AAARRGGHH! MUGGEN! Hoe mijd je ze op de meest natuurlijke manier? Plus recept om zelf muggen olie te maken

Ieder begin van de Lente is het in mijn slaapkamer weer feest……Nee, niet krom denken ( 🤣🤣 ) ik heb het over MUGGEN. Want dat deze bij mij ( en vooral op en aan mij ) feestjes kunnen vieren waarbij mijn bloed rijkelijk vloeit, is een feit. Ieder jaar is het opnieuw een drama. In 2016 schreef ik er al eens over ( KLIK HIER) en ook bedacht ik eerder een soort muggen olie ( KLIK HIER) wat niet werkte. Het enige wat voor mij werkt, is een grote tent ( klamboe ) op mijn bed zetten, om een beetje normaal aan mijn nachtrust te komen. Ik gebruik de tent inmiddels ieder jaar, en het bevalt mij prima. Het grote nadeel van zo’n tent is dat het een crime is om het op en af te breken en ook ligt het niet altijd even comfortabel. Maar voor mij is dit de enige manier om in de lente en zomermaanden een beetje normaal aan mijn nachtrust toe te komen. Zonder compleet te worden leeg gezogen. Het gezoem houdt mij uit mijn slaap en daarna de jeuk…..VRESELIJK.

Ik ben niet de enige. Zodra het muggen seizoen weer aanbreekt stromen de vragen weer binnen. Muggen zijn een enorme storende factor in de zomermaanden. Er zijn ontzettend veel theorieën vindbaar op internet, die vol staan met tips en trucs, feitjes …maar ook veel fabels. Zoals ‘ muggen zoeken naar zoet bloed”. Of “ vrouwen worden meer gestoken dan mannen “. Ik ben er eens in gedoken. Wat is nu waar en wat niet? En…wat valt er anno 2024 op gebied van meukvrije preventie te vinden?

FEITJES EN FABELS OVER MUGGEN

Over muggen wordt erg veel beweerd en geschreven. Zo denken we, dat we door ALLE muggen worden gestoken, maar wist je, dat we alleen door VROUWELIJKE MUGGEN worden gestoken? Deze steken ons om zich te voeden met ons bloed. De stoffen in ons bloed ( o.a proteïne ) zijn essentieel om de eitjes te produceren en te ontwikkelen. De vrouwelijke mug legt per keer ongeveer 100 eitjes. Deze eitjes kunnen al na twee dagen uitkomen. De larven van deze eitjes kennen een verloop van enkele dagen tot enkele weken om een volwassen mug te worden.
Er zijn ontzettend veel soorten muggen. Volgens de Amerikaanse MOSQUITO CONTROL ASSOCIATION zijn er meer dan 3000 soorten muggen. Veel muggen drinken naast mensenbloed ook het bloed van dieren. Naar wordt geschat, leeft een mug niet langer dan twee maanden. Muggen kunnen zich behoorlijk vol zuigen met bloed. Dit merk je soms, als je een mug met wat geluk en goed mikken dood mept. Soms kan het dan uiteen spatten met jouw bloed. Diverse onderzoeken wezen uit, dat de gemiddelde mug in staat is om DRIE KEER haar eigen lichaamsgewicht in bloed te drinken.
Al zou je anders denken, als een mug ( of zeven….) rond jouw oor zoemt, lijkt dat snel te gaan, maar muggen zijn zeer trage vliegers. Geschat wordt, dat muggen niet sneller vliegen dan tussen de 1,6 en 2,4 km/ h.
Dat vrezzzzzzz….elijke GEZOEM! 😩 Dit ontstaat door het snel op en neer bewegen van de vleugels. Hoe hard dit gezoem is, ligt aan de grootte van de mug en de vleugels. Voor ons is het bloed-irritant, maar voor de muggen heeft dat gezoem een functie. Muggen zien niet goed in het donker en gaan daarom af op geluid. Ze kunnen elkaar ook niet zien en gaan daarom af op het gezoem van elkander. Mannelijke muggen zoemen een stuk hoger dan vrouwelijke. Mannetjes kunnen ook veel beter horen dan vrouwtjes muggen , dit heeft met de borstels op hun hoornsprieten te maken. Vrouwtjes horen mannetjes pas, zodra deze dicht bij hen in de buurt komen.

WAAROM STEKEN MUGGEN EIGENLIJK?

Wist je, dat muggen oorspronkelijk leven , net als de BIJ, van de nectar uit planten, deze boren zij aan met hun steek-snuit. Zodra een vrouwtje echter is bevrucht door een mannetje, zal zij bloed als maaltijd nemen. Dit is nodig voor de ontwikkeling van de eitjes die zij bij haar draagt. Eiwitten in mensen en dierenbloed zorgen voor een goede ontwikkeling van de muggen-eitjes. Veel mensen denken dat een vrouwtje meteen prikt zodra het een geschikte bloeddonor heeft gevonden, maar daar gaat veel aan vooraf. Voordat zij steekt, zal zij eerst een antistollingsmiddel inspuiten bij het steken, dit voorkomt dat er meteen een stollingsproces plaats vindt in het steek-gaatje. De huid van de mens en dier is allergisch voor dit antistollingsmiddel. Dit veroorzaakt het bekende bultje en die ondraaglijke jeuk. Het vrouwtje spuit dit antistollingsmiddel zo diep mogelijk in de huid zodat zij voldoende bloed kan opzuigen. Als ze klaar is met haar vampier-praktijken, zal het meeste van dit anti stollingsmiddel weer worden mee gezogen. Hoe meer er dus achterblijft in onze huid, hoe erger wij last hebben van de jeuk.
Muggen voelen zich het prettigste in een waterrijke omgeving met stilstaand water. Daar verzamelen vooral steekmuggen zich het liefst. Plasjes, meertjes, maar ook emmers met water, regen tonnen, en plantenbakken zijn heerlijke nesten voor muggen. Kijk daarom goed in en rondom je huis, of er zulke bronnen vindbaar zijn. Ook de waterbakken aan onze verwarming en plantenbakken in huis kunnen een erg fijne broedplek zijn voor muggen. Andere plekken waarvan je het niet zou verwachten, maar zeker de moeite waard is om even na te lopen zijn kruip-ruimten, doucheputjes, gootsteen/ afvoeren en water-opvang bakjes bijvoorbeeld achter de koelkast of onderaan de wasmachine.
Wat we veel horen, is “ ze pikken mij er altijd uit! “ Het kan inderdaad lijken, alsof ze het op jou hebben gemunt en bijvoorbeeld jouw partner die naast je prinsheerlijk ligt te slapen, met rust laten. Ook wordt gezegd dat muggen houden van zoet-bloed. Dat zijn allemaal fabels. Muggen zijn namelijk tevreden met alle soorten bloed. Wanneer er geen keuze is, bijvoorbeeld als je alleen in bed ligt, en alleen woont, zullen ze zeker niet kieskeurig zijn. Ook je kat of hond kan dan net zo goed de pisang zijn als jij. Echter, als er meerdere mensen in een ruimte zijn, kunnen de vrouwtjes wel iets kieskeuriger zijn, maar heeft dat niets met zoet bloed te maken.
Muggen houden van bepaalde stoffen als melkzuur, vetzuur, ammonium en kooldioxide, allen stoffen die ieder mens bij zich draagt. Aangenomen wordt, dat hoe meer van deze stoffen in een lichaam aanwezig zijn, hoe aantrekkelijker voor het vrouwtje om deze eruit te pikken.  voor haar vampier-ritueel.  Anders gezegd reageert zij op de hoeveelheden kooldioxide die iemand uitademt. Daarnaast heeft een lichaamsgeur ook een grote aantrekkingskracht op het vrouwtje. Ook lichaamswarmte kan van invloed zijn. Is het jou ook wel eens overkomen, dat je geheel ontbloot ( of met slip) boven de lakens ligt maar je toch dat irritante gezoem rondom je hoofd hoort, en je in je gezicht / armen / nek wordt gestoken? Dit komt dus door de kooldioxide die je uitademt. Daar komt het vrouwtje op af. En dus niet op zoet bloed. Muggen hebben een bijzonder goed ontwikkeld reuk orgaan, met wel honderden minuscule haartjes op de steeksnuit, voelsprieten en andere uitsteeksels op de kaak. Daarmee kunnen ze de kooldioxide ruiken en vliegen ze zigzaggend naar de plek waar de hoogste concentratie is.
Nog een hardnekkige fabel is dat muggen op licht afkomen. Sterker, volgens bioloog R. Bretthauer mijden muggen liever het licht. Muggen zijn volgens hem juist s’nachts actief, en licht raken ze alleen in de war. Soms zo verward dat ze niet goed of niet kunnen steken. Het is dan ook geen slecht idee om een grote bouwlamp aan te schaffen…..maar of je DAAR nu beter van gaat slapen? 😳 Alhoewel “ zoet-bloed” niet bestaat, zit er wat betreft muggen wel een kleine kern van waarheid in. De samenstelling van ons bloed bepaalt namelijk mede onze lichaamsgeur, waardoor voor muggen de één anders “ smaakt” dan de ander.

GESTOKEN! WAT NU?

Als ik mijn tentje niet gebruik, zit ik continu onder de jeukende muggenbulten. Ik denk dat ik je niet hoef uit te leggen hoe bloedverziekend irritant die jeuk kan zijn. 😠 Voor velen kan het zelfs gekmakend zijn. Onze eerste natuurlijke reactie bij jeuk is krabben. Maar dit moet je juist bij muggen bulten NIET DOEN  Ja, i know….makkelijker gezegd dan gedaan, maar echt, hoe meer je je kunt beheersen, hoe sneller de jeuk zal verdwijnen en je je eigen huid  niet irriteert en beschadigt. Als je gaat krabben, maak je de jeuk ERGER. Dit komt doordat het vrouwtje een slijmspoor achterlaten nadat ze heeft gestoken. Dit stofje zorgt voor een plaatselijke verdoving en verdund het bloed waardoor zij het het bloed makkelijker kan opzuigen. Onze huid is net als het antistollingsmiddel allergisch voor deze slijmsporen en zal direct in de tegenaanval gaan door een lichaamseigen tegengif te produceren om het te verjagen. Zodra jij gaat krabben en krabben en krabben, krab je uiteindelijk de bult kapot waardoor er meer slijmstof wordt verspreid en ons lichaam meer tegengif moet gaan aanmaken, wat uiteindelijk leidt tot meer jeuk en meer irritatie.
Hoe moeilijk dus ook: probeer NIET TE KRABBEN. 
Helpt het bekende kruisje ( met je nagels in het buitje drukken ) tegen de jeuk? Ja, maar HEEL EVENTJES. Diverse pijn prikkels zorgen voor een zeer kortstondige verlichting, maar hooguit een minuutje. Het levert juist alleen maar meer schade op.
Wat je beter kunt doen is pure olie op de bult druppelen.  Daarmee bedoel ik pure, biologische zuivere oliën als kokosolie, olijfolie, teunisbloem olie, amandel olie en jojoba olie. Een olie wat echt direct kalmeert is lavendel olie en ook kamille olie. Ook wil een vers stukje aloe Vera gel uit de plant wel eens werken. Er zijn diverse “ jeuk weg” middelen verkrijgbaar, maar sla deze synthetische onzin over en gebruik gewoon een beetje zuivere pure olie. Het schijnt, dat de binnenkant van een bananenschil ook goed werkt, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. Wat belangrijk is, is dat je de olie DRUPPELT op de plek, ga niet wrijven of smeren.

WAT KUN JE ZELF DOEN?

Muggen, zeker als er plagen zijn, kun je niet voorkomen. Als je, zoals ik, in een groenrijke omgeving woont kun je al helemaal de klok iedere avond gelijk zetten om weer een leger aan muggen te verwelkomen in je slaapkamer. Ik gebruik zelf horren en plak soms ook mijn ramen af met hor-gaas. Ook hou ik zoveel als mogelijk in het muggen seizoen mijn ramen dicht, maar ik hou dat nooit zo lang uit, ik hou van contact met buitenlucht.
Wat je zelf zou kunnen doen om die vrouwtjes van je vandaan te houden :
– Houd vooral s’avonds ramen en deuren goed gesloten. Of tenminste zoveel als mogelijk
– Controleer in en rondom je huis of er geen plekken zijn met stilstaand water. Lees mijn eerdere stukje hierboven terug.
– Mijd zoveel mogelijk ruimten waar veel muggen zijn, bijvoorbeeld bij plassen / wateren, diepe bossen en struiken.
– Plaats overal in huis horren in deurposten en raamposten
– Pas een beetje op met koolzuurhoudende dranken en bier. Dat zijn echte magneten voor muggen.

WAT HELPT?

In 2016 schreef ik een uitgebreid artikel over mijn pogingen om mij te beschermen tegen de muggen. KLIK HIER om dit te lezen. In dit artikel vertel ik ook over de vele middelen om ons tegen de muggen te wapenen ( DEET! ) en waarom dit geen al te gezonde oplossing is. Ik stortte mij in 2016 op natuurlijke middelen om mij tegen de muggen te wapenen maar uiteindelijk hielp niets. En schafte ik uiteindelijk mijn klamboe-tent aan. Nooit spijt van gehad  😁
Anno 2024 is er niet erg veel veranderd in het aanbod aan natuurlijke middelen tegen de muggen. Ik heb echter opnieuw een zelfmaak recept gemaakt die ik van een Amerikaanse website had opgepikt. Ik heb zelf wat aanpassingen gedaan, en een nieuwe formule gemaakt. Wat gaat erin?
– 5 druppels essentiële pepermunt olie ( klik hier )
– 8 druppels essentiële tea tree olie. ( klik hier )
– 5 druppels essentiële citroen olie. ( klik hier )
– 50 ml biologische basis olie, zoals jojoba / ARGAN / teunisbloem / Castor / druivenpit ( KLIK HIER
Dit alles roer/ meng je goed door elkaar. He kunt de olie in een spray flacon gieten of gewoon in een potje bewaren. Ik wil je MET KLEM waarschuwen dat je EERST MET EEN HEEL KLEIN BEETJE begint op een stukje huid. Essentiële oliën kunnen behoorlijk heftig zijn. Probeer daarom eerst een beetje uit, en wacht af hoe je huid gaat reageren. Gelukkig werd mijn huid alleen ietsje rood tijdens het opsmeren maar dat vertrok vrijwel meteen. En had ik er verder geen irritaties van. Wil je iets minder olie maken? Dan kun je het recept halveren.
Gebruik deze olie liever niet bij kinderen. Pure essentiële oliën zijn meestal te heftig voor kinderhuidjes. Wil je het toch proberen, test het dan eerst voorzichtig uit, gebruik sowieso nooit teveel.

De diffuser

Een ander zeer fijn middel in de strijd tegen muggen is de diffuser. KLIK HIER om alles over de diffuser te lezen.  Als je dit artikel hebt gelezen, begrijp je meteen beter waarom het wel belangrijk is om A : de JUISTE diffuser te kiezen en B : de JUISTE etherische oliën. KLIK HIER om meer over etherische oliën te lezen.  Zeker als het komt op effectiviteit tegen de muggen is het extreem belangrijk dat je de zuivere, echte. pure oliën kiest.  Deze zijn namelijk nog echt puur waardoor zij hun echte werking ook behouden. De etherische oliën van VAN TOEN ( klik HIER ) zijn meer dan geschikt in de strijd tegen muggen.  Als je de diffuser in de slaapkamer zet, kan dit zeker helpen om de muggen op afstand te houden in de ruimte waarin jij je bevindt. Het is belangrijk dat je de diffuser in je buurt zet, maar niet te dichtbij. Het moet de ruimte kunnen benevelen. Zet altijd een raam op een kleine kier met liefst een hor ervoor, of zet een rooster open. Een erg effectieve blend tegen muggen:

 

VUL EEN VOLLLE TANK MET

 

  • 3 druppels lavendel olie 
  • 3 druppels eucalyptus olie
  • 2 druppels pepermunt olie
  • 2 druppels rozemarijn olie
  • 2 druppels citroenolie

 

 

DE MUGGEN STICK

Zoals ik eerder vertelde, heb ik afgelopen jaren ontzettend veel ( natuurlijke ) insecticiden geprobeerd. Ik heb zelfs pure NEEM geprobeerd, maar dat spul stinkt zo vreselijk, dat ik het niet trok. Het enige wat bij mij tot nu toe recht overeind bleef staan, is de BUG-OFF STICK van één van mijn favoriete merken CHAGRIN VALLEY. Om er alles over te lezen, KLIK JE HIER. Ik heb sinds deze ontdekking sindsdien ieder jaar een stick in huis. En ieder jaar werkt ie weer fantastisch! Ik smeer ook mijn kussen er iets mee in, zodat de geur de muggen ook weghoudt. De stick geeft op mijn erg extreme overgevoelige huid geen enkele reactie. Een zeer fijne aanrader, als jij ook graag meukvrij de muggen op een afstand wil houden! KLIK HIER om de stick te bestellen.

 

EN VERDER…?

tja…..als je al het mogelijke al doet, dan rest er eigenlijk niet veel meer dan nog de nodige tips in acht te nemen :

  • gebruik horren, en gebruik een klamboe. Deze kun je tegenwoordig voor weinig scoren bij de action, het hoeft geen godsvermogen te kosten. 
  • voor wat tips tegen de jeuk: KLIK HIER

 

4 Reacties op “AAARRGGHH! MUGGEN! Hoe mijd je ze op de meest natuurlijke manier? Plus recept om zelf muggen olie te maken

  1. Ik ben erg benieuwd wat je ervaringen zullen zijn. Vorig jaar heb ik je recept met moringa olie en nog iets ( ik ben de naam vergeten en het stonk erg) geprobeerd en dat hielp wel, maar ik vond het wel een hele dure oplossing.

    Sterkte met de muggenplaag😊

  2. Wij zetten ’s nachts een ventilator aan. Lekker koel, en we hebben het idee dat het scheelt, muggen worden “weggeblazen” lijkt het.

    • Een ventilator is zeer efficiënt. Heb dat geleerd in het Noordoosten van Brazilië, waar iedereen met (o.m.) een ventilator slaapt. Muggen houden niet van wind en blijven weg.
      Een beetje vreemd de eerste nacht, maar je went er vlug aan.

  3. Fijne informatie. Maar let op! Citroenolie is fototoxisch op de huid. Dat betekent dat je 12 uur na smeren niet in de zon mag. Dat kan extreme huidirritatie geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *