Milieuvriendelijke drink-rietjes, hoera, maar…..welke dan?

We worden steeds bewuster van ons plastic-gebruik. En dat is een ontzettend fijne kanteling. Wil je meer lezen? KLIK HIER. 

Een van de grootste plastic vervuilers op de aarde zijn drink-rietjes. Het is zo’n onschuldig lijkend hulpmiddel om ons drinken uit te drinken, maar zo onschuldig is het niet.  Rietjes zijn sinds de jaren 30 uitgegroeid tot één van de meest gebruikte, maar ONNODIGE producten op de aarde  In 2017 ontdekte National Geograpuc dat tussen de acht miljoen ton aan plastic afval wat jaarlijks in de oceanen terechtkomt, de drink-rietjes géén directe doorslaggevende rol spelen in die gigantische berg, maar het toch heel veel aandacht heeft gekregen van talloze milieu-campagnes, om deze rietjes te reduceren. Het probleem zit hem in de kleinheid van het rietje. Doordat ze zo klein zijn en nauwelijks iets wegen belanden ze meestal niet in speciale afvalbakken voor plastic te recyclen. Een goed voorbeeld is een gemiddeld strand, na een zomerse dag. De rietjes puilen boven het zand. Alhoewel rietjes een minimaal aandeel hebben in de plastic soep, maakt hun kleine omvang ze juist tot zeer verraderlijke vervuilers. Vooral het leven in de zee wordt gedupeerd door deze rietjes. Denk daarbij aan zeedieren die verstrikt raken in rietjes. In 2015 was een video van een wetenschapper trending op internet, waarop was te zien dat een rietje uit de neus van een zeeschildpad werd verwijderd. Hartverscheurende beelden gingen de wereld over, wat zeker veel heeft los gemaakt.

Het is kwart over twaalf, zoveel is duidelijk. We moeten met zijn allen IETS doen aan de plastic afvalberg, willen we dat onze kinderen kunnen opgroeien in een schone wereld. Amerika is in ieder geval goed bezig. In bepaalde staten worden bijvoorbeeld rietjes en plastic zakjes al verboden. Steeds meer beroemde grote voedselketens ( bijvoorbeeld Starbucks ) switchen over van plastic rietjes naar recyclebare, biologisch afbreekbare rietjes. Ook worden er talloze spontane acties gehouden om de tsunami aan rietjes in de leefomgeving op te ruimen. In Miami Beach worden bijvoorbeeld emmers uitgeleend en gedeeld, om de mensen hun emmers vol met plastic  gevonden rietjes te vullen. Een volle emmer levert een gratis kop koffie op of iets anders.
Nederland doet inmiddels langzaam maar zeker mee. Steeds meer fabrikanten en winkeliers stappen over op biologisch afbreekbare rietjes, of verkopen alleen nog maar RVS en / of Bamboe-rietjes. Ook de papieren rietjes doen inmiddels goede zaken. Er zijn ondertussen ontzettend veel “ gezonde en plastic vrije” rietjes op de Nederlandse markt gezet. Wat het voor de consument ook weer lastig kiezen maakt…..
Ik ontving veel vragen. Welke is nu beter of de beste keuze? Wat is het verschil tussen RVS en bamboe? “ proef” je de RVS smaak niet? Ik probeer met dit artikel wat duidelijkheid te scheppen. Er zijn ontzettend veel rietjes gemaakt van verschillende materialen verkrijgbaar.  Van riet tot glas, van bamboe tot papier, van RVS tot biologisch afbreekbaar. Van eetbare rietjes tot siliconen rietjes.   Ik beperk mij bij de meest gekochte in Nederland, en waar ik de meeste vragen over kreeg gesteld. Ik ben daarnaar op zoek gegaan en de rietjes getest.

RVS RIETJES

De naam zegt het al, deze rietjes zijn gemaakt van roestvrij staal ( RVS) Je kunt rechte rietjes kopen, maar ook rietjes met een 100% siliconen drink stuk, wat een bocht geeft aan het rietje. Veel mensen vragen zich terecht af, of dit geen “ ijzer-smaak” geeft aan dranken, en hoe je dit dan schoonmaakt. Bij een goede set RVS rietjes vind je een dun borsteltje, waar je de rietjes mee kunt reinigen van binnenuit. De RVS rietjes met een mondstuk zijn meest prettig bevonden omdat de RVS tegen de tanden wat onprettig aan kan voelen.
RVS kun je oneindig gebruiken. Het geeft geen oxidatie, en je kunt het overal veilig gebruiken. Wat wel een belangrijk puntje betreft, is dat je een kwaliteitsmerk kiest. Ik heb zo mijn vermoeden, nu dat deze RVS rietjes sterk in opkomst zijn, dat ze binnenkort ook in discounters als Action en Blokker komen te liggen, maar er zijn heel grote verschillen in duurzaamheid en kwaliteit tussen de rietjes.. Het meest toonaangevende merk KLEAN KANTEEN kun je bijvoorbeeld alleen in biowinkels en duurzame winkels vinden. Zij voldoen aan allerlei sociale en duurzaamheidseisen, zijn 100% transparant over hun werkwijze en productie, en zij schenken zelfs 1 % van de opbrengst van ieder verkocht rietje aan een goed doel om de aarde schoner te krijgen. Dit soort RVS rietjes vind je niet bij de Action. Er wordt gebruik gemaakt van het beste soort RVS waardoor je geen rare smaakjes aan je drankjes krijgt, en zeker niet zal gaan roesten. Er wordt zelfs gewerkt met een natuurlijke palm vezel. De prijs is wat minder prettig, maar het is een zeer goede investering voor jezelf, je gezondheid en de aarde ( mens, dier, en milieu )
RVS rietjes gaan megalang mee. Eigenlijk zijn ze onverwoestbaar, waardoor je jarenlang plezier kunt hebben van je rietjes. Het schoonmaken is erg eenvoudig. Ik heb de RVS rietjes al bijna een jaar in gebruik, en maak deze iedere dag snel schoon door het mondstukje te verwijderen, wat erg makkelijk gaat, deze onder de kraan om te spoelen, het rietje zelf ook onder de hete kraan te houden in de straal en met het borsteltje even door het rietje heen te raggen. Dit is een werkje van nog geen twee minuten. RVS rietjes kun je in allerlei vormen en lengtes kopen. En er zijn ook gekleurde verkrijgbaar. Het drinken uit de rietjes vind ik erg fijn. Eigenlijk geen enkel verschil met plastic rietjes. Wel denk ik, dat het mondstukje belangrijk is. Ik hou niet erg van “ ijzer” op mijn tanden.
NADELEN?
Ik bespeur geen enkel nadeel aan RVS rietjes. Wel is de aanschaf even slikken. Maar je kunt er jaren mee vooruit. Er zijn op internet veel berichten te vinden van ervaringen waar een “ ijzersmaak” wordt aangegeven. Maar ik denk, dat dit voornamelijk het geval is bij onjuist gebruik en een slechte kwaliteit RVS. Veel mensen laten hun rietjes bijvoorbeeld dagen in een vloeistof staan ( bijvoorbeeld in een flesje of beker) en dat is voor geen enkel RVS product bevorderlijk. Wil je RVS rietjes bestellen? KLIK HIER 

BAMBOE RIETJES

Sterk in opkomst in Nederland zijn de bamboe rietjes. Ook hierin zien we veel verschillende maten, en kleuren en vormen. Bamboe rietjes worden gemaakt van , jawel, bamboe 😉 maar ze kunnen wel op verschillende manieren worden gemaakt. Het wordt gemaakt van de dunne bamboe stengels. Daar overheen wordt een soort beschermlaagje gespoten, een plantaardig en voedselveilige lak-laag. Dit zorgt ervoor dat de rietjes zeer lang gebruikt kunnen worden. Als ze uit één deel bamboestengel worden gemaakt, zullen de originele vormen nog zichtbaar blijven. Hierdoor kunnen de rietjes ook sterk verschillen in kleuren en vormen. De meeste bamboe rietjes worden echter wat bijgeschaafd zodat het meer op gelijke, rechte rietjes lijkt. Er worden verder geen chemische laklaagjes gebruikt, of lijmlaagjes.  Het plantaardige laklaagje is nodig, omdat bamboe kan splinteren, en we willen natuurlijk geen splinters in  onze tong.  Bamboe is ontzettend duurzaam en een 100% natuurlijk product. Je kunt de rietjes dan ook net als de RVS oneindig lang gebruiken. Ik heb ze nu ongeveer vier maanden in gebruik, en ze bevallen goed. Toch moet ik zeggen dat ik het “ harde” deel wat in mijn mond komt wat lastiger vind dan het mondstukje op de RVS. Maar je kunt dat mondstukje ook op het bamboe rietje zetten.
Het schoonmaken gaat net zo eenvoudig als de RVS. Wat ik overigens ook nog wel graag wil benadrukken, is dat je goed op moet letten uit wat voor materiaal de bijgeleverde borsteltjes ( raggertjes ) bestaan. Dit zou, als een fabrikant het echt helemaal goed wil doen, moeten bestaan uit 100% kokosvezel.
NADELEN?
Er wordt veel “ geklaagd” op internet, dat je de bamboe rietjes beter niet in loei-hete drankjes moet gebruiken. Er zijn verhalen vindbaar dat het rietje ook loeiheet wordt. Ik heb zelf dit nog nooit ervaren . Ik heb het zelf drie keer getest met mijn loeihete thee, de rietjes blijven gewoon op een goede temperatuur, ik brandde mijn lippen in ieder geval niet. Ook hier denk ik, dat het met kwaliteit te maken heeft. Ik vond drie merken bamboe rietjes die 100% “ hittebestendig” zijn ( allen getest ) Verder alleen maar lof. En hoe leuk staat zo’n bamboe rietje niet in je glas? Wil jij bamboe rietjes bestellen? KLIK HIER 

BIOLOGISCH AFBREEKBARE RIETJES

Om toch nog “ gangbare” rietjes te kunnen verkopen, wordt er best veel bedacht. Zo zijn er bijvoorbeeld plastic rietjes die zijn gemaakt van “ bioplastic” of  PLA. Hartstikke nobel natuurlijk, maar of dit nu echt opschiet…..Gelukkig kan het ook wat betreft gangbare rietjes 100% puur, natuurlijk en echt 100% biologisch afbreekbaar. Dit zijn “ andere “ rietjes dan PLA of bioplastic rietjes, omdat ze echt 100% biologisch afbreekbaar zijn. Ze zijn speciaal ontwikkeld om zeer snel op natuurlijke wijze gecomposteerd te worden, en hebben deze rietjes geen composteringsfaciliteit nodig. Na gebruik kunnen ze gewoon mee in de GFT / compostbak of op de composthoop worden gegooid. De drinkrietjes van het Belgische merk BIORIX is één van de meest toonaangevende merken op gebied van bio afbreekbare  rietjes. Na ruim anderhalf jaar  experimenteren hebben zij een rietje ontwikkeld wat geheel kan worden gemaakt uit suikerbieten. Het idee ontstond, omdat in België enorm veel suikerbieten verloren gaan tijdens de teelt en productie. Biorix vond dit de beste optie om lokaal materiaal te kunnen gebruiken voor hun rietjes. Het materiaal is 100% biologisch afbreekbaar, wat het zeer eenvoudig weer opnieuw tot grondstof af kan breken. Dit levert een mooie cyclus op maar een zeer kleine voetafdruk. De reden, waarom er toch nog rietjes worden ontwikkeld die meest lijken op conventionele rietjes, is dat veel mensen liever geen eigenaardige bamboe / glas / RVS / siliconen of papieren rietjes willen gebruiken. Deze rietjes zijn inderdaad dan een zeer goed alternatief.
De rietjes komen ook minder omhoog in een drinkglas of fles. Dit heeft alles met het materiaal te maken. Plastic rietjes drijven meer in vloeistof, deze bio-afbreekbare rietjes op basis van suikerbieten komt veel minder omhoog en blijft goed in de vloeistof. Nog een leuk bijkomend voordeel van deze Biorix rietjes is dat het niet van ver hoeft te komen. Het komt gewoon uit België! Ze zijn er in verschillende maten en kleuren.
NADELEN?
Ze zijn ( nog niet) erg goed verkrijgbaar. Er zijn heel wat andere biologisch afbreekbare rietjes op de markt, maar deze zijn vaak niet volledig afbreekbaar en nog gemaakt uit plastic materialen. Ze zijn ook best pittig geprijsd: 70 stuks kost € 6,95. Niet iedereen wil dit uitgeven voor wegwerp-rietjes. Mijn ervaring is dat de rietjes meerdere malen zijn te gebruiken. Ik haal bijvoorbeeld steeds even het raggertje wat bij de andere rietjes is bijgeleverd, door een rietje, werkt perfect, en zo zijn de rietjes veel meer keren te gebruiken. Je kunt er in principe dus wel lang mee vooruit.  Wil jij deze rietjes bestellen? KLIK HIER 

PAPIEREN RIETJES

Papieren rietjes bestaan al wat langer. Toen de opstand tegen rietjes opkwam, werden deze papieren rietjes als eerste alternatief op plastic rietjes aanbevolen. Ze kregen gretig aftrek in de beginfase, maar de klachten kwamen al snel. De papieren rietjes werden bijvoorbeeld snel week, waardoor ze bijna onbruikbaar werden om uit te drinken,  en de vele grappige afbeeldingen waar verf voor wordt gebruikt valt ook niet altijd lekker bij de bewuste mensen. Ook kunnen de vele papieren rietjes lijmresten bevatten. Daarnaast kunnen we onze vraagtekens zetten bij het papier verbruik en de verspilling. Verleggen we het probleem dan niet een beetje? Ik vind persoonlijk van wel, en zal dan ook geen papieren rietjes gaan gebruiken tenzij deze ook 100% biologisch afbreekbaar en 100% natuurlijk worden geproduceerd. Dit betekent wel “ saaie” en uni-kleurige papieren rietjes. En het “ week” probleem blijft zich ook aanhouden. Dat ondervond ik ook met mijn test. Ik kocht papieren rietjes bij de Action voor nog geen euro. Ze werden zeer snel zacht in de vloeistof. Zeker in warme drank worden de rietjes supersnel zacht. Daarbij vind ik de vele kleurstoffen wat dubieus. Ik persoonlijk zou deze papieren rietjes dan ook afraden. Veel nadelen, en de vraag is ook in hoeverre de verfstofjes / inkt veilig zijn. Ook moeten we het plastic probleem niet gaan verleggen naar een papier probleem. Om papier te produceren worden er ook veel bomen gekapt.

OVERIGE ALTERNATIEVEN

In Nederland kunnen we naast bovenstaande varianten andere varianten kopen, maar zijn nog niet erg ” in trek”. Zo is daar bijvoorbeeld het glazen rietje. Deze rietjes zijn gemaakt van het zogenoemde borosilicate glas.Dit is één van de sterkste glassoorten ter wereld, waardoor de rietjes erg duurzaam zijn. Er kleven wel nadelen aan. Sommige glazen rietjes zijn lang niet zo sterk, waardoor ze bijvoorbeeld in loeihete dranken mogelijk kunnen barsten. Ook als je een rietje op een stenen vloer laat vallen, breekt het in duizend stukjes. Daarnaast zijn glazen rietjes de duurste alternatieven op rietjes, voor vier glazen rietjes betaal je gemiddeld zo’n € 17 euro. Wil je glazen rietjes bestellen? KLIK HIER 

Een ander alternatief zijn de 100% siliconen rietjes. Dit komt op hetzelfde neer als de mondstukjes op bijvoorbeeld de RVS rietjes. Als je ervoor zorgt, dat je verzekerd bent van 100% echte siliconen, zijn deze alternatieven prima. Deze zijn vrij van giftige stoffen zoals weekmakers en PBA. Als je jezelf goed verzekert dat de siliconen ” eco-friendly” zijn geproduceerd, kun je voor 100% siliconen kiezen. Siliconen rietjes zijn , ten opzichte van andere alternatieven, zeer prettig geprijsd.  Je betaalt voor zes siliconen rietjes gemiddeld € 6 euro. Nadelen zijn er ook. Die rietjes zijn zeer buigzaam en flexibel waardoor het drinken wat lastiger kan zijn. Daarnaast is het echt goed zoeken naar 100% siliconen. Koop ze bijvoorbeeld nooit bij de Action.

 

En dan heb je ook nog eetbare rietjes. Deze rietjes zijn gemaakt van suiker, gelatine, zetmeel, en veel kleur / geur en smaakstoffen. Deze rietjes blijven in vloeistof zo’n 30-40 minuten intact. Daarna lossen ze langzaam maar zeker op. Ik zou ze zeker niet aanraden, want eigenlijk is dit een andere vorm van snoepen. Ze zijn ook niet al te goedkoop, je  bent voordeliger uit met een zakje snoep. Twaalf eetbare rietjes kosten rond de € 7 euro.

WAT ZIJN NU DE BESTE ALTERNATIEVEN?

Het is heel persoonlijk, waar jouw voorkeur ligt. Ik vind de RVS rietjes met mondstuk en de bamboe rietjes bijvoorbeeld helemaal geweldig. De RVS van KANTHEEN heb ik nu al maanden in gebruik en het bevalt mij uitstekend. Ik wissel af met de bamboe en de bio-afbreekbare BIOREX rietjes, die ik, eerlijk = eerlijk, toch meest prettig vindt om uit te drinken. De bamboe rietjes voldoen prima, maar het is wel even wennen. Bij de RVS had ik geen wen-periode nodig, dit drinkt eigenlijk net zo fijn en ” normaal” als een gangbaar rietje. De bio-afbreekbare rietjes hebben wel mijn voorkeur, omdat dit echt superfijn en ” gewoonlijk” drinkt. En niet elk bezoek vindt het leuk om uit een ” raar” rietje te drinken. Dan zijn deze biologisch afbreekbare rietjes gemaakt van suikerbiet toch meest geschikt.  Ze zijn duurzaam, omdat je ze ook kunt reinigen. Dure aanschaf, maar ze kunnen bij juist gebruik echt heel lang mee. En zijn ze ” uitgekauwd” dan kun je ze met een gerust hart bij het GFT afval gooien. Er zijn ook rietjes, die zijn gemaakt van…graanstengels….

Rietjes van graanstengels??????

HUH? ….😳….graanstengels? HOE DAN? 

Nou, dankzij het idee van de Japanse Ev Liu. Zij wilde de plastic rietjes de wereld uit helpen, maar waarmee deze vervangen konden worden, dat wist ze nog niet. Totdat ze opeens een associatie kreeg met het woord RIETJE. Was dit niet afgeleid uit het woord STROOTJE? Ze besloot zich te laten inspireren door haar ingeving een is in deze hoek, de graanstengels dus, gaan kijken wat de mogelijkheden waren. Dat bleek een shot in de roos. STRAW BY STRAW was geboren en aanvankelijk geïntroduceerd in de horeca, omdat daar de meeste rietjes worden uitgegeven. De consumenten vonden het rietje echter zo enorm leuk, dat de rietjes inmiddels ook op de markt zijn geïntroduceerd. Maar goed, de vraag HOE DAN?
De rietjes worden gemaakt van overgebleven graanstengels die bij de graanoogsten altijd ongebruikt overblijven en worden vernietigd. In deze graanstengels zitten GEEN GLUTEN, deze vinden we in de zaden van graan / planten. De rietjes bevatten dus geen gluten, al zou je dit aanvankelijk kunnen denken.  Dit heeft STRAW BY STRAW ook laten testen, om deze claim te mogen maken. De rietjes komen onder de 5 ppm, wat ver onder de norm ligt ( 20 ppm ) Als de graanoogsten, in dit geval tarwe-oogsten zijn gedaan, bijven de rietstengels achter op het land. Deze worden verzameld en handmatig versneden tot drinkrietjes.. Daarna worden ze op een natuurlijke manier gewassen, dit gebeurt dus ZONDER chemische stoffen / bleekmiddelen, en gedroogd. Wat er dan overblijft zijn stevige, mooie en prachtig glanzende rietjes die zeer geschikt zijn om uit te drinken. De rietjes “ shinen” van nature, er wordt dus geen coating overheen gespoten, dat is helemaal niet nodig.
Omdat de rietjes uit niets meer of minder bestaan uit plantenstengels. Dit maakt deze rietjes waarschijnlijk tot het MEEST MILEUVRIENDELIJKSTE rietje ter wereld! 😮 De rietjes zijn 100% natuurlijk en verder onbewerkt, wat ervoor zorgt dat, mochten de rietjes onverhoeds in het milieu / de natuur terechtkomen, volledig onschadelijk zijn. Het breekt 100% biologisch af. Hoe lang dit duurt is sterk afhankelijk van de omgevingsfactoren waarin een rietje terechtkomt, zoals water, grond, wind en temperatuur. De rietjes dienen voor de bodem zelfs als een voedingsstof.
De rietjes worden “ eerlijk” gemaakt. Door het stro op te kopen van boeren en deze te gebruiken als rietje., worden deze boeren financieel ondersteund. De productie-partners zijn voorzien van een BSCI certificering. Wat zoveel inhoudt dat de lonen en werkomstandigheden aan zeer strenge eisen moet voldoen. STRAW BY STRAW maakt bovendien ENKEL en alleen gebruik van een restproduct. En moeten er dus geen nieuwe materialen worden gemaakt, om een rietje te produceren.
Zijn de rietjes wel stevig? JA! 🙂 Ik heb de rietjes nu enkele dagen in gebruik, en het bevalt mij meer dan uitstekend. Unlike papieren rietjes blijven ze stevig in vocht. Ze drinken echt geweldig fijn, ze zijn erg flexibel. Heeft het dan helemaal geen nadelen? Nou….eentje.
De rietjes zijn helaas niet goed te gebruiken voor milkshakes, dikke smoothies en yoghurts. De smalle diameter ligt tussen de 3-7 mm, deze kunnen vanwege de natuurlijkheid van de stengels in grootte variëren. Het maakt dikke vloeibare dranken lastiger om door het rietje heen te zuigen. De lengten liggen rond de 20 cm.
De rietjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Dit komt, omdat de rietjes kunnen splijten als er teveel aan wordt gesabbeld. Leg je kind ( eren) dus wel goed uit hoe de rietjes het beste zijn te gebruiken. Zo kun je ze meteen iets meer iets bijbrengen over de plastic soep !
De verpakking is net als de rietjes 100% biologisch afbreekbaar, de rietjes zijn per 100 stuks verpakt in een kartonnen doosje, geheel plasticvrij dus. Ze kosten € 6,95, wat ik persoonlijk ( zeker tegenover andere alternatieven ) een zeer redelijke verkoopprijs vind.
Ik vind deze rietjes een UITVINDING. En zijn dan ook mijn allergrootste favoriet. Ik her-gebruik ze, en dat gaat zeker zo’n 4 keer mee. Ik kan alleen maar meer dan dol-enthousiast zijn!
De rietjes zijn uiteraard binnen gebracht bij Puur & Fit, KLIK HIER om te bestellen.

 

ENKELE TIPS BIJ HET AANSCHAFFEN:

  • kies voor erkende, betrouwbare verkoopadressen. Koop bijvoorbeeld geen rietjes bij de discounters. Deze zijn lekker goedkoop, maar zijn 9/10 keer niet duurzaam, niet milieuvriendelijk en kunnen zijn gemaakt uit goedkope grondstoffen die ook nog eens vervelende stofjes kunnen bevatten.
  • kies voor betrouwbare MERKEN. Veel ( web) winkels verkopen merkloze of vage merken. De kwaliteit en duurzaamheid valt dan moeilijker te achterhalen, terwijl je wel flinke prijzen betaalt.
  • kies rietjes, die bij jouw dagelijks gebruik passen. Glazen rietjes zijn bijvoorbeeld super hip en stoer, maar drink je voornamelijk hete dranken dan kan glas een minder gerede keuze zijn.
  • kies rietjes die voor jou zeer snel zijn te reinigen. RVS is meest makkelijk om te reinigen. De bamboe vraagt iets meer werk.
  • kies voor reiniging-bortsteltjes ( raggertjes ) die zijn gemaakt van 100% kokosvezel Een goede fabrikant vermeld dit op zijn verpakking.

Notificatie: de rietjes zijn zelf aangeschaft. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet via kortingsacties. Het review is op eigen gelegenheid geschreven

Een reactie op “Milieuvriendelijke drink-rietjes, hoera, maar…..welke dan?

  1. Wij (vooral mijn kinderen) gebruiken al een half jaar de rvs/siliconenrietjes van clean kanteen. Ik ben er erg tevreden mee. Het heeft bij ons nog een bijkomend voordeel dat de kinderen altijd met een rietje mogen drinken, omdat het toch geen onnodig afval geeft.
    Door de vrolijke kleuren vinden de kinderen ze mooi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *