Vegan mayonaise, supersnel gemaakt!
Er zijn maar weinig mensen, die geen mayonaise lusten. Mayonaise is wereldwijd het meest populaire sausje. Ieder land lijkt zo zijn eigen varianties te hebben. Mayonaise is een koude, witte saus op basis van olie en eidooiers, eventueel op smaak gebracht met azijn of citroensap, mosterd of andere smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt. Het is echt een klusje van niets om het zelf te maken, en dit is niet alleen veel lekkerder dan de conventionele mayo’s uit de supermarkt, het is ook gezonder. In de meeste mayonaises zit suiker.
Meer dan een staafmixer heb je in principe niet nodig om zelf mayonaise te maken. Maar mijn eigen ervaringen zijn, dat dit nooit echt goed wil lukken. Daarom gebruik ik mijn ” knapperd” ( = de hoge snelheidsblender van MontAna) Dankzij het zeer snelle routeren wordt de olie veel beter opgenomen wat een veel beter resultaat geeft. Dit is zeker belangrijk als je veganistische mayonaise maakt. De emulgator ontbreekt immers. Ik adviseer dan ook om de HS blender te gebruiken.
Wat heb je nodig?
- 120 ml biologische sojamelk ( ongezoet, liefst zelf gemaakt : recept vind je in DIT ARTIKEL
- een theelepel biologische mosterd
- een eetlepel citroensap
- een eetlepel appel-cider azijn
- een snufje keltisch zeeout
- circa 100-125 ml lijnzaadolie*
( * je kunt ook voor andere olie kiezen, zoals olijfolie of koolzaadolie)
Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten behalve de olie, in de kan, en laat dit op de saus stand draaien Nadat het programma is afgelopen, druk je het opnieuw aan, terwijl je steeds beetjes olie toevoegt. LET OP: gooi niet teveel in 1 x bij. Herhaal dit tot er een mooie romige massa is ontstaan. Ik druk meestal nog even een paar seconden op de PULSE knop om de mayonaise op hoogste snelheid op te kloppen. KLAAR IS JE VEGAN MAYO!
Bewaar de mayo in de koelkast, net zoals je conventionele mayo bewaart. Consumeer zo snel mogelijk. Ik maak daarom nooit teveel tegelijk. Een klein potje per keer.
Hoi Monique
Kun je het ook met een andere plantaardige melk maken?
sojamelk is plantaardig. Maar je kunt iedere andere plantaardige melk gebruiken hoor! Succes en warme groet!
kikkererwten sap
Hela Monique, super makkelijk recept idd, heb me alleen gek gezocht naar de Saus stand en de Pulse knop op m’n staaf mixer 😉
Ook erg lekker met amandelmelk.
Dankjewel!
hihi….ja, die zal het denk ik niet hebben 😉 Ik schreef ook in het recept over de blender….Maar gelukkig lukt het je ook ! Super!
Warme groet!
Monique
Al heel lang maak ik mijn mayonaise ongeveer zo, maar in plaats van sojamelk gebruik ik
Organic bio soja cuisine Provamel , of van lima, deze worden mooi dik ,
de olie is olijfolie 100 ml ,
Anders is het zelfde ,
ik doe er dan nog kruiden bij , bv madras kerrie , enzovoort ….
Maakte het altijd met een mixer, volgende X kan ik uw MontAna gebruiken !
Ben er zeer gelukkig mee !
Groetjes Jenny
Monique,
In het eerste gedeelte over wat er zoal in de mayo gaat staan ook eierdooiers vermeld maar in jou recept kom ik deze niet meer tegen klopt dat? groetjes hans.
even goed lezen 😉
Ik ben net zo “blind” als jij.
Ik zie ook geen eidooiers in het recept staan.
wel dat de mayo bestaat uit olie en eidooiers.
Hoeveel dooiers heb jij gebruikt?
al r
een half uur aan het mixen met de turbostand van de staafmixer (echt superspeed)… er wordt niks romig, het is nog steeds vloeibaar… 🙁
wat doe ik fout?
Teveel olie of soya melk misschien?
Ik zie alleen geen ei dooiers staan
De eieren komen er ook niet in voor, het is een vegan mayo 😃
Ik heb tot nu toe 1x zelf mayonaise gemaakt, en ik deed alles in 1x in de pot, staafmixer op de bodem en draaien maar, vervolgens heel heel langzaam omhoog en hoppa klaar is het, snap dan ook niet waarom je de olie beetje voor beetje erin doet?
Er is een redelijke kans dat de mayonaise gaat schiften wanneer je alles in 1 keer in de pot doet. Al heb ik het vaker zo gedaan zien worden met goed resultaat. Fijn dat het jou dus ook lukt op jouw manier.
Ik maak de mayonaise altijd met aquafaba (nat van kikkererwten). Vind ik veel lekkerder dan met sojamelk.
Kan je ipv koolzaad of lijnzaad olie ook rijstolie of mct olie gebruiken?