Glutenvrij volkoren brood bakken!

Ik ben een echte brood-liefhebber, ik eet het daarom ook vrij regelmatig. Ik eet echter alleen mijn eigen gebakken broden. Dit is leuk om te doen, ontzettend lekker, goedkoop en ik weet tenminste wat er echt in zit. Volkoren brood is gezond. KLIK HIER om meer te lezen over brood m.b.t onze gezondheid.  Ik maak zowel brood met biologische droge gist, als brood met bakpoeder. Gistbroden zijn de grote favoriet, omdat deze malser zijn, mooier gebakken, en minder compact zijn. Veel mensen denken nog altijd onterecht, dat gist ongezond is, in DIT ARTIKEL leg ik haarfijn uit, dat dit echt veel genuanceerder ligt.

Dankzij de gezonde trends en boeken als ” broodbuik” is brood afgelopen jaren in het strafhoekje gezet. Gluten zouden opeens erg ongezond zijn voor iedereen, de koolhydraten in brood zijn niet goed voor de lijn, en er zit veel teveel meuk in verwerkt als zout en broodverbeteraars ( hulpstoffen) Voor alles valt wat te zeggen, maar het is onterecht om brood over één kam te scheren. Want kies je het juiste brood, dan is brood een erg gezonde aanvulling in je eetpatroon. Met ” het juiste brood” doel ik op volkoren broden en desem broden. Liefst biologisch. Maar nog beter is het, om het zelf te maken. Op deze manier hou jij je eigen regie in handen, waardoor het mogelijk is een ECHT GEZOND en VOEDZAAM brood te maken. Dit is ook nog eens meest goedkoop, want helaas zijn de echt gezondere alternatieven op brood nooit goedkoop. Een halfje glutenvrij brood ( YAM bijvoorbeeld) kost al snel zo’n € 4,50, wat natuurlijk ongekend hoog is als je het tegen een gewoon halfje volkoren brood zet ( nog geen € 75 eurocent ) Met een goede oven, en een beetje eigen fantasie maak je thuis de meest heerlijkste broden, die niet van de alternatieven in de winkels zijn te onderscheiden. HOE DAN?

Dat ga ik je in dit artikel stap voor stap uitleggen. Het is om te beginnen belangrijk om te melden, dat je voor de beste resultaten dit recept STRIKT aanhoudt. Veel mensen vragen mij bij ieder recept wel, wat er is te vervangen voor zus / zo/ dit en dat, wat uiteraard mogelijk is, maar het resultaat ook meteen kan beïnvloeden. Dit geeft teleurstelling en ik krijg het dan ook vaak op mijn dak, want het is mijn receptuur. Dit recept geeft het resultaat op de foto’s. Alles wat je verandert aan het recept, geeft andere resultaten, onthoud dit dus wel goed. Dit brood is vrij van gluten, suiker, hulpstoffen, zout en is veganistisch. Het is rijk aan eiwitten, vezels en is vullend en voedzaam. Je kunt het brood invriezen. Ik heb extra eiwitten aan dit brood toegevoegd via een pompoenpit-proteine , die er ook meteen voor zorgt, dat het brood meer smeuïgheid krijgt en meer volume. Dit proteïne poeder kun je HIER bestellen.

WAT HEB JE NODIG?

Zo maak je het:

  1. Pureer in de blender de twee bananen, het zakje gist met 150 ml water
  2. Roer alle droge ingrediënten samen in een grote kom, voeg het gistmengsel toe en roer door.
  3. Voeg steeds water toe terwijl je blijft roeren. De massa moet licht vloeibaar worden, maar maak het niet te papperig.
  4. Dek de kom af met een schone droge doek en zet de kom op een warme plek. Bijvoorbeeld onder of op de verwarming. Je kunt het beste de kom in een voorverwarmde doek of dekentje wikkelen voor het beste resultaat. Zet de kom ook niet te heet weg, op een hoog vlammende verwarming is dus geen goed idee. Laat het beslag tenminste 2-3 uur rijzen.
  5. Roer de gerezen massa opnieuw om, en voeg nog een heel klein beetje warm water toe. Laat dit opnieuw afgedekt ongeveer 45 minuten staan.
  6. Verwarm de oven voor op 190 *C. Vet een middelgroot vierkant brood-bakblik in met een beetje kokosolie.
  7. Stort het beslag in het blik, tik enkele keren goed aan op het aanrecht, en bak het brood in het midden van de oven gaar en goudbruin in ongeveer 50-65 minuten, BLIJF TUSSENTIJDS STEEDS CONTROLEREN. Laat het brood op een rekje afkoelen.

Je kunt het brood in dunne sneetjes snijden, of, zoals ik het lekker vind, in wat dikkere boterhammen. Je kunt het brood invriezen in porties, wat meest handig is. Bewaar het brood in een goed afsluitbare zak in de broodtrommel en consumeer zo snel mogelijk, omdat het sneller oudbakken kan worden, het mist de conserveermiddelen. Het brood is enorm voedend! Aan één snee van de dikte op de foto heb je meer dan genoeg om gezond, volwaardig en VERZADIGD de dag op te starten! Lekker met veganistische spreads, of als je geen veganist bent, een likje biologisch/ dynamische roomboter!

 

 

 

 

7 Reacties op “Glutenvrij volkoren brood bakken!

  1. Het ziet er prachtig uit; ik begrijp dat je dat liever zelf maakt. Ik bak al jaren ons brood zelf.

    Fijne dag nog
    Veronica

  2. Dag Monique’

    Vandaag dit brood gebakken : het rijzen ( 3 uur) ging supergoed in mijn zelfgemaakte hooimadam ( de ouderwetse hooikist , maar dan van stof) in de zon op de vensterbank. Volgens het recept een klein beetje lauw water toegevoegd en geroerd. Wederom heel ( 3/4 uur ) goed gerezen in de hooimadam .
    Tijdens het bakken is het brood niet meer gerezen maar zelfs platter geworden.
    Heb je een idee hoe dit kan?
    De smaak is goed maar wel flauw en mis ik wel een beetje zout in het brood. Hoort dit er niet in?
    Ik kook zonder zout en gebruik het weinig.

    Leuk recept maar vraagt wel wat tijd.

    Bakgroet,
    Joke V

    • zout mag je altijd toevoegen maar ik werk zoutloos. Ik denk dat er te weinig water in is gegaan, volgende x meer water? Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *