Hazelnoten

Hazelnoten zijn onlosmakelijk verbonden aan eekhoorns. Zij lusten er wel pap van, maar wij ook ūüėČ In de herfst liggen ze voor het oprapen in vele bossen. Wat zijn hazelnoten, en hoe gezond zijn ze?

IMG_0654

WAT ZIJN HAZELNOTEN?

Hazelnoten zijn de pitten van het zaad van de struik CORYLUS AVETLANA. Ze zijn 1,5 à 2 cm groot en eivormig. Het zaad heeft een dunne, donkere bruine huid die een bittere smaak heeft, de noten zijn het lekkerst als ze geblancheerd zijn. De samenstelling van de eiwitten in deze noten is zodanig dat het maximaal voordeel verkregen wordt als ze gecombineerd worden met andere granen, peulvruchten en noten. Naast de wilde hazelaar zijn sommige rassen gekruist om ze te optimaliseren voor het leveren van grote noten en noten met weinig vliezen. De kleinere noten van de wilde hazelaar worden echter gewaardeerd om hun meer uitgesproken smaak.

IMG_0652

SUPERGEZOND

Hazelnoten bevatten bijzonder veel vitaminen uit het B-complex, waaronder B1,B2,B3,B5,B6 en B11. Verder zijn ze rijk aan vitamine C, E en K. Van alle noten bevat de hazelnoot relatief de meeste vitamine E. Per 100 gram is al 100% van de ADH. 

Daarnaast zitten ze stampvol mineralen. Ze zijn zelfs uitmuntend rijk aan mangaan ( 268%) en koper ( 192%) per 100 gram. Hazelnoten staat samen met walnoten, pecannoten en amandelen in het rijtje van de meest gezondste noot ter wereld. Hazelnoten bevatten o.a linolzuur. Ze zijn ook rijk aan het antioxidant Proanthoccyanidine. Deze antioxidant komen we bijvoorbeeld ook tegen in cacao, en in groene thee. Het kan de bloed-hersenbarri√ęre doorbreken waardoor ook de minuscule bloedvaatjes in de hersenen worden voorzien van deze stof. ¬†Hazelnoten zijn ook geschikt voor sporters. Het is rijk aan het aminozuur arginine, Die eekhoorntjes weten in elk geval wat goed voor hen is!!!!!

Er is ook hazelnootolie verkrijgbaar. Je kunt hiermee bakken en gebruiken als dressing over salades of als onderdeel in een smoothie. Hazelnoot olie is ook erg goed voor de huid. Maar ook vreselijk duur. Het is √©√©n van de duurste oli√ęn ter wereld. Een detail: hazelnoten zijn samen met amandelen het minst geschikt voor vegetari√ęrs. Ze zijn zeer arm aan selenium, een goedje waar je als veggie juist zeer grote behoefte aan hebt, Ze zijn ook niet heel erg rijk aan eiwitten. ( 14¬†gram per 100 gram)

IMG_0650

WAT KUN JE ERMEE?

Je kunt hazelnoten het beste biologisch inkopen. Ze zijn helaas niet erg goedkoop. Koop ze liefst ongebrand ( rauw) Je kunt ze fijn vermalen tot een pasta op brood, tot meel vermalen, in stukjes hakken als kaartdecoratie of over salades, uit het vuistje eten als knabbeltje, of roosteren en door gerechten verwerken. De ADH staat op zo’n 20-25 gram per dag, dat is een klein handje. 

SAM_1332-1200x800

Deze 1-2-3 gebakjes zijn zo simpel en lekker dat je ze bijna dagelijks wil gaan maken! KLIK HIER om naar het recept te gaan.

Een reactie op “Hazelnoten

  1. De (biologische) hazelnoten (ik koop ze bij AH) zijn vaak van binnen bruin of zelfs ‘rot’ ( echt heel smerig dan). Ik snij ze altijd door om te zien of ze wel goed zijn. Daarom koop ik ze eigenlijk niet graag meer, te veel werk…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *