Veganistische triffle
Ik vind het heerlijk….DE TRIFFLE! Een triffle is een nagerecht uit de Engelse keuken. Het bestaat uit meerdere lagen in een glas of grote kom. Er zijn inmiddels honderden varianten, maar de originele triffle bestaat uit laagjes cake, besprenkeld met sherry, vers fruit, wat wordt opgeschonken met custard of vla. Er gaat aardig wat suiker en transvetten door een gemiddelde triffle. Het is daarom in regel niet echt een gezond dessert te noemen.
Triffles zijn bijzonder en feestlijk . Ze worden meest geserveerd tijdens feestdagen, zoals kerstmis. Veel Nederlandse restaurants hebben de triffle op hun menukaart staan. Een triffle kun je gelukkig ook GEZOND maken. Ik heb een heerlijke variant bedacht, die ook geschikt is voor veganisten. Het vraagt enige voorbereiding, maar dat is het echt waard! Probeer het zelf maar!
Dit heb je nodig:
( voor circa vier / vijf grote glazen)
DE CAKE:
- 150 gram fijn vermalen zonnebloempitten
- 300 gram havermout meel ( havermout vermalen tot meel)
- 150 gram havermout
- 15 gram bakpoeder
- twee eetlepels stevia sweet XtTa
- warm water
DE CHOCOLADECAKE:
- 150 gram fijn vermalen zonnebloempitten
- 300 gram havermout meel ( havermout vermalen tot meel)
- 150 gram havermout
- 15 gram bakpoeder
- twee eetlepels stevia sweet XtTa
- warm water
- drie flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder
DE KOKOSROOM
- 400 ml biologische kokosmelk
- een flinke eetlepel -stevia sweet Xtra
- 150 ml water
- 400 gram havermout
VOOR DE AFWERKING:
- twee bananen in plakjes gesneden
- het rasp van een biologische sinaasappelschil
- kokosrasp
- amandel-schaafsel
- cacaonibs
- greensweet stevia poedersuiker ( of, als je dit niet in huis hebt, wat stevia sweet Xtra in de blender tot poeder vermalen)
We gaan eerst de cakes maken. Verwarm de oven voor op 180•C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Roer alle ingrediënten ( in aparte kommen) goed door elkaar, terwijl je beetjes warm water toevoegt. Als de massa mooi smeuïg is, stort je het beslag op de bakplaten en smeer je dit uit. Bak de cake-plakken in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-50 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.
We gaan , terwijl de cakes in de oven bakken, de kokosroom maken. Gooi alle ingrediënten in de blender-kan en maal op hoge snelheid tot een romige massa.
Breek de plakken cake in kleine stukjes. Zet vier of vijf glazen klaar. Brokkel in ieder glas een laag van de chocoladecake. Zet tegen de rand op de laag cake rondom een rijtje van de bananenplakjes. Schenk wat op met kokosroom. Brokkel een laag van de naturel cake op deze kokosroom. Verdeel de sinaasappel-rasp over de glazen. Zet opnieuw tegen de rand een rijtje banaanplakjres en schenk opnieuw vol met de kokosroom. Garneer af met wat kokosrasp, cacaoniobs, amandelschaafsel en poedersuiker.
Uiteraard kun je zelf nog van alles extra toevoegen op of tussen de lagen. Denk bijvoorbeeld aan ceylon kaneelpoeder, vanille bourbon, fijn gehakte noten, zaden, pitten en vers zacht fruit.