Vegan kokosyoghurt….weet je wat je ECHT eet?

Er zijn dingen, waar ik mij ma-te-loos aan kan blijven storen. Dit zijn helaas zaken die nooit lijken te verdwijnen. Zoals misleiding. In de zin van iets heel mooi, goed, gezond, groen, top en geweldig maken terwijl het inhoudelijk geen klap voorstelt, en er fiks aan wordt verdiend. Wat ik het ergst vindt aan dit alles, zijn de producten die zo misleidend zijn, maar ook nog eens erg ongezond, terwijl de consument ( de gemiddelde ) zich daar niet zo bewust van is. Dankzij een trend bijvoorbeeld, of een hype, een nieuwe golf in de wereld van voeding, …. De voedsel en levensmiddelen industrie mag heel ver doorbuigen in claims, om hun product te mogen verkopen. 100% natuurlijk is een goed voorbeeld. Een pak suiker mag al 100% natuurlijk worden beschouwd omdat suiker wordt gemaakt uit suikerbieten en dat is iets natuurlijks. Dat er van die suikerbiet “ geen biet” overblijft in het eindproduct, dat dondert dan even niet, het is 100% natuurljk……😳

De bewuste consument weet beter, maar er zijn ontzettend veel consumenten die zo’n zak suiker als iets natuurlijks en dan gezond zien. Dit is gevaarlijke misleiding,
Het veganisme is afgelopen jaren sterk toegenomen en dat zul jij ook vast hebben gemerkt, supermarkten liggen plots bommetje vol met “ vegan” producten, en alles is opeen “vegan & gezond”. Als 98% veganist ( en dat al meer dan 34 jaar ) heb ik over de jaren het veganisme zien uitgroeien van iets waar men zich voor schaamde en als “ ander volk ( het volk van de geitenwollen sokken in sandalen en stinkende kleding ) werd beschouwd, tot de hippe, trendy en fitte mens, waar alles nu is omgekeerd. Men schaamt zich nu als er niet aan veganisme wordt gedaan. Ben je niet vegan? Nou dan ben je een bruut mens, en hoor je niet op deze wereld thuis, zo redeneren de fanatieke Vegan-aanhangers. Ik trek mij daar persoonlijk geen ene reet van aan, maar er zijn veel mensen die zeer gevoelig en kwetsbaar zijn voor deze uitspraken en geestelijk met zichzelf in de knoop kunnen raken. Zeker in de tijd van social media moet je echt twee hele sterke schoenen aantrekken om overeind te blijven staan

Simpel….ze zeggen het zelfs op de pot…..

DE INDUSTRIE EN VEGANISME

Het lijkt allemaal zo rooskleurig en goed bedoeld, al die “ vegan’ alternatieven op conventionele producten, en natuurlijk is het voor de veganist ook een Utopia. Maar het heeft vele schaduwkanten, daarover vertel ik o.a in DIT ARTIKEL. Ik volg een aantal vloggers op YOU TUBE, die zich ook bezighouden met voeding en gezondheid. Daar zag ik afgelopen weken wel heel erg veel gesponsorde items in voorbij komen van het merk ABBOT KINNEY’S. Dit is een merk wat zich specialiseert in veganistische alternatieven op zuivel als kwark, en yoghurt. De vloggers krijgen betaald om met smaak en flair een kommetje van deze yoghurt uit te lepelen en te vertellen hoe lekker en gezond het wel niet is. Vloggers zijn de nieuwe LOEKIE DE LEEUWTJES, zo noem ik ze, En begrijp mij niet verkeerd: als het allemaal netjes binnen de lijntjes wordt gebracht, is het OKAY, maar dat is meestal het probleem. Er wordt nooit echt een woord gerept over de werkelijke inhoud van zo’n pot. Dat wordt ze ook ten strengste verboden, want het product moet een glanzend en mooi imago krijgen. Vloggers verdienen erg veel geld door enkel een campagne te doen waarin zij alleen een paar keer het product in beeld zetten en met smaak wat op lepelen.
Als kritisch health blogger kijk ik altijd dieper in zo’n pot dan alleen maar de buitenkant. Sterker nog, die buitenkantjes sla ik meestal over. De vele claims op zo’n pot, daar krijg ik alleen maar jeuk van. Natuurlijk kon ik het merk ABBOT KINNEY’S al langer, eerder al heb ik eens kritisch gekeken naar dit spul. En kwam er al zeer snel achter dat het gaat om een winstgevend handeltje, als we de verkoopprijzen tegenover de inhoud zetten. Daarnaast wordt de illusie gewekt, dat we heel gezond bezig zijn, maar ook dat is 9/10 keer niet juist.

GEZOND IMAGO, GROEN IMAGO, EN DUS BETER?

Je zou het wellicht niet snel denken, maar wist je dat de gemiddelde fabrikant ongeveer 5 x meer geld steekt / investeert in promotie en verpakkingen dan in he product zelf? Als we inhoudelijker gaan kijken naar producten, en dus de ingrediënten lijstjes goed lezen, dan zien we dat er erg veel goedkope grondstoffen worden gebruikt, en het hele productieproces nog geen fractie van de uiteindelijke verkoopprijs kost. De grootste kosten gaan in promoties en verpakkingen zitten, want fabrikanten hebben erg goed begrepen waar het meeste geld aan is te verdienen. Daag jezelf maar eens uit als je in een supermarkt wandelt: …ook jij kijkt vooral naar in-het-oog springende verpakkingen, die trekken jouw aandacht. De saaie verpakkingen die vrijwel kleurloos en zonder illustraties zijn gehouden ( B en C merken bijvoorbeeld ) staan onderaan in de schappen en vallen niet op. Een goed imago opbouwen is de tweede grote troef van fabrikanten. Zonder een goede reputatie / goede ervaringen en ruchtbaarheid komt zo’n product niet van de grond. Daarom worden YOU TUBERS en bloggers en vloggers ingezet om hun product naar de gemiddelde consumenten te brengen. Daarin gaan erg grote bedragen om, een bekende YOU TUBER vangt gemakkelijk zo’n € 5-10.000 euro voor een campagne. Het toont hoeveel geld een fabrikant over heeft om zijn product onder de aandacht te brengen onder de juiste doelgroepen. Het is mede daarom, dat veel fabrikanten gratis producten zenden naar social influencers, in de hoop dat zij hun product oppikken en er zo gratis reclame voor maken. Een goed voorbeeld is Marcha van Beautygloss. Ik volg haar nu ongeveer anderhalf jaar en kijk haar dagelijkse vlogs. Ik heb mij werkelijk verbaasd, over de gigantische hoeveelheden pakketten die zij ongevraagd krijgt toegestuurd. Ik was werkelijk van mijn sokken geblazen, ze kon zo een winkel starten, er werd wekelijks voor duizenden euro’s naar haar toegezonden. Marcha vond onlangs zelf dat dit TOO MUCH was en heeft opgeroepen om haar geen pakketten meer toe te sturen. Ze heeft lades vol make up, bijvoorbeeld 45 mascara’s van dure merken enzovoort. HOE DAN? Hoe gebruik je 45 mascara’s? Het is krankzinnig.
Geld lijkt geen issue en daarom zijn VLOGGERS de nieuwe Loekie-de Leeuwtjes / STER die echt serieus veel geld verdienen.
Als kritisch health blogger krijg ik wat kariger pakjes ongevraagd thuisgestuurd maar er zijn best “ dappere” fabrikanten die het aandurven. Ik ben blij dat ik geen Marcha ben want mijn hemel, waar moet ik heen met al die spullen…..wat ik nu al krijg vind ik erg veel. Wat ik niet interssant vind geef ik weg. Je begrijpt dat ik de lievelingstante ben van mijn twee nichten waar veel verzorging en cosmetica naartoe gaat. 😁 De meisjes zijn er verguld mee. Zolang het allemaal niet overdreven is, vind ik het prima.
Terug naar ABBOT KINNEY’S. Zij hebben onlangs dus zoals eerder geschreven een aantal bekende YOU TUBERS benaderd voor een betaalde campagne* ( * het is verplicht gesteld, om een betaalde sponsoring te vermelden ) en ik zie plotseling overal lepelende vloggers voorbijkomen die wat in extase zijn . Het deed mij aanzetten tot dit artikel te schrijven omdat ik graag wil vertellen, dat het echt allemaal vreselijk duur betaalde marketing betreft. En dat je hetzelfde product thuis vele malen goedkoper, lekkerder, en gezonder kunt maken, bovendien milieuvriendelijker.
Ik kocht een pot Cocos start van Abbot Kinney’s van 400 ml voor € 3,99 ook wel gewoon VIER FUCKING EURO 😮 Dat is niet zozeer “ wat prijzig” maar IDIOOT prijzig voor een potje kokos-yoghurt. Mijn allereerste gedachten waren “ wat zit erin? GOUD?” 😦 Er zit geen goud in, maar dit:
97,3% BIOLOGISCHE KOKOSMELK
BIOLOGISHE TAPIOCA ZETMEEL
BIOLOGISCHE GUARPITMEEL
YOGHURTCULTUREN ( S.thermopilus, L. Bulgaricus, L.acidophilus, B. Lactic )
Dat is het. Nuchter bekeken betaal je dus een euro voor ieder ingrediënt, maar dat is in dit geval niet het geval. Want het gaat namelijk om vier vrij goedkope tot ZEER goedkope grondstoffen die inhoudelijk nog geen fractie kosten van de verkoopprijs. Kokosmelk is goedkoop, ook biologisch. Tapiocameel en guarpitmeel idem dito, en de yoghurt culturen? Die koopt de fabrikant goedkoop van een bedrijf die deze kweekt. Zit het dan in de flitsende verpakkingen? Ja en nee. Dit heb ik eens nagetrokken en het komt er zo’n beetje op neer dat de verpakkingskosten komen op een geschatte € 75 eurocent. ( schatting! ) Dus…..tel de marge die overblijft zelf maar op, je komt dan op een aardig bedragje wat onder de streep staat voor de fabrikant.
En gezond? Daar heb ik zeker zo mijn mening over. Zuivel wordt tegenwoordig als het nieuwe gif gezien na de suiker lobby. Daar valt veel over te zeggen. Ook ik nuttig enkel bio-dynamische naturel kwark en yoghurt, omdat ik bepaalde voorwaarden stel aan mijn zuivel. Ik drink geen melk. Maar gefermenteerd / aangezuurd nuttig ik dit wel, op bio-dynamische basis. Ik draai hier al jaren zeer goed op. Ik vraag veel van mijn lijf, en heb de eiwitten nodig. Deze haal ik liefst uit kwark, omdat ik echt heel erg gek ben op kwark. Zo heeft iedereen zijn redenen om wel / niet te kiezen voor zuivel. Zuivel wordt pas ongezond als je er ongezond mee omgaat.
De veganistische alternatieven op zuivere vind ik echt top, begrijp mij niet verkeerd, ik vind het voor alle veganisten een fijn e ontwikkeling, maar……vrijwel de meeste zijn stik en stikduur voor wat het waard is en ongezonder dan zuivel.
Neem de pot ABBOT KINNEY’S weer even als voorbeeld.
Zie hier de voedingswaarden. Zoals je ziet bevat het GRUWELIJK VEEL  verzadigde vetzuren. We eten gemiddeld een pot in één keer leeg, ( of verspreid over een dag )  en dan krijg je echt heel erg veel tegelijk binnen. Daarnaast bevat het nauwelijks ( goed opneembare ) eiwitten. Dit is voor een vervanging voor yoghurt wel belangrijk. Maar zoals je ziet is hier verder helemaal niets aan toegevoegd. In een gezond en volwaardig uitgebalanceerd eetpatroon dien je minimaal 20% en maximaal 40% van je energiebehoeften uit vetten te halen. Daarvan is 10% aan verzadigd vet het meest ideale percentage. Voor een vrouw komt dit neer op zo’n 22 gram verzadigd vet per dag, en voor een man 28 gram verzadigd vet. In de pot Abbot Kinny’s zit per 100 gram maar liefst 16 gram verzadigde vetzuren uit kokosmelk. Wat neerkomt op 64 gram verzadigde vetzuren per pot. INSANE veel, maar lees je daar maar iets over op de verpakkingen? Op de officiële websites? Hebben de betaalde YOU TUBERS het daarover? Wat we feitelijk doen, is een blik kokosmelk opdrinken. Zou jij dit doen?
Het eiwit verhaal vind ik ook opmerkelijk te noemen, gezien veganisten daar juist enorm veel behoeften aan hebben. Met die 1,1 gram per 100 gram red je bij lange-na je ADH niet, terwijl mogelijk wel de illusie wordt gewekt.

JE KUNT HET OOK GEWOON ZELF MAKEN

Voor de grap heb ik jaren geleden al eens de receptuur volledig nagebootst van zo’n pot kokosyoghurt, want helaas is Abbot Kinny’s niet de enige die hier een erg winstgevende handel van heeft gemaakt. Ik heb een blik biologische kokosmelk, twee eetlepels biologische tapiocameel / of biologische maïzena en melkzuurbacteriën ( PRO DARM ) in mijn HS blender gedropt en dit op hoge snelheid laten draaien. Het resultaat is PRECIES HETZELFDE. Een kokos yoghurt aangezuurd met fermenten. Dit kostte mij meer dan de helft minder voor meer inhoud.
Of je het nu zelf maakt of niet, het blijft wel een verzadigde vet-bom met weinig eiwitten. Maar je laat je tenminste geen geld uit je zak kloppen, en je bespaart het milieu ook nog eens. ( minder afval )
Je kunt verschillende probiotica gebruiken. Van een opengemaakte capsule tot mijn favoriet , de PRO DARM , wil je daar meer over lezen, KLIK DAN HIER. Je kunt ook een KEFIR cultuur gebruiken. Wil je daarover alles lezen? KLIK DAN HIER
Wil je het recept? Eigenlijk heb ik je dit hierboven al in mijn uitleg gegeven, zo gemakkelijk en simpel is het. Gebruik een blikje biologische kokosmelk, wil je wat meer inhoud, voeg er dan ongeveer 300 ml extra water aan toe. Gebruik een “ dopje’ PRO DARM, of een ” balletje”  FLORAGOLD, of een ampul  of dopje KEFIR . Voeg tot slot twee tot drie eetlepels tapiocameel of maïzena toe en blenden maar……wil je het iets dikker van textuur? Voeg dan wat meer meel toe.. Dat is het!
Het leuke is dat je met deze basis weer vele andere lekkere dingen kunt maken, zoals een verrukkelijke vegan milkshake! Gebruik de kokosyoghurt, voeg aan de yoghurt 300 gram  diepvriesaardbeien en de pitten van een granaatappel toe, en blenden maar! Zo verrukkelijk maakt Mac Donalds ze niet eens!
RESUMEREND:
Het is echt heel erg fijn, dat er steeds meer veganistische alternatieven komen op zuivel, maar let goed op WAT je koopt. Kijk naar de ingrediënten en naar de gemiddelde voedingswaarde. Veel alternatieven op zuivel kunnen erg ongezond zijn, zeker als het dagelijks wordt geconsumeerd.  Het is bovendien erg duur betaald. Kies op die basis wat je wel of niet koopt. 

28 Reacties op “Vegan kokosyoghurt….weet je wat je ECHT eet?

 1. Dank je wel, Monique. Ik dacht inderdaad dat dit gezond was……Dat er weinig eiwitten inzaten had ik al ontdekt en dat het duur is ook. Ik ga het zelf maken! Heel fijn, dit recept van jou. 💖

 2. Bedankt Monique, voor dit kritische maar informatieve artikel. Zelf was ik erg fan van dit merk omdat ik sinds een tijd zo min mogelijk zuivel consumeer (vanwege een hormonale aandoening en veganisme) en daardoor zoek naar alternatieven. Dit maakt het vaak lastig om ik soya vermijd en veel vervangers bevatten soya. Veel geprobeerd en uiteindelijk erg blij met deze optie. Nu ik lees wat er daadwerkelijk in zit schrik ik hier van! Amper eiwitten en dat is precies waarom ik het at … Ik ga jouw recept zeker eens proberen. Heb je nog andere aanraders?

  • Dank je wel, ja…het is voor velen schrikken, omdat dit nergens echt wordt gecommuniceerd. Daarom wil ik dat dit eindelijk eens wordt verbroken. Je kunt dan geheel je eigen keuzes hierin maken, maar wel op basis van eerlijke informatie. Succes!

  • Hai, aanraders in welke zin? Als je een veganistisch alternatief op zuivel bedoelt dan zeg ik sowieso om het gewoon zelf te maken. Kijk eens rond op mijn website, ik heb veel recepten !

 3. Hi Monique,

  Wat is een aanrader als je geen melkeiwit kan verdragen?

  • Caseïne vrije zuivel is er helaas nog niet. Je bent dan min of meer overgeleverd aan of lactosevrij ( wat je dis even moet uitproberen ) of plantaardige alternatieven die je zelf maakt. Succes !

  • Op de markt niets. Er zijn geen echte caseïnevrije alternatieven vindbaar, wel lsactosevrije, wat soms ook verdragen kan worden door mensen met een caseïne intolerantie. Maar dat is een kwestie van uitproberen. Je kunt het beste gewoon zelf je eigen alternatieven maken, zo moeilijk os dat echt niet 😉 Kijk eens rond op mijn website! Succes!

 4. Hi Monique, welk merk bio dynamische naturel yoghurt koop jij? En waar kan je het kopen?

 5. Hi Monique

  Wat is jouw mening over oatly haveryurt? Alvast bedankt!

  • gewoon dezelfde als mijn mening over ABBOT KINNY’S en de vele, VELE andere merken. Duur betaald voor weinig inhoudelijks,

 6. Dank je Monique voor dit uitgebreid artikel. Ik vind die Abbot ook totaal niet lekker. Die toevoeging van biologische tapiocameel en GUARPITMEEL verteer ik niet. Als je deze kokosyoghurt zelf maakt kan je ook kiezen voor kuzu of arrowroot als bindmiddel?

 7. Hallo Monique, ten eerste ben ik het helemaal met je eens dat produkten als deze veel te duur worden verkocht, ook als het biologisch is. Zelf maken is inderdaad veel beter en voordeliger. Alleen rauwe (ongekookte) maizena of tapiocazetmeel dat zie ik niet zo zitten met mijn gevoelige darmen.
  Dan heb ik nog een opmerking over het feit dat je spreekt van verzadigd vet. Ja natuurlijk is kokosmelk verzadigd, maar ik dacht dat we het nu wel mogen aannemen dat kokos(olie)vet weliswaar verzadigd is, maar wel heel gezond verzadigd vet is. Kokosolie als bak- en braadvet gebruik je zelf toch ook of ben ik nu abuis. De e.v. soort van Royal Green is toch een uitstekend produkt. Ik gebruik het al jaren (en ik ben niet zo zuinig met vet). Mijn cholesterolwaarden zijn nog nooit zo goed geweest volgens het hoofd van het laboratorium waar mijn bloed werd getest. Ik werd speciaal door hem opgebeld om te zeggen hoe verbaasd hij was. Dus vet van biologische kokos produkten is echt heel heilzaam, in elk geval voor mij, met mijn ervaring.
  Een hele pot kokosyoghurt in een keer leeg eten dat doe of deed ik ook nooit, want het kan makkelijk koel bewaard, in een paar dagen worden opgemaakt eventueel met wat fruit erdoor of vruchtenmoes is het wel lekker
  verder vind ik het persoonlijk niet lekker om puur te eten. Ik ben geen fan van de kokossamaak, die ik overigens niet meer proef met e.v. kokosolie.
  Eigenlijk begrijp ik dus niet waarom je aangeeft dat er zoveel verzadigd vet in kokos(melk/yoghurt) zit. Iedereen is natuurlijk anders, maar ik heb het persoonlijke bewijs dat kokosvet voor mij een heel gezond produkt is en daar houd ik me dan maar aan en blijf het volop gebruiken, want het doet me heel goed, houd me slank en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  zonder honger te lijden. Natuurlijk is verzadigd kokosvet niet gezond volgens het voedingscentrum, maar die lopen een eeuw achter en worden gesponsord door de levensmiddelen industrie die een broertje/zusje is van de pharmaceutische industrie. Dat zegt mij voldoende, daar moet je geen informatie vandaan halen, dat is het verkeerde adres.

 8. Ja, daar ben ik dan ook ingetrapt. Lekker vond ik het niet dus heel vaak heb ik het niet gekocht. Voortaan helemaal niet meer.

 9. Ik gebruik koko Dairy Free (Jumbo) op advies van mijn orthomoleculair therapeut. Ik heb een lactose intolerantie. Het bevalt mij heel goed en ik hoop dat deze wel deugd. Kost € 2,45.

 10. Ai ai, dit is zowat nog het enige product dat ik niet zelf maak, en vond het een goed alternatief, ook snel. Hoe kom je dan aan de bio kokosmelk? Hoe weet ik dat ik een hoogwaardige kokosmelk koop? Ik wil graag aan de slag met jouw recept. Dankjewel!

 11. Jumbo heeft biologische kokosmelk met minder vet. Is dit een goed alternatief om het verzadigd vet te verminderen?

 12. Na dit laatst gelezen te hebben bespaar ik me voortaan elke week 4 euro 😉 dank je wel Monique🙏🏼

 13. Hoe zit het met mijn favoriet, de plantaardige kwark van Alpro naturel, die is namelijk zooooo lekker ?

 14. Dankjewel Monique, precies wat ik al dacht. Ik wilde het eens proeven, en ik vond het inderdaad heel lekker (die van AH). Maar ik zag dat het vet is, weinig eiwit bevat, dus ik eet het niet meer. Ik houd het ook bij kwark

  • Maar eet je dan plantaardige kwark? En zo ja, welke? Want plantaardige kwark van bijvoorbeeld alpro is vaak van soja en dat wil ik ook niet. Ik at dus ook die kokosyoghurt van abbot Kinney… ben (nog) niet veganistisch maar wel vegetarisch en probeer steeds meer vegan te eten. Is gewone volle kwark van de koe dan toch beter dan die kokosyoghurt? Of is er een plantaardig alternatief zonder soja en ook nog lekker en betaalbaar? 🤪
   Ik gebruikte havermelk, maar dat schijnt ook niet zo gezond te zijn. Gebruik nu amandel melk voor in m’n koffie. Is dat wel oké? En rijstemelk? 🤨🥴
   Soms wordt je er echt gek van…

 15. Hoi Monique, ik blijf een zeer dunne textuur overhouden. Meng nu 250 bio kokosyoghurt met 100ml water, tot wel 4 eetlepels tapiocameel en pro darm maar het blijft melk. Moet het langer in de blunder of moet het geheel verwarmd worden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *