De CHAGRIN VALLEY DON’T BUG ME! muggenstick…..eindelijk dan een natuurlijke stick die werkt?

Zucht……..DIEPE zucht……

……🦟🦟🦟🦟🦟🦟🦟……….MUGGEN!   AAARRRGGGHH! 😖
Ik denk, dat ik niemand hoef uit te leggen hoe bloed-irritant deze insecten zijn in de zomermaanden. Ze kunnen je behoorlijk uit je slaap houden met hun gezoem om je oren, en je ontzettend veel onsierlijke bulten en ondraaglijke jeuk geven. Ik woon in een groenrijke omgeving waar heel veel insecten en ander gespuis rondvliegt en kruipt. Ieder jaar is het weer een feest van muggen in en rondom mijn huis.
Geloof mij……ALLES wat mogelijk is op gebied van natuurlijke muggen bestrijding heb ik geprobeerd. Ik heb over dat “ leed” ook veel geschreven:
In deze artikelen lees je over mijn vele pogingen om met natuurlijke alternatieven die kleine vampiertjes s’nacht bij mij vandaan te houden. Niets hielp, of hielp maar heel even. Uiteindelijk werkt voor mij alleen een klamboe-tent. Daar lig ik s’zomers in te slapen om nog enigszins aan nachtrust toe te komen. Ik heb alleen een bloedhekel om dat ding op te zetten en af te breken. Dat kost uren, en ook ligt het niet al te comfortabel in bed.
Waarom lijken al die natuurlijke middeltjes niet te werken of maar heel even? Dat heeft te maken met het vervliegen van de oliën. Etherische oliën, die meest worden gebruikt, zijn in puurheid krachtig maar vervliegen erg snel. Oliën als eucalyptus, pepermunt, tea tree, lemongrass en lavendel staan meest bekend om muggen bij je vandaan te houden. Het klopt deels, dat muggen deze specifieke geuren niet zo lekker vinden, maar het houdt ze absoluut niet niet tegen om jou gewoon lekker leeg te zuigen. Ik heb het wel 100 x en meer getest. Ik besprenkel mijn kussen dan met enkele druppels etherische olie, waar ik ook nog eens lekker relaxt van in slaap dompel, om vervolgens niet veel later wakker te worden door het irritante gezoem van muggen. Ook vrijwel alle natuurlijke alternatieven voor DEET middelen bestaan uit deze etherische oliën, gedragen door een basis olie. Ze hebben hetzelfde effect als de pure etherische olie op mijn kussen:…ze werken heel eventjes.
In 2019 kreeg ik van mijn goede vriend Jouke van www.moringasfinest.nl  een flesje van zijn eigen bedachte muggen olie. Jouke staat iedere dag in zijn zeer warme kas waar hij de lekkerste biologische groente en kruiden produceert. Hij verwent mij regelmatig om wat uit zijn kas langs te brengen, vorig jaar vertelde ik hem over mijn muggen leed. Hij gaf mij dus een flesje van zijn eigen brouwsel, die volgens hem werkte als een tierelier. Hij stond en staat gewoon tussen insecten zwermen in zonder dat ze bij hem in de buurt komen. En inderdaad…..zijn brouwsel was het enige wat ook bij mij werkte! Nadeel: het was IDIOOT duur. Want Jouke moest zeer unieke en bijzondere, duurdere oliën aanschaffen. Ondanks de pittige prijs heeft Jouke vorig jaar honderden flesjes verkocht, en waren mensen er net als ik erg blij mee.
Anno 2020 begint Jouke helaas vanwege drukte niet meer aan nieuwe flesjes. Dat was een strop. Ik heb dus maar zuchtend dit jaar opnieuw mijn klamboe tent opgezet.
Sinds ik werkzaam ben bij www.puurenfit.nl heb ik platform gekregen om mooie producten in de etalage te zetten. Vanaf het moment dat de muggen dit voorjaar al vroeg hun intrede maakten, was de vraag naar een goede natuurlijke muggen olie groot, maar helaas kon ik zelf niets vinden wat langdurig werkte. Allen bevatten etherische oliën , supermooi, maar het werkt maar even. Tot ik door Marcel van www.zepig.nl werd getipt op een stick van één van mijn favoriete merken CHAGRIN VALLEY. Deze stick bevat niet alleen vele mooie oliën, maar ook NEEM.
Neem ( spreek uit : NIEM ) is een boom / struik uit de Mellaceae familie. In India wordt deze boom al decennia’s lang gebruikt voor medicinale doeleinden en wordt het als insecticide gebruikt, dus helemaal vreemd is het niet dat Chagrin Valley deze NEEM heeft toegepast.  Na ongeveer vier jaar gaat de boom vruchten dragen. Na 10 jaar kan de boom zo’n vijftig kilo vruchten leveren. Deze  ( steen ) vruchten lijken erg op olijven , hebben een dunne schil en vrij bleek / geelachtig vruchtvlees. Ze smaken bitter/ zoet. Van de vruchten wordt olie geperst. Het extract wordt gezuiverd en er blijft een licht stroperige massa over, die een laag smeltpunt heeft ( 23•C ) Er zijn maar liefst meer dan veertig actieve bestanddelen ontdekt in neem-olie. De bestanddelen AZADIRACHTINE en SALANNIN zorgen voor de insectenafwerende werking in de olie. Het werkt in perfecte harmonie met mens, dier, plant en milieu, en wordt ook vaak gebruikt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel. De olie wordt bijvoorbeeld toegepast om planten te beschermen tegen schimmels. In de biologische / dynamische landbouw wordt neem erg veel gebruikt. De stof AZADIRACHTINE verstoort de ontwikkeling-cyclus dat gaat van embryo’s, larve, pop naar volwassen insect. De larve kan zich niet ontwikkelen tot insect en sterft uit. Maar wat juist zo geweldig is aan Neem, is dat deze olie NIET INDIRECT  GIFTIG is voor alle NUTTIGE insecten, zoals insecten die bestuiven. En dus ook NIET GIFTIG is voor mens en dier. Neem olie is een niet giftige pesticide voor in de landbouw. Met name de aanwezige stof AZADIRACHTERINE  is volgens onderzoekers effectief in het bestrijden van meer dan 200 insecten, met name de ” knagers” ( planteneters ) als luizen, bladwespen, mijten, kevers, vliegen en muggen. Toch is Neem olie niet helemaal veilig voor de nuttige insecten. Het is daarom erg belangrijk, om bijvoorbeeld de planten in je tuin zo  laat mogelijk op de dag te besproeien met Neem olie. Het is niet giftig, maar het legt een laagje over de insecten heen, wat deze kan verstikken. De planten-eters verliezen bijvoorbeeld op deze manier hun eetlust en zullen niet gaan knagen aan de planten. Zodra de olie is opgedroogd, is het voor de nuttige insecten als bijen, lieveheer-beestjes en wespen niet gevaarlijk. Ongeraffineerd ( dus puur en koud geperst ) stinkt de Neem olie nogal. Ik associeerde het met een varkensstal….. Het is enorm heftig. ….Gelukkig verdwijnt deze heftige geur zodra je het mengt met andere oliën. Neem is niet alleen insectenwerend, het is ook weldadig voor je huid. De sterke geur wordt veroorzaakt door de zwavelhoudende verbindingen. Deze verbindingen zorgen voor de oh-zo-gewenste afstotende werking op tal van insecten.

DE DON’T BUG ME!  STICK VAN CHAGRIN VALLEY🦟

Deze NEEM lijkt de gouden formule te zijn in de DON’T BUG ME! stick van het Amerikaanse merk Chagrin Valley.  Dit merk werkt alleen 100% puur en vers. En 100% meukvrij. En dan bedoel ik ook 100% meukvrij. Research leerde mij, dat dit merk vers en veelal handmatig te werk gaat. Iedere batch wordt streng gecontroleerd en ieder product uit iedere batch krijgt een nummer. Dit garandeert een 100% versheid, traceerbaarheid en afkomst.
Chagrin valley ( soap) is een klein familiebedrijf, en is opgericht door het echtpaar Howard en Ida. Inmiddels zijn er heel wat familieleden in het bedrijfje werkzaam, waaronder hun kinderen. In totaal bestaat het bedrijf uit 13 personen. Geen groot bedrijf, wat massaal produceert, maar een klein bedrijfje die liever zorg en aandacht besteed aan mens, dier en milieu dan het grote geld.
De producten zijn 100% zuiver, puur en biologisch gecertificeerd. Ze zijn een officieel USDA gecertificeerd bedrijf. Hun formules bedenken ze zelf, en testen alles ook zeer goed uit op elkaar. Ze maken gebruik van de wetenschap en laten niets aan het toeval over. Ik kan zo enorm BLIJ worden van dit soort kleine ondernemingen! In Amerika bestaan er niet zoveel, wat Chargin Valley nog unieker maakt. Op de officiële website lees je o.a hoe het bedrijf tot stand kwam. En lees je dat het allemaal in Ohio wordt geproduceerd. Ik ben al een poosje een groot fan van dit merk, en ook deze muggen stick stelde mij niet teleur!
Zoals je hierboven kunt aflezen, bestaat de stick uit maar 10 pure, verse biologisch gecertificeerde ingrediënten rechtstreeks uit de natuur. Er wordt bijenwas gebruikt, wat het helaas-pindakaas niet geschikt maakt voor de “ die hard” veganisten onder ons, maar ik heb daar geen moeite mee, zolang ik de afkomst weet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik sceptisch en zuchtend naar deze stick keek toen ik het in handen kreeg. Want hoeveel oliën, sticks, melk, sprays en rollers zijn inmiddels al niet door mijn handen gegaan zonder het gewenste resultaat? Maar het feit dat het NEEM bevatte maakte mij wel een stuk hoopvoller. Die NEEM…..dat ruik je. 😕, daar kun je niet omheen, maar gelukkig stinkt de stick niet naar een varkensstal. 🐷
Het is een verdraagzame geur. Verdraagzaam voor mijn neus, maar ook voor muggen? Ik ben het een week lang gaan testen, ik brak mijn klamboe tentje af ( ppfffftt! ) en ben dapper in de overvolle muggen discotheek ( lees: mijn slaapkamer ) gaan liggen, terwijl ik mij met de stick had ingesmeerd. De stick werkt op mijn overgevoelige en kwetsbare huid goddank geweldig, mijn huid blijft verder rustig en vertoont geen reacties. De “ stank” viel me reuze mee, ik had het wat erger verwacht maar je ruikt ook lekkere andere oliën. Het belangrijkste: HET WERKT! Ik lag die eerste keer zelfs een beetje te wachten op de eerste zoemers rondom mijn oren en door de hitte ( hittegolf 2020) lag ik ook niet beschermd onder een laken. Maar wat schetste mij verbazing? Ik viel heerlijk in slaap zonder maar wakker te worden van irritante zoemers, en jeuk! Ook de nachten eropvolgend had ik nergens last van. Wat is dit? Is dit ECHT?  Werkt deze fu….ng ( piep) dan werkelijk? 😧 Ik kon het, serieus, echt niet geloven. Na al die andere pogingen lijkt deze stick dan echt voor mij te werken. Ik smeer me sindsdien s’avonds voor het slapen in met de stick, en ik slaap als een roosje zonder gestoord te worden en met een gebulte huid wakker te worden. Hoe heerlijk is dat? Zonder tentje slapen in de zomer! 🥳
Ik ontving tevens een lotion bar en een zeep van dezelfde DON’T BUG ME! Serie van CV ( Chagrin Valley) De lotion bar is 100% hetzelfde als de stick, maar dan in een lotion bar. Ik denk dat het de bedoeling is om deze lotion bar te gebruiken na je douche beurt. Maar ik vind het totaal geen meerwaarde hebben m.b.t de stick.
De zeep bevat geen NEEM, en is alleen gebaseerd op de etherische oliën. Die bij mij in elk geval niets tot weinig uithalen. Deze zeep is wellicht prettig voor op vakantie, als je s’avonds na het douchen / opfrissen nog even buiten wil zijn/ zitten. Maar echt lang effectief ? Ik heb het zelf niet getest, maar ik denk niet dat het een lange bescherming biedt tegen de muggen. De zeep ruikt niet zo sterk als de stick, eerder lekker fris.
Als ik een eindoordeel mag geven, dan is voor mij alleen de stick zeer fijn. Sterker nog, ik ben er echt heel blij mee. HET WERKT! En niet voor even, ik ben de hele nacht verlost van die kleine vampiertjes. Ik heb geen last meer en hoe fijn is dat wel niet? Hopelijk een erg goede tip voor anderen!

DO’NT BUG ME SPRAY

Veel mensen lijken ook helaas niet zo goed tegen NEEM te kunnen. Of vinden het echt een té ondraaglijke geur. Chagrin Valley bedacht voor al deze mensen een speciale spray zonder NEEM, maar wel met veel krachtige pure essentiële oliën, en wich Hazel, ook wel toverhazelaar. Wat is dat precies?

De Amerikaanse toverhazelaar komt voor aan de oostkust van Noord-Amerika:  van het Canadese Quebec tot Noord Florida en landinwaarts tot ter hoogte van Texas. De boom werd eeuwenlang gebruikt door de Indianen De bloemen van deze boom bloeien in de winterperiode, wat op zich al heel bijzonder is. De toverhazelaar lijkt enigszins op de Mispelboom. In het Latijn heet deze boom HAMAMELIS VIRGINIANA. Virginiana verwijst naar de Amerikaanse staat Virginia, waar de boom voor het eerst werd gecultiveerd. De naam “ toverhazelaar”  wordt gebruikt omdat er een magische wichelroede mee wordt gemaakt waarmee men goud kan opsporen, tenminste, zo zeggen de Indianen. Het blad lijkt op dat van een Europese hazelaar, vandaar de naam hazelaar.Toverhazelaar bevat veel werkzame stoffen die geneeskrachtig werken. Met name het blad en de schors bevatten erg veel werkzame stoffen, o.a hamamelitannine, proanthocyannidinen, en in mindere mate saponinen en fenolzuren. In de schors zit een klein beetje eugenol als etherische olie en bevatten relatief veel gallotanninen. Het blad bevat flavonoïden als kaemferol, quercetine, en myricetine. Verder bevat het blad bitterstoffen zoals choline, harsen, kinazuur, calciumoxalaat en spiraeoside.
Toverhazelaar ondersteunt de bloedvloeiing, wat o.a effectief werkt tegen spataders, zware benen, en gezwollen enkels.
Tegenwoordig wordt toverhazelaar gedistilleerd en gebruiken we enkel nog het distillaat voor de huid. Inwendig wordt het hier en daar nog wel toegepast maar veel komt dit niet meer voor. In medische termen is hamamelis een “ adstringens” wat betekent dat het een samentrekkend middel is. Het zorgt ervoor dat eiwitten neerslaan en een dun membraam trekken zodat oppervlakkige cellagen aangroeien. Deze werking kan uitwendig worden gebruikt.  De samentrekkende werking verfijnt je poriën, waardoor mee-eters en puistjes minder kans krijgen. Verder helpen de samentrekkende eigenschappen ook om je huid strakker te maken en fijne lijntjes te verhelpen. Witch hazel helpt zelfs het verouderingsproces van je huid te vertragen door de aanwezige antioxidanten.  Het heeft tevens een ontstekingsremmende werking. Ook bevorderen flavonoïden de huiddoorbloeding waardoor het werkt als milde pijnstilling op vervelende plekken. Saponinen werken verzachtend en zuiverend. Er zijn studies bekend waaruit blijkt dat een bloedneus is te stelpen door een wettenpropje gedrenkt in toverhazelaar-water in de neus te stoppen. Ook couperose wordt tegengegaan met een compres van toverhazelaar. Maar het werkt ook tegen jeuk, en het weert insecten. Daarom heeft Chagrin Valley deze toverhazelaar in de spray toegepast. Het moet worden gezien als een natuurlijk alternatief voor DEET.  De toverhazelaar wordt in deze spray ook gebruikt als alternatief voor alcohol, om de oliën te dragen en goed te mengen.
Er is ook een OLIESPRAY verkrijgbaar. Deze was aanvankelijk door Chagrin Valley uit het assortiment genomen omdat veel mensen klaagden dat ze het niet op kleding en textiel konden sprayen. Dit klopt , deze olie bestaat namelijk uit pure oliën. Net als andere oliën kun je dit dan beter niet op je kleding spuiten of op ander textiel. Dit werd door klanten als lastig ervaren, daarom ontwikkelde CV de hierboven besproken spray op basis van toverhazelaar. Toch begonnen klanten de goede werking van deze olie-spray te missen en heeft CV deze spray weer terug gezet in het assortiment, Wat zijn de verschillen tussen de olie-spray en de gewone spray? De gewone REPELLENT spray vlekt niet, maar…..werkt wel minder lang. De olie-spray werkt langer, maar kan dus wel vlekken geven op kleding en textiel en je moet echt GOED schudden, om de oliën weer goed samen te mengen. Het is dus om-het-even, wat jij prettiger vind.
De ingrediënten zijn net als de andere DON’T BUG ME producten 100% vrij van meuk, chemische stoffen, en zijn biologisch gecertificeerd. Deze spray is geschikt voor veganisten. Het geeft tevens geen enkele belasting voor ons milieu en de atmosfeer. De spray is voor HET GEHELE GEZIN te gebruiken. Wel wordt geadviseerd om bij kleine kinderen eerst een heel klein beetje op een stukje huid te sprayen, en te bekijken hoe de huid reageert. Natuurlijk of niet, ook pure oliën kunnen sommige huidjes flink irriteren. Ben je zwanger? Overleg voor alle zekerheid dan ook het gebruik met een behandelend arts of specialist. 
Er wordt geadviseerd om de spray voor ieder gebruik Gied te schudden. Dit zorgt ervoor dat de oliën weer goed in elkaar worden opgenomen. Omdat de vrouwtjes Mig afkomt om de meest warmste plekken op ons lichaam, wordt geadviseerd daar te sprayen of op de plekken waar jij last hebt van de liggen. Spray ongeveer 5 cm van de huid. En uiteraard, mijd contact met de ogen. Als je de spray voor je gezicht wilt gebruiken, kun je het beste wat in je schone handpalmen sprayen en dit zachtjes en voorzichtig op je gezicht aanbrengen. 
De geur is fris, erg mint. Ik hou er wel van. Ik heb, omdat ik een extreem overgevoelige huid heb, eerst een stukje op mijn been gesprayd en dit 30 minuten laten inwerken. Alhoewel ik maar één klein spraytje had gebruikt was de geur gigantisch! Ik denk dat je mij van ver kon ruiken, je hebt er dus ook echt niet erg veel van nodig. Wat prettig is, want ook deze spray is niet goedkoop…..Je betaalt € 17,99 voor 118 ml, wat uiteraard niet erg goedkoop is te noemen, maar voor een 100% natuurlijke biologische meukvrije spray ook niet vreselijk duur als je het afzet tegen de gangbare DEET sprays. Daar betaal je ook best veel voor. 
Mijn huid bleef rustig. Dus top! 😄 Ik heb de spray meteen de volgende nacht ingezet om te proberen. Ik was erg benieuwd. Maar het verraste mij! Ik had enkele delen van mijn ,vijf een klein “ pompje” gegeven, drie was meer dan genoeg om mijn hele slaapkamer sterk naar de spray te laten ruiken, ik moest echt niet meer gebruiken, zo sterk! En…de hele nacht verder Gee last gehad van dat irritante gezoem om mijn oren of jeukende bulten! Deze spray staat dus voortaan naast mijn stick op mijn nachtkastje! Dit is daadwerkelijk de ALLEREERSTE natuurlijke muggenspray die bij ij WERKT! Op zich al een applausje waard!  Wil je deze spray bestellen? KLIK DAN HIER

 

Zijn er nadelen?

Qua werking ben ik dus helemaal blij verrast , maar er zijn ook nadelen:

 • het heeft een onbestemde geur. Nu stinkt het ook weer niet, maar voor sommigen kan de geur als vies worden ervaren. Ik vind het persoonlijk reuze meevallen en prima te doen.
 • het is pittig in aanschaf. Als je € 14.99 wat te gortig vind, kun je kiezen voor de lotion bar. Dit is 100% precies hetzelfde, alleen minder inhoud en in een ronde lotion bar geperst. Deze lotion bar bevat 29 gram en kost € 8,99.  Wil je liever deze bestellen? KLIK DAN HIER. 
 • het is niet erg goed verkrijgbaar, omdat het merk vrij exclusief is in Europa. Dit kan wat leveringsproblemen opleveren waardoor de producten niet altijd leverbaar en / of goed op voorraad zijn, maar gelukkig zorgen veel leveranciers wel voor een ge-update voorraad, zoals bij ZEPIG het geval is. 
 • het is NIET geschikt voor veganisten. Producten van deze serie ( DON’T BUG ME! ) die wel geschikt zijn voor veganisten. :

– de zeep ( klik hier )

-de BUG spray ( klik hier )

-de kaars ( klik hier

WAAR TE BESTELLEN?

Laat ik met de deur in huis vallen: het is niet goedkoop. Je betaalt € 14.99 voor 45 ml stick. Maar wat is een goede nachtrust , een gezonde huid, en milieuvriendelijkheid je waard? Ook de conventionele DEET sticks zijn niet zo goedkoop meer te noemen, en de natuurlijke alternatieven al helemaal niet terwijl deze ( bij mij althans )niet tot niet lang werken. Het is wat mij betreft absoluut de investering waard. Ik zweer erbij.
Je kunt deze stick en andere producten onder deze serie ( DON’T BUGG ME! ) bestellen via ZEPIG ON LINE, via DEZE BESTELLINK

BIJ PUUR& FIT!

Uiteraard heb ik mijn best gedaan om het allemaal binnen te brengen bij jullie eigen Puur & Fit. Omdat het allemaal rechtstreeks vanuit de farm in Amerika komt, kostte het wat tijd en moeite, maar we hebben ze eindelijk! KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan

6 Reacties op “De CHAGRIN VALLEY DON’T BUG ME! muggenstick…..eindelijk dan een natuurlijke stick die werkt?

 1. Hoi Monique,

  Ik vraag me hoopvol af. Zal het ook de teken op afstand houden?

  Gr Ellen

  • Hai,
   Oei…dat durf ik echt niet te zeggen. Ik heb ok even nagevraagd maar er is geen informatie daarover. Het is wel een insecten werend middel maar of het ook teek tegen gaat….ik surf het niet te zeggen…

 2. 😆 Denk ga mijn man verlossen van de smullende muggen.. Is de stuck helaas uitcerkocht op dit moment.
  Van de week maar ff kijken. Gelukkig is het aan het afkoelen 😄

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *