Veganistische hamburgers

In de winkels kunnen we inmiddels struikkelen over de vleesvervangers. Het koelschap lijkt zelfs groter te zijn dan het gewone vlees. Dat lijkt natuurlijk fantastisch, want dat betekent dat het vlees langzaam maar zeker wordt verdrongen wat zeker voor dier en milieu goed nieuws is. Er zit echter een grote keerzijde aan vleesvervangers vast. Naast dat ze niet ALTIJD zo milieuvriendelijk worden geproduceerd, zijn ze vooral ongezond, uitzonderingen daar buiten gelaten. Er zijn maar weinig vleesvervangers op de markt die vrij zijn van meuk, transvetten, suikers en zout. Omdat het in de meeste gevallen gaat om voorgebakken producten, kunnen sommige EXTREEM VEEL verzadigd vet bevatten. De meeste vleesvervangers zijn voorgebakken in olie. Als wij ze opnieuw in de koekenpan aanbraden, veranderen ze in sponsjes die veel vet opzuigen. Dit kan zeer grote hoeveelheden vetten per burger opleveren.

Er valt gelukkig zelf ook veel te maken. En dan bedoel ik geen duplicaat van een vleessoort, maar echt een burger waarin zeer waardevolle voedingsstoffen zitten die we in het stukje vlees kunnen mislopen. VOLWAARDIGE burgers dus. Ik maak al jaren zelf mijn vervangers voor vlees. Ik gebruik van alles, van tempeh tot peulvruchten, van granen tot noten / zaden en pitten. In deze producten zitten enorm veel nuttige voedingsstoffen, waardoor je zelf een volwaardige burger samen kunt stellen. Het is simpel, eenvoudig en snel te maken. Ik maak bijvoorbeeld altijd een paar burgers tegelijk en vries deze in. Altijd een burger bij-de-hand! Deze veganistische hamburgers hebben een echte ” hamburger-textuur” en smaken verrukkelijk. Zo verrukkelijk dat veel mensen om mij heen mij regelmatig vragen om voor hem een paar burgers te maken zodat zij ze in kunnen vriezen. En dit zijn dan de grootste vleeseters die ik ken. Je maakt ze dus echt eenvoudig. KIJK MAAR

DIT HEB JE NODIG:

( voor circa zes hamburgers)

 • een kleine rauwe rode biet in stukjes
 • een middelgrote zoete aardappel, in de schil, in stukjes
 • een ui, fijn gesnipperd
 • een eetlepel geraspte verse gemberwortel
 • twee volle eetlepels chlorella poeder
 • twee eetlepels MO’S FINEST VEGGIE MIX
 • twee eetlepels basilicum
 • een eetlepel MO’S FINEST FRESH HERBS MIX
 • 450 gram havermout
 • warm water ( circa 250 ml)
 • Om te besmeren: zuivere olijfolie

…En zo maak je de hamburgers:

Verwarm de oven voor op 185•C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gooi alle ingrediënten behalve de olie in de blender en vermaal dit op hoge snelheid tot een plakkerige stevige massa. Als de massa te vloeibaar blijft, kun je wat extra havermout toevoegen. Omdat de massa nogal plakkerig kan zijn, is het verstandig om een kommetje warm water klaar te zetten zodat je daar steeds even je handen in kunt onderdompelen.

Maak platte burgers, en doop dus steeds even je handen in het water, Dit zorgt ervoor dat het minder plakt. Besmeer de burgers royaal met een kwastje met olijfolie. Bak de hamburgers in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren.

Lekker bij de warme maaltijd, op de boterham, tussendoor en in stukjes als hartige snack! Je kunt de burgers een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezend dan zijn ze drie maanden houdbaar. Je kunt de burgers in de koekenpan kort op-bakken / verwarmen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *