Moe? Sporter? Denk dan eens aan de combinatie pindakaas / banaan / havermout!

In Amerika weten ze het al lang. Pindakaas ( 100% pinda’s) is een gezonde aanvulling voor ( fanatieke) sporters. Ik ben zelf een duursporter en gebruik de combinatie pindakaas / banaan dagelijks om mijn tekorten na het sporten op te vullen. Meestal is dit in de vorm van een homemade gebakken koek, of brood, maar vaak doop ik mijn biologische banaantje in mijn homemade pindakaas, en eet ik dit lekker op na het sporten. Waarom is de combinatie banaan / pindakaas zo gunstig voor sporters?

MAGNESIUM BOM

Bananen zijn erg gezond. KLIK HIER om alles over bananen te lezen., Ze bevatten in het bijzonder erg veel magnesium en kalium. Dit zijn perfecte spier-herstellers. Bananen zijn op veel meer vlakken een zeer gezonde snack. Maar sporters halen extra profijt uit de banaan, zeker als het wordt gecombineerd met pindakaas. Waarom?
Omdat pindakaas zeer goede verhoudingen geeft in koolhydraten, vetten en eiwitten. Met name de eiwitten in pindakaas is een zeer waardevolle bron. Het bevat gemiddeld zo’n 28% aan bruikbare eiwitten. Samen met de gezonde vetten, vitamine E en een reeks aan mineralen maakt dat pindakaas niet alleen algemeen gezien ( bij matig gebruik, en 100% pinda’s) zeer gezond is, maar ook van toegevoegde waarde kan zijn in sport-diëten.
Een belangrijk punt is wel, dat je kiest voor 100% pure pindakaas, ook wel pindakaas wat is gemaakt van fijn vermalen pinda’s zonder enige andere toevoegingen. We zien tegenwoordig steeds meer van deze “ 100% “ soorten op de markt verschijnen, maar ook deze moet je niet zomaar blind kopen .  Veel van deze varianten bevatten bijvoorbeeld toch nog iets van palmolie, of dextrose. Verzeker jezelf dus wel van een pindakaas, die alleen uit 100% pinda’s bestaat, of nog beter, maak het gewoon lekker zelf. Hoogleraar Piet van  Den Brandt , werkzaam aan de Universiteit van Maastricht vertelt dit ook duidelijk. Hij zegt dat de gezondheidseffecten van pindakaas niet hetzelfde zijn als pure pinda’s, hij geeft deze verklaring omdat de ( meeste) potten pindakaas in de supermarkten hooguit bestaan uit zo’n 80 tot 85% pinda’s. Er zijn toevoegingen gedaan als palmolie, zout en dextrose wat de gezonde effecten van de pinda teniet doet. Maak je je pindakaas dus niet zelf, let dan erg goed op de ingrediënten. Ik maak mijn pindakaas altijd zelf, maar als ik een keertje “ lui” ben, dan koop ik een potje biologische pindakaas bij de Lidl. Deze kost niet zoveel, en bevat 100% pinda’s.
De combinatie pindakaas / banaan ( wat overigens een favoriet was van Elvis Presley ) heeft voor de sporter voordelen, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met:
– vermoeidheidsklachten
– gebrek aan energie
– veel “ dipjes” gedurende de dag
– bloedsuikerspiegel-schommelingen * 
( * gebruik wel GROENE bananen. Deze bevatten resistent zetmeel, weinig fruitsuikers en veel vezels)

DUBBEL ZO GUNSTIG: COMBINEREN MET HAVERMOUT

Wil je echt het maximale eruit halen, dan kun je een stapje verder gaan, en de pindakaas / banaan combineren met volkoren havermout. We weten inmiddels allemaal hoeveel goeds er in havermout zit. KLIK HIER om er alles over te lezen. Door volkoren vezels met de combi pindakaas / banaan te combineren, herstellen je spieren na een work out sneller en worden tekorten weer netjes aangevuld. Als je bijvoorbeeld een koek of stuk brood eet na het sporten ( liefst binnen een half uur na het trainen ) worden de voedingsstoffen die teveel verloren zijn gegaan direct opgenomen. Het resultaat is geen hongerklap na het sporten, geen inpak-momenten, en een gezonde aanvulling voor de spieren. Daar heb je echt geen peperdure eiwit-poeders en shakes voor nodig. Gewoon rechtstreeks uit de natuur werkt ( in elk geval voor mij…) het beste!

HEERLIJK AFTER SPORT BROOD

Het moet natuurlijk allemaal wel een beetje smaken. Veel mensen ( waaronder mijn vriendlief..) vinden pindakaas het meest smerigste wat er bestaat. Door het te combineren met banaan en havermout zul je de pindakaas niet zo snel overheersend proeven, maar wel de gezonde voordelen profiteren. Het meest gemakkelijkste is om 500 gram havermout te vermengen met een grote gepureerde banaan en drie flinke eetlepels pindakaas, dit met beetjes water vermengen tot een deegje, daar koeken van kneden en in de oven op 180•C ongeveer 15-20 minuten bakken. Afhankelijk van je inspanningen kun je de doseringen afstemmen. Je kunt ook dit verrukkelijke brood bakken. Dit is niet alleen heerlijk voor na het sporten, maar ook als ontbijt, lunch, en tussendoor.  WAT HEB JE NODIG? 
  • 500 gram volkoren havermout
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • Een grote banaan gepureerd + twee bananen in plakjes gesneden
  • twee eetlepels biologische eryjtritol
  • Vier flinke eetlepels homemade pindakaas of 100% pindakaas
  • Warm water
  • Extra nodig: erythritol + pindakaas

 

ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 180•C , bekleed een brownie blik of ander vierkant blik met hoge rand met bakpapier
Besmeer de linkerhelft van het blik / papier met een laagje pindakaas. Strooi hier een beetje erythritl suiker overheen, en beleg met de plakjes banaan.
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed, terwijl je steeds wat kleine beetjes warm water toevoegt, tot een stevig beslag.
Stort het deeg op de plakjes banaan en druk de randen aan zodat er een soort vierkant blok ontstaat. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen. Snijd het blok in gelijke stukken.
Afhankelijk van de intensiteit van je training kun je gemiddeld rekenen op een stuk brood na een sport sessie.
Meer recepten?
Zelf pindakaas maken?

Een reactie op “Moe? Sporter? Denk dan eens aan de combinatie pindakaas / banaan / havermout!

  1. Kan het ook in een cake blik en wat bedoel je met Besmeer de linkerhelft van het blik / papier met een laagje pindakaas, wat komt er dan op de rechterhelft van het blik?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *