Pompoen-geitenkaas mayonaise

Ik moet de persoon nog tegenkomen die geen mayonaise lust. Mayonaise is verreweg het meest populaire en meest gegeten sausje ter wereld. Het wordt in ieder werelddeel weer anders gemaakt, maar in basis blijft het een beetje hetzelfde: eidooier, olie,  azijn, mosterd, en zout. Ook ik heb uiteraard heel veel verschillende recepten om mayo ( in de volksmond zo genoemd ) te maken. Ik heb bijvoorbeeld een knoflook-mayonaise, en een veganistische mayonaise. Je kunt er in principe van alles aan toevoegen.

Linksom of rechtsom: het blijft een saus. En hoe ” gezond” je dit ook wilt maken, mayonaise heeft in basis veel olie nodig wat het een vrij vettige lekkernij maakt. Nu ben je wel veel gezonder af, als je het zelf maakt. De kant-en-klare mayonaises zitten barstensvol suikers, transvetten, en een cocktail aan kunstmatige hulpstoffen. Je kunt voor een saus kiezen die minder vet bevat, en letten op suikers, maar dan heb je toch niet echt die lekkere mayonaise…..Echte mayo-liefhebbers zijn juist verslaafd aan de romigheid van de saus. Diverse smaakversterkers zorgen voor de rest. Het is niet alleen ongezond, veel mensen kunnen last krijgen van hun maag omdat er erg veel olie in zit verwerkt.

Ik kreeg veel vragen over een mayo, wat niet zo vettig is. Maar wel die lekkere smaak kan behouden. Daar ben ik best even een poosje mee bezig geweest. Ik ben niet voor een gat te vangen en als ik iets doe, dan doe ik het graag goed. Ik wilde de smaak van mayo zo dicht mogelijk benaderen zonder olie te gebruiken. Dat was een fikse uitdaging. Maar het is mij uiteindelijk wel gelukt. Ik heb bio-dynamische geitenkaas-spread gebruikt als basis en dat viel verrassend goed uit. Ik koop deze geitenkaas-spread in de biowinkel. Ik geef hier persoonlijk mijn voorkeur aan, omdat ik het A: echt veel smakelijker vind en B: het diervriendelijk wordt geproduceerd. Uiteraard hoef jij dit niet te vinden, en kun je ook gewone geitenkaasspread gebruiken. LIDL heeft bijvoorbeeld erg fijne geitenkaasspread voor weinig.

Het tweede ingrediënten is….pompoen. Ik heb een kleine pompoen in de schil gekookt , en uit laten lekken. Alles wat je verder nog nodig hebt is de CHEEZY MIX van MOOS FAVORITES! ! Ja, je leest het goed, je hebt maar DRIE SIMPELE ingrediënten nodig!

  • een kleine pompoen, in de schil / in stukken gesneden, gekookt en uitgelekt
  • twee eetlepels MO’S FINEST CHEEZY MIX
  • 125 gram geitenkaas spread

Het maken is een peulenschil. Gooi alles in de blender en laat dit op hoge snelheid 4-5 minuten draaien. Klaar is je saus!

 

 

 

  • koud te gebruiken als mayonaise

  • warm te gebruiken als warme kaassaus. Verwarm de saus in een steelpan, als de saus te dik blijft, een heel klein beetje water toevoegen

  • bewaren in de koelkast, daar is het weken houdbaar

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *