De STOJO beker…..mijn review!

Stojo beker

Ik ben veel thuis, ik werk namelijk vanuit huis. Voor mij de perfecte ideale baan. Ik vind het heerlijk om mijn eigen tijden te bepalen, en zo ook mijn ritme goed kan naleven. Uiteraard zorg ik er wel voor, of misschien JUIST voor, dat ik iedere dag even naar buiten ga. Ik maak iedere morgen een wandelingetje, een fietstochtje, en ik ga regelmatig verder van huis. Ik kan niet zonder contact met buitenlucht. Als ik dagjes uit ga, zeker in de zomermaanden, zorg ik voor eigen proviand. Naast dat alles BE-LA-CHE-LIJK duur is geworden ben ik ook geen fan van al die meuk buiten de deur. Wat we allemaal wel niet kunnen kopen…ik wordt er niet blij van, het milieu al helemaal niet. Hoe “ groen” de meest bekende fast food restaurants / koffie tentjes en lunch corners het ook vertellen, het is en blijft een ontzettend grote belasting voor het milieu, al die wegwerp verpakkingen.

Ik ben wat dat betreft blij dat ik daaraan nooit meedoe. Als ik uithuizig ben, zorg ik voor mijn eigen proviand, in mijn eigen verpakkingen. Die ik inmiddels al jarenlang heb. Denk aan bewaardozen / lunchboxen, drinkflessen en…bekers.
Die laatste, de bekers, daar wil ik het specifiek over gaan hebben. Want wist jij, dat wegwerp ( koffie) bekers behoren tot één van de meest vervuilende plastics ? Er drijven dus voornamelijk van deze bekers en deksels in de plastic soep. En dat is zorgwekkend. Daarom besloot staatssecretaris milieu Vivianne Heynen dat plastic wegwerp bekers en maaltijd verpakkingen in 2024 niet langer zijn toegestaan in horecagelegenheden / festivals en kantoor.  ( KLIK HIER ) Met het doel, de plastic soep te verminderen. Natuurlijk is het maar een druppel op een gloeiende plaat. Want heel veel horeca vinden het gebruik van herbruikbare / hervulbare verpakkingen maar lastig in te voeren. Toch lijkt er een begin te zijn, zo heeft de beroemde koffieketen STARBUCKS hun bekers al verwisseld voor herbruikbare, waar je dan wel wat extra voor betaalt. Maar je kunt je beker dan steeds meenemen om te laten hervullen.

STOJO…

Naar mijzelf kijkend, koop ik nooit iets in dit soort horeca. Ik vind het te duur, ik vind het ongezond, ik vind het milieuonvriendelijk, dit alles zorgt er bij mij voor dat ik erg veel weerstand heb. 🫷 En het niet zo moeilijk of ingewikkeld vind, om alles van thuis mee te brengen. Er zijn namelijk tegenwoordig meer dan genoeg fijne, ECHT duurzame en milieuvriendelijke alternatieven vindbaar waar jij je eigen proviand in mee kunt vervoeren. Ik heb zelf over de jaren een behoorlijke uitzet bij elkaar gesprokkeld, waar ik iedere dag veel plezier van heb. Wat betreft bekers heb ik sinds kort een geweldige beker ontdekt: STOJO. Dit is niet zomaar een beker. Want het heeft en geeft enorme voordelen. Ik ga erover vertellen.
STOJO dus, dit is een merk uit Brooklyn / New York. Daar waren een paar vrienden het behoorlijk zat geworden om iedere dag hun handen vol met plastic bekers te hebben voor hun koffietjes. Ze hadden overvolle auto’s vol lege bekers die onderweg werden opgedronken, en dat kon anders. Ze bedachten een duurzame oplossing voor de “ meeneem-beker “ en dat werd de STOJO, die op dit moment aardig in Europa voet aan wal zet.
De beker is niet zomaar een beker. Het gaat om een opklapbare beker. Een…eh.  …. 🥺 … opklapbare ??? Jazeker, het klinkt wat gek, maar deze bekers kun je inklappen, zodat ze zeer makkelijk in je tas mee zijn te vervoeren, om buiten de deur je beker uit te klappen om te laten vullen. De beker is gemaakt van 100% PLATINUM siliconen. Wat betekent dat ? Siliconen worden meestal gemaakt uit het basiselement kiezel, ook beter bekend als SILICUM, en zuurstof. Samengevoegd wordt dit SILICUMOXIDE genoemd. In tandpasta’s kunnen we het ook vinden onder het kopje SILICA. Silicum wordt ook wel kwarts genoemd, of bekend als een klein hoofdbestanddeel van zand. Kwarts is er in overvloed op aarde, en daarom altijd en overal voor handen. Eerst worden er aan elkaar gekoppelde silica-moleculen gemaakt, dit gebeurt door aan kwarts een watersof en carbon toe te voegen, dit worden lange ketens. Dit geeft al meteen een rubberachtig resultaat: het silicon. Hiermee kun je van alles maken, wat alleen kapot is te krijgen door te snijden. Er bestaan groot genomen twee soorten siliconen:
– FOOD / OF GRADE siliconen:
Dit soort siliconen is bedoeld voor huishoudelijk gebruik, en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bewaarmaterialen, bak-materialen en bakmatten.
– MEDICAL GRADE SILICONEN:
Zoals de naam het al een beetje verklapt wordt dit soort siliconen voornamelijk gebruikt in de medische wereld.
Om een lang verhaal kort te houden, zijn medische siliconen siliconen, die het mogelijk maken om 100% veilig te kunnen worden gebruikt met levend weefsel ( biocompatibiliteit ) Medische siliconen worden o.a gebruikt in medische hulpmiddels ( verband, medische implantaten, voedsel-slangen ) maar het wordt ook veel gebruikt om bijvoorbeeld menstruatiecups mee te maken. Medische siliconen kunnen tenminste 30 dagen in het menselijk lichaam blijven. Veel materialen zijn ongeschikt voor medisch gebruik vanwege de toxiciteit , chemische reactiviteit of dat deze een immuunrespons kan geven. Medische siliconen worden kort door de bocht dus gebruikt in de geneeskunde vanwege de flexibiliteit en gemakkelijke vorming, denk daarbij aan medische slangen in apparaten  ( katheten ) en in afdichtingen. Medische siliconen worden tevens ingezet bij cosmetische en reconstructieve chirurgie. Er worden ook veel fop-spenen en spenen voor zuigflesjes gemaakt van dit medische silocoon.
De siliconen producten die wij kunnen kopen, vallen dus onder de FOOD GRADE. Nu is het helaas allemaal niet zo zwart/ wit als het lijkt. Eerder sprak ik over 100% siliconen.
Waarom is er onderscheid tussen 100% ( platinum)) siliconen en siliconen? Wel, heel veel ( veelal goedkope ) siliconen producten bestaan niet 100% uit siliconen, maar ook uit vele andere stoffen, waarvan weekmakers als Ftalaten een bekende is. Daarover las je al eerder dat dit een zeer hormoonverstorend stofje is de je beter kunt mijden. Zeker in producten waarmee je bakt, zoals siliconen, kunnen deze stoffen doorlekken in het voedsel. Het is erg belangrijk, dat je jezelf verzekert van een siliconen product die voor 100% uit siliconen bestaat. Al die goedkopere producten zijn hartstikke aanlokkelijk om in te kopen, maar onthoud dat 9/10 producten vele andere stoffen bevatten. Er is een slim trucje, om erachter te komen of je 100% siliconen in handen hebt, of een cocktail-product. Als je het product draait, moet de kleur en structuur overal hetzelfde blijven. Zie je wittige streepjes en kleur-verspringen, dan gaat het niet om 100% siliconen, maar om een cocktail product waar vrijwel altijd weekmakers in worden verwerkt.
Er is ook nog zoiets als een PLATINUM  SILICONEN. Zoals de naam zegt gaat deze soort iets verder in kwaliteit, het vraagt hogere kwaliteitseisen. Het is een type siliconen dat enkel is opgebouwd uit platina waardoor de kwaliteit vele malen hoger is. Ook kan deze soort veel meer hitte verdragen, tot wel 300*C.
100% siliconen zijn compleet veilig en milieuvriendelijk, en duurzaam. Rond siliconen blijft er een nadelig imago kleven, veel mensen vinden het maar raar en eng spul en het lijkt erg op plastic, zeker door al die kleurtjes. Plastic heeft om te beginnen veel meer stoffen nodig om maar enigszins in de buurt te komen van de flexibiliteit van siliconen . Siliconen zijn INERT, wat zoveel betekent dat het chemisch genomen een zeer stabiel materiaal is. Het reageert, onder normale omstandigheden, niet met andere stoffen, zoals voedsel en drank.
Met “ onder normale omstandigheden “ doel ik voornamelijk op de temperatuur waaronder siliconen kunnen worden blootgesteld. Daar is nogal wat discussie over. In mijn research kwam ik veel discussie tegen over het wel / niet veilig zijn van een hogere verhitting. 100% siliconen is goed hittebestendig, gemiddeld minus 80*C tot maar liefst 200*C. Er is discussie n.a.v een Belgisch onderzoek , uit 2014, die ontdekten dat siliconen bij een temperatuur van 150*C, maar vooral onder een temperatuur van 200*C zich kunnen ontbinden in siloxanen, wat onschadelijk blijkt voor ons, maar niet voor het milieu. Dit is nooit stevig onderbouwd, maar genoeg reden, om alert te zijn. Het advies luidt dan ook om 100% siliconen niet hoger dan 150* C te verhitten, om in THE SAFE RANGE te blijven voor het milieu. En sowieso nooit boven de 200*C uit te komen.
Eigenlijk zijn 100% siliconen materialen erg fijn voor mens, dier en milieu. Natuurlijk moet je er wel verstandig mee omspringen, maar dat geldt voor alles. Siliconen zijn duurzaam, hygiënisch, makkelijk in gebruik, en gemakkelijk schoon te maken. Het is niet poreus, waardoor schadelijke bacteriën geen weg vinden om binnen te dringen en zich daar te nestelen. Je kunt het afspoelen onder de hete kraan, afwassen, en uitkoken. Het is vaatwasser-bestendig.
Siliconen kunnen ook goed tegen de kou, en je kunt het dan ook goed gebruiken om iets in te vriezen. Siliconen zijn tevens erg goed te recyclen, alleen gebeurt dit jammergenoeg nauwelijks.
De STOJO bekers bestaan van top tot teen uit deze platinum siliconen. Naast dat ze dus erg handig zijn om te vervoeren, zijn ze ook :
100% BPA vrij
– lek-proof
– gemaakt uit gerecyclede materialen
– lood vrij
– vaatwasser bestendig
– geschikt voor hete en koude dranken
Er zijn verschillende maten en kleuren beschikbaar. Het deksel kun je zeer makkelijk open en dicht schroeven. Er zit een lid op het deksel, als je het rietje eruit wilt halen, om je koffietje of theetje bijvoorbeeld geheel lekvrij te kunnen vervoeren. Het lid dicht de opening voor het rietje volledig af. Er zit een ronde houder bij, die ervoor zorgt dat jij een loei-hete beker gewoon kunt vasthouden. De beker staat verder erg stabiel op een gladde ondergrond. De beker verschuift bijvoorbeeld niet of nauwelijks op een gladde ondergrond, de grip is fijn.
Het reinigen is echt een eitje, omdat de beker 100% uit siliconen is gemaakt. Het heeft daarom geen onderdeeltjes waar veel bacteriën en vuil achter blijft plakken. De beker is geheel vaatwasserbestendig, voor mij niet zo belangrijk, want ik heb geen vaatwasser, maar ik weet dat ontzettend veel mensen dit wel erg prettig vinden. Onder de kraan is de beker echt supersnel te reinigen.
Het inklappen gaat zeer makkelijk. Je drukt de onderkant in, dat is alles. Wat overblijft in een klein rondje. Je kunt deze beker zo, zonder deksel en houder meenemen, zodat je altijd een beker paraat hebt. Maar ook met deksel en houder neemt de beker minder ruimte in beslag.
Er zit een zeer fijn rietje bij, die lekker breed is, je hoeft dus niet het bloed uit je wangen te zuigen ☺️ om een beetje koffie te drinken. Ook wat betreft koudere dranken, denk aan homemade drankjes die in regel wat lobbiger en dikker kunnen zijn, is deze beker perfect. Wat ook best fijn is: je kunt aan de binnenkant van je beker de precieze maten aflezen, zodat je precies weet hoeveel drank je drinkt.

WAT VIND IK ERVAN ?

Ik heb de beker eerst omgespoeld. Daarna met water gevuld en twee druppels zuivere stevia in gedruppeld. Ik nam de beker mee tijdens mijn ochtendwandeling in alle vroegte, in mijn rugtasje. Ik had het rietje eruit gehaald en de opening gedicht, ik wilde testen hoe lek proof de beker is. Nou, ..geen zorgen, dat zit meer dan goed. Ik kwam erachter, dat de beker ondersteboven was gekeerd in mijn kurken rugtasje, maar dat heeft niets aangericht. De beker was keurig droog. Het drinken uit het rietje vind ik ook echt fijn, het heeft een vrij brede opening. Ja, ik werd er ontzettend blij van. En ik heb mijn beker voor de komende wandelingen / tripjes buiten de deur gevonden. Wat ik ook erg fijn vind is de ring, voor de grip. Die heb je wel nodig, omdat de beker zelf wat “ wiebelig “ in je handen ligt als je deze niet gebruikt. Als ik dan één minpunt mag zeggen: ik vind het rietje zelf ietsje aan de korte kant. Die mochten ze wel ietsje langer laten. Maar verder ? TOP!

WAAR KAN IK BESTELLEN ?

Ik kocht deze beker dit keer niet bij puur & fit, maar wel erg dichtbij huis : bij MIISHA ECO SHOP, waar ik kort even wat over ga vertellen. Deze webwinkel zit namelijk in hetzelfde pand als waar www.puurenfit.nl / www.vantoenremedies.nl / www.suitmatters.nl / en www.lebonsens.nl zit gevestigd. Het gaat om een soort stageplek, die Rosa voor AZRA heeft gekocht, om haar talenten op gebied van marketing en communicatie te kunnen ontwikkelen, maar vooral haar droom, een eigen ecologische webwinkel, op te kunnen starten. Zoals velen weten is puur & fit naast webshop vooral een LEERBEDRIJF, waar we mensen een kans willen bieden. Studenten met een droom zoals AZRA, maar ook mensen die om welke redenen ook niet goed mee kunnen draaien op de arbeidsmarkt. Azra heeft bij ons al een aardige loopbaan, ze begon bij ons als hulpkracht, en groeide dus uit naar een stageplaats. Deze jonge dame heeft gigantisch veel talenten, maar is vooral zeer gedreven, enthousiast en leergierig. De MIISHA ECO SHOP wordt alleen DOOR HAAR gerund, en tot nu toe doet ze het echt geweldig.
Natuurlijk sturen wij haar hier en daar een beetje en help ik waar ik kan om haar droom te verwezenlijken: dat MIISHA ECO SHOP uiteindelijk echt van haar gaat worden. Daarom besloten we, om deze toffe STOJO bekers onder te brengen onder haar vleugels, zij mag het gaan doen!
Je kunt deze geweldige STOJO bekers dus bestellen VIA DEZE LINK. Kijk ZEKER ook rond in haar leuke winkel, waar ze veel producten heeft die puur & fit niet heeft.

10% KORTING!

Ter introductie wil AZRA jullie een leuke korting bieden op haar STOJO bekers! Je kunt kiezen uit verschillende maten en drie kleuren :
KLIK HIER voor de SAGE kleur, dat is de kleur die ik heb
KLIK HIER voor de AQUA kleur
KLIK HIER voor de PINK / ROZE kleur
Maar dat is niet alles, want om jullie extra te verwelkomen bedacht Azra nog iets leuks en dat is dat je bij je bestelling GRATIS een zakje bloemzaadjes cadeau krijgt! Het gaat om de zogenoemde TUBINGERMENGSEL,wat  bestaat uit zaden van Phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in het groen, goudsbloem, korenbloem, bladrammenas, malva, komkommerkruid, dille, serradella en zonnebloem.   Dit mengsel is ontzettend voedzaam en nuttig voor onze bijen, die het op dit moment erg moeilijk hebben. Mensen hebben bijen nodig. Ruim 80% van de groenten, fruit en noten die wij eten is afhankelijk van bijen. Bijen hebben bloemen nodig. Maar o.a. door verstedelijking en intensieve landbouw wordt het voor bijen steeds moeilijker om te overleven. Help ook mee om de biodiversiteit in jouw buurt te verbeteren! Zaai een bermstrook met het biologische Tübingermengsel.
Dus als jij een plekje ergens om en rondom je huis hebt waar je kunt zaaien, please DO SO! Je krijgt een zakje GRATIS bij je order!
– gebruik de kortingscode stojo10
– de kortingsactie loopt van vrijdag 26 april 2024 tot vrijdag 3 mei 2024
– heb je vragen ? info@miisha.nl
– deze actie loopt NIET via puur & fit

2 Reacties op “De STOJO beker…..mijn review!

  1. Hoi Monique

    hoi Monique

    ik gebruik wel eens etherische olie in mijn water. kan dat ook met deze beker ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *