Alles wat je nog wilde weten over haver!

Haver. We kunnen er inmiddels niet meer omheen. Terwijl het even leek, dat we haver ( mout) voorgoed in het vergeet-hoekje hadden gestald, kwam het afgelopen drie jaar keihard terug op de markt dankzij de gezonde voedseltrends. We struikelen inmiddels over de vele verschillende soorten, en ook de voedselindustrie rook het het geld. Er zijn inmiddels ontelbaar veel producten verkrijgbaar op basis van haver. Met deze verschuiving ben ik persoonlijk zielsgelukkig. Ik ben van kinds af al dol op haver. Mijn moeder maakte mij als kind niet gelukkiger met een bordje havermoutpap in de morgen 😉 terwijl mijn broers ervan gruwelden.  Er rijzen veel vragen rondom haver. Wat is bijvoorbeeld nu precies het verschil tussen havervlokken en mout? Moeten we haver( mout) vooraf weken of niet? Wat is naakthaver? En welke soort moet je nu nemen? In dit zeer uitgebreide artikel probeer ik al deze vragen te beantwoorden!

 

WAT IS HAVER?

Haver is een éénjarige plant uit de grassenfamilie. Het is een graansoort van oudsher, al sinds 7000 jaren V. Chr. De oorsprong van haver ligt in Zuidwest-Azie en Zuidoost-Europa, en is ontstaan uit wilde haver. Tot in de verre middeleeuwen was haver op de zandgronden een ontzettend belangrijk en waardevol gewas. Het werd destijds geteeld voor zowel menselijke consumptie als voor veevoer. Ook was have een belangrijk ingrediënt voor bier. Pas veel later is haver verdrongen in de bierbrouwerij door brouwgerst. Vroeger werd er naast witte haver ook zwarte en gele haver geteeld. Er zijn ook rassen met blootliggende zaden, deze worden voornaam in Engeland geteeld. Bij deze ” naakte” haver blijven bij de rijpe korrels de kafjes niet om de korrel zitten zoals bij gewone haver wel het geval is.

Haver vormt een aparte groep binnen de grassenfamilie, wat meteen verklaart waarom haver anders is en veel meer specifiekere voedingseigenschappen heeft. Die bijzondere voedingseigenschappen zijn niet aanwezig in bijvoorbeeld rogge, gerst en tarwe.

Ooit wel eens ontdekt hoe prachtig zo’n haverkorrel in elkaar steekt?

Het begint bij de pel. Een haverkorrel wordt omsloten door de haverpel, ook wel haverdop genoemd. Deze pel is niet verteerbaar voor de mens en ook niet voor de meeste dieren (éénmagige diersoorten) en moet dus voor verdere bewerking voor voedingsproducten worden verwijderd. Dit gebeurt met een speciale pel-molen waar de korrels met brute kracht doorheen worden geslingerd en zo van hun pel ontdaan worden.

We komen dan bij de haverzemel. Dit is de beschermende vezel en olierijke buitenlaag van het zaad. Hierin zitten ook veel (poly) fenolen waarvan de zogenoemde avenanthramiden de meest bekendste en meest onderzochte is.

Dan komen we bij het endosperm. Dit vormt de bron van zetmeel (60%) eiwitten (15%) en olie (5-15%) Dit is dus de bron van al die energie en reservestoffen , bestemd voor een goede ontwikkeling van de kiem.

En dan komen we uiteindelijk bij die haverkiem. Hieruit ontwikkelt zich de nieuwe haverplant, en ook hierin bevinden zich veel vitaminen en mineralen en ook eiwitten. Mooi staaltje toch van moeder natuur?

IMG_0746

BARSTENSVOL VOEDINGSSTOFFEN

We hebben het tegenwoordig over superfoods. Als we voedingsmiddelen dan toch in een rijtje moeten plaatsen kunnen we haver op nummer één zetten Haver barst echt letterlijk bijna uit zijn korrel van zeer waardevolle voedingsstoffen. Meest bekende voedingsvezel aanwezig in haver is onder andere  beta-glucanen. Dit zijn unieke oplosbare voedingsvezels die het cholesterolgehalte verlagen bij een consumptie van minimaal 3 gram per dag in combinatie met andere gezonde voeding die laag is in verzadigd vet. Deze claim is  goedgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority) Haverkorrels bezitten 5% van deze voedingsvezels die voornaam voorkomen in de celwand. Bij sommige haverrassen ligt dit gehalte zelfs nog hoger! Haver is tevens het enige graangewas dat olie ophoopt in het zaad. Sommige rassen kunnen tot 10-15% olie bevatten. Vooral de naakte haverrassen staan bekend om hun hogere oliegehalten. Haverolie bestaat voor 80 % uit onverzadigde vetzuren, waardoor haver mede bijdraagt aan het verlagen van de kans op hart en vaatziekten. Het aanwezige eiwit in haver is erg goed verteerbaar en bezit essentiële aminozuren , waarvan het grootste deel zelfs in bizar grote hoeveelheden. Hierdoor kan haver dienen als een perfecte vlees vervanger, en een extra stootje geven aan eiwitten als men deze tekort komt. De meeste haver-eiwitten behoren tot de albumine en globuline typen. Haverzetmeel verteert langzaam en geheel. Haver geeft dus een geleidelijke afgifte van glucose aan het bloed (lage glycaemische index) Dit is zeer gunstig voor diabetespatiënten maar geeft ook een langere verzadiging wat tussendoor-snacken kan tegengaan. Wegens deze eigenschappen zijn er zelfs nieuwe gezondheidsclaims in ontwikkeling. Deze claims zijn zeer nuttig voor de uitroeiing van overgewicht.

Om het toch al zeer imponerende rijtje aan voedingsstoffen af te maken bezit haver ook een flinke dosis vitaminen en mineralen. Van de fenolische verbindingen in haver hebben voornaam de avenantthramiden een anti-oxidante werking en tevens een ontstekingsremmende en aderverkalking remmende werking.

 

HOE ZIT DAT NU MET GLUTEN?

In haver komen ook in geringe hoeveelheden (zo’n 20%) glutenachtige eiwitten voor (avenines) In rijst en mais komt dit bijvoorbeeld ook voor. In rijst heet het orizalines, in mais zeines. Doordat deze eiwitten een totaal andere aminozuur samenstelling hebben dan gluten in bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen. Echter: avenines kunnen ook bij Coeliakie-patiënten een nare reactie veroorzaken en dus is dit zeer persoonlijk. Hoe komt het dan dat haver niet wordt verkocht als zijnde glutenvrij van nature, zoals dat bijvoorbeeld wel gebeurt bij boekweit en kikkererwtenmeel enz?

Dit ligt aan het vaststaande feit dat er (bijna) geen zuivere haver kan worden gekocht. Haver wordt namelijk ook verwerkt in fabrieken waar ook gerst, tarwe en rogge wordt verwerkt en er dus altijd sprake is van mogelijke sporen in haver. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten ook 100% gegarandeerde haver aan. Lieke is vrij is bijvoorbeeld een (biologisch) merk die echt 100% volledige garantie garandeert op hun producten. Deze producten zijn dus zeer geschikt voor Coeliakie-patiënten.

 

HOE ZIT DAT NU MET FYTINE?

Fytinezuur is één van de meest bekendste anti-nutriënten. Het is een vorm waarin planten fosfor opslaan , vaak bedoeld als verdedigingsstof die de plant beschermt van schadelijke invloeden van buitenaf. Het zijn geen gifstoffen maar veroorzaken wel een soort hinder voor de ” aanvaller” van buitenaf. Gluten is de meest bekende, die deze hinder kan geven. Wat doet fytine precies? Even kort door de bocht: Fytinezuur komen we naast haver tegen in vele andere graansoorten, bonen, zaden en noten. Fytine wordt niet afgebroken, mede door onvoldoende bereiding. Eenmaal in ons darmstelsel bindt het zich aan vitaminen, sporenelementen en mineralen. Hierdoor kunnen deze ook niet goed meerworden opgenomen wat zich uiteindelijk kan ontpoppen in (ernstige) tekorten.Een zéér belangrijke sleutel ligt dus bij de bereiding. Als deze goed gebeurt is er niets aan de hand. Het grappige is dat in vrijwel de meeste voedingsmiddelen met fytinezuur, ook meteen de oplossing zit: het enzym fytase. Wat gebeurt er namelijk: fytase breekt fytinezuur af tot onschadelijke componenten. Maar let wel, daar is wel wat bereiding vooraf voor nodig. Als je deze bereiding dus gewoonweg netjes hanteert is er geen vuiltje aan de lucht en kun je volop genieten en profiteren van al dat gezonde spul uit de natuur. Meer lezen over weken / fytine? KLIK HIER 

Hoe doe je dat? Met een beetje water, een beetje zuur en een beetje geduld.

Granen (haver dus) kun je het liefst 24 uur laten weken in ruim water waaraan je een klein beetje citroensap toevoegt. Of karnemelk. Of appelazijn. Met noten kan dit ook, echter worden noten er wel wat zompig van. Wel kun je ze vervolgens drogen in een oven op lage temperatuur.

Nu staat niets je toch nog in de weg om ook massaal aan de haver te gaan? Kies  liefst altijd de biologische varianten. Aan diverse goedkopere en meest gangbare haver (mout) producten uit de supermark worden vaak dingen toegevoegd zoals suikers en andere onnodige additieven om de haver mooier, en langer houdbaar te houden. Niet nodig: haver is een genot op zichzelf! Maak eens een “overnight oat” ontbijt, of ga ermee ” aan de bak” in de keuken! Wat je ervan kunt maken is ronduit verrassend!

IMG_0748

havervlokken of havermout?

We kunnen haver in de winkel kopen in verschillende varianten. In grove havervlokken, in fijne havervlokken, in havermout variant en ook in een pap-poeder. Voor al deze varianten geldt natuurlijk dat haver de basis is. Het verschil zit hem voornaam in hoe haver is bewerkt. Het verschil tussen havervlokken en havermout is bijvoorbeeld dat havermout middels een knip-apparaat in stukjes wordt geknipt. Dit wordt gedaan om de kooktijd te verkorten. Havermout is precies hetzelfde als havervlokken, maar het heeft een veel kortere kooktijd nodig. Deze ligt rond de 15 minuten . Hoe wordt havermout precies gemaakt? Haverkorrels worden eerst gewassen en gepeld ( lees meer over de korrel in deel één ) Het wordt vervolgens verhit en in stukjes geknipt. Daarna worden de kleine stukjes gestoomd en plat gewalst. Koop je volkoren havermout, zijn de korrels nog vrij groot, ongeveer door de helft geknipt. Deze havermout heeft een gemiddelde kooktijd van 15 minuten. Daarna hebben we de zogenoemde snelkook-havermout. Deze korrels zijn fijner van structuur en diverse keren gebroken. Dit verkort een kooktijd al aanzienlijk: dit ligt nog maar rond de 5 minuten. En tenslotte heb je ook de kant en klare havermout, dit gelijkt nog het meeste op poeder.Dit soort is voorgekookt en fijn gemalen en is direct eetbaar. Dit soort wordt ook wel eens aangeduid als ” instant havermout”. In deze varianten is het mogelijk dat er toevoegingen bij zitten, zoals zout en jawel, natuurlijk suiker. Deze instant havermout kun je ook niet te pas en te onpas gebruiken in alles, in baksels zal het bijvoorbeeld een klef resultaat geven en is het verstandig om havervlokken te gebruiken.

weken

Haver is dus ontzettend gezond en bezit ook amper gluten, zoals je eerder hebt kunnen lezen. Echter is het wel zaak om haver vooraf te weken. Wat is weken nu precies en waarom moeten we granen als haver, maar ook noten en pitten liefst 12-24 uur vooraf laten weken?  Weken wordt al eeuwenlang toegepast. Onze voorouders gebruikten granen en zaden nooit zonder een lang voorweek-proces.  Alle traditionele volkeren lieten beslag of deeg eerst weken of fermenteren. Ook middels talloze onderzoeken blijkt dat het weken vooraf van granen en zaden veel van de ongezonde bestanddelen neutraliseert, en de voedingswaarde verhoogt. Door te weken gaan gehaltes aan vitamines sterk omhoog, met name vitamine B. Ook worden moeilijk verteerbare eiwitten ( gluten bijvoorbeeld) voorverteerd. Ook wordt het fytaat ( fytinezuur) dat in vliesjes zit van zaden geneutraliseerd. Door noten, granen en zaden te weken worden de enzyme inhibitors, die maken dat je graanzaden erg lang kunt bewaren, geneutraliseerd en komen de goede enzymen vrij. Deze enzymen zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat de vitamine B meer aanwezig is in het graan. Weken helpt om het fytinezuur af te breken en te neutraliseren. Fytinezuur zit in de vliesjes van alle granen .Het zuur combineert in de darmen met goede mineralen als calcium, zink en ijzer en verhindert hierdoor hun opname. Zou je dus zeer regelmatig veel ongeweekte granen consumeren, kan dit leiden tot ernstige mineraal gebreken en zwakke en tere botten. Ook de moeilijk verteerbare gluten worden door het weken afgebroken tot kleinere moleculen die wat gemakkelijker opneembaar zijn. Vrijwel alle zaden van planten bezitten wel antinutriënten. Dit is vooral om te voorkomen dat de planten worden opgegeten of beschadigen door invloeden van buitenaf. Zaden zijn eigenlijk immers bedoeld voor voortplanting van de plant en niet als voedsel voor de mens. Echter zijn deze antinutriënten in kleinere hoeveelheden niet zo schadelijk voor de mens, het wordt pas problematisch als je er teveel van binnenkrijgt.

Om de effecten te bereiken moet het graan minimaal acht uren weken op een warme plek, en moet aan het weekwater iets zuurs worden toegevoegd. Dit gebeurt om de PH te optimaliseren voor het neutraliseren van het fytinezuur. Meest ideaal is om karnemelk of kefir toe te voegen. Andere goede optie zijn twee volle eetlepels yoghurt. Appelazijn en citroensap zijn ook goede opties, echter werken deze minder goed. Er zijn ook vele bronnen inmiddels die van mening zijn dat dit zuur toevoegen aan het weekwater geen enkel nut heeft. Volgens deze bronnen doet het weken op zichzelf al al het goede werk. Het neutraliseert het fytinezuur. Omdat het fytinezuur echt wordt omgezet in iets geheel anders, behoef je het weekwater niet weg te gooien en kun je dit gewoon gebruiken als ” nat” in baksels of als onderdeel van je pap of beslag. Wel wordt aangeraden het weekwater weg te gooien van noten.

Haver heeft nog een nadeeltje als het komt op weken. Om fytine af te kunnen breken is fytase nodig, wat ook aanwezig is in granen, zaden en noten. Het weken activeert gewoonlijk dit fytase-enzym, maar bij haver is er na 12 uur weinig veranderd. gelukkig valt dit ook voor een zeer groot deel op te lossen.Voeg aan de haver wat gemalen meel toe die wel rijk is aan fytase, zoals boekweitmeel. Gebruik ongeveer 10% meel. Ook zeewier is perfect, met name de soorten kombu en kelp. Deze bezitten veel fytase. Dus gewoon een stukje zeewier bij de haver laten weken!  Kelppoeder werkt ook. Meer lezen? KLIK HIER 

SAM_1016-1200x800

bakken met haver/mout

Haver laat zich niet alleen perfect smaken in ontbijtjes, maar ook in tal van baksels. Ook hier geldt wel dat je de haver vooraf weekt. Je hoeft het weekwater niet weg te gooien, maar als er nog aardig wat water op is blijven liggen, kun je dit uiteraard even afgieten om te voorkomen dat je baksel te nat wordt. Je hoeft de haver niet vooraf te koken,maar dat mag natuurlijk wel. Hou er wel rekening mee dat gekookte haver in volume verdubbelt en dit zeker ook een baksel qua smaak en structuur zal beïnvloeden. Het belangrijkste is dus wel dat je het zo lang mogelijk laat weken. Omdat iedereen weer andere hoeveelheden water gebruikt om de haver in te laten weken ( ” weken in ruim water” is immers een ruim begrip 🙂  ) kan er veel of juist te weinig weekwater achterblijven na het weekproces. Dit kan absoluut veel invloed hebben op het bakresultaat. Om het wat duidelijk te maken: Gebruik voor 400 gram havermout ongeveer een liter water. Zorg ervoor, dat de haver goed IN het water staat. Roer de havermout ook even goed door, zodat ook de bovenste laag goed onder water komt te staan. Je kunt havermout het beste 24 uur ( een nachtje) laten weken, maar de weektijd verkorten kan ook. Hou het tussen de 4-8 uur. Staat er voordat je de geweekte havermout wilt gaan gebruiken nog echt aardig wat water in? Giet dit dan af. Je kunt dit testen door licht met een lepel in de havermout te drukken met de bolle kant. Komt er vrij veel water vrij, giet de haver dan licht af.  Je kunt de havermout ook droog gebruiken terwijl je vocht toevoegt. Laat dit tenminste 10 minuten even weken.

SAM_1390

Zoeten

De havermout kun je ook meteen tijdens het weken al zoeten. Dit geeft een zoetere smaak aan je baksels. Bovendien kun je er ook toevoegingen als magere cacaopoeder en carob aan toevoegen. Dit geeft ook een betere smaak en bovendien een betere kleur en structuur. Roer door 400 gram havermout in water twee eetlepels biologische erythritol . Dit versterkt de zoete smaak. Verder kun je eraan toevoegen:

– vijf eetlepels magere cacaopoeder, of rauwe cacaopoeder, carob of gewone cacaopoeder

– kaneelpoeder

– vanille bourbon

– vijf eetlepels baobab poeder

– drie eetlepels speculaaskruiden en/of koekkruiden

– een zeer fijn gepureerde rijpe banaan

– 250 gram vers gepureerd zacht fruit

– een verse ananas, gepureerd

Ook bijzonder lekker: een flinke scheut cool bear limonadesiroop door het weekwater!

 

welke soort?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er nogal wat varianten. We onderscheiden het voornaam in langkokend, kortkokend en voorgekookte instant varianten. Meest belangrijk is om goed op te letten of je onbewerkte haversoorten kiest. Deze vind je zo nu en dan in de supermarkt, maar vooral in de biowinkel. Mijd de instant ( kant en klare) varianten, deze zijn vrijwel altijd met ongezonde toevoegingen vervaardigd. Bovendien worden deze soorten al snel een waterige pap-ellende. En kun je er al helemaal niet mee bakken. Belangrijk is ook om je goed aan een gebruiksaanwijzing van een verpakking te houden. Dit vooral, omdat veel fabrikanten hun haver weer anders ( voor) produceren. Ontbreekt er een gebruiksaanwijzing, kun je betreft het kookproces uitgaan van één kopje haver op twee kopjes water of melk ( vervanger) Als het begint te koken draai je het vuur laag en laat je het ongeveer 10 minuten  zachtjes pruttelen onder regelmatig doorroeren. Wil je het zachter, laat het iets langer door pruttelen. In de supermarkt kun je al een pak haver ( 500 gram) kopen voor 40 eurocent. Op de verpakking lees je ook als enkel ingrediënt ” 100% havermout”. Je kunt dan erg snel denken dat je hier een natuurlijk en onbewerkt product voor een habbekrats kunt kopen, maar onthou dat deze havermout altijd genetisch is gemanipuleerd, mits de fabrikant anders beweert op de verpakking. Door de massa productie kun je ook geen optimale kwaliteit verwachten.  Het beste ben je af met biologisch dynamische haver ( mout). Deze vind je alleen in de biowinkel en is wat duurder, maar zeer de moeite waard, niet in de laatste plaats als het op de smaak en kwaliteit aankomt. Er zijn tegenwoordig ook biologische varianten verkrijgbaar in de supermarkt. Deze zijn relatief goedkoper dan de varianten in de biowinkel, en zijn over het algemeen nét zo goed. Een goed ” supermarkt-merk” is bijvoorbeeld het merk ” Smaakt”. Deze bieden een goede havermout voor weinig geld.

haverzemelen

wat is nu het verschil tussen bovenstaande soorten haver en haverzemelen? Haverzemelen zijn de buitenste omhulsels van de haverkorrels die na het malen overblijven.Het bevat erg veel ( planten) vezels.

brinta?

Veel mensen denken dat brinta ook haver is.Dit is niet zo,brinta wordt gemaakt van volkoren tarwemeel en zout.

haverkorrels

Naast mout en vlokken zijn er ook hele korrels verkrijgbaar. Deze kun je gebruiken ter vervanging voor rijst, aardappelen, en andere glutenhoudende en deeghoudende granen en pasta’s. Haverkorrels hebben een rijke volle smaak en bevatten erg veel voedingswaarden. Je kunt deze korrels meest vinden in de biowinkel. Spoel ze af, en gebruik ongeveer 2 á 2,5 x meer water en laat ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.

SAM_1843

NAAKTHAVER

Als je deze naam tegen iemand zegt, zal hij of zij vast denken dat je een grapje maakt. Maar het bestaat echt: NAAKTHAVER. Wat is het precies?

Naakthaver, of ook wel naakte haver  (Avena nuda) is een beige-bruine haversoort met een licht nootachtige smaak. Naakte haver is een soort haver, waarvan het zaad los in het kafje groeit. Het harde onverteerbare kaf van de korrel valt bij de oogst af (zoals bij tarwe en rogge, gewone haver of gerst  moeten worden geschild/gepeld). Hierdoor kan de korrel zonder dat hij  wordt beschadigd geoogst worden. Onbeschadigde haverkorrels houden hun kiemkracht, waardoor er meer voedings- en gezondheidswaarde behouden blijven De meeste haversoorten zijn na het pellen in de pelmolen beschadigd. Om bederving tegen te gaan, worden deze geplet en verhit.

SAM_1846

Deze volkoren naakte haverkorrels hebben een en interessante nutritionele en gezondheidseigenschappen..Zoals je eerder hebt kunnen lezen staat haver bekend als een van de voedzaamste, zeer goed verteerbare graangewassen. Haar percentage aan eiwitten (12 tot 20%) is hoger dan het gemiddelde en 100 g naakte haver dekt  de behoeften voor acht essentiële aminozuren. Het bevat eveneens gezonde plantaardige vetten, onverzadigde vetzuren, talrijke B-vitamines, beta-glucaan en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, mangaan, silicium en zink.  Aangezien het kostbare beta-glutan van haver voornamelijk in de buitenste schil rond de kern is verzameld, heeft volkoren naakte haver dank zij haar ongeschonden buitenlaag een maximum aan beta-glucaan behouden. Deze haver beta-glucaan is betrokken bij de controle van bloedsuikerspiegel, bij het vetmetabolisme, het verlagen van het bloed cholesterolgehalte, het verlagen van het risico op cardiovasculaire ziekte. Bovendien verbetert ze de stemming ten gevolge van haar gehalte aan dopamine, een hormoonachtige werkzame stof, analoog als bij het effect van cacao/chocolade Helaas is naakthaver nog vrij onbekend in Nederland en is het daardoor ook vrij moeilijk verkrijgbaar. Een erg fijne en goede kwaliteit naakthaver is de naakthaver van Rineke Dijkinga. Je kunt deze hier bestellen. 

Naakthaver kun je net zo gebruiken als gewone haver. Het wordt vaak gebruikt ter vervanging voor rijst of aardappelen. Of ter vervanging voor het vaak prijzige Quinoa. Spoel de naakte haver af, en voeg ongeveer 2,5 x meer water toe. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken.

 

87 Reacties op “Alles wat je nog wilde weten over haver!

 1. De hoeveelheden in de baksels van jou gaan toch uit van droge ingridienten he. is het handig de haver uit te laten lekken in een vergiet of is dat niet nodig, ik ben zelf bang dat het anders te nat blijft. En dat te weken zetten moet dan de haver onder staan?

  Ik heb zelf wel eens havervlokken gekookt ipv havermout maar dat vond ik zelf eigenlijk niet lekker te grof denk ik, had ik het dan langer moeten koken?
  Ik ga in ieder geval vandaag een recept zoeken met haver om te testen hoe dat werkt.
  Bedankt weer voor je uitleg.

  • in mijn recepten wordt uit gegaan van geweekte haver wat nog eventueel kan worden gekookt. Afhankelijk van de natheid kun je het nog laten uitlekken of niet. Probeer mijn simpele haverrotjes eens uit ( kijk bij recepten) om te testen hoe nat/droog jij het wenst.Succes!

   • Hoi Monique, nietsvermoedend ben ik tot nog toe uitgegaan van het droge product havermout in jouw recepten (vaak een behoorlijke hoeveelheid) Maar lees nu bij toeval dat je alles dus eerst weekt en eventueel nog wel/niet (?) kan worden gekookt.
    Ik bekijk nog niet zo lang jouw site maar misschien is het handig om dat te vermelden in de ingrediënten lijst? Bijvoorbeeld 100 gram geweekte havermout?
    Ik begrijp nu ook waarom sommige recepten niet lukte.
    En… gooi ik het weekwater weg als ik havermelk wil maken ivm het fytinezuur?

    Ik hoor graag,
    Groet, Monique

   • Ik neem elke dag een eetlepel havermout zo uit de zak en deze doe ik bij mijn eigen gemaakte muesli in. Moet ik deze eetlepel dan nog voor weken ??

 2. Even een reactie op gluten in haver. Haver is van nature glutenvrij, alleen door transport wordt het besmet met gluten van andere granen.
  Er zijn merken op de markt (zoals provena) die alleen haver produceren en zij mogen zich dan ook glutenvrij noemen.

 3. Beste Monique,
  Gefeliciteerd met je site en bedankt voor het delen van je kennis!
  Ik heb een vraag over overnights.
  Ik kook havermout (Biologisch vd Ekoplaza) + havermelk zo’n 5 minuten en plaats dit in een glazen pot met fruit in de koelkast.
  Moet ik havermout dan eerst nog weken in water? En is 3x pw overnights eten wel ok?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Hai!
   Bedankt voor je felicitaties! Afhankelijk van welk soort havermout je gebruikt,is het dus wel of niet nodig vooraf te weken. En haver is ,mits je het dus goed bereidt,dagelijks eetbaar.Succes!

 4. Heb een vraag, ik maak regelmatig granula met havervlokken. Gaan in de oven. Maar ik week de havervlokken niet van te voren. Zou dit afgaande op dit verhaal wel beter zijn? Groet Dorien

  • dat is dus sterk afhankelijk van welk soort haver je gebruikt.Vaak staat het ook bij de gebruiksaanwijzing of je het wel/niet moet weken.En anders dus inderdaad de stelregel aanhouden zoals in mijn artikel omschreven.Succes!

 5. Ik eet altijd haver vlokken, rogge vlokken en spelt vlokken door de muesli. Ik kook deze vlokken dan natuurlijk niet. Kan dat kwaad dan?

  • Dag Marcel, nee hoor. De voorbewerkte granen ( havervlokken) in meusli’s zijn vooraf geroosterd. Dus kun je deze direct consumeren. Warme groet! Gebruik je afzonderlijke vlokken, is het zinvol deze wel even vooraf te weken. Zeker uit de biowinkel zijn ze onbewerkt. Succes!

 6. ik ben wel een beetje verward nu want ik ken haver voornamelijk vers uit een molen en dan met koude melk/yoghurt en fruit. Gekookt alleen bij (maag)ziektes of in warme melksoup.
  Baken met amandelen, beetje suiker en eiwit is ook overheerlijk 🙂 tevens is haverwater ook heel goed tegen ruwe huid

 7. Hoi Monique.
  Ik gebruik geen melkproducten. Om de haver te weken wil ik zeewier gebruiken maar ben nog niet zo thuis in het zeewiergebruik. Ik heb kombu gekocht en dat zijn van die lange harde gedroogde stengels. Hoe veel moet er bij voor een eenpersoonsportie havermout pap? En is het dan niet heel erg zout?

  Ik hoor het graag.
  Groetjes
  Inge

 8. Hoi Monique, Ik maak voor mijn ontbijt vaak havermout klaar. De avond ervoor zet ik deze klaar in een kom met melk, de volgende ochtend zet ik de kom 3 minuten in de magnetron, even doorroeren en klaar is kees. Heb je ook geen aangekoekte pan en is veel makkelijker/sneller. Groet Bep

  • jammer dat je de magnetron gebruikt. heel veel voedingsstoffen verliezen hun werking. even googlen en je gebruikt hem nooit meer. succes.

 9. Hallo Jesse
  Ik ben flexetarier, eet elke dag noten…maar omdat er fitinezuur in zit week ik ze een paar dagen. Is dit goed denk je of oxideren ze zo juist? En/ worden het zo juist transvetzuren? Of gaan zo de vitamines eruit? Het zijn rauwe noten en zaden die al gepeld zijn… graag hoor ik van je. Mirjam

 10. Ok bedoel natuurlijk Moniqe …ik had het al aan zoveel mensen gevraagd dat die naam er nog bij stond… ik jad van niemand antwoord gehad dus misschien lukt het bij jou. Groet Mirjam

 11. Hallo Monique,
  Bedankt voor je goede uitleg over haver. Zeer verhelderend!
  Ik maak altijd zelf muesli van havervlokken, noten, e.d. Dit bak ik in de oven. Ik week dit van te voren niet voor, maar zou dit wel moeten?
  Dankjewel alvast voor je reactie.

 12. Hallo Monique…bij Lidl komt deze week als Nieuw in het assortiment…fijne havervlokken.Heb je die al gespot of ???en zoja is het wat?
  Gr.Jacqueline

  • Deze zijn er al een tijdje ja. Het gaat helaas om ” vervuilde” en bewerkte havermout. ( GMO) Jammer maar tja, voor 39 ct per 500 gram kun je ook geen kwaliteit havermout verwachten. Warme groet!

 13. Hallo,

  In je artikel staat dat “onze voorouders gebruikten granen en zaden nooit zonder een lang voorweek-proces. Alle traditionele volkeren lieten beslag of deeg eerst weken” geld dit dan ook als je noten en pitten gewoon gaat eten of is dit specifiek voor een beslag of deeg.

  Mvg,

  Daniël.

 14. Hoi! Vraagje :
  Ik gooi gekookt water over mijn havermout vlokken waar ik ook wat amandelmeel aan toe heb gevoegd en laat dat dan 5 minuutjes staan voordat ik het met fruit erbij op eet. Wat vind jij daarvan? 🙂
  Groetjes Malou

  • Hai,
   Deze bereiding ken ik zelf niet. Het ligt aan welk soort amandelmeel je gebruikt. Als je dit zelf fijn maalt ( witte blanke amandelen) lijkt me dit geen probleem, al zou ik de havermout langer laten weken met een theelepel boekweitmeel. Op zich zie ik hier geen ” kwaad” in al zou ik niet iedere dag dit gebruiken en ook niet in al te grote hoeveelheden tegelijk. Warme groet!

 15. Hoi, ik eet elke ochtend in havermelk gekookte havermout van het merk smaakt. Ik kook de havermout zo’n 5 minuten. .. is het beter om deze havermout ook te weken? En kan dat dan direct in de havermelk waarmee ik dan de volgende dag de pap kan maken? Ik hoor het graag, want kom r niet echt uit wat nu het beste is… groetjes caro

 16. Hallo

  Ik eet graag -ongeveer één keer per week- mijn ‘havermoutpap’ met rauwe biologische volle melk en één banaan als ontbijt.
  (’s Avonds overgiet ik een kom biologische havervlokken met rauwe biologische volle melk en laat deze een nachtje weken in de ijskast. ’s Morgens heb ik dan een lekkere ‘havermoutpap’. Lekker met een banaan erbij. En dit ongeveer één maal per week.)
  Ben ik goed bezig ? …

  Dank bij voorbaat

 17. Hoi Monique!

  Al zoekend naar een recept om zelf muesli te maken van granen kwam ik op jouw pagina. Ik heb hele volkoren en rogge korrels en ze een nacht lang alleen in water laten weken. Nu wilde ik ze pletten en dan even in de oven roosteren, maar ik lees dat ik ze eigenlijk in yoghurt jhad moeten weken vanwege de fytine. Kan ik dat alsnog doen? En kan ik de geplette korrels daarna alsnog roosteren? Alvast heel erg bedankt!!

  Jacqueline

  • hai,
   je kunt reeds geweekte granen niet meer echt goed roosteren. Ze zijn immers doordrenkt. Warme groet!

   • Dank voor je reactie. Ik wilde ze alleen weken om ze makkelijk te kunnen pletten en de fytine te verwijderem (ik heb geen pers ofzo), dan weer droog laten worden en even roosteren. Beetje omslachtig misschien, maar ik wil er droge muesli van maken die ik langer kan bewaren.
    Mijn vraag is: hoe verwijder je het beste de fytine… weken in water alleen is niet goed genoeg lees ik op jouw pagina?

    Dank weer!
    Jacqueline

 18. Hallo Monique, wat een geweldige site heb je!
  Ik roer vaak wat haverzemelen onder mijn yoghurt (suikervrj van Provamel! Ik had ook al gemerkt dat er heel wat suikers in zuivel zitten ????). Ik vraag me af of je deze eigenlijk ook zou moeten weken?
  Alvast bedankt en keep up the good work!

  • Hai, bedankt voor je complimenten! Zemelen behoeven niet te worden geweekt. Warme groet!

 19. Dag Monique,

  Ik heb meer een vraag dan een reactie. Ik maak shakes van Provamel drink (varianten) en shakeplus (poeder) als complete maaltijd.
  Ik wil de calorische waarde van de shake omhoog brengen met havermout. Ik heb, als ik de shakes gebruik, geen mogelijkheden om havermout te weken. Men adviseerde mij havermoutmeel, maar dat lijkt me niet goed opneembaar. Vraag: in welke vorm kan ik havermout aan shakes toevoegen?

  Ik hoor graag, bedankt voor de moeite, gr Henk

  • Dag Leo,
   Ik vermoed, dat je moet/wilt aankomen. Havermout kan daarin inderdaad een goede aanvulling in zijn. Ik heb een erg simpele oplossing voor je, die ik zelf ook hanteer: zet iedere dag of steeds als de havermout op is, een bak havermout samen met wat boekweitmeel te weken en zet dit in de koelkast. Zo heb je ieder moment wanneer jij dat wenst direct kant en klaar havermout ter beschikking. Succes en warme groet!

   • Zoals ik aangaf gebruik ik shakes als maaltijd en ik heb GEEN mogelijkheid (geen koelkast ed.) om havermout te weken. Uitleg: Ik ga op fietsvakantie in Drenthe. Ik heb meer calorieën nodig dan in een shake zitten. En ik wil dit aanvullen met havermout.
    Dus daarom mijn vraag: kan ik meel gebruiken?
    Dit lijkt me niet goed opneembaar. Is er een droog product dat ik kan mengen en dat al voorbewerkt is. Gestoomd oid? Zonder chemische toevoegingen.
    Bedankt voor je reactie.

 20. Het verbaast me keer op keer dat men havermout e.d. laat weken in een zure vloeistof.

  Zelf ben ik blij met fytinezuur in haver en zaden. Zat dat er niet in dan waren granen en zaden niet houdbaar. Het fytinezuur zorgt er voor dat het ontkiemproces niet voortijdig begint, daardoor kunnen we granen en zaden opslaan en bewaren. Zodra er vocht bij komt, komt het enzym fytase in actie. Dat enzym zorgt ervoor dat het fytinezuur afgebroken wordt en dat vervolgens het ontkiemproces start. Was hier zuur bij nodig, dan moeten alle boeren die granen zaaien vooraf de zaden in een zure vloeistof zetten. Ik vermoed dat dit door iemand bedacht heeft, die gehoord heeft dat het fytinezuur in zuurdesembrood afgebroken is. En ja, zuurdesem is zuur…

  Het in de week zetten van enkel havermout of -vlokken heeft geen enkele zin, omdat havermout- en vlokken al gaar in de verpakking zit. Deze producten worden in de fabriek al gaar gemaakt! Het enzym fytase wordt vernietigd zodra het verhit wordt tot boven de 40 graden. Vandaar dat men er soms roggemeel o.i.d. aan toevoegt, in de hoop dat het enzym fytase vanuit rogge ook inwerkt op de havermout.

  Wil je een echt lekkere haver hebben, neem dan naakthaver. Naakthaver is nog rauw en daardoor nog vers. Ken je eenmaal het verschil dan proef je dat havermout en -vlokken al oud zijn. Naakthaver laat je zelf weken, zodat het fytinezuur afgebroken wordt. Ook zijn er heerlijke broden van te maken. zie deel 3 ‘kracht van oorspronkelijke voeding’.

 21. Goedemorgen,
  Vraagje ik ga een groenrten taart maken, moet ik nu havermeel of havermout gebruiken….wat is het verschil met meel…
  Ik heb havermeel van merk smaakt bio

  • Havermeel is zeer fijn vermalen havervlokken. Je kunt zowel havermout als meel gebruiken, maar ik adviseer havermout in een groentetaart. Havermeel kan de taart ” melig” en droog maken. Succes!

 22. Waar ik altijd zo om moet hoofdschudden zijn die zinnetjes als “Onze voorouders deden altijd dit of dat” waarbij wordt bedoeld dat die het goede deden. Dat is belachelijk. Onze voorouders waren over het algemeen domme mensen die net als velen nu nog vooral alleen maar deden wat ze van hun ouders geleerd hadden, handig of niet handig.

 23. Beste Monique,
  Ik gebruik haverzemelen, moeten die ook geweekt worden er staat nl. niets op de verpakking?

   • Zijn haverzemelen beter dan haverzemelen met kiem ?
    Ik zie in de biowinkel dat de twee bestaan .

 24. Dag Monique,
  Ik gebruikte havermout van Smaakt, maar kreeg halverwege de ochtend alweer trek. Sinds ik de havervlokken van De Halm gebruik heb ik daar geen last meer van. Is dit dan geen aanwijzing dat er minder voedingsstoffen in Smaakt zit? Ik heb het nog een paar keer getest, met steeds hetzelfde knagende gevoel rond half elf. Ik hoor graag hoe jij hierover denkt.

 25. die goedkope zijn in principe bewerkt, gewalsd en verhit dus weet niet wat het effect op de bloedsuiker is. afgezien daarvan heb je met bio – havermout het risico op kruisbestuiving met GM havermout.

 26. ik vind regelmatig in mijn bio havermout plukjes vlokken met een soort van spinrag, weet jij wat dat is en gaat dat ten koste van de kwaliteit? Dank voor je artikel en je antwoord

 27. Dag Monique,

  Dagelijks eet ik een kommetje (4 el) havermoutvlokken (merk Delhaize) met een banaan en noten, soms ook nog wat zaden.
  Omdat ik dit dagelijks doe overweeg ik om de havervlokken, de noten en de zaden vooraf te weken.
  Maar in havervlokken zit geen fytase, is de fytase die in de noten zit dan niet voldoende om het fytinezuur uit de havervlokken om te zetten?
  Als ik dit samen week?
  Ik heb boekweitbloem gekocht om aan de havervlokken toe te voegen tijdens het weken.
  Zit er in boekweitbloem fytase? Had ik beter boekweitmeel gekocht?

  Groetjes

 28. Mijn dochter heeft vrij recent de waterpokken gehad. Van alle zijden kreeg ik het advies haar in een havermoutbad te doen omdat dit goed zou zijn. Dit advies heb ik ook opgevolgd. Wel vraag ik me af wat de werkzame stoffen dan zijn en wat deze precies doen bij waterpokken. Misschien dat jij me hierover meer kunt vertellen.
  Groetjes Petra

 29. Ik kook een pan havermouth de avond van te voren en warm het de volgende dag weer op. Het wordt dan meer pap het staat dan de hele nacht in de melk. Is dat ook weken? Ik gebruik de biologische havermouth van de aldi is dat oké.

  • Of de havermout oké is kan ik je zo niet zeggen. Je hoeft de havermout niet te koken van tevoren. Alleen in de melk zetten en in de koelkast zetten is voldoende. Warme groet!

 30. Hallo, even een vraagje.
  Wat is er nu mis aan de ah basic? als er idd 100% havermout inzit?

  • Dit is massa productie. Niet GMO vrij, en niet van de allerbeste kwaliteit. Als je hier geen bezwaren tegen hebt, een prima havermout. Warme groet!

 31. Hallo, een vraagje:
  Ik ontbijt regelmatig met een eigengemaakte mix van havermout, met zonnebloemzaden, pompoenpitten, walnoten en kokos. Ik kook dit zo`n kleine 10 minuten in rijstewater verrijkt met calcium. Ben ik goed bezig of kan dit beter..? En dien ik mijn dagelijkse handje ongebrande noten eerst 24 uur in water te weken? Dat heb ik nog nooit gedaan…
  Groet.

 32. Hallo ,
  Ik gebruik al jaren havermout,met melk uit de magnetron daarbij gaan nog drie schepjes haverzemelen . Super lekker .nog steeds verslaafd

 33. Is de biologische havermout van AH de gezonde versie van goede kwaliteit of kun je bijvoorbeeld beter de biologische havervlokken van Smaakt nemen? En waarom is dat?

  • Smaakt is een eigen merk van DE SMAAKSPECIALIST, een private label fabrikant. Het kan dus gemakkelijk dat smaakt en AH hetzelfde zijn. Even de voedingswaarden checken.

 34. “Hoe doe je dat? Met een beetje water, een beetje zuur en een beetje geduld.
  Granen (haver dus) kun je het liefst 24 uur laten weken in ruim water waaraan je een klein beetje citroensap toevoegt. Of karnemelk. Of appelazijn.”

  Er staat niet of deze geplet zijn of niet en of dit de voorbewerking is of niet en het is onduidelijk of dit eigenlijk ook zou moeten als je hele granenkorrels koopt in de winkel.
  Dus wat ik graag zou willen weten is: 1 welke vorm van de granen gaat het om
  2 is dit de voorbewerking van het maken van bijvoorbeeld havermout of geplette haverkorrels ofzo
  3 Als je granen (hele korrel) wilt koken voor een maaltijd moet je het dan ook voor laten weken en zo dan daarna koken en is dat dan met het water waarin je het hebt laten weken of moet je het dan afgieten en daarna nog die 2.5x het begingewicht erbij of.. ?

  Het is nogal verwarrend voor me.

  Oja als je van hele haverkorrels pap wilt maken hoe doe je dat dan? Eerst vijzelen?

 35. RIA
  30-11-2017

  Ik heb een receptje gevonden van pannekoeken van gemalen haverzemelen,daarin zitten veel vezels dus goed voor je darmen zitten er in de haverzemelen ook fitinezuur?

 36. wat is het verschil tussen grofe en fijne haver ?
  zitten in de grofe haver soms meer vitamine in dan in fijne haver ?

  gezegende dag verder

 37. Ik ben erg in de war door dit artikel. (Ook wat opgestoken hoor!) Een paar vragen over havermout en havervlokken. Dus als ik havermout klaar wil maken, dan kook ik het zonder te weken? En als ik havervlokken wil klaar maken, dan moet ik het weken? Of is het weken in plaats van het koken? Of is het en weken én koken? En moet je haver(vlokken) eerst spoelen???
  Alvast bedankt!

  • Dag Maantje
   Je hoeft havermout idd niet te weken omdat de fytine niet zal verdwijnen na weken. Maar je mag het altijd gewoon doen. Je kunt haver( mout of vlokken) rauw eten, maar voor een betere vertering is het beter om het even kort te koken. Succes!

 38. Ook ik ben fan van havermout.
  Zet het avond van te voren klaar in steelpan.300ml melk met citroensap met 3 dikke eetlepels havermout. Smorgens doe ik er nog 1 theelepel cocosvet bij.warm maken roeren met garde tot het kookt.van gas halen deksel op de pan.dan maak ik mn kiwi in kleine stukjes met theelepel kaneel erop.daar mn havermout weer boven op ff door roeren heerlijk ontbijt.
  En dan wissel ik het af met yoghurt met 3 eetlepels havermout en dan met gepureerde annanas erdoor.
  Heerlijk om de ochten hier mee te beginnen.

 39. Ik rooster havervlokken van Smaak met noten, pitten, kaneel en gemberpoeder en wat honing in de oven. Is de haver dan goed verteerbaar of is het beter havervlokken te weken en de rest er ’s morgens bij te doen?

 40. Wat is het verschil tussen ‘volkoren havermout’ en
  havermout’? Het merk Smaakt verkoopt deze 2 varianten namelijk.. en welke van deze 2 is gezonder?
  Een andere vraag, levert de havermout meer voedingswaarden op door het te koken? Of is rauwe (volkoren) havermout net zo gezond om te eten en kan dat prima? Anders gezegd, is het de extra moeite waard om de havermout te koken ja of nee..?

  Bedankt alvast voor je opheldering, dit is me nog onduidelijk.

 41. Ik eet smorgens altijd Griekse yoghurt met noten en vruchten. Wat kan ik er dan het beste in doen: havermout, haverzemelen of havervlokken?
  ( zonder weken bedoel ik)

 42. Hallo Monique,

  Sinds kort eet ik Griekze Yoghurt met havermout en 1,5 handje ongebrande cashewnoten als ontbijt en middageten (in plaats van brood, omdat ik daar zo snel trek van krijg en koolhydraatarm moet eten). Ik wordt steeds meer moe en krijg last van mijn gewrichten.
  Nu lees ik dat de havermout eerst geweekt moet worden in water met bijvoorbeeld boekweitmeel. Kan ik bij die havermout met boekweitmeel in het zelfde bakje de noten weken? En moet de havermout daarbij ook nog gekookt worden ’s ochtends?

  En ik vraag mij af of 2x (dag in dag uit) zo’n maaltje verstandig is, weet jij dat? Of krijg ik dat misschien te veel van (bijvoorbeeld) fosfor binnen?
  En dan kan ik misschien beter de griekse yoghurt achterwegen laten en alleen het waterprutje nemen (zodat ik zoveel mogelijk mineralen kan binnen krijgen), of niet?

  Welke havermout (of vlokken?) van de AH is het beste om te kopen?

  Ik hoop dat u tijd hebt om mijn vragen te kunnen beantwoorden 🙂

  Hartelijke groetjes,
  Neeltje

 43. Hallo Monique, ik heb jouw uitleg gelezen over haver. Ik heb haver gekocht, rechtstreeks bij een molenaar, maar die weet niets over bereidingen. Als ik de haver blender, heb ik dan havermeel en moet dit nog geweekt worden? Ik,heb trouwens de fantastische Montana blender door jou besteld, een aanrader!!!! Van natte haver kan er toch geen meel geblend worden, toch? Ben eventjes in de war.

  • Dat heb je goed gezien 😉 van nat graan kun je geen meel maken dus idd met ” droge” havermout! 😉

 44. Ik eet de goedkope havermout van AH basic van 40 cent per pond gewoon rauw met geplet fruit er doorheen. Moet je die havermout per se koken?

  • dat is niet nodig., Het kan hooguit last geven bij verteren, maar zoo te lezen is dat bij jou niet het geval. TIP: maal de havermoput ook eens fijn in de blender, zo heb je een goedkoop meel!

 45. Hoi Monique. Zeer informatief artikel! Maar ik erger mij nogal aan de stelling over die goedkope havervlokken uit de supermarkt, “onthou dat deze havermout altijd genetisch is gemanipuleerd, mits de fabrikant anders beweert op de verpakking”. Da’s duidelijk ONZIN.

  Doe voor de aardigheid eens een Google zoekopdracht op “GMO oats”, “genetically modified oat” of iets dergelijks, en lees gevonden pagina’s door (+ daarin voorkomende referenties). Dan wordt al snel 1 ding duidelijk: GMO haver bestaat gewoon -nog- niet. Al helemaal niet als commerciële schaal landbouw product. Niet omdat het niet zou kunnen, maar omdat het investerings-technisch nogal onderop het verlanglijstje van Monsanto & co staat.

  Nog een hint: in de EU zijn nog maar een paar GMO gewassen (beter gezegd: variëteiten) toegelaten voor commerciële landbouw. Dit betreft alleen mais variëteiten voor zover ik weet. Die cheapo havervlokken uit de super zullen meestal elders uit Europa komen, bijvoorbeeld Duitsland of Polen, Finland, Ukraine etc. Misschien uit Canada. Al die landen hanteren veel strengere regels mbt. toelating van GMO gewassen dan de VS.

  Samengevat: nee die cheapo havervlokken zijn geen bio. Mogelijk met resten van pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen. Vast niet al te grondige kwaliteitscontrole, en zo nu en dan een zak kapot terwijl het nog in het schap ligt. Maar genetisch gemodificeerd? NEE. Als je dat beweert (of gelooft), heb je jezelf gewoon niet goed geïnformeerd. Het zou je sieren het artikel op dit punt aan te passen ipv. mis-informatie te verspreiden.

  Alwin – fervent vegetarier, sort-of-foodie, en nee, geen banden met landbouw of voeding industrie. 😉

 46. Hoi,

  Sinds kort eet ik havermout met melk en rozijnen in de ochtend voor een goed ontbijtje.
  Hierbij week ik de havermout + rozijnen een nachtje in water, en in de ochtend spoel ik dit af onder de kraan mbh een vergietje. Hierna doe ik het met melk even in de magnetron en klaar.
  Nu is mijn vraag; spoel ik belangrijke elementen weg door het onder de kraan te houden of maakt dit niet uit? Ik doe het omdat het anders een beetje te papperig wordt naar mijn mening:)
  Groetjes

  • het omspoelen is niet nodig. Haver zet zich nauwelijks om. Je kunt er wel steeds wat boekweitvlokken aan toevoegen, dit versnelt het proces enigszins. Maar voor de fytase hoef je haver nooit te weken en/ of om te spoelen.

 47. Hallo Monique.

  Ik plet zelf de naakte haver met een molen en wel deze daarna minstens 12u.
  Daarna kook ik ze minstens 30 min. In water en voeg als laatste soja of andere plantaardige melk toe. En eet dit zo als ontbijt met fruit v seizoen.
  Recepten waarbij havermout gebruikt wordt is dus altijd voorgekookt. Maw deze zelfgerolde haver kan niet ‘alleen’ geweld worden gegeten ivm verteerbareheid voor je darmen. Klopt dat?
  Dank voor je antwoord.

 48. Hoi Monique,
  Je moet Havermout op donkere plek minimaal 12u laten weken met zeewier of boekweit meel erin of kelppoeder.
  Doe ik het nu zo goed:

  Rond avondeten tijd doe ik havermout in een kom. Ikgiet er wat kokend water overheen. Ik doe er amandelmelk en kokosmelk bij. En blaadje kombu (is gedroogd zeewier die de bedoeling?).
  Laat dit de hele nacht weken, op kamertemperatuur.
  In de ochtend eet ik dit op.

  Doe ik het nu (wat een uitzoekwerk voor ik dit wist!) Eindelijk goed?

  Of mag ik de melk niet opeten waar de havermout in geweekt is?

  Trekt de kombu nu dus de fytinezuur uit de havermout ? Heb ik het dan goed begrepen?

  Heel graag jouw antwoord!
  Groetjes

 49. Goedemorgen Moniqu,
  Hoe zit het dan met havermeel? kun je toch moeilijk weken?

 50. Hoi hoi, interessant! waar kan ik checken of mijn havervlokken van de natuurwinkel zonder glysofaat is. is van merk Meesters van de Halm. groetjes Anja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *