Maak zelf je vloeibare wasmiddel met wasnoten!

Op mijn onlangs gepubliceerde artikel / recept om zelf wasverzachter te maken is massaal gereageerd. ( KLIK HIER ) Super-tof! Ik heb inmiddels veel mensen op het idee gebracht om het voortaan zelf te gaan maken. Het is ronduit belachelijk, hoeveel er aan wordt verdiend, aan al die wasmiddelen. Maar wat vooral zeer zorgelijk is, is het effect wat al deze wasmiddelen hebben op ons milieu. Alleen al voor het milieu zouden we de wasmiddelen massaal moeten boycotten en het zelf maken.

Ook wasmiddel maak je supereenvoudig en snel. En het kan op vele manieren. Op internet zijn ontzettend veel zelf-maak-recepten vindbaar waarmee je een eind uit de voeten kunt. Zo kun je wasmiddelen maken op basis van zeep, van speciale Sunlight-zeep, aleppozeep, en, iets wat afgelopen twee jaar trendy is geworden, met wasnoten. KLIK HIER om alles te lezen over deze wasnoten.
Ik heb de wasnoten nu een tijdje in gebruik. En alhoewel ze mij niet tegenstaan, ben ik nu ook weer geen grote enthousiaste fan. Ik vind ze wat “ blank en tam” en niet krachtig. Nu heb ik gelukkig geen zwaar bevuilde wasjes, maar het komt wel voor dat ik een stapel vuile doeken heb die ik bij het bakken gebruik. Deze krijgen de wasnoten absoluut niet schoon. Ik was mijn sterk bevuilde wasjes dan ook met een ecologisch wasmiddel ( Sonnet, Attitude ) ) waar het wel schoon van wordt. Licht bevuilde wasjes kunnen de wasnoten wel aan, maar echt bevuilde wasjes…..nee. Daar heb ik tenminste geen goede ervaringen mee, en ook hoor ik vele anderen hierover klagen. Dat is natuurlijk onwijs jammer want wassen met wasnoten is super vriendelijk voor mens, dier en milieu.
Ik bedacht mij, of het wellicht een idee zou zijn om een wasmiddel te maken met de wasnoten, en daaraan wat versterking toe te voegen in de vorm van baking soda. Dit heeft bijzonder goed uitgepakt. Ik heb een wasmiddel ontwikkeld op basis van dezelfde wasnoten, die wel goed schoon wast.

WAT HEB JE ALLEMAAL NODIG?

Om dit wasmiddel te kunnen maken heb je wasnoten nodig.
 Je kunt dan echt even vooruit, want je hebt per fles van een liter gemiddeld 150 gram wasnoten nodig ( maar minder kan ook) Met je voorraad wasnoten doe je dus wel zo’n 6-8 maanden. Als je 100 gram of minder per keer gebruikt kun je er zelfs een jaar mee doen. Ik adviseer wel, om circa 140/150 gram per keer te gebruiken voor een goede verzeping. Ook kun je de wasnoten 2 x of zelfs 3 x gebruiken per keer. Je merkt vanzelf, of de verzeping afneemt. Heb je bijvoorbeeld voornamelijk licht bevuilde wasjes, dan zou je het af kunnen met 100 gram wasnoten die je 2 x kunt gebruiken. Heb je best bevuilde wasjes, dan is het aan te raden 150 gram te gebruiken. Wat heb je nog meer nodig?

– wasnoten ( circa 150 gram)

– een volle eetlepel ( 20 gram) baking soda

– een liter water

– pure essentiele olie ( bijvoorbeeld TISSERAND, geur naar keuze)

Verder heb je een lege schone fles nodig. Ik bewaar altijd de flessen van mijn ecologische wasmiddelen. Deze vul ik telkens met mijn eigen gemaakte wasmiddel. Maar je kunt ook een glazen pot of fles gebruiken. Verder is een trechtertje handig en een grote kom. Gebruik liefst ook een oud pannetje die je verder niet meer gebruikt om voedsel in te bereiden. Ik gebruik bijvoorbeeld een oud keramisch steelpannetje. Verder heb je een flexibele spatel nodig om de wasnoten wat plat te drukken. Je kunt ook een stamper gebruiken.

HOE MAAK JE HET?

Doe de wasnoten samen met het water in de pan en breng op hoog vuur al roerend aan de kook. Druk met de spatel de wasnoten aan, zodat er veel saponine vrijkomt. Zodra de massa langzaam gaat schuimen en het water gaat borrelen, het vuur laag draaien en 5 minuten blijven doorkoken terwijl je zoveel mogelijk de wasnoten plat drukt.
Haal de pan van het vuur en laat dit met deksel op de pan 10 minuten staan.
Zeef de wasnoten uit het vocht, en schenk dit in een kom. Voeg nu BEETJE BIJ BEETJE ( doe het echt met hele kleine beetjes ) de bakingsoda toe, en roer steeds even kort door. De massa gaat gigantisch reageren en schuimen, niet schrikken, dit hoort. Als alle baking erdoor is geroerd, voeg je circa 15 druppels essentiële olie toe. Dit roer je ook weer even door. Laat afkoelen. Schenk tot slot het wasmiddel over in een fles.

HOE TE GEBRUIKEN EN TE BEWAREN?

Je kunt je eigen gemaakte wasmiddel op precies dezelfde manieren gebruiken als je gewend bent met reguliere wasmiddelen. Het is echter wel een stuk meer vloeibaar. Het kan daarom wat ongeschikter zijn om via het zeepbakje te gebruiken. Ik gebruik zelf al jaren wasbolletjes. Dit werkt perfect. Je zet de wasbol in je wasgoed , en de machine doet de rest.
Bewaar je wasmiddel koel en donker, zoals je gewend bent met je reguliere wasmiddelen.

FIJN VOOR DE WAS, FIJN VOOR HET MILIEU, FIJN VOOR JOUW PORTEMONNEE!

Door te wassen met dit wasmiddel bespaar je heel veel geld, het milieu en ook je was. Door synthetische / chemische stoffen te mijden, wordt je wasgoed veel beter beschermd, en gaat het langer mee.
Mijn was wordt erg schoon en geurt lekker. Ook mijn sterk bevuilde doeken worden weer schoon en fris.

 

5 Reacties op “Maak zelf je vloeibare wasmiddel met wasnoten!

 1. Het is misschien wat duurder in gebruik, maar wel zo makkelijk: ik voeg voor extra waskracht bij een was met wasnoten een schepje backing soda toe aan het wasmiddelenbakje.
  Ook azijn zorgt voor extra waskracht (tip van mijn kledingzaak). Als ik vloeibaar wasmiddel gebruik met een wasbolletje gebruik ik iets minder wasmiddel en vul het bolletje aan met azijn (gaat wel reageren!).
  Kind kan de was doen!

 2. Bedankt voor dit recept. Ik heb zojuist wasnoten gekocht bij Puurmieke. Mijn medezuster gebruikt ze vandaag voor de eerste keer; zou ze niet erg tevreden zijn, heb ik nu een recept om ze te gebruiken.
  Prettige zondag

 3. Ik die de wasnoten gewoon in een zakje en direct in de wasmachine, niks zo eenvoudiger

 4. Grappig,

  Ik doe een stuk of 5 in een sokken waszakje
  Die gebruik ik meerdere keren.. Wel gooi ik er idd zuiveringszout of azijn erbij..

  De wasnoten kan je ook met water in blender doen en dan laten zakken,
  Door een zeef in fles gieten en klaar is kees.
  Je kan het dan ook in je vaatwasser gebruiken
  als shampoo, daarna spoelen met azijn (super glans) tandpasta
  Als schoonmaakmiddel enz..

  Voor mij werkt de snelle manier beter : in zakje in de trommel en zuiveringszout erbij, (zuiveringszout) is ook wasverzachter
  Er staat ook bij ze voor te weken, mischien het daardoor niet schoon is !?
  Of trommel te vol..

  Als de was te rare vlekken heeft maak ik het kledingstuk nat en leg op de vlek een schep zuiveringszout en leg het vast in de wasmachine, je kan daarop de rest van de was vast leg, later zet ik de wasmachine aan
  Ook zakje doppen gaat mee in de was, en schepje zuiveringszout in het bakje..

  Wasnoten kan je op veel manieren gebruiken, ik vind ze top verschillende manieren te proberen.. wel jammer dat ze van zover moeten komen..

  Leuk al de verschillende manieren te zien,
  Fijne zondag 👋

 5. De wilde kastanje zou hetzelfde werken als de wasnoten, makkelijk te verkrijgen en nog voordelig ook. Ik heb dit geprobeerd en heb dezelfde ervaring als Monique. Ik ga het nu uitproberen om er wat baking soda er aan toe te voegen. Ik heb overigens de wilde kastanje in het najaar verzameld, klein gesneden in de blender en daarna gedroogd in de voedseldroger om het lang te kunnen bewaren. Per wasbeurt gebruik ik 2 eetlepels in een zakje en doe dit in de trommel bij de was. De eerste wasgang voor de vuilste was. De tweede voor de minder vuile was en eventueel een derde gang voor een was die alleen opgefrist hoeft te worden. Ik gebruik het zonder toevoeging van essentiële geurolie. Ik ben benieuwd of het met toevoeging van baking soda het resultaat beter wordt. Bedankt voor je informatie Monique.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *