Meest natuurlijk / milieuvriendelijk wassen met wasnoten…..wat is het, en…is het wat?

Sinds een aantal jaar ben ik 100% over gestapt op natuurlijke wasmiddelen. En alhoewel het qua geur even terug schakelen was, zou ik nu niets anders meer willen. Ik gebruik meest de wasmiddelen van MARCEL’S GREEN SOAP omdat deze meest goedkoop zijn en best lekker ruiken. Daarnaast gebruik ik ECOVER en SEEPJE. Deze laatste twee zijn verkrijgbaar in bijna alle supermarkten, zodra er weer een aanbieding is sla ik meteen in.

Ik heb mij ooit eens gewaagd aan andere manieren van milieuvriendelijk / natuurlijk wassen, maar om heel eerlijk te bekennen beviel mij dat geenszins. Ik heb ooit eens de wasnoten gebruikt van SEEPJE die ik ( sorry) ronduit waardeloos vond, en de ECOZONE wasbal doet het ook niet voor mij.
Ik was op 30 •C, en 30 minuten. Ik heb geen zwaar bevuilde was, dus waarom het milieu extra pesten door op 40 -60•C te wassen? Het komt zelden voor dat ik bijvoorbeeld vuile doeken wel op 40•C moet wassen, maar verder staat mijn machine standaard ingesteld op de 30•C.
Gelukkig hebben mijn wasmiddelen daar geen enkele moeite mee. Ik voeg soms voor de geur wat essentiële olie toe in het bakje van mijn machine, maar meestal is dat echt niet nodig omdat een ecologisch wasmiddel al best lekker geurt. SEEPJE vind ik bijvoorbeeld qua geur de topper, ECOVER de minst lekker geurende.
 Mijn kennis W. had ik laatst aan de telefoon en ze was toevallig haar was even aan het inladen ( tja, zo gaat dat hé, met vrouwen, tien dingen tegelijk doen 🤪)  Ze vertelde mij over de wasnoten die ze gebruikte en hoe fijn ze deze vond. Ik had alleen een vrij slechte ervaring met de wasnoten van SEEPJE. Toen ik haar dit vertelde zei ze “ oh Mo, gewoon eens PROBEREN!  Ga jij die maar eens proberen, en geloof mij, dat piep je echt anders! “ Tegen zoveel enthousiasme kon ik niet op en ik werd nieuwsgierig.  Ik kreeg via GREEN HUB wasnoten  thuisgestuurd en ik ben ermee aan de slag gegaan. Zouden deze wasnoten mij op andere gedachten zetten en mijn negatieve ervaring met wasnoten kunnen ombuigen?

WAT ZIJN WASNOTEN?

Laten we eerst in het kort uitleggen wat wasnoten nu precies zijn. Wasnoten, ook wel zeepnoten genoemd zijn echte noten. Ze groeien aan de SAPINDUS MUKROSSI boom. In de schaal van deze noten zit het bestanddeel SAPONINE, wat als het zeep fungeert in de wasnoot. Saponine, heb je daar niet eerder van gehoord? Ja, dat kan kloppen want het komt bijvoorbeeld ook voor in tomaten, aardappelen, spinazie en erwten.
De wasnoot-bomen staan veelal in India en Nepal, waar al eeuwenlang deze wasnoten worden gebruikt om mee te wassen en schoon te maken. Oorspronkelijk komt de 15 meter hoge wasnoot-bomen uit Zuid India. In Maart / April geen de boom prachtige witte bloemen, en in September / Oktober worden de vruchten ( de noten) geplukt.
Zodra de noten zijn geoogst, worden de noten gedroogd. Ze veranderen dan van goudkleurig en kleverig, naar roodbruin en minder tot niet kleverig. Vervolgens worden de noten gebroken en in katoenen zakken verpakt.
De kleverige stof in de wasnoten bevat de saponine, wat zorgt voor het zeep-effect. Dit werkt in principe hetzelfde als een gewoon stuk zeep. Zodra de noot-schalen in contact komt met water ( warm of koud) lost de natuurlijke zeep op en ontstaat er een milde zeep-oplossing.
Saponinen zijn stoffen, met anti-pasasitaire en immuniserende werking. De wasnoten produceren deze stoffen van nature, om zich te beschermen tegen de schadelijke invloeden van buitenaf.
De wasnoten hebben geen geur ( neutraal) en zijn geschikt voor elke soort was, van fijnwas, tot bonte was. Het is zelfs geschikt voor zijde. De zeep is zo mild, dat er ook geen wasverzachter nodig is. Is het wasgoed flink vervuild, dan voegt men er meestral wat baking soda aan toe.
Omdat veel mensen ( like me..😊) er van een heerlijk geurende was houdt om uit de machine te trekken, kun je wat essentiële olie toevoegen. Lavendel olie is zeer populair om gecombineerd met wasnoten te gebruiken. Deze olie voeg je in het bakje van je wasmachine toe.
Wasnoten worden meest verkocht met twee of drie biologisch katoenen waszakjes waar je de noten in kunt doen om mee te laten wassen. Afhankelijk van hoe bevuild je was is, kun je bijvoorbeeld voor licht bevuilde wasjes 4-5 wasnoten gebruiken, is het wat hardnekkiger bevuild, kun je 6-7 wasnoten gebruiken. Je bindt het zakje dicht en je legt het tussen je wasgoed in de trommel.
Wasnoten zijn meer dan toppers voor mens, dier en milieu. Zo is het een onuitputtelijke grondstof. Het blijft continu aan de bomen groeien. Dit ondersteunt het ecosysteem van de Indiase dorpsbewoners. De noot-resten kunnen op de composthoop en / of in de biobak worden afgevoerd. De meeste merken doneren een gedeelte van de opbrengst aan de lokale bevolking van India . Zij ontvangen tevens een zeer royale kiloprijs per geëxporteerde kilo wasnoten

WAT ZIJN DE VOORDELEN T.O.V CONVENTIONELE WASMIDDELEN?

Wasnoten hebben best wat voordelen, t.o.v conventionele / ecologische wasmiddelen. Het is om te beginnen 100% plantaardig en natuurlijk, er komt verder niets aan chemische of andere synthetische stoffen bij. Er komt dus geen chemicaliën meer terecht in je kleding, je wasmachine en in het riool. Dit geeft meteen perspectief voor mensen met huid-aandoeningen en allergieën Daarnaast hebben de wasnoten allemaal een duidelijke traceerbaarheid. Je wasmachine blijft ook schoner. Dit voorkomt bijvoorbeeld erosie in je machine, en je wasbakje blijft schoon. Voor mensen die helemaal niet van geuren houden zijn wasnoten ook meest ideaal, ze hebben een neutrale geur.

HOE LANG GAAT HET MEE?

Veel menen vragen zich terecht af, hoe lang je ermee doet. Logisch, omdat wasnoten niet goedkoop zijn. Het is sterk afhankelijk van de aantal graden waarin je wast. 30-40•c geeft een levensduur van 4-5 x wassen. Was je op 50-90•C dan is dat hooguit 1-2 x een wasbeurt mee. Als je, net als ik, op 30•C wast ben je dus meest voordelig uit en bespaar je ook het milieu. Je merkt snel genoeg, als de noten hun saponine volledig hebben verloren: het waswater in de trommel is niet wit en schuimig meer. Het is, resumerend gezien, geen al te voordelige manier om te wassen, maar wel 100`% natuurlijk en biologisch, en je bespaart bakken vol ellende voor ons milieu, en dat is vind ik allen al de investeringen waard.

WAST HET SCHOON?

Maar ja……dan moet het natuurlijk wel echt schone was afleveren. En daar schort het bij de meeste wasnoten toch een beetje aan, als ik een rondje op google maak en ervaringen lees. En eerlijk = eerlijk, ook mijn eigen eerdere ervaringen met wasnoten van het merk SEEPJE waren voor mij vreselijk tegenvallend. Mijn waswater schuimde bijna niet en ik kreeg bepaalde stukken niet goed schoon. Precies dezelfde klachten van vele anderen.  Dit was voor mij meer dan voldoende om hier verder niet meer naar om te kijken, en ik ben dus vrolijk verder gegaan met de biologische / ecologische wasmiddel van hetzelfde merk die mij juist zeer goed bevallen ( zalige geuren, goed schoon )
Maar ik wilde toch weten waarom W. er zo enthousiast over was. Zouden deze van een ander merk beter zijn? Beter wassen? En beter schuimen? Ik ben ze daarom gaan testen.
Ik heb een wasje gedraaid op 30•C, zoals gewoonlijk. Ik gebruik normaal een beetje wasmiddel, en een beetje wasverzachter, omdat ik in Rotterdam woon en het water hier behoorlijk hard is. Ik doe lang met flessen wasmiddelen en verzachters. Ik gebruik namelijk echt heel weinig per wasbeurt, het is meer “ het idee” dat er een zeep doorheen zit. Dit keer dus mijn wasmiddel en verzachten even in de kast gelaten en het zakje gevuld met 4 wasnoten.  Om te testen hoe schoon mijn wasgoed wordt, heb ik een vuile theedoek bij het wasgoed  gestopt. Ik heb in mijn bakje ook 10 druppels lavendel olie gedruppeld. Wasmachine aan en draaien maar…..
Ook hier zie je niet echt schuimend water tijdens het draaien. Maar mijn wasgoed werd wel schoner. De “ test-theedoek” met wat vlekken was geheel schoon. Dit was best opvallend. Verder rook mijn was heerlijk naar lavendel. De olie doet wat dat betreft ook goed zijn werk. Het viel niet tegen. Toch denk ik, dat het wassen met mijn ecologische vloeibare wasmiddelen beter reinigt. Dat kan een “ mindfuck” zijn, ik weet het niet, maar om de één of andere reden vind ik het gevoelsmatig iets minder goed wassen.

GESCHIKT VOOR VEEL MEER DOELEINDEN

Omdat het eigenlijk gewoon zeep is, kun je de wasnoten voor veel meer doeleinden inzetten. Internet staat vol met leuke alternatieven. Zo vond ik recepten om shampoo te maken, waszeep voor het lichaam, allesreinigers, en zelfs als poetsmiddel voor zover en goud en als schoonmaakmiddel voor huisdieren. Ook vond ik een recept om als plantenbestrijdingsmiddel te gebruiken. Ik heb zelf een wasmiddel gemaakt, KLIK HIER om naar het recept te gaan.
Wat al deze recepten gemeen hadden, was het koken van de wasnoten. Dit doe je in een liter water, zo’n 5-10 minuten. Daarna laat je de wasnoten  en kookwater in een hydrofiele doek of kaasdoek uit lekken en knijp je ze uit. Wat er dan achterblijft is een basis voor tal van mogelijkheden.
Zo kun je bijvoorbeeld aan het water wat essentiële oliën toevoegen voor de geur, wat vers geperst citroensap om mee te reinigen, baking soda, ….bedenk het zelf maar. De basis is zeep. En dat reinigt.

WAT VIND IK?

Laat ik beginnen, dat ik het een nogal bijzondere manier van wassen vind 😊 Het viel mij dit keer niet tegen, ik zag echte was-resultaten, en dat was na mijn eerste negatieve ervaringen met het wassen met wasnoten toch fijn. Ik ga de komende tijd wasjes draaien met de wasnoten en zal over een poosje mijn bevindingen in dit artikel gaan aanvullen. Ik vind het zeker een meest haalbare natuurlijke manker om te wassen. Je belast er geen mensen, dieren en milieu mee, en dat is toch ook best belangrijk. Het zal ook de duurzaamheid van je wasmachine verlengen omdat er niet met agressieve stoffen wordt gewassen. Allemaal voordelen dus. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet net zo overloop van enthousiasme als W., maar wellicht komt dat nog. Ik ben zeker niet ontevreden en ik vind het best leuk, om op deze manier te wassen, het voelt om de één of andere reden best goed. De toekomst zal uitwijzen of ik de ecologische wasmiddelen ga afzweren en 100% overstap op deze wasnoten. Dat is goed mogelijk. Zeker, omdat je in principe ook zelf je geuren kunt bepalen door gebruik van pure essentiële oliën. Daar ga ik komende tijd absoluut nog mee experimenteren.

WAAR KAN DE WASNOTEN KOPEN?

Wasnoten zijn dus zoals eerder geschreven gewoon in de supermarkt verkrijgbaar, maar ik vind deze persoonlijk zeer tegenvallend. De wasnoten die ik heb getest komen van he merk GREEN HUB. Dit merk werkt onder het ecoert-BIO-certificaat. Dit garandeert, dat iedere wasnoot vrij is van chemicaliën en pesticiden, en , ook heel erg belangrijk ,vrij is van kinderarbeid. Bij 200 gram wasnoten ontvang je een waszakje.EN een flesje etherische lavendelolie om je was lekker te laten geuren. De waszakjes  zijn gemaakt van 100% biologisch katoen. Je kunt de waszakjes ook afzonderlijk bestellen. Wil je de wasnoten direct bestellen? KLIK DAN HIER.
Notificatie: ik kreeg de wasnoten + olie gratis thuisgestuurd om te reviewen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Dit review is op eigen initiatief en on-afhankelijk geschreven. 

14 Reacties op “Meest natuurlijk / milieuvriendelijk wassen met wasnoten…..wat is het, en…is het wat?

 1. ik gebruik ze al minimaal een jaar (zonder geurtjes) en ben er best tevreden over. Een heel enkele keer gebruik ik zuurstofbleek voor de witte shirts.

 2. Ik gebruik de wasnoten nu al weer drie jaar. Ik gebruik wisselen de noten, de vloeibare variant van Seepje en ecologsch wasmiddel. Voor de witte overhemden van mijn man gebruik ik nog steeds een conventioneel wasmiddel. Met wasnoten worden witte spullen op den duur grauw, ook met de zuurstofbleek.
  Voor theedoeken, schorten, doekjes en dingen met vette vlekken gebruik ik het ecologische wasmiddel. Voor lichte heldere kleuren gebruik ik Seepje met zuurstofbleek. Voor al het overige, donkere was en handdoeken, gebruik ik de wasnoten. Elke keer effe nadenken waarmee de was het schoonst wordt. Wasnoten vind ik fantastisch. Helaas wordt de was als het flink vuil is niet helemaal goed schoon en de grauwe sluier die in de loop van de tijd ontstaat vind ik ook niet prettig.
  Dit is voor mij de meest bevredigende formule.
  De wasnotenshampoo van Biona gebruik ik al jaren. Elke andere shampoo geeft irritatie aan mijn hoofdhuid. Bijkomend voordeel is dat mijn haar minder snel vet wordt. Ik was het nu eens in de drie weken, niet omdat het vet is of vies aanvoelt, maar omdat ik vind dat ik het toch ooit moet wassen😂
  Ik ben er blij mee.

  Groetjes Elise

  • Elise, klopt het dat de shampoo waar jij het over hebt van biona…. een stuk zeep is?

   Groetjes Corina

 3. Hoi Monique, ik begrijp niet waarom je wasnoten duur vindt? Mijn ervaring is juist dat het zeer goedkoop is. Gemiddeld vier noten in een zakje en drie keer gebruiken. Tel maar eens hoeveel machines je kunt met een kilo. De olie maakt het duurder.

 4. wasnoten komen van ver en dat belast het mileu ook. Ik gebruik klimop bladeren met azijn en de was wordt schoon. Ik doe er ook de afwas mee.

  • Klimopbladeren met azijn? Moet niet gekker worden…. Ben wel met je eens dat dingen van ver ook belastend zijn voor het milieu.

 5. Even over je wastemperatuur: vaatdoeken en onderbroeken was intocht graag op 60 graden hoor. Anders gaan de bacteriën toch niet dood?
  Ook beddengoed en handdoeken was ik op 60. Gewone kleding op 30 of 40 graden.

 6. Intocht = ik toch. (Tablet gaat vaak z’n eigen gang, heeft Sint nog in z’n geheugen, blijkbaar..)

  • Helemaal mee eens, bacteriën overleven wassen op 30/40graden, plus handdoeken gaan op een gegeven moment “stinken”/ muf ruiken als je ze op lage temperaturen wast.

   • Als witgoed service monteur wil ik ook wel een kanttekening plaatsen bij het wassen op 30 graden.
    De was lijkt schoon maar zal het niet zijn. Huidvetten in boorden verdwijnen niet op 30 gr. en de machine zal vervuilen en een kortere levensduur hebben. Met 8 a 9 jaar zal men niet gauw een monteur meer laten komen en een nieuwe machine kopen terwijl de machine makkelijk nog een aantal jaar mee had moeten gaan. Dat is een enorme aanslag op het milieu want de energie die nodig is om een nieuwe machine te maken kan je een wasmachine 3 jaar voor laten draaien.
    Dit geld overigens ook voor vaatwassers!
    Daarnaast is het vervoer van de wasnoten ook niet echt duurzaam te noemen….

 7. Ik lees bij een review bij de etherische olie van Jacob Hooy dat deze alles behalve natuurlijk zijn?

 8. Ik ben toch benieuwd wat voor belasting het transporteren van de noten naar Nederland is en of er geen milieu vriendelijke manieren te vinden zijn die dichtbij te vinden zijn.

 9. Ik was al heel lang met wasnoten en ben zeer tevreden. Ik bestel ze per kilo en weet zeker dat ik stukken goedkoper ben dan Seepje en andere merken die vinden dat de verpakking er mooi uit moet zien. Voor de geur kun je er etherische olie in wasverzachterbakje doen. Wat betreft de graden: Het is heel slecht voor je machine om steeds op 30 graden te wassen met een vloeibaar wasmiddel. Het wasmiddel hecht zich aan de waterdoorvoer en dan krijg je op een gegeven moment problemen met je machine. je zult echt geregeld een hete was moeten draaien, anders gaat je machine naar de haaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *