Muggenplaag in Nederland…wat werkt/wat niet tegen muggen?

Ik woon in een heerlijke omgeving. Erg veel groen, veel bomen, grote grasweiden met prachtige struiken, kortom, ik kan mijn geluk niet op, terwijl ik een zeer klein huisje met een balkon formaat kippenhok bewoon. Ik heb geen tuin nodig, want ik hoef maar uit mijn raam te kijken en ik kijk tegen de prachtige natuur aan. Gezegend ben je ermee 😉 

Er kleeft echter een groot nadeel aan. De insecten, beestjes en ander kruipend gespuis. Je hoeft maar één ventilator voor de helft te openen en het lijkt wel een insecten discotheek bij mij in huis. In de verschillende jaargetijden heb ik respectievelijk ongewenst bezoek van spinnen, mieren en langpootmuggen. In de zomermaanden worden deze afgelost door wespen, hommels, vliegen, en…..muggen. 

MUGGENPLAAG

Op dit moment van schrijven ( Juli/Augustus 2016) heerst er een muggenplaag in Nederland. De anti-muggen sprays, “ na de beet” sprays, klamboe’s, horren, en andere anti-mug middelen zijn niet meer aan te vullen in de winkels. We liggen massaal nachtenlang wakker door irritant gezoem, en val je eventjes in slaap, wordt je wel wakker door de extreme jeuk van de beten. Helaas kan ik erover meepraten….zucht ;(

Iedere nacht bouwen muggen een feestje in mijn slaapkamer. In de zestien jaren dat ik in dit huisje woon, heb ik het nog niet eerder in zulke heftigheid meegemaakt. Ik word iedere nacht door een leger aan muggen bestormd en gebeten op de meest ondenkbare plekken van mijn lichaam. In mijn haar/hoofdhuid tot mijn kleine teentje, volgens mij hebben die kleine vampiertjes ieder lichaamsdeel van mijn lichaam inmiddels leeg gezogen. 

De muggenplaag wordt volgens muggen expert ( tot voor kort wist ik niet van het bestaan van een muggenexpert af…) Bart Knols veroorzaakt door het natte weerklimaat van afgelopen maanden. Er is op veel plekken enorme hoeveelheden water naar beneden gevallen en laat stilstaand water nu net de ideale broedplaats zijn voor de vrouwtjesmug ( die ons overigens enkel steken) 

Dit kan kloppen. Vorige maand viel er ook in Rotterdam enorme hoeveelheden water in één keer uit de hemel, en dit veroorzaakte onder mijn huisje waar kelderboxen zijn, wateroverlast. Ook stond er op de grasweide voor mijn huisje een gigantische plas, formaat vijver. Deze plas heeft zeker anderhalve week stil gelegen. De plas lag pal boven mijn slaapkamerraam…….Je raadt het al, die muggen die uit zijn gekomen uit die plas stilstaand water houden nu vakantie in mijn slaapkamer….

Mijn tegenaanval heb ik vrijwel direct ingezet. Slaapkamer goed nagekeken en de muggen die ik tegenkwam een doodsklap gegeven, horren en visnetten voor mijn ramen spannen, ventilatoren dicht, alle stilstaande waterbronnen in en om mijn huis verwijderen, en de klamboe uit de kast gehaald. Dat laatste was een zinloze poging: die kleine krengen komen gewoon ergens toch weer binnen om mij te bijten. 

Omdat ik A: geen chemische meuk op mijn huid kan verdragen en B: geen chemische meuk op mijn huid wens, ben ik op internet op jacht gegaan naar natuurlijke alternatieven. Werken deze echt? Mijn ervaringen op een rij.

knoflook

KNOFLOOK EXTRA ETEN

Ik kwam als eerste tegen, dat muggen de geur uit je poriën als eerste “ ruiken” en je daarom snel kunnen vinden. Om deze geur te maskeren, zou verse rauwe knoflook eten de oplossing zijn, om muggen ver bij je vandaan te houden. Nu ben ik een knoflook-fan, dus leek mij dit de ideale oplossing. Maar het enige wat op afstand bleef was de rest van de wereld om mij heen. 😉 De muggen leken de geur juist lekker te vinden. Ik ben maar snel weer overgestapt op mijn vertrouwde zwarte knoflook. Dat vonden de mensen om mij heen een stuk prettiger. 

IMG_9206

CITRONELLA

Er is erg veel spul verkrijgbaar met citronella. Het is een soort verzamelnaam voor olie van een aantal Aziatische grassoorten Er wordt ook veel etherische olie van gemaakt, omdat het tot één van de goedkoopste oliën ter wereld behoort. Het staat bekend als afweermiddel tegen muggen. Je hebt er naast olie ook gels, kaarsen en sticks en sprays van. Ik kocht bij Action de gel. Om te proberen. Inmiddels staat de gel uit te drogen en ik wordt nog steeds lek gestoken dus helpen? Neuh. Weg ermee.

13524493_1198053603560101_3350499182781379598_n

CITROEN MET KRUIDNAGEL

Mijn grote succes van vorig jaar heb ik uiteraard als eerste geprobeerd. Gewoon twee citroentjes door midden snijden en deze vol prikken met kruidnagels. Dit bij je in de buurt zetten om de muggen te verjagen. Vorig jaar hielp het wellicht tegen de drie muggen die er in mijn slaapkamer rondzweefden, maar tegen een heel leger zijn de citroentjes niet bestand. Bovendien werkt het maar hooguit één tot twee dagen. Mijn slaapkamer rook overigens heerlijk 😉 

IMG_9205

VERSE BOS LAVENDEL

Op internet kunnen we ook lezen, dat muggen de geur van lavendel niet fijn vinden. Nou, dat klonk mij als muziek in de oren, want laat lavendel mijn lievelingsgeur zijn. Ik heb het geluk, dat er een megastruik lavendel groeit rondom mijn huis, en heb twee flinke bossen gemaakt, deze rondom mijn bed gelegd. Wederom: de geur was lekker, maar dat vonden de muggen ook…….

IMG_9207

Lavendelolie dan maar?

Ik kocht de meest heftige soort lavendelolie. Volgens de verkoopster in de biowinkel het beste, het sterkste. Ok, kom maar op. Wat druppels in een schaaltje gedruppeld, en op mijn kussen. Oh, wat rook dat heerlijk, en wat viel ik die avond heerlijk ontspannen in slaap……maar niet voor lang, want ik werd weer wakker van de enorme muggenbulten op mijn been, rug en nek….hoe krijgen ze het toch voor elkaar?   ROTMUGGEN!

IMG_9208

NATUURLIJKE MUGGENSPRAY

Op naar de volgende poging: de muggensprays op natuurlijke basis. Ik kocht in de biowinkel deze “ bus…away”. Gemaakt uit enkel olie. Aangezien ik gruwel van DEET en andere chemische meuk, kocht ik deze en sprayde mezelf dezelfde avond voordat ik het bed indook van top tot teen in. Wat een sterke lucht…..pheww. Dat was best heftig, maar so be it. 

De nacht was hetzelfde als de nacht ervoor, en daarvoor, en daarvoor…….zucht ;(

Hoe vol ik mezelf ook spoot met de spray, het deed totaal niets, nul komma nul, nada, noppes. 

Ook deze ” BEFORE THE BITE spray deed niet zoveel. Ik had goede hoop , omdat deze spray uit aardig wat olên bestaat en flink heftig ruikt.

Maar…helaas…..ook dit helpt echt niets. De muggen blijven vrolijk om mijn hoofd zoemen en zuigen mij nog harder leeg dan zonder spray. Zucht ……   De ” kant en klaar” sprays zijn voor mij dus ook geen optie. Ik gebruik deze spray op, want het ruikt verder heerlijk en het is zeer weldadig voor de huid, staat er in de beschrijving. Ik denk dan ook, dat het daar méér geschikt voor is dan dat het muggen bij je vandaan houdt….

 

VITAMINE B1

Facebook loopt inmiddels ook vol met allerlei oplossingen en linkjes naar oplossingen, vrijwel allemaal van dezelfde lading. Er sprong er eentje uit, een arts verklaarde in een plaatselijke krant dat Vitamine B1 zou werken tegen muggen. Ook biergist zou effectief zijn. Dit is echter nergens wetenschappelijk onderbouwd en inmiddels ook verbannen naar het land der sprookjes. Ik begin er uiteraard ook niet aan, ik vond het sowieso erg vaag. 

IMG_9209

WAT HELPT WEL?

Net toen ik dacht dat ik overgeleverd was aan de muggen, ontdekte ik iets opmerkelijks. Ik had toen ik mijn lavendelolie kocht, ook een flesje eucalyptus olie gekocht, wat overigens de helft goedkoper was. 

Het was aanvankelijk bedoeld om een mix te maken van diverse oliën. Maar dat kwam er niet van. Omdat ik eucalyptus erg lekker vind ruiken, besloot ik het te druppelen in mijn oliekommetje naast mijn bed en op mijn kussen. En…verrek….ik hoorde “ leger Muggen kazerne nummer 4” op mij afstuiven, maar halverwege hield het gezoem op…ze maakten rechtsomkeerd terug! WHAAT? Potverdorie! Het is dus eucalyptusolie, puur en alleen eucalyptusolie! Het voelde als het ei van Columbus. 

Nu werkt het niet urenlang, dus helaas-pindakaas…het blijft hoe dan ook een enorme last. Ik druppel nu telkens wat op mijn kussen om ze op afstand te houden, maar na 2/3 uur is dit uitgewerkt. Maar het is een lichtpuntje in de duisternis, nietwaar?

13501599_1198053953560066_2050935044195515740_n

GEBETEN…EN DAN?

Ik tel iedere morgen mijn muggen bulten….Vaak komt het getal boven de tien. Dan is het wel erg fijn, om een middel te hebben gevonden, wat de jeuk direct wegneemt zodra je het erop smeert. Ik vond het in moringa olie. Deze olie is op zich al zeer uniek en bijzonder te noemen, maar ik ontdekte dus ook, dat het werkt tegen de jeuk. Vrijwel direct. En dat is een verademing, als je tig keren wakker wordt van de jeuk. Omdat de olie loepzuiver is, verzorgt het de huid direct. Twee muggen…ehm, vliegen in één klap. De olie trekt zeer snel in, waardoor je niet ” vettig” blijft en vrijwel direct weer je bed in kunt stappen. Ik was al groot fan van moringa, maar deze olie heeft mij mega-fan gemaakt! Goedkoop is het niet, maar je hebt zo weinig nodig, dat je er zeer lang mee doet. Het is trouwens ook zeer geschikt als gezichtsolie en haarolie. Je kunt de olie alleen exclusief bestellen via www.moringasfinest.nl. Het is ( nog niet) in de winkels verkrijgbaar. Direct bestellen? Klik hier.

Tja, en na alles te hebben uitgeprobeerd, rest mij niets anders dan te wachten op de herfst……Iedereen succes met de muggenplaag!

12 Reacties op “Muggenplaag in Nederland…wat werkt/wat niet tegen muggen?

 1. Ik slaap al nachten heerlijk zonder muggen. Op het zachte gezoem van de kleine ventilator aan mijn voeteneind!! Muggen haten luchtbeweging (wind). Geen (chemische) stinkrommel, gewoon slapen! Heerlijk…

  • deed ik ook met de hitte, maar erg gezond is dit niet…erg slecht voor de spieren helaas dus ik beperk dit enkel tot wanneer echt nodig. bedankt voor de tip!

 2. Kun je die eucalyptusolie niet in een beetje water doen in zo’n etherische oliebrander en dan aanteken? Dan heb je continu die geur bij je? Deden wij vroeger ook als een van onze kinderen verkouden was en helemaal dicht zat.

 3. Hoi. Vitamine b1, m.n. die van solgar helpt wel degelijk. Gebruikte het toen ik op Aruba woonde. Je moet dan wel al in maart april beginnen net 2 capsuletjes te slikken en volhouden tot ongeveer juli augustus. De hoeveelheid jn je bloed is dan Nog hoog genoeg om ze weg te.houden. Sterkte jennifer

 4. Ik heb de olie besteld.
  Ontzettend leuk artikel en weer actueel!
  Dank voor het toesturen!

  • graag gedaan en nu maar hopen dat het jou ook helpt!

 5. Beste monique.
  Bedankt voor je uitgebreidde onderzoek. Wij wonen nu 57 jaar in Capelle aan den IJssel en hebben al evenzoveel jaren enorm veel last van muggen. Zelfs swinters laten ze ons niet met rust. We hebben perfect afgesloten horren maar als de voordeur open gaaat piepen ze naar binnen. Wij hebben ook alles uitgeprobeerd. Nu gebruiken we niets meer. Alleen een ruime klamboe. Één die niet tegen je aan hangt maar waarbij je in de klamboe uit je bed kunt stappen zodat ze ook niet erdoorheen kunnen prikken. Nooit meer last snachts.

 6. Je schrijft ontzettend leuke stukjes! En tja dan ga ik de eucalyptusolie maar kopen en meenemen op reis, Thuis volstaat een goed hor haha, heb je die al geprobeerd! Fijne mugloze zondag!

 7. Het enige 100% antimug middel zijn horren……Wij slapen het hele jaar met open ramen en balkondeur. Heerlijk, en geen mug die er in kan.
  Alexandra

 8. ik was van plan om een spray EN een olie te maken om mee te nemen naar Cuba…alleen ben ik 3 dagen onder mindere omstandigheden aan het slapen, dus neem helaas toch deet mee. malaria komt niet voor, denque echter steeds meer

 9. Hi! Ik woon al jaren op 16e verdieping. Aanrader tegen muggen en andere insecten. Sporadisch een verdwaalde mug of vlieg in huis gehad. Dus als je het echt beu bent……verhuizen haha????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *