Romige haver-kurkuma melk-achtige drank ( textuur van volle melk )

Eerder heb ik uitgebreid geschreven over de onzin en misleiding rondom de zogenoemde plantaardige melkvervangers. KLIK HIER om het artikel te lezen. Hierin vertel ik over de onzin en de duurte van dit soort misleidende producten. En ook, hoe je zelf zeer snel en simpel deze melkvervangers kunt maken. Wat het meest wordt gemist , als zuivel voor welke reden ook wordt gemeden, is de romige volle melk-smaak. Deze smaak en textuur krijg je niet echt snel als je plantaardige melkvervangers maakt en de melkvervangers in de winkel smaken al helemaal nergens naar, en worden verrijkt met tal van verdikkingsmiddelen.  Ik ben daarom een beetje gaan stoeien en experimenteren. Ik wilde eens zien of ik ook een romige textuur kon verkrijgen zonder verdikkingsmiddelen toe te moeten voegen.

Dit is me gelukt! En wel met gekookte haver ( korrel) Door de gekookte haver met water te mengen, verkrijg je een zeer romige textuur en mondgevoel. Havermout en havervlokken kunnen wat betreft textuur enorm verdikken zodat het een beetje op behangplaksel kan gaan lijken. Gekookte haver geeft deze substantie niet. Door de haver in kurkuma te koken, verkrijgt de haver een gele kleur en is de melk ook verrijkt met extra voedingswaarden. Ben je dus een fan van volle, romige melk, dan is deze romige havermelk wellicht wat voor jou. Om de melk nog rijker te maken aan voedingswaarden, kun je bijvoorbeeld wat calciumpoeder, een opengebroken capsule vitamine b12 en vitamine D3 toevoegen. Dit maal je dan mee met de gekookte haver. Wil je een licht zoete melk, kun je er twee druppels zuivere stevia aan toevoegen, liefst naturel. Deze heeft geen smaak, waardoor de melk wel een neutrale smaak behoudt. Het maken is, net als gewone plantaardige melk, een peulenschil met een ( liefst HS ) blender.

Je hebt dus haverkorrels nodig. Deze koop je in de biowinkel, en zijn ook nog eens lekker voordelig geprijsd. Je kunt deze haver tevens gebruiken ter vervanging voor rijst, en pasta. Voor deze melk te maken heb je ongeveer een koffiekopje nodig. Kook dit in ruim water en voeg een eetlepel kurkuma toe. Giet af, en gooi dit in de blenderkan.PS: wil je een echte witte melk? Laat de kurkuma dan achterwege. Overigens: je kunt het beste een goede kurkuma LONGA poeder gebruiken in plaats van verse kurkumawortel. In deze melk is een poedervorm beter. Wil je de kurkuma extra actief maken ( voor een optimale opname ) kun je er een snufje zwarte peper aan toevoegen. Dit maakt je melk wel pittiger.  

Wat heb je nodig?

( voor een liter )

  • een koffiekopje gekookte haver in kurkuma ( zie toelichting hierboven )
  • een liter water

…En zo maak je het:

Maal in de blender op hoogste snelheid de haver met het water vloeibaar. Zet een kom met vergiet klaar en drapeer hier een hydrofiele of theedoek overheen. Schenk de massa uit op het doek en begin met uitknijpen.

Bewaar de melk in een glazen fles in de koelkast. Steeds even schudden voor gebruik.

 

Een reactie op “Romige haver-kurkuma melk-achtige drank ( textuur van volle melk )

  1. Als je de voordelen van kurkuma ten volle wilt gebruiken zou er ook een mespuntje peper en wat olie bij moeten bij het koken van de haver. Zou dat de romigheid en smaak van de melk erg beïnvloeden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *