Waarom je iedere dag basilicum zou moeten eten + uniek recept plantaardige basilicum melk!

Soms zijn we iets zo gewoon gaan vinden, dat we de werkelijke gezonde voordelen compleet overschatten. Neem nu basilicum. We kunnen het kopen als vers plantje, poeder en gedroogde vorm. We kennen het voornamelijk uit een potje, en ik denk dat bijna elk huishouden wel een potje ergens in de keukenkast heeft staan. Maar WAT is basilicum nu eigenlijk en vooral….hoe GEZOND is het?

WAT IS BASILICUM?

Basilicum is een soort uit de lipbloemenfamilie Het wordt ook wel koningskruid genoemd, en dat is een zeer terechte titel. De bladeren van de plant wordt gebruikt in de keuken. Het gaat om een éenjarig plantje wat goed gedijt onder warmere temperaturen. Het is een vaste plantsoort, maar in Nederland is hij niet winterhard. In kassen of binnen op kamertemperatuur kan de plant wel overwinteren, maar meestal wordt er telkens opnieuw ingezaaid. De plant is zeer goed te verstekken waardoor het zich zeer snel kan vermeerderen. De stengels van de planten zijn harig, vertakt en ribbelig, de bladeren ovaal, groot en gekarteld. De blaadjes zijn prachtig groen van kleur en ruiken heerlijk fris en kruidig. Basilicum heeft een geweldige smaak, waardoor het vele gerechten goed op smaak kan brengen. Zeker in de Italiaanse / mediteraanse keukens is basilicum onmisbaar.

ONTZETTEND GEZOND

Wat iedereen zou moeten weten, is dat basilicum meer dan knetter-de-knettergezond is. Niet alleen qua voedingswaarden, maar ook medisch gezien. Laat ik beginnen met de bizar hoge waarden aan vitaminen . Mineralen en eiwitten. Basilicum barst van de kalium ( gemiddeld 295 mg/100 gram ) vitamine C ( circa 18 mg / 100 gram ) ijzer ( 3,2 gram / 100 gram ) magnesium ( 64 mg / 100 gram ) en calcium ( 177 mg / 100 gram )
Met bijna 4 gram eiwitten / 100 gram is basilicum een uitblinker. Maar het bevat ook aardig wat voedingsvezels.
Basilicum heeft ook vele onderbouwde medische werkingen. Het bevat om te beginnen gigantisch veel antioxidanten, we weten inmiddels vast wel hoe belangrijk het is om iedere dag daar voldoende van binnen te harken. Het bevat o.a belangrijke in-water-oplosbare flavonoïden, die de witte bloedcellen beschermen. Deze witte bloedcellen zijn gigantisch belangrijk voor erg veel werkingen in ins lichaam, waaronder het behouden van een optimaal werkend immuunsysteem.
Waar basilicum vooral om wordt geprezen in de medische wereld is het ontsteking remmende vermogen. Basilicum bevat essentiële oliën , zoals euganol, linalool en citronel. Deze stoffen zijn in staat om ontstekingsbevoorderende enzymen af te remmen en te weren.
Wat best opmerkelijk is, zijn de onderzoeksresultaten van NUTRITION AND CANCER, zij publiceerden een studie waaruit blijkt dat de fytochemicaliën die in basilicum voorkamer op een natuurlijke manier verschillende soorten kanker die zijn ontstaan door chemische stoffen, kan verminderen / afremmen. Daarbij kunnen we denken aan huidkanker, maar ook lever / long en mondkanker. Dankzij vermeerdering van antioxidanten-activiteit worden gene-expressies positief veranderd en bevordert het de apoptose ( sterfte van kankercellen )
De olie van basilicum werkt tevens sterk antibacterieel, bevorderd de spijsvertering en kan mogelijk weten aks een natuurlijk afrodisium. Wel moet worden vermeld dat vrijwel alle studies zijn verricht op ratten en muizen.
Linksom of rechtsom, basilicum is en zeer krachtig plantje waar we eigenlijk iedere dag wat van zouden moeten snoepen. En omdat de blaadjes ook nog eens heerlijk smaken lijkt mij dat zeker geen straf. 😊

WELKE?

Basilicum is wereldwijd een zeer populair kruid, waardoor het ook massaal wordt geproduceerd. In Nederland wordt basilicum ook gekweekt, veelal in kassen. We kunnen daardoor het gehele jaar door basilicum uit Nederland kopen. Let altijd goed op de herkomst, als je een vers plantje wilt kopen. Als je graag gedroogde basilicum wilt gebruiken, kies dan altijd voor biologische varianten. Net als vele andere kruiden en specerijen valt basilicum onder één van de meest bespoten producten ter wereld.
Het mooiste is natuurlijk, om een vers biologisch basilicum plantje te kopen. Deze kunnen we tegenwoordig ook vinden in vele supermarkten als LIDL en AH. Veel mensen kopen vol enthousiasme zo’n plantje om vervolgens dood te zien gaan in de vensterbank. Wat je ook probeert ( zonlicht, extra aandacht aan verzorging..) het kan frustrerend zijn om het plantje na verloop van kortere tijd na aanschaf te zien verleppen. Ligt dat aan jou? NEE.

WAAROM EEN VERS PLANTJE UIT DE SUPERMARKT MEESTAL NIET LANG OVERLEEFT…

Want het heeft een reden. De echte amateur tuinier Robby Sallaets heeft een zeer duidelijke verklaring. Volgens hem kopen we namelijk helemaal geen basilicum plantje, maar zo’n 20 kleine plantjes, die onder nep-licht worden gedwongen een groeispurt in te zetten. De wortels zouden zo snel uitgeput raken. Wij kopen dan uiterlijk gezien een prachtig groen kleurend plantje, maar van binnen is er al veel verlept en uitgeput. Wat je dan ook doet, zo’n plantje overleeft het dan in je vensterbank niet lang. Dit wordt overigens ook gewoon bevestigt door een klantenservice als AH. Zij biechten eerlijk op dat de basilicum plantjes inderdaad op een “ speciale manier” worden gekweekt zodat ze na de oogst “ op ” zijn.
Eigenlijk zijn al die verse kruiden en specerijen potjes niet geschikt om in hun kleine potjes te blijven zitten. Dat overleven ze nooit lang. De uitgeputte wortels krijgen sowieso geen enkele kans meer om te herstellen, waardoor het logischerwijs met de planten zelf het ook snel is bekeken. Het ligt dus niet aan jou.
Wil je echt dat je basilicum plantje overleeft, dan is stekken de oplossing. Haal ze in elk geval uit hun benauwde kleine potjes en zet ze in verse aarde in grotere potten. Volgens Robby kun je dit het beste doen door zo’n plantje met wortel en al in vier te verdelen en ieder deel zijn eigen pot geeft. Onderhoud het daarna met zon, voldoende water en veel liefde.
Waar haal je nu het beste verse basilicum plantjes? Volgens amateur tuinier Robby niet in een supermarkt, maar wel in tuincentra’s. Nog beter is om zelf je plantjes te kweken met vers basilicum zaad. Dat schijnt niet zo ingewikkeld te zijn.

OUT OF THE BOX, PLANTAARDIGE BASILICUM MELK!

Goed, een vers plantje dus, die je liefst zelf kweekt uit biologische basilicum zaad, of koop een vers plantje in de biowinkel. Of koop biologisch vers gedroogde basilicum in dezelfde biowinkel. Ik koop mijn verse plantjes altijd in de biowinkel. Ook ik kamp met een vrij kort plezier van de plant, maar zelf kweken kost mij helaas teveel tijd en ik heb er ook in mijn mini-keuken geen ruimte meer voor. Als ik een plantje in huis heb maak ik er dan ook gretig gebruik van, zodat de plant tenminste wel goed wordt gebruikt. Ik gooi ieder dag vers blaadjes door mijn groente puree’s, door salades en door mijn homemade vleesvervangers. Maar waar ik echt dol op ben is mijn eigen bedachte basilicum melk. Dat klinkt wat gekkig, maar geloof mij, als je deze super romige plantaardige melk hebt geproefd……je ben meteen HOOKED. 🤪
Ik deel mijn supersimpele recept graag met jullie. Het is niet alleen een lekkere drank, het is ook een supergezonde drank! Om de melk te kunnen maken heb je eerst havermelk nodig. Om je in beeld te tonen hoe simpel en eenvoudig dit is, heb ik een YOU TUBE filmpje gemaakt :

Gemaakt? GOED, dan is het nog een paar minuutjes werk. Gooi de melk in de blender ( hoeveel maakt niets uit, ongeveer een liter ) en voeg daaraan ongeveer 10 verse blaadjes basilicum toe en twee volle scheppen biologische erythritol. Blend dit op hoge snelheid ongeveer 2/3 minuten. KLAAR is je drank! Het is het lekkerste om het gekoeld te drinken. Schud de drank voor gebruik steeds even goed, want omdat het conserveer-meuk mist, zal veel naar de bodem zakken. Dat is binnen enkele seconden schudden weer verholpen. CHEERS !!!!

5 Reacties op “Waarom je iedere dag basilicum zou moeten eten + uniek recept plantaardige basilicum melk!

  1. Bedankt voor de tip Monique. Vraagje: waarom havermelk maken door te weken en te kneden? Als ik de havervlokken in de blender doe met water heb ik ook havermelk. Al dan niet zeven ( dat hoeft niet eens met krachtige blender). Dank voor je antwoord.
    Oda

    • Ja, dat vroeg ik me ook af. Geweldig recept, maar altijd daarna verplicht iets maken met het ‘overschot’ aan havermout; pannenkoeken of koekjes? Ik ga het eens testen. Op maandag, want zondags wil ik geen herrie maken.

  2. En ik eet bijna elke dag verse basilicum en heb vaak 2-3 plantjes in huis, maar ga ook gedroogde uit Griekenland krijgen van een vriendin, dus daarmee ga ik het ook eens maken, want ik heb verder geen idee wat je voor lekkers met gedroogde basilicum kunt maken…

  3. Ziet er mooi uit die zachtgroene melk. Wij zijn na jaren weer eens begonnen met kiemen, alfalfa, rode klaver, quinoa, zonnebloem en hebben net ook basilicum kiemplantjes. Tot onze verrassing werden ze super mooi groen, gewoon in een plastic bakje met een keukenpapier, biologische kiemzaadjes en nat houden met een plantenspuit . Op een kiemschaaltje ging het niet zo goed, nu staan ze er na ruim een week met honderden prachtig bij, over een paar dagen kunnen we ze alweer oogsten, kan dan ook door een sap. Wij drinken graag melk van gepeld hennepzaad of sesamzaad in de blender. We maken er ook chocolademelk van met cacao (raw), kaneel (ceylon), groene zelf fijngemalen stevia bladeren, anijszaad, zoethout (zelf gemalen van kleine stukjes zoethout).

  4. Basilicum at ik nooit, andere verse kruiden wel, zoals salie elke dag klein beetje. Maar nu ben ik om en ga ik vaker basilicum eten, want er zitten zulke goeie stofjes in zoals ik ook hier lees. Ik werkte jarenlang op een grote biol. kruidentuin in mijn vrije tijd en ook daar vond ik de basilicum altijd naar ruiken in het veld, net als nu, maar dat doet er niet meer toe. De foto’s met de melk hier, zien er verrukkelijk uit. Dank voor je website!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *