Kunstmatige zoetstoffen toch niet onschuldig?

Oktober 2018 in het nieuws:

“ kunstmatige zoetstoffen toch schadelijk bevonden voor de darmflora”

Ondanks alle wetenschappelijk onderbouwde studies dat kunstmatige zoetstoffen als Aspartaam, Acesulfaam-K, sucralose, en sacharine 100% veilig zouden zijn, zijn er dan eindelijk toch hobbels op deze gladde weg gekomen. Wetenschappers uit Israel , Singapore en Italië onderzochten recentelijk de invloed van al deze kunstmatige zoetstoffen op onze darmflora. Ze deden dit met de volgende zes kunstmatige zoetstoffen:
* aspartaam
* sucralose
* sacharine
* neotaam
* advantaam
* acesulfaam-K
Daarnaast hebben zij 10 sportdranken onderzocht waarin deze zoetstoffen aanwezig waren. Er is gebruik gemaakt van een scala aan gemodificeerde bacteriën die oplichten als zij met een gifstof in aanraking komen. Dit verschijnsel, genoemd bioluminescentie, komt van nature ook voor bij sommige bacteriën De onderzoeken werden gedaan op drie soorten bacteriën.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de ene zoetstof de andere bacterie op laat lichten, dan de ander. Er kon op zeker worden vastgesteld dat het toxische effect doses-afhankelijk is. Er zijn al eerdere onderzoeken gedaan waaruit bleek dat kunstmatige zoetstoffen iets doet met de darmflora van o.a varkens. Echter geeft dit recente onderzoek preciezer weer welke zoetstof welke soort bacterie beïnvloedt.
Een van de onderzoekers spreekt van een aanvullend bewijs. De onderzoeker zegt dat het een aanvullend bewijs is dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen de microbiële activiteit nadelig beïnvloedt, hetgeen een groot aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In het onderzoek zelf wordt dit wat minder bekrachtigd. Daarin staat “ we mogen veronderstellen dat de reactie die we hebben waargenomen in ons onderzoek relevant kan zijn voor het mircobioom in de menselijke darmen en dus ook de gezondheid kan beïnvloeden”. Er is volgens de onderzoekers nog meer onderzoek nodig.
 DSC_0298-768x555

WEER ASPARTAAM….WEER ACESULFAAM-K….

Het lijkt aspartaam en ook acesulfaam-K maar niet te lukken om van hun nadelige imago af te komen. In mijn artikel vertel ik over beide populaire kunstmatige zoetstoffen, KLIK HIER om deze te lezen, 
Ondanks dat de wetenschap, de Europese EFSA, de Amerikaanse FDA die kunstmatige zoetstoffen nog altijs als 100% veilig beschouwen lijkt met dit onderzoek de eerste scheurtjes in te vallen. Ik persoonlijk ben heel erg benieuwd hoe dit zich verder zal gaan ontwikkelen. Je kunt je vast de enorme ravage in de wereld van kunstmatige zoetstoffen voorstellen als blijkt dat het allemaal toch niet zo 100% veilig lijkt als tot nu toe werd gedacht. Er zou een zeer grote markt in de voedsel en levensmiddelenindustrie totaal in elkaar storten. En hoe moet het dan verder met “ light” en “ 0% suiker toegevoegd” ?
De toekomst zal het uitwijzen. Voorlopig lijkt aspartaam en acesulfaam-K ook hier weer het onderspit te moeten delven. Deze twee kunstmatige zoetstoffen liggen al heel wat jaren onder vuur. Gek genoeg zijn het de twee meest gebruikte kunstmatige zoetstoffen in ons voedsel.
DSC_0299
Of is dat misschien helemaal juist niet zo gek? En dat deze zoetstoffen daarom wereldwijd nog altijd 100% veilig worden verklaard? Het baart mij in elk geval wel zorgen. Deze  kunstmatige zoetstoffen worden alleen al in Nederland in onwijs veel levensmiddelen gebruikt, van koek tot zuivel, van kaas tot worst en dranken. We komen het in de meest ongewone levensmiddelen tegen. Worst en vleeswaren, tafelzuur, chips, het zijn niet bepaald producten waarin je deze kunstmatige zoetstoffen verwacht. Maar toch komen we het dus veel meer tegen dan we denken, waardoor ook de inname onbewust veel hoger kan zijn.
 DSC_0297

WAT NU?

Dit onderzoek zorgt voor ophef, maar zowel de Europese EFSA als de Amerikaanse FDA geeft geen krimp. Zij blijven lijnrecht achter hun vaststellingen staan, die vertellen dat we ons geen zorgen moeten maken. Maar klopt dit wel? Als ik naar mijn eigen onderbuikgevoel moet luisteren zeg ik dat je deze kunstmatige zoetstoffen beter kunt mijden of zeer matig moet gebruiken. En je gezonde verstand moet gebruiken. Let op WAT je koopt en daarmee eet en drinkt. De 100% veiligheid is gebaseerd op ADH. Overschrijd je deze niet, dan is er volgens de EFSA geen reden tot zorgen. Maar hoe zit het dan met overdoseren, door meerdere producten met kunstmatige zoetstoffen per dag te consumeren waarvan de consument zich niet bewust is? En hoe zit het met frisdranken en andere dranken? Zelfs in “ vers sap” zitten kunstmatige zoetstoffen.
Ik weet het niet.
Mijn onderduikgevoel zegt me echter wel meer dan genoeg. Dit onderzoek is wat mij betreft erg zorgwekkend en ik hoop dat er meer studies gaan plaatsvinden om de onderste steen boven te krijgen. De vraag is echter in hoeverre de voedselindustrie dit gaat toelaten. Onafhankelijke studies zijn zeldzaam.
DSC_0282

HOE ZIT HET MET STEVIA?

Stevia is ook een zoetstof, maar geen kunstmatige zoetstof. Het wordt gemaakt van een plantje. Toch kan stevia kunstmatig worden door bewerkingen. Dit wordt veelal verkocht in supermarkten. In deze producten vinden we vleugjes steviolglycosiden die worden gedragen door een suiker of kunstmatige zoetstof.
Als je zuivere stevia kiest of groene stevia, zit je goed. Omdat stevia een enorme zoetkracht heeft wordt het minimaal toegevoegd in levensmiddelen. De zoete smaak kan namelijk zeer snel bitter en “ drop-achtig” worden van smaak. Vooral groene stevia ( fijn vermalen gedroogd steviablad) heeft deze vervelende eigenschap. Door deze te extraheren en te filteren ( op een natuurlijke wijze) verkrijg je een stevia suiker die meer geschikt is voor consumptie.
Er zijn tot dusver geen nadelige effecten bekend over stevia, maar ook hier geldt dat we deze zoetstof matig moeten gebruiken. En kies voor zuivere varianten. Echte zuivere stevia is niet of zeer zeldzaam verkrijgbaar in de winkel en niet in supermarkten. Er zijn diverse fabrikanten die via de webwinkel hun producten aanbieden.

EN HOE ZIT HET MET ERYTHRITOL?

Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker meer als de helft minder dan gewone suiker. Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Alleen het polyol lactitol komt in de natuur niet voor. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol. En is dus géen kunstmatige zoetstof. Zoals eerder geschreven komt erythritol van nature voor in tal van vruchten, als meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt veelal vervaardigd uit GMO-vrije maïs.Fermentatie is een veel voorkomend natuurlijk gistingsproces. Het wordt ook erg veel toegepast bij het maken van wijn, kaas en yoghurt. Aan zuivere Premium erythritol wordt verder niets toegevoegd of ondergaat ook geen chemische processen. Het blijft dus geheel 100% natuurlijk
Echter kan erythritol wel kunstmatig worden geproduceerd. Ook hier geldt net als bij stevia dat je goed moet opletten of je 100% zuivere erythritol koopt of chemisch bewerkte. Zuivere erythritol is niet goedkoop. Daaraan kun je de meest zuivere varianten herkennen. Erythritol wordt in levensmiddelen veel gebruikt als draagmiddel. Ook in zuivere stevia-producten is eryhtritol een draagmiddel. 
Wees ook niet te guitig met het gebruik. Bij mij geeft erythritol bijvoorbeeld al rommelende darmen als ik meer dan drie/vier eetlepels per keer eet. Wees ook met erythritol matig. 
DSC_0300

Mijden en/ of met mate

Of het nu gaat om suikers, kunstmatige zoetstoffen, of zuivere natuurlijke zoetstoffen, de allergrootste boodschap is en blijft :

 

CONSUMEER VERSTANDIG, CONSUMEER MATIG

Ik ben niet van mening dat een bakje kwark met kunstmatige zoetstoffen onze darmflora direct verwoest, maar ik zou zeker het gebruik van kunstmatige zoetstoffen zeer beperkt houden. Zeker betreft kinderen, die bijvoorbeeld SLIMPIE siropen drinken. Deze siroop bevat  acesulfaam-K . Eerder bevatte het ook nog aspartaam, maar dit is er door alle kritiek op deze kunstmatige zoetstof uit gehaald.

Een reactie op “Kunstmatige zoetstoffen toch niet onschuldig?

  1. Het bizarre is dat de overheid light producten wil gaan promoten door de belasting hierop te verlagen in strijd tegen obisitas..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *