WUNDA MELK-ACHTIGE DRANK ….een beste keuze in het melkvervangers schap of niet?

Hoe ik over de zogenoemde plantaardige melkvervangers denk, mag inmiddels duidelijk zijn. Zo niet, dan adviseer ik je OM DIT ARTIKEL eens te gaan lezen en daarop volgend DIT ARTIKEL. Je kunt ook mijn filmpje bekijken OP YOU TUBE.

Ondanks dat ik er duidelijk en recht-door-zee over vertel, zijn er toch mensen die mij continu vragen welke dan wel “ goed” is of tenminste “ de beste keuze” is om te maken in de supermarkten, waar het aanbod inmiddels een heel gangpad bekleedt. Daar zijn allerlei redenen voor te bedenken, zoals weinig tijd om het zelf te maken, het is lekkerder, en gewoonweg handiger. Daar heb ik allemaal wel iets voor te zeggen, maar ook snap ik het wel. Want we leven inmiddels in zo’n gemaakte en kant en klare wereld dat we bijna niet meer terug kunnen. Ik zal mij altijd blijven verzetten tegen deze kant en klaar maatschappij en mij blijven inzetten voor meukvrij en zelf maken, maar ik snap ook, dat veel mensen behoefte hebben aan tenminste een beste keuze. Daarom beoordeel ik ook regelmatig producten uit een supermarkt. Ik heb bijvoorbeeld eerder de producten van ALPRO onder de loep genomen. Wat ik wel altijd blijf doen is transparant en eerlijk blijven, ook als een product verrassend goed uit de bus lijkt te komen. Al ben ik persoonlijk erg tegen een concept ( kant en klaar enz ), als iets echt nuttig is , zal ik dit ook eerlijk vertellen.
Mijn mailbox spoelde zowat over van een vrij nieuw merk in plantaardige melk op de Nederlandse markt : WUNDA. Het zou om een volledige vervanging gaan inclusief eiwitten. Vooral dit laatste prikkelde mijn nieuwsgierigheid enorm, omdat eiwitten in vrijwel alle plantaardige melksoorten ontbreken terwijl wel wordt gedacht dat deze producten eiwitten bevatten. Ik kocht een pak ongezoete WUNDA melk en ben erin gedoken.

WAT IS HET?

Het merk zelf lijkt afkomstig te zijn uit Portugal, en valt onder…….NESTLé….😐 WUNDA wordt in Nederland door Nestlé in Amstelveen verspreid. Heel eerlijk gezegd vind ik het al meteen een slechte start, want ik heb het niet zo met Nestlé. Maar goed, dat zegt uiteraard helemaal niets over het product. Of wel??? Laten we daar eens naar gaan kijken. Als we alleen al naar het pak kijken raak ik persoonlijk meteen overprikkeld door de vele informatie die erop is gekalkt, er is werkelijk geen stukje blanco gelaten. TO MUCH INFORMATION? 🥺 Als je het mij persoonlijk vraagt wel. Maar anderzijds snap ik, dat deze ruimte nodig was, omdat er vrij veel was om te vermelden, en daar hou ik anderzijds ook wel weer van.
Wat al meteen vrij “ anders” is aan deze plantaardige melkvervanger is het feit dat de verpakking heel erg veel aandacht heeft gekregen m.b.t het milieu. Het is carbon neutraal, wat o.a inhoudt dat de voetafdruk klein blijft. Het pak wordt gemaakt uit FSC MIX BOARD  ( FSC C014047 ) , zowel van binnen als van buiten. Hiermee zorgen we meer voor onze regenwouden. Waar de plastic dop uit is gemaakt kon ik nergens aflezen, dus ik vermoed dat dit nog wel gewoon om een plastic dop gaat. Het pak bevat tevens een NUTRI SCORE ( A ) wat toch ook nog lang niet overal is door gesijpeld.
De melk zelf is net als alle andere melkvervangers gebaseerd op water. Daar bestaat ook deze melk gewoonweg voor het grootste deel uit. Wat wél anders is, zijn de toevoegingen. Er is om te beginnen een erwten-eiwit poeder toegevoegd om de proteïnen ( eiwitten ) te claimen. Daarnaast zijn er vitaminen, vezels en mineralen als calcium aan toegevoegd. Dat is ten opzichte van de vele andere melkvervangers, ook die zijn verrijkt met het één en ander, best opmerkelijk. Er wordt eiwit en vezels toegevoegd, iets wat we eigenlijk nog niet eerder in de Nederlandse schappen zijn tegengekomen. Ook vind ik persoonlijk de ingrediënten lijst kort gehouden. Waar bestaat deze melk uit?
WATER: ik schat zelf in dat deze plantaardige melk-achtige drank voor zo’n 85 – 90% uit water bestaat.
2,6% ERWTENEIWIT : Aangezien er niet wordt vermeld dat het om een isolaat-poeder gaan, ga ik uit van een gewoon erwten eiwitpoeder. We kunnen tegenwoordig ook vele poeders vinden die zijn gemaakt van peulvruchten. Meest gebruikt zijn ( gele ) erwten. De meeste peulvruchten-proteïne wordt gemaakt zonder enige extractiemiddelen zoals alcohol-extractie, Er worden ook vrijwel nooit suikers of andere additieven aan toegevoegd. Deze poeders zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken ter aanvulling op eiwitten in je voeding. Goedkoop is het niet: je betaalt voor een zakje van 500 gram zo’n 15 euro. WUNDA heeft 2,6% poeder toegevoegd, wat een vrij matig eiwit-percentage per 100 ml geeft. Maar….er zit tenminste wel iets van eiwitten in.
CICHOREIVEZEL: De tweede opmerkelijke gast in deze melk-achtige drank is toch wel de toegevoegde vezels, in de vorm van cichoreiwortel-vezels. Cichoreiwortel bevat een hoge hoeveelheid ( gemiddeld 16% ) aan INULINE. De wortels worden in zeer verfijnde stukjes gesneden en in warm water gelegd om te weken. Er ontstaat een substantie waarin erg veel vezels rondzwemmen. Tot slot wordt de bitterheid onttrokken ( cichoreiwortel is van nature ontzettend bitter ) Dit wordt tot slot gedroogd. Het poeder wat overblijft wordt industrieel erg veel toegepast voor extra vezels en binding / stevigheid.
ZONNEBLOEM OLIE: Omdat deze op de vierde plek voorkomt in deze lijst is er aardig wat industriële zonnebloemolie toegevoegd. Industrieel wordt er gebruik gemaakt van geraffineerde en / of  gehydrolyseerde zonnebloem olie tenzij anders staat vermeld. Meer lezen? KLIK HIER
KALIUMFOSFAAT: Kaliumzout van fosforzuur, werkt als emulgator en schuimmiddel.
NATUURLIJKE AROMA’S: Is naar alle waarschijnlijkheid in dit geval toegevoegd voor meer smaak en textuur
CALCIUMFOSFAAT: het toegevoegde calcium in deze melk-achtige drank.
CARRAGEEN: In deze lijst wordt netjes vermeld, dat dit uit rood zeewier wordt gewonnen
VITAMINEN B2 / B12  en D: Dit is standaard voor melkvervangers ter verrijking van de vitaminen. Ze worden synthetisch toegevoegd.
Als we kijken naar de voedingswaarden vind ik, dat WUNDA dit netjes doet. Het verzadigde vet-percentage is lekker laag gehouden en ze hebben de suikers er volledig uit gefilterd. Het opvallende is uiteraard het aantal aan eiwitten en vezels. Dat is voor een melk-achtige drank aardig, maar ook weer niet superieur te noemen. Wat ok opvallend is aan deze voedingswaarde , is dat er niet wordt gesproken van een GEMIDDELDE voedingswaarde. Volgens wet en regelgeving zou deze voedingswaarde dus vrij kloppend moeten zijn.
WAT VIND IK ERVAN? 🤔 Ik vind dit zeker geen slechte keuze om te maken als we dan toch echt persé kant en klare melkvervangers willen kopen want qua vervangen van de vitaminen en mineralen en ook eiwitten scoort WUNDA zeker punten. Maar verder vind ik het ENORM DUUR betaald, voor wat het inhoudelijk waard is. Voor 950 ml betaal je €2,39, wat ik echt heel erg veel geld vind. Zeker als je je bedenkt wat erin zit, wat je daar feitelijk voor krijgt ( zie de ingrediënten hierboven ) De grondstoffen die zijn gebruikt zijn industrieel onwijs goedkoop en er wordt dus echt flink op verdiend.
Heeft het enige meerwaarde op bijvoorbeeld andere melkachtige dranken? NEE. Want een pak ongezoete sojamelk van de AH kost per liter ( dus 50 ml meer ) € 88 eurocent en bevat maar liefst 3,5 gram eiwitten uit soja, wat ook net zo goed een plantaardige eiwitbron is als gele erwten. Het enige wat je mogelijk als een bonus kunt beschouwen aan deze WUNDA is het vezel-gehalte, maar….voeg een theelepel psylium toe aan een liter melk en je hebt hetzelfde. Daar zou je het niet voor moeten kopen. Sterker nog, met een pak sojamelk van nog geen euro krijg je méér eiwitten binnen dan de WUNDA. Wat zou ik doen, als ik persé kant en klare melkvervanger wil kopen? Dan koop ik een pak ongezoete biologische sojamelk in de biowinkel, zelfs daar zijn ze nog altijd goedkoper dan de WUNDA.
De smaak vind ik prima. Het heeft de bekende oliesmaak om het een romige ronding en textuur te geven. Verder is de kleur niet wit maar meer licht gelig, en de geur olie-achtig, Het is qua smaak absoluut niet verkeerd.

ALLEEN DE ONGEZOETE!

En dan is er nog een zeer belangrijk puntje om te vermelden. Er zijn naast de door mij hierboven beoordeelde ONGEZOETE melk ook andere varianten. Waaronder een ORIGINAL en een chocolade drank. Deze zijn allen GEZOET MET SUIKER. Die moet je dus sowieso keihard voorbij lopen. Want WUNDA is niet zuinig geweest met de suikerpot. Je tikt per glas aardig wat suiker naar binnen. Kies dus in geen geval liever niet voor deze gesuikerde variaties.

HOE MAAK JE ZELF EEN VOLWAARDIGE MELKVERVANGER?

Ik kan het niet laten om ook hier te benadrukken hoe simpel, eenvoudig, gezonder en vooral goedkoper het is om zelf melkvervangers te maken. IN DIT FILMPJE geef ik je uitleg + twee recepten om zelf een haver en een notenmelk te maken:

✅ NOTIFICATIE: DIT REVIEW IS OP EIGEN INITIATIEF EN ERVARINGEN GESCHREVEN. TER ALGEMENE EN VRIJBLIJVENDE INFORMATIE.  HET PAK IS ZELF AANGESCHAFT.

3 Reacties op “WUNDA MELK-ACHTIGE DRANK ….een beste keuze in het melkvervangers schap of niet?

  1. Ik heb sinds twee weken de knapperd en ik ben er zoooooo blij mee! 👍🏻 Al van alles mee gemaakt, smoothies, soepen en een lekkere pot notenpasta. De amandelen staan nu in de week en morgen amandelmelk maken. Dank voor al je mooie werk! 🍀

  2. Wauw, wat fantastisch en zo lekker eenvoudig zelf te maken. Het is zelfs nog veel sneller dan boodschappen halen! En zo veel gezonder. Super veel dank voor jouw altijd weer kritische en beetje humoristische toelichtingen en informatie.

  3. Ik vraag mij af waarom je de haver kneed ? Gewoon 1 kopje haver met 3 kopjes zuiver water in de blender doen en klaar. Dat hoef je daarna zelfs niet door een zeef te doen en je hebt geen afval. Je kan ook nog wat honing en een snuifje zout toevoegen voor de smaak. Heerlijk !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *