Hoe mijn vraag werd beantwoord door RAW MILK COMPANY!

Ik wordt niet alleen op de voet gevolgd door mijn volgers, ook veel fabrikanten en leveranciers uit de voedsel en levensmiddelenindustrie volgen mij. Van Campina tot Alpro, maar ook de wat kleinere ondernemingen houden mij scherp in de gaten. Ik ben / wordt zelf soms erg enthousiast van een bepaald merk / product, en ook daarop wordt dan heel erg blij en leuk op gereageerd door de fabrikant. Want het is gelukkig niet ALTIJD meuk. Juist de producten die het verschil kunnen maken bejubel ik.

Soms ontstaat er een erg leuk contact tussen een fabrikant / leverancier, en wordt mij gevraagd, of ik de nodige feedback kan geven, zodat er geprobeerd kan worden om een product meer meukvrij te maken. Dat zijn voor mij cadeautjes, omdat ik op deze manier daadwerkelijk iets kan doen.
Dit gebeurde mij vorig jaar zomer weer eens, toen ik werd gebeld door THE RAW MILK COMPANY,  een merk die onder RAUW POWER in biologische winkels wordt verkocht. Raw Milk Company ( RMC ) is gevestigd in De Lutte  in Twente ( Overijssel ) Het is een familie bedrijfje, wat bestaat uit Tonny en André Mulder, en hun zoon Koen. Zij onderscheiden zich, door nog steeds de traditionele, echte rauwe melk te verwerken in hun producten. Voor de productie van deze rauwe melk werken zij samen met twee biologische melkveehouderijen: www.landgoedhethengelman.nl en www.boei.nl Er zijn verschillende producten verkrijgbaar in de biowinkel. Van yoghurt tot kefir, en daaruit voortgevloeide producten als hangop. Er komen steeds weer wat nieuwe producten bij, waaronder vrij recent een biologische magere kwark, en daar zit dus een invloed van mij achter 😁 Laat ik beginnen bij het begin, en dat is hoe RMC ( = the raw Milk Company ) te werk gaat.

HOE WERKT HET?

Laten we in het kort uitleggen hoe deze productiemethode werkt. Na het melken gaat de nog warme melk meteen door naar de productie. Daar worden de fermenten ( bacteriën en gisten  ) aan de melk toegevoegd en wordt dit 24 uur gefermenteerd. Wat overblijft is een romige substantie. Deze biologische rauwmelkse melk is vrij prijzig, maar het gaat om een kleinere onderneming, en het productieproces vraagt uiteraard veel meer tijd.  In regel gebruiken zij  gevriesdroogde melkkefir bacteriën met gisten, en echte rauwe melk. Zij werken met koeien, die geen tarwe , maïs en soja gevoerd krijgen, ze worden gras-gevoerd. Daarnaast worden deze koeien meest diervriendelijk gehouden.
De melk wordt direct na het melken naar de productie getransporteerd, waar het direct wordt verwerkt. De melk wordt NIET VERHIT en NIET GEHOMOGENISEERD, en niet ONTROOMD, iets wat bij gewone, reguliere melkproductie ( ook biologisch) wel gebeurt. Hierin zit het grote onderscheid. Na de 24 uurs-fermenntatie wordt de melk in grote zakken opgehangen om uit te laten lekken. Het uiteindelijke product:.. melk, yoghurt, kefir en hangop.
Omdat de melk rauw blijft, en wordt gefermenteerd, bevat het alle gezonde levende bacteriën en is de smaak heerlijk romig en fluweelzacht. En, niet onbelangrijk voor de sporters onder ons, de eiwitten blijven zoveel als mogelijk behouden.

MAGERE KWARK

Omdat ik dagelijks intensief sport, en graag mijn eiwitten uit natuurlijke bronnen haal, eet ( nee, GENIET! 😁 ) ik dagelijks vrij veel kwark. Ik kies biologisch/ dynamische kwark, omdat ik graag zo dier en milieuvriendelijk mogelijk wil consumeren. Daarnaast is het gewoonweg ook echt veel smakelijker. Vanwege de vetten, maar ook juist vanwege de eiwitten, kies ik altijd voor de MAGERE varianten. Korte uitleg:
Kwark is gezond, absoluut! Echter zijn er nogal wat verschillen, en daarom moet de claim “ gezond” ook worden genuanceerd. We onderscheiden drie varianten in het algemeen: volle kwark, halfvolle kwark en magere kwark. Al deze varianten verschillen ook sterk in voedingswaarden. Magere kwark is bijvoorbeeld erg rijk aan eiwitten ( caseïne) Deze eiwitten zijn langzaam, wat ervoor zorgt dat er in het lichaam voor een lange periode eiwitten worden afgegeven. Dit is erg gunstig voor sporters en mensen die hun spieren dagelijks veel gebruiken. Een schaaltje magere kwark na een training helpt de spieren te herstellen. Eiwit is erg gunstig voor het in stand houden van het spierweefsel. Omdat eiwit sterk verzadigt, vult het beter dan koolhydraten en vetten. Magere kwark bevat ook aardig wat calcium, goed voor botten en het gebit, en voor transport van andere mineralen in de lichaamscellen.
Kwark bevat ook aardig wat vitamine K2, wat ervoor zorgt dat calcium in de botten blijft en niet terecht komt in de bloedvaten. Calcium in de bloedvaten kan zorgen voor verkalkingen en arteriële stijfheid. Vitamine K2 zorgt ook voor schone bloedvaten.
Wist je dat een kom magere kwark s’avonds voor het slapen gaan vrijwel hetzelfde effect geeft als een supplement met eiwit? Magere kwark wordt dan ook gezien als het meest gezondste en goedkoopste alternatief om eiwitrijk te eten.
Halfvolle en volle varianten zijn al snel minder gezond. Dit komt omdat deze aanzienlijk meer vetten en calorieën bevatten door diverse toevoegingen als room, en melkpoeders.  Terwijl het eiwit gehalte in veel gevallen zelfs veel minder is dan magere kwark. Het is nogal verwarrend, want met volle kwark denken we juist zo puur mogelijk te eten, net zoals we bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor volle melk omdat we denken dat magere melk in principe volle melk is waar al het vet uit is gehaald. Bij kwark is dit juist andersom: …magere kwark wordt bereid met magere melk ( 0,3%)en alle andere vormen van kwark ( halfvol en vol) krijgen extra toevoegingen zoals melkvet of room. Magere kwark is dus meest puur, en niet de halfvolle/volle varianten. Magere kwark verschilt aardig in voedingswaarden, waar magere kwark bijvoorbeeld per 100 gram gemiddeld 50 kcal bevat, bevat volle kwark bijna 3 x zoveel meer. Dit ligt aan het vetgehalte. Terwijl het eiwitgehalte vaak lager ligt dan magere kwark, ook koolhydraten. Het is dus beter om voor magere kwark te kiezen.

MIJN VRAAG

Ik was al een poosje fan van de producten van RMC, ik kocht deze zo nu en dan. Wat ik jammer bleef vinden, was dat er geen MAGERE varianten waren, alles werd met volle rauwe melk geproduceerd. Toen ik werd gebeld door RMC nam ik meteen de gelegenheid waar, om dit aan te kaarten. Ik lag uit waarom er behoefte is aan magere varianten. En met name kwark, omdat kwark onder sporters erg geliefd is. Er werd mij aanvankelijk uitgelegd dat dit een zeer moeilijk en ingewikkeld proces is. Dat ontvetten is inderdaad een klusje wat in een fabriek handiger gaat dan traditioneel. Toch ben ik blijven benadrukken, dat het zeker een zeer interessant product kan zijn voor dit merk. Ze zouden tenslotte de eersten zijn, die met een magere kwark op de Nederlandse markt zou komen wat is gemaakt van verse rauwe melk. Er werd gezegd, dat mijn suggestie zeker intern zou worden besproken. Eigenlijk had ik er geen enkele verwachting van. Ik had niet de intentie dat er snel een magere variant zou komen, maar…..waar liep ik gisteren in mijn biowinkel  tegenaan? 😃😃😃 Ik was zelfs ZO blij verrast dat mijn hart een extra hartslag maakte! ( zo dol ben ik nu eenmaal op kwark! )  Ik heb meteen een pot meegenomen en ben deze thuis gaan proeven.

WAT IS HET?

Hoe het hen is gelukt, i don’t know, maar het is gelukt om de echte verse rauwe melk te ontvetten. Aan de melk zijn kwark-culturen toegevoegd en lebstremsel. Dit soort stremsel wordt in Nederlandse kaas meest gebruikt. Het is afkomstig uit de vierde koeienmaag, de LEB MAAG. In deze maag komt het enzym CHYMOSINE voor, een enzym wat alleen voorkomt bij kalveren. Dankzij de bijzondere productiemethoden + het gebruik van rauwe magere melk, wordt een heerlijk dikke en romige magere kwark verkregen. Deze kwark blinkt werkelijk uit van de eiwitten, per 100 gram maar liefst 12,4 gram! Wat echt heel erg veel is, op de natuurlijke manier. Het bevat per 100 gram nauwelijks vet ( 0,4 gram ) waardoor de kwark ook wat grotere porties kan worden gegeten. De kwark wordt dus in basis gemaakt van verse rauwe biologische melk. Dit wordt ontroomd, en ingedikt tot wrongel. De fermentatie duurt gemiddeld 20 uur, dit zorgt voor een splitsing van bepaalde eiwitten. Dit verbetert o.a de beschikbaarheid van eiwitten en maakt het lichter te verteren. Na de fermentatie wordt de wrongel opgehangen waardoor het indikt tot een kwart van het oorspronkelijke volume.
De geur vind ik heerlijk, echt zoals kwark hoort te ruiken. De textuur is licht brokkelig, maar waanzinnig lobbig en romig. De smaak? HEMELS! Echt hemels! Daar wil je je bed voor uit komen, daar wil je je voor in het zweet sporten! Serieus lekker, een heerlijke romige , fluweel-achtige smaak en de nasmaak is die van echte rauwe melk, zoals ik deze in mijn jeugd veel dronk rechtstreeks van de koe. WAUW. Ik ben echt enorm onder de indruk!!!!!!!! Wat een topper.

NADELEN…

Ik ben dus meer dan enthousiast, maar waar ik veel minder enthousiast over blijf, zijn de verpakkingen. Eerder sneed ik dit al eens aan in een eerder review van één van hun producten ( KLIK HIER ) Ik irriteer mij zelfs nogal aan het overvloedige plastic-gebruik, want bijvoorbeeld een plastic deksel is totaal NIET nodig. Ook al zijn de bekers gemaakt van PP plastic, en vrij van BPA en Ftalaten, toch blijf ik het een gemiste kans vinden om de verpakkingen bijvoorbeeld niet in statiegeld glas te verpakken. Dit werkt prima, ik heb een heerlijke biogarde yoghurt die ik in mijn biowinkel koop, deze zitten in hoge glazen potten verpakt die je weer kunt inleveren. Zo’n systeem lijkt mij geweldig voor alle RMC producten. Ook is de aanschafprijs behoorlijk pittig met € 4.09 per 500 ml, maar eerlijk gezegd vind ik het deze magere kwark dubbel en dwars waard. Ik gebruik het als pure luxe!

WAAR KAN IK HET KOPEN?

RMC is enkel verkrijgbaar in biologische winkels. Maar ook EKO PLAZA en Marqt verkopen de producten. Niet elke biowinkel heeft het gehele assortiment in huis, maar je kunt in dat geval gerust vragen of het bestelbaar is. Een beker magere kwark van 500 ml kost € 3,89. IK BEN FAN! Een aanrader voor de fanatieke sporter, of om wat meer eiwitten binnen te krijgen. 

11 Reacties op “Hoe mijn vraag werd beantwoord door RAW MILK COMPANY!

 1. Fijn! Maar die vitamine K waar je het over hebt, zit die niet juist in het vet? Dan zou een halfvolle kwark toch voordelen hebben?

 2. De Lidl heeft je vast ook gevolgd. Daar zijn de plastic deksels weg en kreeg ik deze week een herbruikbare silicone afdekdeksel kado.

 3. Ok maar zit er dan in magere kwark niet veel meer koolhydraten zoals ook in magere yoghurt?

 4. Goeiemorgen Monique, hoe verhoudt zich deze rauwe kwark tot skyr? Bedankt voor alle waardevolle informatie!

  Ina Duursema

 5. hallo Monique,
  Ben zelf ook lovend over deze kwark. Maar ik heb wel een prijscorrectie: bij EkoPlaza kost 500ml € 3,39. Nog niet goedkoop, maar het scheelt toch weer.
  Voor mij als hardloper is dit een fijn product, maar ook hebben mijn darmen hier baat bij. Ik merk dit aan mijn stoelgang, dat hier heel goed op reageert.
  groeten van Anja

 6. Hoi,
  Ik heb geleerd dat in de volle producten juist meer vitamines en mineralen zitten?

 7. Mooi artikel Monique 🥰 Ik zag dat de houdbaarheidsdatum wel een week is, klopt dat wel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *