De lekkerste, gezondste drankjes voor de zomer , die maak je ZELF!

Ik heb “ iets” met drinkflessen, meukvrije, wel te verstaan. Ik wil niet zeggen dat ik ze echt spaar, maar ik vind het wel enorm leuk om af te wisselen. Ik gebruik alleen hoog kwalitatieve RVS drinkflessen en drinkflessen van duurzaam glas. Omdat ik nogal een “ nat-nek” ben, veel en intensief sport en een druk en actief leven leid, is vocht voor mij enorm belangrijk. Ik drink daarom iedere dag behoorlijk veel. Mijn behoefte aan vocht is altijd al wat hoger geweest dan de gemiddelde mens, maar zeker in de zomermaanden kan ik behoorlijk wat liters weg klokken.

Uiteraard zijn de dranken die ik drink niet ongezond. Ik drink veelal water, groente thee en mijn zelf bedachte drankjes. In mijn water druppel ik steeds weer een ander smaakje stevia druppels. Maar ik maak zeker in de zomermaanden flessen vol lekkere frisse drankjes, gemaakt met enkel pure en natuurlijke ingrediënten. Ik let op zuren i.v.m mijn gebit ( ik heb zwak tandglazuur) en ik let op natuurlijke suikers ( in fruit) zodat de drankjes in alle opzichten echt gezond en verantwoord zijn te noemen.

WAAR JE UIT DRINKT…..

Waar veel mensen overheen kijken, is WAAR ze hun drankjes uit drinken. De vele handige plastic wegwerpbekertjes bijvoorbeeld, de plastic roer-stokjes, de plastic rietjes, de plastic flesjes…..het lijkt allemaal vrij onschuldig, maar het kan soms schadelijke stofjes lekken wat in je drank terechtkomt. Maar het is uiteraard zeer belastend voor het milieu. Zeker in de zomermaanden maken we vrij veel gebruikt van gemak-materialen als plastic wegwerp-bekers / rietjes / flesjes. Wist je bijvoorbeeld dat een plastic waterflesje nooit afbreekt in de natuur en daar dus eeuwig blijft liggen? Zeker als naast je goede gezondheid het milieu je nét zo lief is, zijn drinkflessen DE oplossing. Maar ok hier geldt: als je de JUISTE kiest.
Er zijn, dankzij de enorme populariteit van drinkflessen, afgelopen twee jaar alleen al duizenden varianten op de markt verschenen. Al lijken ze heel erg op elkaar, de ene fles is echt de andere niet en andersom. Daarom heb ik ook grondig gezocht naar echt goede en echt duurzame drinkflessen. Ik kwam o.a wat betreft RVS flessen uit op KLEAN KANTEEN  en voor glazen drink flessen op POINT VIRGULE.
De mooie glazen flessen van POINT VIRGULE zijn niet alleen zeer fraai om te zien, ze zijn ook duurzaam en van zeer hoge kwaliteit glas gemaakt, het zogeheten BOROSILICAAT  glas. Wat is dat? Eigenlijk kun je het zien als zeer hard glas, wat wordt gemaakt van boriumsilicaat. Deze samenstelling is vele malen sterker dan gewoon glas, maar tevens ook een stuk lichter. Het is extreem hittebestendig, wat het fijn maakt om hete dranken in te vervoeren. Het smeltpunt van borosilicaat glas ligt hoger dan gewoon glas, het zet minder uit tijdens hitte maar krimpt ook minder tijdens kou. Het verdraagt fikse temperatuurschommelingen, wat gemiddeld ligt tussen de 40*C en 300*C. Het is tevens krasbestendig.
Boriumglas wordt o.a veel in de professionele keukens gebruikt vanwege de enorme voordelen en de duurzaamheid. Ook worden er veel koffieglazen van gemaakt omdat het glas goed tegen directe hitte kan.
De fles ( overigens goed voor 580 ml ) bevat een fraaie huls van 100% platinum siliconen. Dit is de meest duurzaamste, en meest hoog kwalitatieve siliconen die er bestaat. Het is vrij van weekmakers, en bevat geen BPA. De huls heeft twee functies: het geeft je fles een goede grip / houvast en het houdt je drankje langer koel of langer warm. De hulzen zijn er in verschillende kleurtjes.
De dop is gemaakt van 100% schoon bamboe, zonder formaldehyde. ( melamine ) en uit PP ook wel het goede stukje plastic ( polypropyleen) Dit plasticsoort is zeer goed te recyclen en is daarom duurzamer dan de zogenaamde bio-plastics.Alle materialen zijn 100% voedsel-veilig gecertificeerd.
De flessen kunnen NIET in de vaatwasser, hou daar wel rekening mee, maar ik reinig mijn flessen sowieso met meer aandacht . KLIK HIER.
Mijn “ grote liefde’ zijn al mijn flessen van KLEAN KANTEEN, ik heb er inmiddels drie, die dagelijks roulerend in gebruik zijn. KLIK HIER om alles over deze bijzondere flessen te lezen en waarom ik voor deze flessen kies.

ZELF HEERLIJKE GEZONDE DRANKJES MAKEN!

Wist je dat niets zo ongezond is dan kant en klare ( fris ) dranken? Dit komt omdat deze in regel ontzettend veel suikers bevatten, omdat het vloeibaar is merken wij vaak niet zo snel dat we in kortere tijd in één keer erg veel suikers binnen krijgen. Ook zogenaamde “ gezonde” dranken als sapjes zijn wolven in schaapskleren. Naast dat deze sappen erg veel suikers kunnen bevatten ( zowel natuurlijk als toegevoegd ) bevatten sappen ook zuren. Deze kunnen ons gebit behoorlijk aantasten. Onschuldig lijkende toevoegingen als “ puur appelsap “ of “ puur sinaasappelsap” kunnen zelfs meer suikers omvatten dan een glas cola. Het loont dan ook echt de “ moeite” om zelf je drankjes te maken. Ja, ik zet “ moeite” tussen aanhalingstekens omdat het eigenlijk helemaal geen moeite is. Sterker nog, het is leuk om te doen, het scheelt je bakken vol geld en je bespaart niet alleen je goede gezondheid en je gebit , maar ook het milieu!
Veel mensen denken dat het ingewikkeld, omslachtig en “ een gedoe” is maar als ze dan eenmaal iets hebben gemaakt zijn ze meteen om! Want echt: het IS kinderlijk eenvoudig, zeker als je in het bezit bent van handige keukenapparaten als een ( HS ) blender, of een slow juicer. Je kunt je eigen fantasie compleet loslaten. Je eigen gemaakte dranken kun je in de RVS en glazen flessen bewaren of meteen vullen voor direct gebruik. Ik maak altijd een aantal flessen tegelijk, en vul meteen al mijn drinkflessen. De voorraad zet ik in de koelkast waar het heerlijk koel blijft en lekker. Zeker in de zomermaanden ligt mijn koelkast volgeladen met flessen! 😁
Ik maak van alles. Dat kan variëren van een romige drank tot een frisse drank. Waar ik altijd rekening mee hou:
– ik gebruik GEEN FRUIT met hogere fruitsuikers. 
– ik gebruik GEEN synthetische / chemische zoetstoffen en / of andere “ nasty’s”
– ik let op de gezonde eigenschappen
– ik let op zuren
Vers ( en liefst biologisch ) fruit is zalig. Zeker in de zomermaanden smaakt sappig zoet fruit hemels. Dankzij het gezonde imago van fruit zien we niets kwaads in fruit en globaal gezien klopt dit….een beetje. Vers intact fruit is gezond, bevat in intacte vormen veel vitaminen, mineralen en vezels. Maar er gloort een grote MAAR aan de fruitige horizon. Veel fruitsoorten, en nu juist DIE sappig zoete soorten, bevatten veel fructose, ook wel van nature aanwezige fruitsuikers. Dit wordt door ons lichaam hetzelfde verwerkt als gewone sucrose. Druiven bevatten bijvoorbeeld gigantisch veel fruitsuikers ( druivensuiker ) wat een paar onschuldig ogende druifjes eten al snel een suiker-rijke snack maakt. Exotische fruitsoorten als mango en papaya zijn verrukkelijk zoet, maar inderdaad…bevatten ook erg veel fruitsuikers. Zeker met warm weer ben je sneller geneigd om méér te eten dan normaal aan sappige, vochtige dingen. Je hebt minder zin in vast en warm voedsel. Je suiker-gebruik kan zo ongemerkt gigantisch hoog worden.
Nog riskanter zijn de smoothies die tijdens warmere dagen volop worden geshowd op social media. Zeker zeer hip, maar de meesten zijn regelrechte suikerbommen. Dan maar helemaal geen fruit meer eten? 🥺 NEE JOH, gelukkig niet! Daar is het veel te lekker en ook gezond voor. Maar wat je WEL kunt doen is kiezen voor fruitsoort met de laagste fruitsuikers. Zoals zacht fruit , aardbeien, bessen, frambozen en bramen. Kiwi’s zijn iets hoger in fruitsuikers dan zacht fruit maar zeker als je de schil ook gewoon opeet ( ja, dat kan, KLIK HIER ) blijft de balans goed. Meer lezen over fruit en fruitsuikers? KLIK HIER
Fruit bevat ook aardig wat zuren, met name citrusfruit. Dit kan je tandglazuur echt opeten als je vrij veel fruit eet en drinkt Let daarom ook goed op deze zuren. Citrusfruit kun je het beste raspen ( de schil) en deze gebruiken als smaak-bom, in de schilletjes van citrusfruit zitten juist de meeste aroma’s die zorgen voor de smaak. Mijd zoveel als mogelijk het sap van citrusvruchten.
Over de jaren heb ik erg veel lekkere en simpele recepten gedeeld op mijn website. Zoals deze ZOMERSE DRANKJES TOP 10. Maar om jullie nog wat extra inspiratie te geven, geef ik hier nog een aantal simpele recepten om je RVS en glas drinkflessen deze zomermaanden mee te vullen!
Dit zeer eenvoudige frisse drankje smaakt heerlijk zoet zonder enige toevoeging van een zoetstof. Puur natuur dus! Wat heb je nodig voor een liter:
een biologische citroen, schoon geboend
een biologische sinaasappel, schoongeboend
een klein stukje biologische gemberwortel, plat gedrukt
circa 8 blaadjes verse munt, gevijzeld
koud water

ZO MAAK JE HET:

 • rasp de schil van de citroen + sinaasappel
 • vul de fles met een theelepel citroenrasp, een theelepel sinaasappelrasp, gember en munt en vul de fles met koud water. Draai de dop erop en schud flink. Zeef de drank vervolgens en schenk de drank terug in de fles. Zet in de koelkast. Heerlijk met ijsklontjes geserveerd! CHEERS!
Deze drank vraagt iets meer voorbereiding, maar dan HEB je ook wat! Het is een waanzinnig gezonde drank zonder toevoeging van zoetstoffen. Uiteraard kun je zelf bepalen of je dat nog wilt toevoegen, maar de drank is zoet genoeg  van nature! Wat heb je nodig voor tenminste twee liter?
Vijf takjes verse munt, blaadjes gescheurd
Vijf takjes lavendel, takjes afknippen
Twee takjes tijm, takjes afgeknipt
Een biologische sinaasappel, geraspt en gepeld, circa drie parten gebruiken 
Een biologische citroen, geraspt en in dunne plakken gesneden
Een halve biologische komkommer, in de schil, in stukjes gesneden
Een klein teentje verse biologische gemberwortel, fijn gesneden
Een biologische limoen, geraspt en in plakjes gesneden
Een stengel biologisch citroengras, in stukjes gesneden
Twee liter kokend water
De helften van het citroen / sinaasappel/ limoenschilrasp

ZO MAAK JE HET:

– doe het kokende water in een grote kom en laat alles in het water trekken, ongeveer twee / drie uur tot het water volledig s afgekoeld.
– zeef alles uit het water en schenk de drank over in schone flessen en/ of direct in je drink fles. Koel bewaren
Wil je gaan voor snel + lekker + gezond + simpel? Maak dan deze blauwe bessen drink! Wat heb je nodig voor een liter?
circa 200 gram blauwe bessen
een liter water
optioneel toevoegen: enkele druppels zuivere stevia

ZO MAAK JE HET:

– gooi de bessen + water + stevia in de blender en blend tot alle bessen zijn vermalen
– zeef de massa en giet direct over in een drinkfles of glazen fles. Drink gekoeld, dan is deze drank op zijn lekkerst !
Granaatappel pitten zijn duur. Zeker als je voor biologische granaatappel gaat, dan kan een granaatappel pure luxe zijn. Je kunt er het meeste uit halen, door er heerlijke drank van te maken! Dat maak je nét zo simpel als de blauwe bessen drank . Wat heb je nodig?
de granaatappelpitten van een halve granaatappel
vier / vijf druppels zuivere stevia
een liter water

ZO MAAK JE HET:

Gooi het water, stevia en granaatappel-pitten in de blender en maal tot de pitten volledig zijn opgelost. Giet direct over in je drinkflessen of glazen flessen en zet in de koelkast. Voor gebruik steeds even schudden. Heerlijk met ijsklontjes!

 

Wist je, dat je kiwi’s MET SCHIL kunt eten? Sterker nog, in de schil zitten de meeste vitaminen ! KLIK HIER om daar meer over te lezen. Laat de schil dan ook lekker om de kiwi’s heen zitten, maar was de kiwi’s wel zorgvuldig. Deze verfrissende drank is op basis van twee biologische ZESPRI kiwi’s. Laat je compleet verrassen door de smaak! Wat heb je nodig?

twee ( liefst biologische ) ZESPRI kiwi’s, gewassen en in de schil in stukken gesneden ( kontjes verwijderen ) 

een paar takjes verse munt, scheur de blaadjres

een strengel citroengras, in stukken

800 ml water

4/5 druppels zuivere stevia

Zo maak je het:

 • gooi de kiwi’s, stevia , munt en citroengras in de blender en maal.
 • voeg het water toe en maal opnieuw
 • knijp de massa uit in een melkzak / hydrofiele doek / kaasdoek
 • vul je drinkflessen. en / of glazen flessen met de drank een zet in de koelkast.
 • Voor gebruik steeds even schudden.

RIETJES

Zeker as je veel en vrij regelmatig sappen drinkt is het verstandig om een rietje te gebruiken. Uiteraard gebruiken we anno 2021 geen plastic rietjes meer! De rietjes trend is wereldwijd aan het doorbreken wat goed nieuws is voor het milieu. KLIK HIER om meer te lezen. Bamboe rietjes zijn veruit de meest gebruikte rietjes op dit moment. Als je de juiste kiest zijn bamboe rietjes inderdaad echt heel fijn in gebruik, maar ook erg goed voor het milieu. Met ” de juiste” doel ik op de vele replica bamboe rietjes die er helaas ook zijn. Deze worden bijvoorbeeld niet gemaakt uit 100% bamboe maar ook uit andere materialen, of worden rietes bewerkt met een synthetisch stofje. Wat betreft giftige stoffen zouden we anno 2021 niet bang meer hoeven zijn, nu dat het RIVM heeft ingegrepen ( KLIK HIER ) maar oplettendheid blijft belangrijk.  Je kunt op je vingers natellen, dat een zeer goedkoop setje bamboe rietjes niet 100% kan zijn. Mijn advies is dan ook altijd om te investeren in iets echt degelijks. Dat is in alle opzichten beter voor mens, dier en milieu. Voor Puur & Fit ben ik altijd op zoek naar de krenten in de pap. Wij verkopen inmiddels aardig wat duurzame, 100% natuurlijke en milieuvriendelijke rietjes. Van glas tot bamboe, van RVS tot….riet. Onlangs hebben we een paar ontzettend mooie en duurzame rietjes aan toegevoegd, de rietjes van het merk BAMBAW. Dit merk valt onder mijn favorieten, ik heb de coconut bowls iedere dag in gebruik. Dit merk besteed veel geld en effort aan duurzaamheid, NO WASTE  en milieuvriendelijkheid. Ook willen zij eerlijke prijzen betalen aan de makers.

Er zijn drie schattige sets aan ons assortiment toegevoegd, een set met kleine maat bamboe-rietjes, een set met groot formaat bamboe rietjes en een set RVS rietjes. De rietjes zijn verpakt in een 100% biologisch katoenen zakje, met daarin ook een afzonderlijk zakje om één rietje in te vervoeren. Super-handig en hygiënisch. De sets bevatten allen een RVS borsteltje om je rietjes dagelijks schoon te maken aan de binnenzijde.

De bamboerietjes worden in Indonesië met de hand gemaakt van lokaal bamboe. Ze worden uit een enkele bamboestengel gemaakt, dus varieert elk rietje enigszins van kleur en omvang. Alle rietjes hebben een diameter van 6 tot 10 mm. De rietjes zijn beschikbaar in 3 verschillende lengtes:

 • 12 rietjes van 22 cm
 • 12 rietjes van 14 cm
 • 6 rietjes van 22 cm en 6 rietjes van 14 cm
Elk bamboerietje is gemaakt van een natuurlijke bamboestam die door plaatselijke boeren op hun land wordt geoogst. De bamboe is niet afkomstig van landbouwgronden maar is een niet-houtig bosproduct dat wordt geoogst door invasieve bamboeplanten op het land van de boeren weg te snoeien. Dit levert extra inkomsten op voor boeren die deze invasieve bamboe voorheen verbrandden. De bamboe wordt vervolgens geschuurd zodat hij glad en splintervrij is. Ten slotte wordt de bamboe gekookt en gewassen. Bamboe groeit zo snel dat het slechts een aantal uren duurt opdat een nieuw rietje geproduceerd kan worden. Dankzij zijn stevigheid kan de bamboe in de vaatwasser en is het toch biologisch afbreekbaar, waardoor het de perfecte component is voor herbruikbare rietjes.
De haren van de rietjesborstel zijn gemaakt van ananasbladeren, waardoor de rietjesborstel resistent is en een lange levensduur heeft. Een uitstekend voorbeeld van upcycling, aangezien deze bladeren gewoonlijk worden weggegooid nadat de ananas als voedsel is gebruikt. Door de flexibiliteit van de 304 roestvrijstalen draad kan de borstel gemakkelijk in elke vorm worden gebogen om moeilijk bereikbare plaatsen schoon te maken. Het is zeer duurzaam en gaat lang mee. Daarnaast is het ook een recyclagekampioen. Eén van de meest gerecycleerde materialen ter wereld, vóór papier en glas. 60% van de nieuwe productie van roestvrij staal is afkomstig van gerecycleerd materiaal. En…dus ook geschikt voor veganisten.
Alle herbruikbare rietjes hebben hun eigen voordelen. Roestvrijstalen rietjes gaan levenslang mee aangezien het stevige materiaal niet breekt of buigt. De metalen rietjes zijn makkelijk schoon te maken met de bijbehorende rietjesborstel en zijn vaatwasserbestendig.
De metalen rietjes van Bambaw zijn gemaakt van voedselveilig roestvrij staal. Met behulp van de bamboe bewaarkokers kan je je eigen metalen rietjes overal stijlvol opbergen.Wat zit er in de verpakking?

  • 6 Metalen rietjes (lengte 21cm)
  • 1 Kokers van bamboe
  • 1 Katoenen opbergzakje

 OPGELET!

in de maand Juni 2021 houden wij bij Puur & Fit de ENJOY A NATURAL SUMMER actiemaand, waar we iedere dag een leuke kortingsactie geven op zomerse producten. We gaan in deze maand ook de RVS flessen van KLEAN KANTEEN + de door mij hierboven besproken glazen drinkfles en de BAMBAW rietjes in de actie zetten! MIS DEZE DUS NIET!

Wil je verzekerd zijn dat je geen enkele actie mist? Meld je dan GRATIS aan voor mijn dagelijkse nieuwsbrief die ik deze maand verzorg. Je kunt je aanmelden via de homepage ( recht boven op banner klikken )  Je kunt de acties van de dag ook iedere dag checken op www.puurenfit.nl en via mijn socials.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *