Baobab claywash van African Organics….waarom het een unieke douchegel is!
Ik ontdekte via mijn natuurlijke shampoo + conditioner test in 2020 het merk AFRICAN ORGANICS. Sindsdien gebruik ik niets anders meer voor mijn haar te verzorgen. KLIK HIER voor mijn review en KLIK HIER voor het review over de speciale verzorgende haar olie. Door mijn werk bij Puur & Fit kom ik vee meer in aanrakingen met producten, en ik ontdekte, dat dit merk ( African Organics) niet alleen mooie en unieke haarverzorgingsproducten verkoopt, maar ook veel voor het gehele lichaam. Ik wilde dit allemaal meteen gaan uitproberen en , als het nét zo top en uniek is als de haar-verzorging, dit ook meteen binnen brengen bij Puur & Fit. Ik was enorm benieuwd, de verwachtingen waren hoog. Maakt het merk ook hier de beloften waar? Ik besloot de meest bijzonderste uit het assortiment te gaan testen: de Clay wash.
BAOBAB CLAY WASH
Ik vond deze best even spannend om te gaan testen, omdat mijn huid mega overgevoelig is en zeker op klei vrij snel kan reageren. Het wordt dan snel rood en kan wat geïrriteerd raken. Daarom gebruik ik in principe nooit klei-maskers voor mijn gezicht. Gelukkig blijft het bij een directe reactie van de huid wat vrij snel weer kalmeert en weg trekt met de juiste na-verzorging. Mijn huid is enorm kwetsbaar en ook heb ik nu na mijn vijftigste ook te kampen met een rijpere huid.
Terug naar de claywash. Het gaat dus om een douchegel, wat is verrijkt met een klei, bentoniet. Daar ga ik kort iets over vertellen.
Bentoniet is een 100% natuurlijke, minerale klei, afkomstig uit vulkaanas. Het wordt ook wel MONTMORRILLONIET genoemd. Uit de grond genomen ziet het eruit als een fijn poeder wat uit microscopisch kleine kristallen is opgebouwd. Er zijn heel veel verschillende soorten klei, maar wat bentoniet klei nu zo uitzonderlijk maakt is dat het een zeer ZACHT mineraal-kleisoort betreft. Het heeft een bizar groot waterbindend vermogen. Als je bentoniet oplost in water is dit goed zichtbaar. Het lost eerst op in klei-klontjes en dit verandert langzaam in een stroperige massa. Waar andere kleisoorten in water oplossen en het water troebel maken waarbij het klei uiteindelijk naar de bodem zakt, blijft bentoniet mooi homogeen.
Bentoniet is extreem rijk aan mineralen en sporenelementen. Het bevat een zeer hoog natriumgehalte, en wordt daarom ook wel natrium-bentoniet genoemd Dit is overigens een soort wat niet uitwendig is te gebruiken, omdat het zoutgehalte ongunstig is voor de nieren. Bentoniet krijgt een scheikundige lading van de mineralen zodra het in aanraking komt met water. Bentoniet is, net als andere kleisoorten, een oeroud geneesmiddel. Eeuwenlang wordt het al door de mens gebruikt, vanwege de zeer krachtige negatieve scheikundige lading van de mineralen zodra het in aanraking komt met water. De kracht van klei zit hem in het absorberende vermogen. Bentoniet absorbeert bijvoorbeeld lichaamsvreemde stoffen zodra het wordt vermengd met wat water. Dit biedt vele mogelijkheden om de bentoniet klei medicinaal ( inwendig en uitwendig) te gebruiken. Waar je wel goed op moet letten,, als je van plan bent om de klei inwendig te gebruiken, is dat de klei FOOD GRADE moet zijn. Waar klei meest uitwendig voor wordt gebruikt, zowel DIY als industrieel, zijn de zogenoemde klei maskers. Ik denk dat iedereen wel eens een foto heeft gezien van een gezicht wat is ingesmeerd met klei. Met name bentoniet is uitermate geschikt voor gezichtsmaskers. Dit komt door het extreme absorptievermogen. Het is daarom één van de kleien die de huid extreem goed kan zuiveren van oneffenheden, afvalstoffen en andere onzuiverheden. Ons gelaat is meest gevoelig voor deze onzuiverheden en daarom zijn klei-maskers zo wel-werkend. In de kant en klaar kleimaskers vinden we naast wat klei helaas ook veel meuk. Het is daarom een veel beter idee, om het zelf te maken. Bentoniet kleipoeder is niet duur. Dit heb je in basis eigenlijk alleen maar nodig om een goed kleimasker te kunnen maken. Even mengen met wat water, op je toet smeren en dit even laten trekken. Daarna weer goed afspoelen met warm water en het gezicht met een goed serum of toner nabehandeling. En zak bentoniet poeder kost zo’n € 7 euro, daar kun je enorm lang mee vooruit voor uitwendig gebruik. Naast dat het je dus ook enorm veel geld scheelt, is pure klei veel werkzamer. Je kunt bentoniet voor veel meer doeleinden gebruiken. Denk aan een verkwikkend voetbad, om ruwe en vermoeide voeten een verwennerij te geven. Voeg er enkele druppels eucalyptus olie aan toe en je voeten voelen na het badje weer als herboren,
Het is ook ideaal om er bijvoorbeeld een scrub van te maken, samen met Keltisch zeezout. Op internet vind je talloze leuke recepten.
Africa Organics is een door ECOCERT geaccrediteerd 100% natuurlijke lijn voor huid en haarverzorging. De basis van de producten liggen in de pure en natuurlijke biologische grondstoffen uit Afrika. Het merk draagt vele belangrijke keurmerken als Phytotrade Africa, en PETA. Phytotrade is een Fair trade initiatief wat gemeenschappelijke projecten promoot in sub-Sahara Afrika.
De gehele Afrika Organics lijn is vrij van schadelijke “ nasty’s” als parabenen, petrochemische stoffen, sulfaten, siliconen, dierlijke grondstoffen, geëthoxyteerde of PEG grondstoffen, proyleenglycol, en vele andere grondstoffen die “ nasty” zijn volgens de ECOCERT standaard.
Africa Organics is vrij baanbrekend, om een 100% natuurlijke origine van de grondstoffen te ontwikkelen voor alle producten, inclusief haarverzorging. Dit maakt de shampoo’s + conditioners vrij uniek op de markt. Alle producten worden in Zuid Afrika geproduceerd en zijn 100% traceerbaar.
Verder werkt het merk zeer nauw samen met het eerder genoemde Phytotrade Afrika. Zij minitoren de duurzaamheid van de wilde oogst en zorgen ervoor dat de oogsters een eerlijke prijs krijgen. Dit betekent, dat als je een product koopt van Afrika Organics, jij iemand op het platteland van Afrika ondersteunt. I LOVE IT! 🥰
Zo komt alles mooi samen. Zo ook in deze claywash. Want die kunnen we ook gerust als een unicum op de oververzadigde markt in natuurlijke lichaamsverzorging scharen. Het bevat klei, maar het schuimt ook licht. Door bentoniet klei te combineren met baobab extract wordt de huid veel minder geïrriteerd door de klei, en geeft het een verzorgende en kalmerende werking. Naast bentoniet en baobab extract is er ook aloê Vera, sinaasappelschil, kokosolie, marula olie, zoete aardappel extract, vitamine E en koud geperste zonnebloem olie toegevoegd. Een vrij bijzonder rijtje aan ingrediënten. Alle ingrediënten zijn van 100% natuurlijke afkomst, waarvan 96% van biologisch komaf. 20% is afkomstig uit biologische teelt uit de streek.
De kleur is klei-achtig, maar de structuur is als die van een bodywash. Dat is vrij uniek. De bodywash geurt WAANZINNIG lekker, de sinaasappelschilletjes doen wat dat betreft hun werk. Ik hou enorm van de geur van sinaasappel in verzorgingsproducten en gelukkig houdt African Organics daar ook van. Je zou wellicht verwachten, dat er zeer fijne korreltjes in zitten voor het scrub-effect, maar de textuur is fluweelzacht. Ik heb mijn armen en handen met de claywash gewassen om te testen.
Het is inderdaad erg bijzonder te noemen dat het zo schuimt! Er zitten overigens uiteraard GEEN SCHUIMMIDDELEN als SLS enzovoort in verwerkt, dat mag duidelijk zijn. Er is een formule bedacht waardoor de wash goed schuimt op een natuurlijke manier. ECHT KNAP GEDAAN! Ik heb mijn huid zachtjes in gemasseerd met mijn was-handschoen, en ik heb maar een erwtje gebruikt. Beide armen konden goed worden ingezeept. De geur…oh MY! 🥰 Dat scoort wat mij betreft al meteen een dikke vette tien! Het afspoelen gaat erg snel, en na het afdrogen hield k een zeer zachte, rozige soepele en goed doorbloedde huid over. De geur bleef ik ook nog een tijdje ruiken op mijn huid…..FANTASTISCH SPUL! Na deze test hen ik mij meerdere keren inmiddels gewassen onder de douche met de bodywash, want het is geschikt voor dagelijks gebruik. Omdat je niet zoveel nodig hebt, doe je er vrij lang mee ( tube 210 ml )
WAT VIND IK?
Jeetje, wat een fijn spul is dit voor onder de douche! Ik ben totaly in love met de geur en mijn huid wordt er ook erg blij van. De punten die ik erg prettig vind :
– je hebt erg weinig nodig, zodat je er best lang mee kunt doen
– de geur, wat is dat heerlijk!
– een fijne klik-dop, zodat je de wash zeer goed gedoseerd kunt gebruiken
– het geeft een licht schubbend effect terwijl je huid kalm en niet geïrriteerd blijft, tenminste, mijn huid
– fijn voor de meest gevoelige, kwetsbare huid, om de huid toch goed en diep te kunnen reinigen zonder dat het meteen vuurrood en geïrriteerd raakt
– zeer geschikt voor de onzuivere huid
Een tube bevat 200 ml en kost € 12.00 wat voor een goede natuurlijke, grotendeels biologische douchegel redelijk is. Omdat je er ook niet zoveel van nodig hebt, doe je er lang mee. Je kunt de bodywash ook bijvoorbeeld om de dag of om de drie dagen gebruiken als je huid verder in top conditie is. Er zijn van African Organics nog andere douchegels en ook body lotions verkrijgbaar,
KLIK HIER .
WAAR KAN IK DEZE CLAYWASH BESTELLEN?