en foliumzuur.
Wij kennen mierikswortel uit potjes die we in de supermarkt kunnen kopen. Dit is geraspt, maar bevat ook ontzettend veel toevoegingen als glucose-fructosestropen, oliën, suiker, zout en tal van verdikkingsmiddelen. In Groot-Brittanië en Duitsland zijn deze potjes niet meer weg te denken bij het menu. Mierikswortel wordt daar erg veel gegeten bij vis, in GB erg veel bij rosbief.
Mierikswortel ( verse) is erg gezond. Het is rijk aan vitaminen en mineralen en is in het bijzonder rijk aan foliumzuur. Het is echter een zeer scherp smakende wortel. De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs. Een bekende variant op mierikswortel is wasabi, ook een zeer scherp goedje. Er zit iets ironisch aan mierikswortel, in Engeland wordt het “ horseradisch ( paarden-radijs) “ genoemd, terwijl mierikswortel voor paarden juist giftig is. Mierikswortel is niet voor iedereen geschikt. Mensen met maagproblemen als maagzweren, brandend maagzuur, oprispingen/reflux kunnen beter geen mierikswortel eten. Ook moet je oppassen als je een minder goed werkende schildklier hebt ( hypothyeöide)
HOE GEBRUIK JE MIERIKSWORTEL?
Mierikswortel is scherp en pittig, en kan dus als een pittige smaakmaker worden toegevoegd aan gerechten of in basis van sauzen, soepen en salades. Eet hem niet zo uit het vuistje, want daar is hij echt veel te scherp voor.Mierikswortel is vers erg moeilijk verkrijgbaar, in supermarkten zul je het niet zo snel vinden. De biowinkels en groente-speciaalzaken hebben de beste papieren om te slagen. In potjes is het overal verkrijgbaar, maar deze kun je beter laten staan. Heb je een verse bos gescoord, zoals ik, kun je deze het beste meteen raspen en bewaren in een goed afsluitbare bak in de koelkast. Als de buitentemperaturen onder de 10 graden blijven kun je het ook buiten bewaren. Nadeel van vooraf raspen is dat het zijn scherpte snel verliest, maar hou je juist ( net zoals ik) helemaal niet zo van scherp, is dat natuurlijk een voordeel. Hou je juist van scherp, rasp de wortelen dan per gerecht waaraan je dit toe wilt voegen. Wil je zoveel mogelijk smaak “ vasthouden” besprenkel de rasp dan met wat vers citroensap.
Mierikswortel kan rauw en gekookt worden gegeten. Let op met het raspen/bereiden, dat het net zo gemeen kan prikken in de ogen als het uien snijden. Zorg voor goede ventilatie, en hou geregeld het mes onder een koude kraan. De geur kan tranende ogen veroorzaken. Bij mij rolden de tranen over mijn wangen en deden mijn ogen echt zeer, niet fijn. Ik had de verse wortelen in mijn HS blender fijn vermalen. Hang dus niet met je gezicht boven de kan als je hem openmaakt….je bent gewaarschuwd 😉
VEGANISTISCHE MIERIKSWORTELSAUS
Mijn eerste experiment met de rasp van de mierikswortel was, hoe kan het ook anders, een traditionele mierikswortelsaus, maar dan 100% meukvrij. Je maakt het in nog geen 5 minuten in de ( HS) blender. Ik adviseer je om een blender te gebruiken, dit maakt een goede gladde saus. Ik heb de saus op smaak gebracht met gerookt keltisch zeezout.Daar ben ik ook mee aan het experimenteren, maar je kunt uiteraard gewone keltische zeezout gebruiken.
DIT HEB JE NODIG:
een eetlepel geraspte verse mierikswortel
een flinke snuf keltisch zeezout
vier koffiekopjes edelgist
175 gram geweekte ongezouten cashewnoten, uitgelekt
5 druppels greensweet-stevia amandel
een klein scheutje appelcider azijn
35 ml water
:
Doe alle ingrediënten in de blender en laat op hoge snelheden net zolang draaien tot de massa mooi glad is en romig is geworden. Bewaren in de koelkast in een goed afsluitbare pot.
Leuk recept, dank je wel. Enig idee hoe lang de saus houdbaar is? Zou deze goed blijven in de vriezer? Alvast dank.
weken denk ik 😉
Ik ben heel lang opzoek naar mirikswortel. Mag ik adres van die bio winkel die dat verkoop.Alvast hartelijk dank Met vriendelijke groetjes Eva
ik kocht het bij GIMSEL in Rotterdam.
In Oostenrijk kennen ze de wortel als “kren”. Gewoon in de grond stoppen na gebruik – althans mijn Oostenrijkse vriendin heeft mij dat geleerd – kan natuurlijk niet in de winter.