Alles over ananas + recept ananas vla

Ik ben er dol op, je mag mij er zelfs gerust voor wakker maken, tenminste, als het om echt verse ananas gaat. Ananas, want daar ga ik het in dit artikel over hebben, is vreemd genoeg vers in Nederland niet zo populair. We kopen het voornamelijk ingeblikt. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat verse ananas niet erg makkelijk is om te snijden.
WAT IS ANANAS?
Tegenwoordig komt de productie van de ananas voort uit landen als Thailand en de Filipijnen.
Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat een ananas eigenlijk een grote, samengestelde vrucht is die ontstaat omdat talloze kleine besjes aan elkaar groeien. Ananassen kunnen ook best groot en zwaar worden, maar liefst 30 cm lang en vier kilogram zwaar.

ONTZETTEND GEZOND
Ze bevatten, om te beginnen, extreem veel vitaminen en mineralen. Zo zijn de mineralen magnesium, kalium, ijzer en koper zeer rijkelijk vertegenwoordigd, toch niet de minste mineralen die we dagelijks hard nodig hebben.
Ananas heeft ook een zeer gunstige invloed op ons tandvlees. Eet je dagelijks ananas, dan zal het tandvlees aanzienlijk versterken. Ananas levert ook een fikse bijdrage tot het behouden van sterke en gezonde botten/botstructuur.Dit is te danken aan het co-enzym mangaan.
Ananas heeft een zeer hoge ontstekingsremmende werking. Hierom staan Bromelia’s en hun familie zeer om bekend. Dagelijks ananas op het menu kan bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten een stuk ontlasten en de pijn verlichten. De ontstekingremmende werking heeft de ananas te danken aan het enzym bromlaïne. Dit enzym is in staat om weefselzwelling tegen te gaan.
Als je verkouden bent, zul je eerder naar fruitsoorten als sinaasappelen en kiwi’s grijpen omdat deze soorten bekend staan om hun hoge dosering vitamine C. Toch zou je als je weer verkouden bent, eens naar een ananas moeten grijpen. Naast dat ook de ananas ruim is vertegenwoordigd aan vitamine C helpt het ook tegen hoesten. Ananas onderdrukt een vervelende hoest en maakt ook slijm los. Het risico op bijholte ontstekingen zullen zo ook aanzienlijk minder zijn. Verkouden? Vervelende hoest? Eet dus ananas!
Het versterkt ook het immuunsysteem.
Mensen die na een maaltijd last hebben van gasvorming, een opgeblazen gevoel, lichte misselijkheid en wat verstopt raken zijn gebaat bij het eten van een schijf verse ananas na een maaltijd. Ananas stimuleert de spijsvertering. Het drinken van verse ananassap kan ook wormen helpen te bestrijden.
Ananas is last but not least ook ontzettend goed voor ons hart. Het vermindert het risico op bloedproppen .

VERS OF UIT BLIK?
Als vanzelfsprekend is verse ananas de gezondste keuze Helaas zijn verse ananassen niet altijd goed verkrijgbaar en dan is ananas uit blik op zich geen slechte keuze. Echter zitten er wat wat kanttekeningen aan. Kies om te beginnen voor ( liefst biologisch en/of fair trade) blikken ananas op eigen sap, zonder enige andere toevoegingen. Lees zorgvuldig de etiketten want het komt niet zelden voor dat mensen alsnog met een blik ananas thuis komen die in ( lichte of zware) siroop is gezet. Geconserveerd in water of in eigen sap dus. Deze soorten zijn een redelijk alternatief.
Wist je dat een verse ananas meer vitamine C en minder suikers bevat dan ananas uit blik, maar dat ananas uit blik juist weer meer vitamine B1 bezit dan de verse ananas?

RIJP OF NIET?
– De middelste bladeren van de rozet bovenop een ananas moeten gemakkelijk los zijn te trekken.
– De huid van de ananas moet mooi goudgeel van kleur zijn en glanzende ” kiemen” hebben.
– Het vruchtvlees moet veerkracht bezitten. Druk aan de onderzijde licht in de vrucht: komt het veerkrachtig terug, is hij vers.
Bewaar een verse ananas tot twee dagen buiten de koelkast. Bewaar hem niet te lang, daar wordt hij niet lekkerder van.
Een slim trucje om de ananas meer smaak te geven: Snij de rozet van de ananas en zet de ananas op zijn kop. Als je hem zo bewaart zal het meer smaak afgeven.
Ananas snijden
Maak met het mes vervolgens het vruchtvlees los van de schil.

ANANAS EN ZIJN NADELEN

Supersnel en eenvoudig ananas vla maken!
Ananas heeft een zeer fijne textuur. Hierdoor is het super fijn om culinair te gebruiken. Ananas wordt tevens ontzettend veel als zoetmiddel gebruikt. Het is met zijn vrij hoge fruitsuikers inderdaad erg zoet, waardoor je ananas goed kunt gebruiken ter vervanging voor suiker en andere suikervervangers en zoetstoffen. Onthoud, dat de fruitsuikers ( fructose) hetzelfde worden opgenomen in ons bloed als gewone glucose / fructose. Het is een natuurlijke vervanging voor tafelsuiker, maar het geeft net zo goed suikers.
Omdat verse ananas én zoet is, én erg fijn in textuur, heb je niet veel meer nodig dan wat verdikking ( in de vorm van Johannes broodpitmeel in dit geval..) om een heerlijk toetje te maken. Met een verse ananas kun je twee schaaltjes ananasvla maken. En dat in een handomdraai!
Dit heb je nodig:
een verse ananas
twee eetlepels Johannes broodpitmeel
En zo maak je het…
Gooi de ananas stukken in de blender en blend tot het vloeibaar en licht luchtig van textuur is geworden. Voeg de Johannes broodpitmeel toe en blend tot de gewenste dikte. SMULLEN MAAR!