Alles over ananas + recept ananas vla

Ik ben er dol op, je mag mij er zelfs gerust voor wakker maken, tenminste, als het om echt verse ananas gaat. Ananas, want daar ga ik het in dit artikel over hebben, is vreemd genoeg vers in Nederland niet zo populair. We kopen het voornamelijk ingeblikt. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat verse ananas niet erg makkelijk is om te snijden. 

WAT IS ANANAS?

De ananas is een tropische plant, waarin de ananas in het midden groeit. De ananas-plant behoort tot de familie van de Bromelia en komt veel voor in Bolivia, Paraguay ( waar ook de stevia plant vandaan komt) en Brazilië.
Tegenwoordig komt de productie van de ananas voort uit landen als Thailand en de Filipijnen.
Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat een ananas eigenlijk een grote, samengestelde vrucht is die ontstaat omdat talloze kleine besjes aan elkaar groeien. Ananassen kunnen ook best groot en zwaar worden, maar liefst 30 cm lang en vier kilogram zwaar.

ONTZETTEND GEZOND

Ananassen zijn misschien wel de meest onderschatte vruchten als het op gezonde voordelen komt. Het heeft een vrachtwagen vol aan tal van essentiële voedingsstoffen, waardoor ook de ananas gerust een superfood genoemd mag worden.
Ze bevatten, om te beginnen, extreem veel vitaminen en mineralen. Zo zijn de mineralen magnesium, kalium, ijzer en koper zeer rijkelijk vertegenwoordigd, toch niet de minste mineralen die we dagelijks hard nodig hebben.
Ananas heeft ook een zeer gunstige invloed op ons tandvlees. Eet je dagelijks ananas, dan zal het tandvlees aanzienlijk versterken. Ananas levert ook een fikse bijdrage tot het behouden van sterke en gezonde botten/botstructuur.Dit is te danken aan het co-enzym mangaan.
Ananas heeft een zeer hoge ontstekingsremmende werking. Hierom staan Bromelia’s en hun familie zeer om bekend. Dagelijks ananas op het menu kan bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten een stuk ontlasten en de pijn verlichten. De ontstekingremmende werking heeft de ananas te danken aan het enzym bromlaïne. Dit enzym is in staat om weefselzwelling tegen te gaan.
VERKOUDHEID
Als je verkouden bent, zul je eerder naar fruitsoorten als sinaasappelen en kiwi’s grijpen omdat deze soorten bekend staan om hun hoge dosering vitamine C. Toch zou je als je weer verkouden bent, eens naar een ananas moeten grijpen. Naast dat ook de ananas ruim is vertegenwoordigd aan vitamine C helpt het ook tegen hoesten. Ananas onderdrukt een vervelende hoest en maakt ook slijm los. Het risico op bijholte ontstekingen zullen zo ook aanzienlijk minder zijn. Verkouden? Vervelende hoest? Eet dus ananas!
Het versterkt ook het immuunsysteem.
LIEF VOOR DE SPIJSVERTERING
Mensen die na een maaltijd last hebben van gasvorming, een opgeblazen gevoel, lichte misselijkheid en wat verstopt raken zijn gebaat bij het eten van een schijf verse ananas na een maaltijd. Ananas stimuleert de spijsvertering. Het drinken van verse ananassap kan ook wormen helpen te bestrijden.
Ananas is last but not least ook ontzettend goed voor ons hart. Het vermindert het risico op bloedproppen .

VERS OF UIT BLIK?

Tja, het blijft wel een feit dat een verse ananas snijden echt nogal een klus blijft. Dan is zo’n blikje kant en klaar wel heel erg aanlokkelijk om mee te grijpen in plaats van zo’n verse ananas.
Als vanzelfsprekend is verse ananas de gezondste keuze  Helaas zijn verse ananassen niet altijd goed verkrijgbaar en dan is ananas uit blik op zich geen slechte keuze. Echter zitten er wat wat kanttekeningen aan. Kies om te beginnen voor ( liefst biologisch en/of fair trade) blikken ananas op eigen sap, zonder enige andere toevoegingen. Lees zorgvuldig de etiketten want het komt niet zelden voor dat mensen alsnog met een blik ananas thuis komen die in ( lichte of zware) siroop is gezet. Geconserveerd in water of in eigen sap dus. Deze soorten zijn een redelijk alternatief.
Wist je dat een verse ananas meer vitamine C en minder suikers bevat dan ananas uit blik, maar dat ananas uit blik juist weer meer vitamine B1 bezit dan de verse ananas?
Let ook bij het kopen van ananas in blik, dat de blikken niet gedeukt en nog geheel intact zijn. Vooral blikken ananas staan erom bekend veel deukjes te bezitten veroorzaakt door transportatie. En koop de blikken het liefst in de biowinkel.

RIJP OF NIET?

Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten als je een verse ananas aanschaft:
– De geur.Een verse ananas zal altijd een zeer lekkere ananasgeur verspreiden.Als je de ananassen al van ver kunt ruiken, zijn ze goed vers.
– De middelste bladeren van de rozet bovenop een ananas moeten gemakkelijk los zijn te trekken.
– De huid van de ananas moet mooi goudgeel van kleur zijn en glanzende ” kiemen” hebben.
– Het vruchtvlees moet veerkracht bezitten. Druk aan de onderzijde licht in de vrucht: komt het veerkrachtig terug, is hij vers.
Bewaar een verse ananas tot twee dagen buiten de koelkast. Bewaar hem niet te lang, daar wordt hij niet lekkerder van.
Een slim trucje om de ananas meer smaak te geven: Snij de rozet van de ananas en zet de ananas op zijn kop. Als je hem zo bewaart zal het meer smaak afgeven.

Ananas snijden

Er zijn tegenwoordig ook zeer handige ananas-snijders op de markt die het pittige klusje een stuk makkelijker maakt, maar met de hand is het ook niet al te ingewikkeld. Snij de ananas met een scherp mes ( pas dus op je vingers!) in de lengte door midden. Snij deze helften nogmaals door midden. Je hebt nu vier parten ananas. Verwijder de harde binnenkant. Snij dit voorzichtig weg met het mes. ( tel je vingertoppen….heb je ze alle tien nog?)
Maak met het mes vervolgens het vruchtvlees los van de schil.
Er zijn ook super-handige ananas ” kurkentrekkers ” op de markt. Dit vind ik zelf meest ideaal. Je snijdt het palmblad van de ananas, zet de kurkentrekker in het vruchtvlees en je draait tot je niet meer kan. Je trekt dan in één keer het vruchtvlees in één grote sliert uit de schil en kun je de ananas in de bekende schijven snijden. Super-uitvinding. Je vindt de ananas-kurkentrekkers zelfs gewoon in de supermarkt.
Net als ander ( vers) fruit bevat ananas natuurlijke vruchtensuiker. De GI index ligt rond de 50/55. Per 100 gram geeft een ananas 13,5 gram koolhydraten waarvan 12,5 gram suikers.  Dat is dus best pittig, eet ananas dan ook met mate. Verse ananas bevat de minste suikers, dus ook daar ligt veel voordeel om voor vers te kiezen.  Uiteraard bevat ananas op siroop veel meer ( ook geraffineerde) suikers. Eet dus liefst verse ananas, met al zijn uitgebalanceerde combinaties aan vitaminen en mineralen en vezels. Vers fruit in meest intacte vorm zijn absoluut geen ongezonde suikerbommetjes. Ananas al helemaal niet met zijn extra hoge voedingswaarde. maar he is wel relatief hoger in fruitsuikers dan andere vruchten.

ANANAS EN ZIJN NADELEN

Ananas heeft gelukkig veel meer voordelen dan nadelen, maar nadelen zijn er ook. Zo kun je ananas niet met alles combineren. Ananas bevat het eiwit-verterende enzym bromelaïne. Dit stofje wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om vlees malser te maken. Dit enzym is aanwezig in alle delen van de plant maar voornamelijk in de steel. Ananas kan niet samen met bijvoorbeeld gelatine worden gebruikt, omdat het enzym de eiwitten in gelatine direct afbreekt. Dit kun je gelukkig prima verhelpen door het eiwit-afbrekende enzym te verhitten, hierdoor verandert de samenstelling en kan hert verder zonder problemen gebruikt worden in eiwitrijke gerechten/producten.
Een ander nadeel is de overgevoeligheid die ananas snel kan geven.De bromelaïne kan ook een prikkelend, vervelend gevoel geven aan de mond, lippen en tong. Dit verschilt erg per persoon. Alhoewel ons spijsverteringsstelsel bromelaïne prima kan verwerken, kan onze huid dat minder goed. Dit voorkom je ook zeer gemakkelijk door de ananas wat te verwarmen. Vrijwel iedereen ervaart dit wel in een lichtere of ergere mate na het eten van een aantal stukken verse ananas, het is verder gelukkig geheel onschuldig. Er zijn echter mensen die een allergische reactie krijgen na het eten van ananas, dat is uiteraard een ander verhaal. Ananas uit blik ( bewerkt) geeft overigens weinig tot geen van deze klachten. Dit is meteen een graadmeter, want hoe minder last, hoe erger de ananas in blik is bewerkt/ geraffineerd.

Supersnel en eenvoudig ananas vla maken!

Ananas heeft een zeer fijne textuur. Hierdoor is het super fijn om culinair te gebruiken. Ananas wordt tevens ontzettend veel als zoetmiddel gebruikt. Het is met zijn vrij hoge fruitsuikers inderdaad erg zoet, waardoor je ananas goed kunt gebruiken ter vervanging voor suiker en andere suikervervangers en zoetstoffen. Onthoud, dat de fruitsuikers ( fructose) hetzelfde worden opgenomen in ons bloed als gewone glucose / fructose. Het is een natuurlijke vervanging voor tafelsuiker, maar  het geeft net zo goed suikers.

Omdat verse ananas én zoet is, én erg fijn in textuur, heb je niet veel meer nodig dan wat verdikking ( in de vorm van Johannes broodpitmeel in dit geval..) om een heerlijk toetje te maken. Met een verse ananas kun je  twee schaaltjes ananasvla maken. En dat in een handomdraai!

Dit heb je nodig:

een verse ananas

twee eetlepels Johannes broodpitmeel

En zo maak je het…

Gooi de ananas stukken in de blender en blend tot het vloeibaar en licht luchtig van textuur is geworden. Voeg de Johannes broodpitmeel toe en blend tot de gewenste dikte. SMULLEN MAAR!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *