Ontdek de cracker en maak ze zelf!

DE CRACKER….

Ik denk, dat de cracker nog nooit eerder zo populair is geweest dan anno 2020. Dit is voornamelijk te danken aan de brood-boycot, we willen allemaal opeens geen gluten, gist, en tarwe meer eten. Crackers werden naar voren geschoven als HET ALTERNATIEF. De voedselindustrie heeft ingesprongen op deze trend, inmiddels kunnen we kiezen uit hele gangpaden vol met verschillende soorten en maten crackers. Van robuust tot light, van “ oer” tot superfood.
Net als vele andere trends en hypes wordt er fiks verdiend op de crackertjes. Ik heb eerder een interessant artikel geschreven over de cracker en zijn marketing, KLIK HIER om naar het artikel te gaan.
De grootste grap is, net als in het geval van de melk vervangers, dat crackers inhoudelijk vrijwel niets voorstellen. Het bestaat uit een paar ingrediënten, die in de industrie meest synthetisch wordt geproduceerd. Bovendien wordt er nét zo keihard GMO tarwe en andere graansoorten gebruikt zoals deze ook in broden worden gebruikt. Alleen biologische ( bio-dynamische) varianten gebruiken gen-vrije granen.
We weten allemaal dat crackers “ gebakken lucht” zijn, die niet erg vullen. Je eet daarom meer crackers om jezelf te verzadigen, dan dat je brood zult eten. Brood heeft wat dat betreft een veel betere verzadiging.
Maar goed, we houden van crackers. We eten ze al decennia’s lang, wie is er niet opgegroeid met de WASA knäckebröd? Crackers zijn lekker, enorm handig, hebben een heerlijke “ kraak” wat ons ook gelukkig maakt. Gelukkig zijn er meer dan voldoende crackers op de markt die zeker gezond zijn. Als je deze eruit weet te vissen, dan kun je best iedere dag een crackertje tussendoor eten. Of het vult is sterk afhankelijk van de ingrediënten, je snapt vast dat een muesli cracker meer verzadigt dan een gewone dunne volkoren cracker. Waar je goed op moet letten, zijn de ingrediënten. Bijna alle crackers, ook biologische, bevatten aardig wat zout.🧂 De vele nieuwe hippe crackers kunnen ook behoorlijk wat suiker bevatten,. Het merk BOLLETJE kan bijvoorbeeld aardig met de suikerpot strooien in hun crackers.

DURE SJIT☹️

Crackers zijn duur betaald. Er zijn huismerken, waar je nog geen € 50 eurocent voor betaalt, terwijl er pakken crackers verkrijgbaar zijn die inhoudelijk hetzelfde zijn samengesteld, maar vier keer zoveel duurder zijn. Dit toont het verdien model. Vrijwel alle crackers ( ook bio) bevatten in basis dezelfde ingrediënten: meel of bloem ( bijvoorbeeld rogge of tarwe ) water en zout. Afgelopen jaren worden er allerlei gekkigheid-heidjes toegevoegd om een cracker leuker en interessanter te maken. Zaden en pitten bijvoorbeeld om een cracker een mega-gezond imago te geven. Of glutenvrije meelsoorten om aan de trend te kunnen voldoen. Hoe meer gekkigheid, hoe meer de consument neer moet tellen. Leuke verhalen, prachtige klets-praatjes, en vele claims zorgen ervoor dat we er massaal in stinken, en het als zoete broodjes kopen.

ZELF MAKEN, KAN HET GEMAKKELIJKER?  😌

De grap is, dat crackers zelf in een handomdraai zijn te maken. En nee, je hoeft je daarvoor echt niet in allerlei bochten te wringen. Eigenlijk gaat het om wat ingrediënten bij elkaar mengen, op een bakplaat uitsmeren en in de oven tot knapperige crackers bakken. Net als gewone crackers, heb je daar niet veel voor nodig. Je maakt al een heerlijke cracker met havermout-meel ( dit is havermout die je in de blender tot meel vermaalt ) en water. Het kost dus ook echt niet veel, en is daarom reuze interessant voor de consument met een smalle beurs.

HOE DAN? 😧

Je kunt met twee ingrediënten al crackers maken, zoals ik eerder vertelde met bijvoorbeeld havermoutmeel en water. Dit kun je ook als basis aanhouden. Je kunt hier van alles aan toevoegen, denk aan noten / zaden / pitten. Of voeg wat muesli toe voor een muesli crackers. Het is oneindig spelen met veel lekkere en gezonde ingrediënten. Zowel zoet als hartig. Wil je gewone, neutrale crackers? Dan is havermoutmeel en water voldoende. Hoe maak je ze?
Verwarm de oven voor op 185•C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal circa 250 gram havermout in de blender tot meel. Voeg in een kom steeds kleine beetjes warm water toe aan de meel tot er een stevige, licht smeuïge massa ontstaat. Stort dit op de bakplaat en smeer zo dun mogelijk uit, hoe dunner hoe knapperiger. Snij vierkante crackers in de plak met een scherp mesje. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Dit zijn basis-crackers. Verderop geef ik een aantal suggesties wat je zoal aan deze basis toe kunt voegen.
Je kunt ook met enkel zaden en pitten crackers maken. Daar heb je wel een bindende factor voor nodig, in dit geval chiazaad. Dit zaad welt als je het in water laat weken wat daarna kan fungeren als vervanger voor ei. Dit recept is zo gemaakt:
  • 100 gram chiazaad
  • 50 gram hennepzaad
  • 100 gram zonnebloempitten
  • warm water
  • ras el hanout kruiden om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 195C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de chiazaad in een klein laagje water te weken, laat dit ongeveer 10 minuten weken. Roer alles in een kom samen en voeg beetjes water toe tot de massa goed samen klontert. Stort de massa op de bakplaat en druk met bevochtigde handen deze zo dun mogelijk uit. Hoe dunner, hoe knapperiger. Snij met een schep mesje crackers in de plak. Bestrooi royaal met de kruiden. Bak de crackers in het midden van de oven goudbruin en knapperig in ongeveer 30-35 minuten, blijf controleren. Laat ze goed afkoelen.
HARTIG!
Crackers kun je dus in allerlei variaties maken, ook hartig! Deze crackers zijn bijvoorbeeld in een handomdraai gemaakt.
Verwarm de oven voor op 170C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal in de blender 100 gram gemengde ongezouten noten grof. ( tegen meel aan ) Voeg dit in een kom ( of mag ik ” gooi” zeggen  😅 ) samen met 30 gram lijnzaad, 40 gram chiazaad, en twee flinke eetlepels ras el Hanout ( of andere lekkere pittige ) kruiden. Voeg beetjes warm water toe en roer tot een homogene massa. Stort uit op de bakplaat en smeer zo dun mogelijk uit. Hoe dunner, hoe knapperiger. Snij met een mesje vierkante crackers in de plak of gebruik een grote ronde koek-uitsteker om ronde crackers te maken. Hup, de oven in en onder regelmatig controleren goudbruin bakken in ongeveer 45 minuten. Laat ze goed afkoelen. Zo worden ze knapperig.

WAT KUN JE ZOAL AAN BASIS-CRACKERS TOEVOEGEN?

Aan het hierboven gegeven basisrecept kun je talloze zaken toevoegen om de cracker meer smaak en voedingswaarde te geven. Ik geef een aantal suggesties:
ZOET:🍯
* zuivere stevia
* geweekte / uitgelekte rozijnen en andere zuidvruchten als gojibessen en inca bessen
* vers gepureerd zacht fruit in plaats van water
* cacaonibs
* geschaafde blanke amandelen
* kokosrasp en / of snippers
* pompoenpuree in plaats van water
* zoete aardappelpuree in plaats van water
* cacaopoeder
* carobpoeder
* lucuma poeder
* macapoeder
* zoete kruiden en specerijen zoals vanille bourbon, ceylon kaneelpoeder, speculaaskruiden en koekkruiden
* vers geraspte gemberwortel
HARTIG:🌯
* diverse hartige kruiden en specerijen
* Aminos, of tamari-saus
* verse groentepuree in plaats van water
* geitenkaas
* edelgist
* noten
* zaden
* pitten
Genoeg variaties dus! Maak voortaan zelf je crackers, veel gezonder en gezonder voor je portemonnee! Het zal de eerste keer niet altijd meteen lukken. Het vraagt wat oefening , maar iedereen kan het. Laat je niet ontmoedigen, als het de eerste keer of zelfs tweede keer niet lukt. Oefening baart kunst. Na een aantal keer zul je merken dat je crackers met twee vingers in de neus maakt! 😁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *