Review Pro Darm Waterkefir ( Conc)

Onlangs mocht ik van www.kefir.nl en aantal van hun producten reviewen. Later zag ik echter, dat zij tevens een zeer bijzonder product verkopen, en ik heb direct gevraagd of ik dit ook mocht gaan reviewen. Het grappige is, dat ik een zeer lange poos op zoek was naar zo’n product. Zoals jullie weten maak ik alles zelf, waaronder ook ( haver) yoghurt. Dit kun je natuurlijk gewoon wat aanvullen met een chemisch bewerkte probiotica. Maar dat willen we natuurlijk niet 😉 Ik heb afgelopen tijd lang gezocht naar een 100% natuurlijke, biologische vervanger voor probiotica. In erg veel biologische winkels is het wel biologisch verkrijgbaar, maar zag ik toch altijd weer een toevoegingen die ik er liever niet in zag. 

En dus zomaar onverwacht, werd het in mijn schoot geworpen! Ik was direct ontzettend enthousiast! Wat is PRO DARM WATERKEFIR ( Conc) en wat is er dan juist zoveel voordeliger aan dan bijvoorbeeld biologische varianten in de biowinkel? Een review! 

WAT IS PROBIOTICUM?

Kort en krachtig: probiotica zijn levende bacteriën. Deze komen via de maag in de darmen terecht. Vaak worden bacteriën door het maagzuur daar al direct gedood, anders in de dunne darm door de gal gedood. Veel probiotica overleven de maag en dunne darm, en komen terecht in de dikke darm.

Van probiotica wordt geclaimd dat het zeer heilzaam zou zijn voor de gezondheid van onze darmen/darmflora. Tevens zou het onze weerstand verbeteren, allergische verschijnselen verminderen, en de stoelgang verbeteren. Zoals eerder gezegd zijn er onvoldoende wetenschappelijke bewijzen om deze gezondheidsclaims sterk te maken. Wel kwam er recent een bewezen onderzoek naar buiten waarin er erg goede resultaten waren geboekt. 

WAT IS HET?

Pro Darm is werkelijk een uniek probioticum. Zo bevat het zeer grote hoeveelheden levende melkzuur-bacteriën maar is het van 100% plantaardige oorsprong. Het bevat dus GEEN MELK, of bestanddelen daarvan. Het is gemaakt van biologisch/dynamische ingrediënten, het draagt dan ook het officiële Demeter keurmerk. Daarnaast is het hypo-allergeen. Pro Darm is gebaseerd op kefir-ferment concentraat, vijgen, en citroenen.( gestandaardiseerd op minimaal één miljard melkzuurbacteriën per 10 ml)  Pro Darm is ook tarwe/glutenvrij. 

Pro Darm blinkt uit in zijn extreme hoeveelheden melkzuurbacteriën terwijl het bestaat uit 100% plantaardige ingrediënten. Het valt onder het zogeheten “ hooggeconcentreerde probioticum”. Het bevat per 10 ml tenminste één miljard melkzuurbacteriën. 

Het bevat van nature de volgende melkzuurbacteriën:

– L-Acidophilus

– L-Casei

– L- Kefir

– L-Lactis

– L-Brevis

– L-Delbrueckii

– L-Helvecticus

– L-Kefirgranum

– L-Parakefir

– L-Cellobiosus

Een flesje bevat 300 ml. Je kunt het zeer lang ( buiten de koelkast) houdbaar houden. Eenmaal geopend, moet het wel worden bewaard in de koelkast. Je krijgt er een maatdopje bij. De aanbevolen dosering is 1 tot 3 x daags een dopje van 10 ml. Je kunt de probiotica gewoon in alles laten oplossen. Van warme tot koude dranken, van homemade plantaardige yoghurt tot door je smoothie. 

Het kan zeer gunstig werken:

 

 • voor het optimaliseren van de darmflora
 • voor een goede darmtransit, wat leidt tot een verbeterde voedsel efficiëntie
 • voor een cholesterolverlagend effect
 • voor een betere, sterkere en verhoogde weerstand wanneer dat gewenst is.
 • voor een voorspoedig herstel na gebruik van antibiotica
 • voor het aanzuren van zuivelvrije zuivelvervangers

 

WAT IS DE VOEDINGSWAARDE?

Voedingswaarde per 100 ml

 • Energie: 15 kcal / 63,1 kJ
 • Eiwit/proteïnen: < 0,2 gram
 • Koolhydraten: 2,2 gram,
  waarvan suikers: < 0,2 gram
 • Vet: < 0,6 gram

Hoe gebruik je het, en wat zijn de doseringen?

De flesjes kun je dus zoals eerder geschreven lang bewaren ( zo’n anderhalf jaar) Bewaar ongeopend op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld een kelder of donkere diepe kast. Mijd zonlicht en andere warmtebronnen, bewaar de fles zo koel mogelijk. Wil je een flesje gaan gebruiken, zet deze dan 24 uur van tevoren in de koelkast. Dit voorkomt bruisen. Het is ook verstandig om de flesjes na aankoop niet of zo min mogelijk te schudden. Er kan mogelijk wat druk in een flesje ontstaan, wat het openen wat kan bemoeilijken. Als je het gekoeld opent, zul je hier minder tot geen last van hebben.

Voor een volwassene is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid afgesteld op 1-3 dopjes ( 10 ml) per dag. Dit is gelijk aan een eetlepel, als je geen dopje hebt. Pas de hoeveelheid aan naar de behoefte ( zie verderop)  Zwangeren kunnen, tenzij anders voorgeschreven ook de probiotica gebruiken, en dezelfde dosering aanhouden. Kinderen mogen PRO DARM pas vanaf hun eerste jaar gebruiken. Begin met een klein desertlepeltje ( 3-4 ml) per dag . Naar gelang behoefte en reactie kun je deze dosering opbouwen naar een volwassene dosering.

Er is geen nadelig effect/schade bekend bij een hoge dosering, zelfs niet bij een zeer grote overdosering. Het is wettelijk verplicht om te vermelden op de verpakking dat de dosis niet mag worden overschreden en dat het buiten bereik van kinderen moet blijven, maar feitelijk is dit bij dit product totaal overbodige informatie.

 

PRO DARM is geschikt voor:

 • Diabetici
 • Veganisten

Het is NIET GEPASTEURISEERD, en NIET BESTRAALD. Er zijn GEEN SUIKERS AAN TOEGEVOEGD, en de probiotica wordt NIET VERWARMD tijdens het productieproces. Dit zorgt voor een optimale werking van de melkzuur-bacteriën

Wanneer gebruiken?

Wil je PRO DARM voor onderhoud van de darmflora gaan gebruiken, dan volstaat 1 maatdopje ( 10 ml) per dag. Dit bekleed een minimale hoeveelheid levende gunstige bacteriën. Wil je graag werken aan een hogere weerstand, een optimale/ betere stoelgang en spijsvertering, dan zijn twee dopjes per dag aan te bevelen.

Antibiotica

In 2016 had ik een zware infectie te pakken, waardoor ik me nog nooit zo ziek voelde . De enige oplossing bleek een zware anti bioticakuur. Andere middeltjes hielpen gewoonweg niet. Uiteraard had ik alles geprobeerd. Gevolg was, dat mijn darmflora een vreselijke optater kreeg en volledig onderuit was geschopt.
Ik ben direct na de antibioticakuur gestart met Pro-darm waterkefir, ik bedacht mijn eigen kuurtje. Binnen enkele dagen was alles weer rustig en in orde in mijn flora.

Ik ontvang regelmatig  veel vragen over problemen met de darmflora. Meestal zijn het dezelfde verhalen als mijne: na een zware griep, een hardnekkig virus waaraan antibiotica te pas moest komen, of een infectie. Antibiotica bestrijdt, maar vernietigt ook meteen. Het doodt de bacteriën die voor alle ellende zorgen, maar wakkert ook direct een soort ” oorlog” aan in je darmflora. Door toedoen van bacteriële infecties en antibioticagebruik nemen negatieve en destructieve (pathogene, parasitaire en amensalistische) micro-organismen toe en neutraal- en positief-symbiotische (mutualistische, symbiotische en commensalistische) micro-organismen af. Ziekmakende schimmels, gisten, bacteriën, bacteriële toxinen en eencellige darmparasieten (protozoën e.a.) verdrukken in zo’n geval de gunstige darmflora en veroorzaken ontstekingsverschijnselen en darminfecties. Er ontstaat als het ware een strijd in je maagdarmkanaal tussen allerhande micro-organismen. Kortom: chaos en oorlog!

Al met al veroorzaken antibiotica 9 van de 10 keer een path(olog)ische oftewel ziekelijke disbalans in je darmflora. Een eubiose (evenwichtige onderlinge verhouding) verandert plotsklaps in een dysbiose (een verstoring van de evenwichtige samenstelling van de darmorganismen). Dit leidt niet alleen tot verschijnselen die kenmerkend zijn voor een spastische c.q. prikkelbare darm, maar vaak ook tot een schimmelinfectie van de darmen: candida albicans c.q. candidose c.q candidiasis c.q. Candida-Syndroom c.q. mycose van de darmen.

Het is erg belangrijk, dat je veel aandacht besteed na een antibioticakuur aan herstel van de darmflora. Voldoende voedingsvezels eten is belangrijk. Het gaat vooral om een verscheidenheid aan verschillende soorten voedingsvezels en niet per se om de hoeveelheid. Als je alleen maar voor grote hoeveelheden vezels gaat, krijg je het effect van een vezelsupplement of ‘bulking agent’ zoals ‘Fibion’: een drank op basis van sojavezels. Dit werkt als een laxeermiddel; door de (extreem) grote hoeveelheid vezels wordt de ontlasting sneller door je darmen geperst en dit kan averechts werken als het aankomt op je darmflora en PDS-klachten.

Je darmen kunnen door een overmaat aan vezels juist geïrriteerd en geprikkeld raken en bovendien krijgt de darmwand onvoldoende tijd om de nodige voedingsstoffen aan je darminhoud te onttrekken. Kortom: voldoende en vooral verschillende vezels eten is belangrijk, maar een extreem vezelrijk dieet kan juist Prikkelbare Darm Syndroom in de hand werken. Het is doorgaans een kwestie van proberen (“trial & error”) om erachter te komen welke vezels, in welke hoeveelheden en uit welke voedingsmiddelen je goed kunt verdragen en waar je darmen slecht op reageren.

Bij mij hielp PRO DARM erg goed. Ben je herstellende na ziekte, of heb je net een antibioticakuur achter je kiezen, is het raadzaam de dosering te verhogen naar 4-5 x per dag een maatdopje ( 10 ml of een eetlepel)

LIEVER NIET VERHITTEN

Velen vragen zich af, of je met de probiotica ook kunt bakken, bijvoorbeeld een paar probiotica koekjes bakken. Dit is niet aan te raden. Probiotica ( in dit geval water-kefir) kan wel tegen wat warmte, maar niet tegen grotere warmte en verhitting, dat overleven de melkzuur bacteriën niet of nauwelijks. Gebruik PRO DARM liefst alleen door koude en / of lauwwarme producten. Drink je dus graag een warme drank, laat deze dan goed afkoelen voordat je PRO DARM toepast

 

 

SAM_6185-1-768x512

DE TEST

De enige grote reden, waarom ik zo lang op zoek was naar een product als deze, was om mijn homemade yoghurt en dranken te voorzien van probiotica. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over een test met mijn homemade kokos yoghurt

SAM_6186

Klik hier, om naar het recept te gaan. 

Nadat ik de yoghurt had gemaakt, heb ik er 20 ml aan toegevoegd. De fles heb ik goed afgesloten en heb voorzichtig geschud. In de bijgeleverde gebruiksaanwijzing staat te lezen, dat je de fles het beste 24 uur in de koelkast kon zetten, wat ik ook heb gedaan. Je kunt het flesje ook beter niet al te hevig schudden. Er bestaat dan kans dat de boel wat gaat schuimen. Ik heb de yoghurt een paar uur laten koelen in de koelkast. 

De structuur wordt steeds dikker naarmate je dit laat staan. De yoghurt wordt steeds lobbiger. De smaak is licht zuur, erg aangenaam. Zeker op warme dagen lepel je dit zeer lekker weg! Ik heb binnen no-time de fles soldaat gemaakt en meteen nieuwe yoghurt gemaakt! GROOT SUCCES! Van mij krijgt het meer dan tien dikke thumbs upp! 

SAM_6185

WAAR VERKRIJGBAAR?

PRO DARM is verkrijgbaar via verschillende webwinkels, je komt het dus niet tegen in fysische winkels. Bij www.puurenfit.nl kun je vaak leuke kortingen scoren! KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan. De gemiddelde verkoopprijs is € 14,90, maar bij puur en fit zijn er regelmatig leuke kortingen te scoren.

Zeer snel kefir maken met de BIO kefir concentrate

Nu is de PRO DARM al ontzettend eenvoudig in gebruik, maar het kan nog gemakkelijker. THYBERT heeft namelijk ook een set ampullen in hun assortiment waarmee je in een handomdraai direct een water of VEGAN MELK kefir kunt maken.

Zelf melk-kefir maken is momenteel erg populair. En als je niet opziet tegen al de “ rompslomp” is het een geweldige manier om dagelijks je drankje te maken. Zie je op tegen al die rompslomp en hou je het liever wat simpeler, dan kun je kiezen voor deze ampullen. Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir nog wat suikers bevatten. Je kunt kefir ook lactosevrij maken d.m.v pure geconcentreerde kefir ferment. Er zijn diverse mogelijkheden, maar ik persoonlijk vind de ampullen van  THYBERT geweldig en 100% meukvrij. De ampullen zijn op basis van gefilterd water, gedroogde vijgen, citroenen en kefirfermenten. Dit alles is biologisch . Een ampul bevat 9 ml en is goed om een liter homemade melkvervanger te voorzien van kefir ferment. De ampullen zijn handig in gebruik en jarenlang houdbaar . Alles wat je moet doen is een ampul toevoergen aan een liter melkvervanger, en deze goed te schudden. Daarna bewaren in de koelkast en steeds bij openen van je fles voorzichtig zijn, omdat het net als bij homemade kefir flink kan gaan borrelen. Deze ampullen zijn geweldig makkelijk om in huis te hebben voor als je even geen zin of tijd hebt om zelf kefir te maken of liever lactosevrije romige kefir geniet.
Je kunt de ampullen tevens inzetten als kuurtje om je darmflora te verwennen en / of te ondersteunen. Je kunt dan iedere dag één of twee ampullen gebruiken. Dit kun je in een glas oplossen met water of plantaardige melk. Het geeft een fijne ondersteuning in tijden waarin je darmflora wa extra’s kan gebruiken, denk aan na een gebruik van een antibiotica kuur, ziekte of diaree. De ampullen zijn direct beschikbaar.
 
In water opgelost smaakt de drank fris-zuur. Als je graag iets zoeter wenst kun je er een druppel zuivere stevia aan toevoegen. Zeker met ijsklontjes is deze drank in de zomermaanden ontzettend verfrissend. Deze ampullen zijn overigens ook prima te gebruiken om zelf yoghurt te maken / aan te zuren met bacteriën.

 

34 Reacties op “Review Pro Darm Waterkefir ( Conc)

 1. Jij doet dus 20 ml op 1 hele fles “yoghurt ” en niet 20 ml op bakje “yoghurt “? Maar als je daar 2a3 dagen van eet krijg je niet dagelijks 10 tot 30 ml probiotica binnen…of voeg je gedurende de dag nog 10 ml probiotica ergens aan toe?

 2. Hallo Monique,
  Kun jij het vergelijken met colibiogen van Trenker? Wij gebruiken het ivm ziekte van Crohn en Colitus ulcerosa.

  Hartelijke groeten,
  Ook een Monique

 3. Hallo Monique,

  Kun jij pro darm waterkefir vergelijken met van Trenker.
  Wij willen het gebruiken voor ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

  Hartelijke groeten,
  Monique Milbou

  • hai, helaas ken ik Trenker nie en dus kan ik het niet vergelijken, Wat ik wel weet is dat pro darm echt geweldig werkt. Ik ben nu zelf herstellende van een zeer hevige infectieziekte waarbij mijn darmflora dankzij antibiotica volledig op zijn gat was komen te liggen. Dankzij pro darm is dit al bijna weer over. IAk kan het dus wel echt adviseren! SUCCES en warme groet!

 4. Kan je dit ook gebruiken tijdens zwangerschap en eventueel voor kinderen?

  • ik durf dit niet met zekerheid te bevestigen. Je kunt het beste even contact opnemen met de leverancier info@kefir.nl.Voor kinderen is het wel veilig. Maar zijn de doseringen wel anders, vraag dat ook even na. Warme groet!

 5. Moet je dit als kuur gebruiken of beter dagelijks?Heb een ernstige vorm van opstipatie
  Groetjes Ina

 6. Hallo monique.
  Kan het ook voor kinderen toegepast worden. 2,5 jaar.
  En wat is dan de dosering per dag?

  • Ja hoor, vanaf het eerste jaar kun je beginnen met een dessertlepeltje per dag ( 3/4 ml) opbouwend naar behoefte tot de normale dosering voor volwassenen. Warme groet!

  • dat mag je geheel zelf bepalen. Het heeft geen extra waarde om het op nuchtere mag in te nemen.

 7. Is dit ook in tabletvorm te krijgen?
  Ik krijg die drankjes niet weg, ook niet vermengt met vloeistof of zo.
  Ik heb een moeilijke stoelgang.

  Mvg

  • helaas niet….maar waarmee heb je dan precies moeite? Want in een drankje of yoghurt merk je er werkelijk totaal niets van….?

 8. Is het ziekenhuis, dat de probiotica zich vermenigvuldigd wanneer je het langer in de yoghurt laat staan?
  Doe jij dit zo Monique van der Vloed?

 9. Oo dat ging fout… Sorry
  Ik bedoelde
  Dus jij denkt (weet) dat de probiotica zich in de fles yoghurt vermenigvuldigd.
  ….vind ik een goed idee.

 10. Hoi,
  Ik probeer dit middel aan mijn dochter te geven maar als ik het door een drankje doe (appelsap, diksap, yokidrink of wat dan ook) Ze drinkt het niet. Duidelijk vind ze de smaak niet lekker. Heb je nog een andere tip hoe ik dit haar het beste kan geven? Of kan ik het door de doen? door het mengsel van een gehaktbal? door de pasta saus?
  ik hoor graag hoe zij dit middel het beste kan opnemen.

  Mvg,
  Christel

  • dat is ook mogelijk idd. Je kunt de smaak ook afvlakken met wat druppels stevia. Of kook het een beetje door ( homemade yoghurt bv) Succes!

 11. Hoi Monique, ik heb sinds ik begonnen ben met koolhydraat eten erg rommelende darmen en een wat onrustige maag, denk je dat dit me kan helpen hier vanaf te komen? Bvd Karla

  • Dit kan ik niet met zekerheid bevestigen, maar het is in ieder geval zeer stimuleren. Als je darmen zo heftig reageren zou ik eerst je eetpatroon eens onder de loep nemen. Succes!

 12. Ik weet dat waterkefir niet in aanraking mag komen met metalen. Ik zie wel een metalen lepel in de kom staan. Is het niet beter plastic of hout te gebruiken ?

 13. Beste Monique,
  Dus dit is gewoon geconcentreerde waterkefir? Kun je duidelijk maken wat het nut is van dit boven waterkefir (behalve geen gehannes met het maken ervan, minder suiker en minder van hoeven drinken)? En kun je dit spul dus ook gebruiken als waterkerfir-starter voor het opstarten van een nieuwe waterkefir-kweek? En kun je gewone waterkefirkorrels dus ook gebruiken voor het maken van veganistische yoghurtdranken?

 14. Wat Eef hierboven vraagt, zou ik ook graag willen weten? En wat vind je van kombucha, Monique? Zou je dit bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken in zelfgemaakte plantaardige yoghurt?
  Warme groetjes, Chantal

 15. Monique, is dit enkele verschil tussen de Grote fles en Doosje met kleine ampullen? Ik bedoel in ingrediënten. Of zijn ze helemaal hetzelfde? Waarom dan 1 genomen Probiotica regulator en andere Kefir concentraat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *