Maak jij je drinkflessen / bottles echt goed schoon?

Ik gebruik het al jaren:…de bottles, RVS, en glazen alternatieven op plastic drinkflessen. Het is niet alleen milieuvriendelijk en duurzaam., het scheelt je zeker in kosten. Iedere dag flesjes water kopen of sappen, kost een vermogen als je dit eens gaat optellen. Bovendien zijn de meeste kant en klaar dranken slecht voor onze gezondheid. Door zelf je flessen te vullen met drank, kun je zelf bepalen wat je drinkt. Kortom, allemaal voordelen. En gelukkig lijkt het echt goed aan te slaan. Afgelopen jaren is het gebruik van al deze flessen flink gestegen. Niet alleen flessen, maar ook rietjes verwisselen we steeds meer van goedkope plastic meuk naar bijvoorbeeld herbruikbare RVS of bamboe. Niets anders dan positieve geluiden.

HET NADEEL

Maar toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Nu dat we massaler overstappen naar al deze betere gebruiksvoorwerpen, dient zich een probleem aan, en dat is de hygiëne. We lijken daar iets te gemakkelijk over te denken. Even omspoelen onder de hete kraan, in de vaatwasser….we doen het dagelijks, in de veronderstelling dat de flessen goed worden gereinigd. Daarnaast wachten we vaak te lang met het reinigen, omdat het zo makkelijk is om de fles “ even snel” of nog een keertje te hervullen. Pas als de fles een beetje muffig gaat ruiken, slaan we alarm.
De flessen ZELF zijn niet het grootste probleem. Die worden in regel wel goed of tenminste voldoende afgewassen in bijvoorbeeld een vaatwasser, of onder de hete kraan. Het gaat voornamelijk om de attributen die in / aan/ om een fles zitten. Denk aan de dop, het mondstuk, rubbers, zuig-rietjes, filters voor infusies, en randjes. Daar kunnen flinke nesten aan bacteriën ontstaan zonder dat jij het in de gaten hebt.  Een onderzoek van TREADMILL REVIEWS heeft uitgewezen, dat op de dop van een bidon na een week zo’n 900.000 bacteriën zaten. Andere flessen bezaten na een week zo’n 300.0000 bacteriën. Ook microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen heeft ooit onderzocht dat in een flesje water meer bacteriën aanwezig zijn dan op de gemiddelde toilet-bril. 😱 Best shocking.
We merken er meestal niets van. Pas als de dranken wat anders gaan smaken of de fles gaat stinken / een raar geurtje krijgt, gaan we er pas naar kijken. Al die bacteriën zijn niet onschuldig. Zeker als je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld een zeer laag immuunsysteem, kun je behoorlijk ziek worden van al deze bacteriën. Het komt regelmatig voor dat mensen niet weten waarom ze zich zo ziek voelen, totdat ze worden gewezen op hun drinkflessen.
Ik ben zelf al jaren zeer punctueel op het reinigen van mijn drinkflessen. Dit gebeurt 1 x per week grondig. Wat ik bedoel met grondig leg ik later uit. Na ieder gebruik spoel ik de flessen onder de hete kraan goed om. Omdat ik niets anders drink dan water met stevia druppels, worden mijn flessen niet super-snel smerig, maar ook water is niet onschuldig. En dit wordt wel vaak gedacht. Stilstaand water kan ook bacteriën geven . Dit komt, omdat we aan de fles lurken via een mondstuk, of via een rietje. We brengen zo automatisch bacteriën in het water in de fles. Als je alleen maar water drinkt, moet je je fles nét zo goed reinigen als bijvoorbeeld sappen, thee en andere zaken.

VAATWASSER ?

De vaatwasser lijkt bijna in iedere Nederlandse keuken te staan. Niet bij mij, ik heb zo’n energie-slurper niet nodig. 😊 De meeste drinkflessen zijn geschikt voor de vaatwasser, en dat is niet voor niets. Omdat de behoefte groot is, produceren fabrikanten liever drinkflessen die in een vaatwasser kunnen, om zo veel te verkopen. Je kunt een vaatwasser uiteraard afstellen op temperaturen. Voor het reinigen van enkel de flessen is een temperatuur van 65• C voldoende. Dit zal de flessen voldoende reinigen, als je dit trouw iedere dag doet.
Een vaatwasser komt echter NIET bij en tussen alle kiertjes en hoekjes in attributen. Daarom moet je deze altijd afzonderlijk reinigen. Dit kun je 1 x per week grondig doen ( zie verderop) Ook kun je het beste de flessen helemaal uit elkaar halen om ze zo in de vaatwasser te reinigen.

ONDER DE HETE KRAAN?

Als je, zoals ik, één van de weinige in Nederland bent die geen vaatwasser heeft, ben je aangewezen op de hete kraan. Wettelijk gezien moet ons water standaard staan afgesteld op 65•C ( warm) Controleer regelmatig of dit het geval is, laat je warm-water-voorziening regelmatig controleren. Deze temperatuur is net als de vaatwasser voldoende om de flessen om te spoelen. Ook kun je de losse componenten van de flessen onder de hete kraan omspoelen.

UITKOKEN?

Je weet vast, dat we al jarenlang baby flessen / spenen uitkoken. Dit doen we, om de bacteriën te doden. Met onze huidige drinkflessen kunnen we dit ook doen. Dit is een goede manier om bacteriën te doden. Wel moet je goed kijken of de materialen bestendig zijn. Sommige glassoorten kunnen bijvoorbeeld geen hogere temperaturen aan. Controleer dus ALTIJD even of je fles / componenten uitgekookt mogen worden.

HOE ERG IS HET NOU EIGENLIJK?

Veel mensen vinden het teveel gedoe. Het kan een struikelblok zijn, om over te stappen op herbruikbare flessen. Of ze nemen het niet zo nauw. Zeker als er alleen water wordt gebruikt in flessen kan deze denkfout worden gemaakt. Gemiddeld gebruiken we een drinkfles 3/4 x achter elkaar ( hervullen) voordat we hem tenminste onder de hete kraan omspoelen. Om te zien wat dit nu doet, ben ik eens op zoek gegaan naar zo’n gebruiker. Ik vond deze al snel, mijn kennis gebruikt voor haar hele gezin drinkflessen. Zij is heel erg met het milieu bezig en bij haar komt er dan ook geen stukje plastic binnen. Ik heb haar gevraagd, of ik een fles van haar mocht “ ontleden”.  “ TUURLIJK! No worries! Ik spoel het iedere dag om én ik gooi de flessen tussendoor ook nog in de vaatwasser! “ Zonder enige zorgen gaf ze mij haar fles die ze dagelijks gebruikt. Ik ben ermee aan de slag gegaan.
Ik begon met de fles uit elkaar te halen. Daar werd mijn kennis W. Toch al een beetje nerveuzer van. En terecht, want wat ik haar liet zien, was ronduit schokkend. Zie de foto hierboven. Zoals je kunt zien zijn de randen bijna zwart van de smurrie. 😳 W, viel even stil.
Ook het zuig-rietje heb ik met een ragger door gehaald. Zie hier wat er aan de strijkstok bleef hangen. 😮 Ik heb het rietje 2 x moeten doorhalen om alle smurrie eruit te krijgen. W, was opnieuw muisstil. Ze was echt stomverbaasd. En to-be-honest, ik ook. Ik had wel iets verwacht, maar dit? Ik schrok hier echt van.
Het ergste kwam nog: het mondstuk, waar W. direct contact mee had via haar mond. Dit bleek nog smeriger dan het zuig-rietje. Ik heb drie tot vier x moeten raggen om alles te verwijderen. W. leek lichtelijk misselijk te worden. 🤢 “ NEEEEEH! “ kon ze alleen maar uitkramen. Ik heb haar fles een grondige reiniging gegeven.

1 X PER WEEK GRONDIG 🍼

Naast het dagelijks onderhoud is een grondige reiniging nodig. Als je dit 1 x per week uitvoert is dit ruim voldoende. Zijn je flessen echter echt vies, door bijvoorbeeld sappen / concentraten / siropen / smoothies , dan kan 2 x per week nodig zijn. Hoe doe je een grondige schoonmaak?
Haal om te beginnen een goede natuurazijn en baking soda in huis. Meer heb je niet nodig. Er zijn veel geldwolven op de markt die de meest gruwelijke verhalen vertellen over de bacteriën en dat hun peperdure middel de bacteriën doden, maar trap daar niet in. Baking soda + azijn zijn spotgoedkoop en nog effectiever.  Vele artikelen op internet vertellen dat de combinatie azijn + baking soda onzin is, dat mag iedereen voor zichzelf weten. Mijn ervaring is dat mijn flessen er 5 x beter door wordt gereinigd.
Zorg voor goede hulpstukken. Dit is echt heel erg belangrijk. Schaf een paar goede borstels aan, en een paar raggers. Op internet vind je veel webwinkels die deze aanbieden. Er zijn verschillende maten en vormen, kijk goed naar wat voor jouw flessen meest handig is.
Begin met je flessen te ontleden. Haal ze VOLLEDIG UIT ELKAAR. Ieder rubbertje, ieder stukje. Strooi ongeveer twee eetlepels baking soda in een grote kom, activeer dit door er een scheut azijn op te gooien. Vul de kom met liefst kokend water. Spoel alle losse delen eerst onder de hete kraan om, leg ze daarna in het soda bad. Laat 5 minuten weken. Schrob ze daarna schoon. DROOG ALLES ZORGVULDIG AF! Deze stap is net zo belangrijk als het reinigen. Droog je het niet goed af, kunnen de bacteriën zich weer gaan nestelen en vermenigvuldigen dus droog het echt goed af.
Gebruik de dunne raggers om in hoekjes te komen, en om het zuig-rietje te reinigen. Deze dunne raggers komen meestal met RVS en / of bamboe rietjes, maar je kunt ze ook los kopen in de betere bak / kookwinkels. Absoluut een MUST om in huis hebben, als je drinkflessen gebruikt. Deze raggers kunnen bijvoorbeeld goed in mondstukken komen, en komen goed tussen de randjes.
Voor de flessen te reinigen kun je het beste een laagje baking soda ( oplossing) gebruiken. Strooi per fles ongeveer een eetlepel bakingsoda in de fles en activeer met een beetje azijn. Vul daarna op met een klein beetje  kokend water, zodat er een bodempje water ontstaat in de fles. Draai de dop erop en schud de fles flink. Spoel om, en droog zorgvuldig.
Is je fles door sappen / concentraten viezer geworden, gebruik dan een borstel. Hou dezelfde stap aan als hierboven, en ga vervolgens met de borstel in de fles, reinig grondig. Spoel om en droog zorgvuldig.

WAAR STAL JE JE FLESSEN?

Minstens zo belangrijk is de plek en omgeving waarin je je flessen bewaart. Zet je drank , als dit mogelijk is, liefst in de koelkast.  Zeker als je zuiveldranken maakt / gebruikt is dit erg belangrijk. Dit geldt ook voor melk-achtige vervanging als plantaardige melk en yoghurt. Als je aan het eind van de dag je flessen hebt omgespoeld en gedroogd, sluit de flessen dan niet af. Laat de doppen eraf. Gebruik je thee / infusies? Spoel je flessen dan ook extra goed om, er kan aanslag achterblijven.

WELKE FLESSEN?

Er zijn tegenwoordig talloze milieu-vriendelijke / plastic vrije drinkflessen verkrijgbaar. We kunnen kiezen uit verschillende materialen als glas, RVS, bamboe en plastic vrije materialen die het milieu niet belasten en voedselveilig zijn. Er wordt mij regelmatig gevraagd welke nu het beste zijn. Dat ligt sterk aan eigen wensen. Ik prefereer glas en RVS, maar vriendlief drinkt graag uit BPA vrije plastic bottles. Waar je op moet letten is hoe de drinkflessen zijn gemaakt. Lees de materialen na, zorg dat ze ECHT meukvrij zijn geproduceerd. Ook kun je zelf bepalen wat je voorkeur heeft. Zoals eerder gezegd hou ik erg van glas en RVS, maar jij kan juist de wat lichtere bottles prefereren. Buiten de deur gebruik ik een lichte RVS bottle, in huis veelal glas. Het is dus een kwestie van voorkeur. Let op de materialen die zijn gebruikt. Trap niet in goedkopere drinkflessen / bottles uit discount-winkels als ACTION. Deze lijken meukvrij, maar in de meeste gevallen zitten er veel weekmakers in ( mondstukken, deksels, doppen, rubbers) Investeer in een echt goede drinkfles ( of meer) Je haalt dit er echt uit, binippel niet door goedkope meuk in te kopen die uiteindelijk ook niet lang meegaan ( lekke wordt erg veel genoemd)

10 Reacties op “Maak jij je drinkflessen / bottles echt goed schoon?

  1. Ik lees net bij de informatie van de rvs flessen uit de aanbieding dat RVS niet tegen zure dranken kan, mag je het dan wel schoonmaken met azijn?

  2. Interessant artikel! Net als heel veel van je artikelen 🙂 Bedankt voor wat je deelt op je blog!

    Nav dit artikel ben ik aan de slag gegaan met de bidons hier in huis. Je schrijft dat je alles uit elkaar moet halen. Heb je enig idee of en zo ja hoe een mondstuk van een bidon uit elkaar moet?

  3. De dop van die blauwe fles. Krijg ik niet goed schoon. Er zit een ronde uitsparing in (verlengde van het drinktuutje ) waar het ragertje niet in kan komen. Hoe krijg ik dat nu schoon.

  4. Goedemorgen

    Artikel gelezen en komt er ook aandacht om de borsteltjes en raggers te reinigen…en tip misschien hiervoor?

    Groetjes

  5. Zo fijn dat je alles uitzoekt! Sommige dingen doe ik al goed en sommige niet. Bedankt voor alle informatie!

  6. Hi Monique,

    Dank voor het delen van jouw opgedane kennis/ervaring! Ik heb dezelfde vraag als Marieke van vorig jaar. ik lees hierboven dat het schoonmaken van flessen gaat door middel van bakingsoda en azijn, maar in een andere post lees ik ook dat RVS flessen totaal niet samen gaan met azijn. Is alleen soda dan ook gewoon goed genoeg of een sopje met afwasmiddel?

    Groet!

  7. Heel fijn deze info! Ben nooit fan geweest van een drinkfles met mondstuk en/of rietje… Nu weet ik weer waarom! 😅

    En hoe denk je over aluminium drinkflessen? Lichtgewicht zijn ze in ieder geval, dus handig voor op reis.. Maar hoe zit het met het materiaal aluminium, is daar nog wat over te zeggen of is dat ook oké om te gebruiken?

    • Aluminium is niet geheel veilig. Wat ik begrepen heb is dat het in je hersenen wordt opgeslagen. Vandaar ook deodorant zonder aluminium en dat mensen aluminiumfolie proberen te vervangen.

  8. Een echt 100% schone (uit kookwas) theedoek om af te drogen (ook als het in de vaatwasser is geweest ivm nog vochtige randjes etc) is super belangrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *