Waterkannen / filters…hoe zinvol zijn ze?

Ik krijg veel vragen over waterfilters. Ik heb zelf jaren geleden daar al eens wat over geschreven en zo’n waterkan getest. En alhoewel deze mij best beviel, heb ik de kan niet lang in mijn bezit gehad en heb de waterkan weg gegeven. De reden? Die ga ik in dit artikel proberen uit te leggen, waarmee ik meteen alle vragen hoop te kunnen beantwoorden.

WAT ZIJN WATERFILTERS?

Laten we eerst eens in het kort uitleggen wat waterfilters nu precies zijn en waarom er zo’n gigantische populariteit omheen hangt. Waterfilters zijn in de meeste gevallen waterkannen, waarin een filter hangt. Als je de waterkan met water uit de kraan vult, filtert dit filter het water waardoor zogezegd alle vervuilde stoffen, en vele andere organische microverontreiniging uit het water filtert. Wat er dan volgens de vele fabrikanten overblijft is schoon water waar geen vervelende stoffen meer in zitten. De insteek achter al deze verhalen is ons drinkwater. Volgens de vele fabrikanten zou ons drinkwater in Nederland vol zitten met verontreiniging, denk aan medicijn resten, poep-bacteriën, pesticiden, drugs en alle andere microcverontreiniging wat in ons water terechtkomt.
Het is de bedoeling, dat je het filter regelmatig vervangt, wat soms echt een zeer duur grapje is. Deze filters zijn vrij prijzig en zeker als het met zeer grote regelmaat moet worden vervangen, kan zo’n waterkannetje een erg luxe grap worden. Veel consumenten denken bij de aanschaf van de waterkan daar niet direct bij na. Ze komen er meestal later achter, dat de filters een dure grap zijn.
Wat deze filters doen, is ons drinkwater nog eens extra filteren, waardoor er ook veel mineralen verloren gaan. Zo’n filter is opgebouwd in lagen. Een gemiddelde levensduur van zo’n filter ligt, afhankelijk van het gebruik, op zo’n drie tot vijf weken als je je waterkan dagelijks 1 of 2 x gebruikt, soms nog minder. Veel fabrikanten leveren bij hun waterkan een plastic water TDS / indicatie meter, wat zogezegd je water kan blijven controleren op verontreiniging.
Per filter ben je gemiddeld € 20-25 euro kwijt.
Waterfilters zijn niet aan te slepen. En dat heeft zeer veel te maken met de onrust die recentelijk ontstond, dat ons drinkwater op bepaalde plaatsen in NL niet erg schoon zou zijn als werd aangenomen. Alhoewel dit nooit echt grondig is onderzocht, werd er heel veel angst aangewakkerd, en zijn fabrikanten massaal op deze angst ingesprongen. De waterkannen vliegen nog altijd de deur uit en nog steeds wordt aangenomen, dat ons drinkwater is verontreinigd.
Uit eerdere onderzoeken voor o.a DIT ARTIKEL over water kwam ik te weten dat Nederland tot één van de weinige landen behoort met het schoonste water uit de kraan. Wij doen het wat dat betreft echt subliem goed. De grote hamvraag is dan ook: zijn al die waterfilters dan onzin?

ZIN OF ONZIN?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is er veel uitleg nodig. Het kan voor veel mensen namelijk als totale onzin klinken, maar veel mensen zweren bij deze waterkannen omdat zij zelf ervaren dat het beter is voor hun gezondheid.
Het is goed om eens te gaan kijken naar ons waterzuivering systeem. Dit gebeurt grootschalig via een pompstation die al het water zuivert voordat het bij ons door de kraan stroomt. Het drinkwater in NL is van zeer goede kwaliteit, veel buitenlanders kunnen zich daar zelfs nogal eens over verbazen. In heel veel landen is het lang niet zo goed geregeld, en drinken mensen flessen water. Ook kunnen Nederlandse vakantiegangers ziek worden als zij volledig goedgekeurd drinkwater in een ander land drinken. Is dit water dan wel verontreinigd? Ja en nee, het is gezuiverd, maar lang niet zo grondig als wij dit hier doen in Nederland, waardoor wij licht verontreinigend water soms niet goed kunnen verwerken waardoor we ziek kunnen worden.. Dat de mensen in zo’n desbetreffend land er niet ziek van worden heeft veel te maken met de weerstand die daarvoor is opgebouwd. Het geeft goed weer, hoezeer ons drinkwater schoner is dan vele andere landen en daar mogen we absoluut wel een beetje meer dankbaar voor zijn.
Er wordt zeer streng gecontroleerd op de kwaliteit van ons drinkwater. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer actieve koolfilter-filtratie-systeem. Deze filters zijn wel vijf meter diep. Het water wordt 2 x door het filter gehaald waardoor er uiteindelijk geen verontreiniging meer voorkomt in het water. Dus ook geen resten medicijnen, resten van chemo, hormonen, pesticiden, lood, kwik, enz. Hier wordt zeer streng op toegezien. Wat logisch is, anders zouden we ziek worden.
De vraag die bij velen rondzingt is of ALLES er nu wel uit wordt gefilterd. Blijft er echt niets achter? Het antwoord is NEE. Wat is toegestaan is 1mg per liter water aan mogelijke stoffen. Om je een duidelijk beeld te geven van hoeveel dit dan is, kun je bj-wijze-van-spreken jarenlang één paracetamolletje mee naar binnen werken via drinkwater, en wist jij hoeveel jaar dit duurt? 685 jaar , zegt ook Roberta Hofman,  onafhankelijk water-onderzoekster bij het KWR. Te verwaarlozen dus. Zowel Roberta als Jan Peter van der Hoek, van het waterzuiveringsbedrijf zeggen in een zeer verhelderende aflevering van KEURINGSDIENST VAN WAARDE dat al deze waterkannen zinloos zijn, en zelfs negatief. Het jaagt onnodig veel angsten aan, het belast het milieu, en….er kunnen bij een slecht onderhoud van de dure filters JUIST bacteriën ontstaan die serieus risico’s geven voor de gezondheid.
( bron: keuringsdienst van Waarde )
Roberta onderzocht voor KDW het waterfilter die drie weken lang was gebruikt in zo’n waterkan. De uitslag was nogal schokkend, in het sample van ons gewone water uit de kraan zagen we nauwelijks tot geen bacteriën rond zweven, terwijl het gefilterde water bijna krioelde  van de bacteriën. Ik hoop dat dit onderzoek iedereen genoeg zegt. Wil dit zeggen, dat de vele filters in waterkannen niet werken? Nee, ze werken goed, maar er ZIJN uit gewoon kraanwater simpelweg GEEN STOFFEN om weg te filteren. Die zitten er NIET IN. 
Waterfilters worden bovendien te vaak verkeerd gebruikt. Waterfilters worden bijvoorbeeld te lang door gebruikt waardoor bacteriën zich kunnen vormen.
Dat zie je hierboven ook terug in het onderzoek van Roberta, de filter is drie weken gebruikt, en gaf al deze effecten. Dat vind ik persoonlijk nogal schokkend om te zien. Je doet eigenlijk precies het tegenovergestelde, terwijl je in de veronderstelling bent juist water vrij te maken van bacteriën.
Uiteraard vettellen fabrikanten je heel wat anders, wat wij ook zagen in de aflevering van KDW. Eén fabrikant was zo dapper om Teun van de Keuken met camera toe te laten en vertelde over zijn waterkan. Ik vond dit echt een bijna lachwekkende vertoning en het was duidelijk waar het bij deze fabrikant om draaide, daar draaide hij immers zelf niet omheen. Hij vond alles best zolang er maar waterkannen en filters worden verkocht. Triest vond ik het, serieus echt triest.

HOE ZIT HET MET HET MILIEU?

Naast dat je grote vraagtekens kunt zetten bij het nut van de waterfilter-kannen, is daar ook nog een ander aspect: de milieuvriendelijkheid. De meeste waterkannen zijn BPA vrij, en bevatten geen schadelijke stofjes voor het milieu, maar daar wringt de schoen dan ook niet. Zo’n waterkan kopen we in principe éénmalig. Het gaat om de waterfilters. Er is anno 2021 geen regelgeving in Nederland voor het recyclen van waterfilters. De kunststof behuizingen en inhoud komen dus in het gewone afval terecht. Wat zeker zeer belastend is voor het milieu. We kopen ons immers blut aan waterfilters als we een beetje op de juiste manier met zo’n waterfilter omspringen. Dit kost niet alleen het milieu maar ook jou veel geld. Bovendien worden vrijwel alle waterfilters ook nog eens verpakt in plastics.
Ook worden bij het filteren veel mineralen weg gefilterd uit ons kraanwater, zoals zink , magnesium, en ijzer. Fabrikanten adviseren om deze weer toe te voegen via supplementen ( meestal in vloeibare vorm) Dit kost dus opnieuw geld. Het is een zeer dure aangelegenheid. Fabrikanten speculeren dat Nederland “ het afvoer putje van Europa “ is wat betreft verontreiniging. En dat we daarom met zijn allen maar beter ons kraanwater moeten filteren. Als je eens een vergelijking gaat treffen met het hele filteringsproces in een waterzuiveringsbedrijf en een waterkan, liggen deze mijlenver uit elkaar. In het waterzuiveringsbedrijf wordt het water in 10-14 zuiveringen-stappen gefilterd en streng gecontroleerd. Ook wordt ons kraanwater met zeer grote regelmaat gecontroleerd. Dus het water wat er uit onze kranen komt. Ook hier wordt bekeken of er geen zware metalen via bijvoorbeeld verouderde buizen in het kraanwater aanwezig zijn. Er worden op grotere schaal zeer regelmatig proefmonsters genomen door geheel Nederland. Kortom: ons kraanwater wordt zeer streng gecontroleerd en in de gaten gehouden. Hoe de conditie van het water thuis in de waterfilter kan is van kwaliteit, daar is geen zicht op.
Maar….liegen al die fabrikanten dan met hun zeer indrukwekkende lijstjes vol met stoffen die in ons water zitten? Nee, ze liegen niet en blijven dan ook netjes binnen de lijntjes van wet en regelgevingen kleuren. Door de kunst van het weglaten kunnen zij op deze manier wel de indruk wekken dat deze stoffen allemaal in ons kraanwater zit, terwijl het gaat om een aanname, wat ook zo wordt gebracht. Wettelijk gezien mag dit, maar het is eigenlijk misleiding.
Natuurlijk kun je al deze fabrikanten geen ongelijk geven want ze doen uit wezen niets wat niet mag. Maar het is wel allemaal in mijn beleving gebakken lucht wat wordt verkocht.

ONZIN?

Concluderend ben ik al langere tijd van mening, dat het allemaal onzin is, en iets wat zeer duur moet worden betaald. Er is NIETS MIS met ons kraanwater, sterker nog, water-onderzoekster Roberta Hofman durft zelfs te beweren dat wij het meest zuiverste drinkwater ter wereld hebben en als ik zo eens kijk naar mijn eigen glas water vers getapt uit de kraan, dan kan ik het daar mee eens zijn.
Is het dus echt onzin en duur betaald? Ja en toch ook een klein beetje nee. Want zo’n waterfilterkan kun je wel inzetten als je hard water niet lekker vind smaken. In bepaalde regio’s in Nederland is het water wat harder. Dit is bijvoorbeeld in mijn regio Rotterdam het geval. Ik heb er zelf geen last van, maar als je de smaak van hard water niet erg lekker vind, kun je deze wel filteren in een waterkan. Het water wordt dan zeer plat van smaak. Maar onthoud wel, dat je ook mineralen uit het water mee weg-filtert. Het is dus waar jij voor kiest.
Het is zeer persoonlijk. Als we inhoudelijk kijken naar waterfilters en waar ze zogenaamd voor werken, dan is het wat mij betreft onzin. Maar heb je echt moeite met hard water drinken, dan is zo’n kan wellicht wel nuttig. Zij het wel dat het je dan ook erg veel geld kost, en je wellicht goedkoper uit bent met mineraal off bronwater. Ook het milieu is wat dat betreft beter uit. Iedereen moet hierin zijn of haar eigen keuzes maken. als jij je goed en gelukkig voelt bij het drinken van gefilterd water, dan zegt niemand jou dat je dit niet moet doen. Zeker ik niet want ik ben voorstander voor alles waar iemand zich goed en gelukkig bij voelt. Maar onthoud dat het inhoudelijk geen verschil maakt met gewoon kraanwater. Tot het tegendeel daadwerkelijk is bewezen.

EN IK…?

Ik drink gewoon lekker verder mijn kraanwater op. 😄 CHEERS! Op je gezondheid! 

2 Reacties op “Waterkannen / filters…hoe zinvol zijn ze?

  1. Heerlijke eerlijkheid en erg behulpzaam bij het beantwoorden van mijn vraag óf ik beter af zou zijn met een waterkan met filter. Ik proost op jou met een heerlijk glaasje kraanwater!

  2. Toen ik in Rotterdam woonde heb ik een waterontharder op de hoofdkraan gezet. Eenmalig een grote uitgave maar ook weer mee te nemen als je verhuisd en gaat 100 jaar mee dus als het om te hard water gaat is dat ook nog een milieuvriendelijke oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *