De meeste veganistische producten zijn ongezond

Vegan is hip. Vegan is hot. Vegan is happening. And vegan is here to stay 😉 Tot zover de Engelse les, maar of de woorden nu in Nederlands of Engels worden gespeld, feit is inderdaad dat veganistisch leven een enorme trend is anno 2018. Niet alleen in Europa, ook daarbuiten is veganisme ontzettend populair. Ik ben zelf zo’n 29 jaar vegetarisch. Ik zeg echter dat ik voor 98% vegan ben. Ik eet qua dierlijke producten alleen biologische / dynamische kwark, yoghurt en heel soms geitenkaas en roomboter, en ik eet verse eitjes die ik zelf mag rapen bij een lieve oude boer. Maar verder eet en drink ik niets dierlijks. Er zijn inmiddels heel veel gradaties in veganisme. KLIK HIER om daar meer over te lezen. En wil je meer lezen over mijn 98% veganisme, KLIK DAN HIER.

Ik vind het dus best een leuke ontwikkeling, dat veganisme. Inmiddels puilen de supermarkten uit in vegan-voeding en ook doen kleinere ondernemingen vrolijk mee met de hype. Ook ik verwerk het veganisme veel in mijn recepten om mijn vegan-fans te plezieren. Deze groep fans groeit met de dag.
Veganistisch eten is in basis ( en als je dit goed aanpakt) gezond. Het komt erg neer op de basis-principes van een mediterraans dieet, wat wetenschappelijk is bewezen één van de meest gezondste voedselstromingen te zijn ter wereld.
Daarnaast zorgt veganistisch eten en leven beter voor ons milieu, en zijn de dieren er uiteraard ook veel blijer mee.
DSC_0509

NIET ALLEEN MAAR ROZENGEUR EN MANESCHIJN

Niets anders dan lof over het veganisme. Maar helaas moet ik daar toch kanttekeningen bij zetten. Want het is allemaal niet zo rooskleurig als het lijkt.
Ik heb het voornamelijk over de zogenaamde speciale “ vegan producten” in de winkels. Het lijkt allemaal supergaaf, zeker als je al langere tijd vegan bent en je opeens een halve supermarkt leeg kunt kopen in plaats van enkel een paar producten. Natuurlijk zijn deze producten 100% vegan. Wettelijk gezien mogen deze claims alleen worden gemaakt als een product 100% veganistisch is. Dit geeft een veganist veiligheid. De gemiddelde veganist lijkt daar ook alleen op te bouwen. Als een fabrikant zijn product bestempelt met “ 100% vegan” is dit vaak voldoende. Een gemiddelde vegan kijkt dan niet meer om naar ingrediënten en voedingswaarde.
En dat is toch iets wat je als vegan wel zou moeten doen. Want vrijwel ALLE vegan producten zitten bomvol met meuk. Wat we nu vaak zien is het volgende:
– Fabrikanten die hun producten in samenstelling veranderen om het 100% veganistisch te maken
– Fabrikanten die hun reeds bestaande producten die bijvoorbeeld van nature al 100% veganistisch zijn, opeens “ 100% vegan” te claimen
– Fabrikanten die nieuwe veganistische producten op de markt zetten
De voedselindustrie slaapt nooit. En zodra er maar een teken is van een nieuwe trend, wordt dit direct als een spons opgezogen en uitgebuit. Dit is momenteel gaande met veganisme. Eerder zagen we dit al met de glutenvrij-hype, en de lactosevrij-hype. Daarin kunnen we nu ook inmiddels méér producten vinden dan niet glutenvrije en niet lactose-vrij. Wat fabrikanten vaak doen, is een bestaand product aanpassen op deze trends, om zo meer te verkopen. Zij maken hun bestaande formule bijvoorbeeld lactose / glutenvrij en vegan.
Daarnaast zien we fabrikanten hun verpakkingen veranderen. Met daarop nieuwe kreten als “ 100% glutenvrij “ of “ 100% vegan”. De producten zelf zijn dan van nature gluten / lactose/ vrij en vegan, maar willen dit benadrukken om hun producten meer te kunnen verkopen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de meest simpele producten als yoghurt of snoep/ suikergoed. Dit alles is dus gewoon vrij van gluten en lactose en is vegan, maar dit wordt extra benadrukt op een verpakking zodat de grote groep vegans deze ook kopen.
Tot slot zien we ook nieuwe vegan producten op de markt verschijnen. Fabrikanten willen met nieuwe producten een nieuwe markt aanboren. Ook grote supermarkt ketens als AH, Jumbo, en de Lidl doen hieraan mee. Eerder zagen we dit ook gebeuren met “ biologisch”. Zo heeft AH inmiddels al meer dan 2000 biologische producten en bekleedt zo’n 8% biologisch aandeel de markt. Vegan lijkt dit te gaan overtreffen.
Allemaal leuk, tof, goed, geweldig zou je nu vast denken. Maar ik zou dit artikel niet schrijven als dit zo was. Want vrijwel alle vegan producten zijn vol  gepropt met meuk.
IMG_2503

VEEL ADDITIEVEN

Eerder schreef ik over de plantaardige vleesvervangers. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. Daarin vertel ik dat de meeste vleesvervangers uit hun verpakkingen knallen van de additieven. Dit kan soms oplopen tot extreem hoge doseringen aan zout, suiker en transvetten.
Dit zien we ook terug in vegan producten. Om het verlies van o.a vlees en andere dierlijke smaakversterkers op te vangen worden enorm veel hulpstoffen toegevoegd om iets op smaak te brengen, of een juiste textuur te geven. Ik zal hieronder een paar voorbeelden geven:
De gemiddelde veganistische Cordon Bleu wordt gepresenteerd als 100% vegan, 100% plantaardig, palmolie-vrij, lactosevrij en dat het een grote bron van eiwitten betreft. Deze fabrikant is een voorbeeld van een fabrikant die een hele nieuwe lijn in vegan-producten op de markt heeft gezet. De lijn heet ook “ vegafit”. Als we gaan kijken naar de verpakking, zien we naast de merknaam ook een label van “ 100% vegan”. Dit is voor heel veel vegans meer dan voldoende om deze Cordon Blues in hun winkelwagen te zetten. Maar laten we even naar de ingrediënten en de voedingswaarden gaan kijken:
Schermafbeelding 2018-10-15 om 02.49.21
Heb je mee geteld? Dat zijn zo’n 33 ingrediënten. Waarvan velen erg ongezonde. Wat we hier ook bijvoorbeeld zien is dat de fabrikant hoog van de daken toetert dat deze Cordon Blues vegan, lactosevrij en plantaardig zijn, maar de slechte zaken er niet bij vertellen. Zo bevatten deze Cordon blues veel suiker, gluten uit tarwebloem, zout, en gistextracten.
Per Cordon blue tik je ook aardig wat vet weg. Onbewerkt ( dus nog niet gebakken in de pan) geeft een Cordon blue al zo’n 16,3 gram vet waarvan 2,4 gram verzadigd. En dan moet jij het ook nog eens om en om bakken in de pan met olie. Nog een nadeel van deze plantaardige vegan vervangers zijn de opneembaarheid. Ze zuigen olie en bakvet op als een spons wat zo’n Cordon Blue tot echte vetbommen maakt.
Een ander voorbeeld: de diverse vegan boterham spreads en andere broodbelegging, als paté’s en kaasjes. Deze lijken erg onschuldig. Maar veel varianten bestaan uit vet, meestal kokosvet. Daaraan worden veel smaakversterkers aan toegevoegd. Dit kokosvet is industrieel geen zuivere kokosolie. Het betreft vaak een dode olie, wat wil zeggen dat alles uit de olie is getrokken en alleen ( trans) vet overblijft, wat van zeer slechte invloed kan zijn voor o.a het cholesterolgehalte in ons bloed en daaraan gerelateerde ziekten als hart en vaatziekten.
Schermafbeelding 2018-10-15 om 03.57.05
Dit voorbeeld van een Zonnatura ( een biologisch merk wat we in de supermarkt tegenkomen)  paté geeft een goed beeld van zo’n typisch vegan product. Het bestaat voor het grootste deel uit kokosvet. Wat per 100 gram al meteen 17 gram vet oplevert waarvan maar liefst 13,5 verzadigd. Ik ken veel mensen die deze producten dagelijks eten en veelvuldig. Dit kan zeker van slechte invloed zijn op de gezondheid. Omdat dit niet erg duidelijk is, zijn de meesten zich helemaal niet bewust van zoveel vet.
IMG_4299-683x1024
Ook het zuivelschap ontkomt niet aan de vegan-gekte. We konden daar eerder al hier en daar wat zuivelvrije alternatieven vinden op basis van soja, maar afgelopen tijd heeft het koelschap een flinke uitbreiding gekregen. We zien nog steeds erg veel producten op basis van soja, maar ook kokosmelk is een grote speler geworden in de wereld van zuivelvrije producten.
Het “ probleem” zit hem in de kokosmelk. Zou jij bijvoorbeeld een heel blikje kokosmelk in één keer achterover slaan? Waarschijnlijk niet omdat je vast weet hoe vreselijk rijk aan vetten deze melk is. Ook zul je het vast helemaal niet zo erg lekker vinden omdat de textuur erg stroperig is. Het is echter wel wat je doet, als je een “ kokos-yoghurt” eet of een ander zuivelvrij product op basis van kokos. Zo’n product bestaat eigenlijk uit kokosmelk waaraan suiker en wat verdikkingsmiddelen ( bijvoorbeeld tapiocameel ) wordt toegevoegd.
Schermafbeelding 2018-10-15 om 05.39.20
Ook de nieuwe zuivelvrije producten op basis van soja worden erg “ opgepimpt” met smaakversterkers, waarvan de grootste suiker. Deze kersen variant van het bekende merk ALPRO bestaat bijvoorbeeld maar voor zo’n 9% uit soja, de rest is in alias-suikervorm toegevoegd om de yoghurt veel smaak, kleur en geur te geven. Vrijwel al deze zuivelvervangers bevatten een melkzuur / cultuur om het echte yoghurt te maken. Veel mensen denken daarom gezond bezig te zijn om hun zuivel te vervangen, maar in werkelijkheid brengen zij heel veel suikers in één keer binnen. Als je bijvoorbeeld een kommetje van deze kersenyoghurt eet ( 200 gram) krijg je al meteen 12 gram suiker binnen.

VEGAN IS DUUR

Naast dat heel veel veganistische producten erg ongezond zijn, zijn ze ook duur. Je betaalt mee aan een hype. Want jij dacht toch niet, dat een fabrikant gratis en voor niets zijn samenstellingen verandert, verpakkingen aanpast en extra marketing regelt? Daar betaal jij gezellig aan mee. Everything has to bounce. Soms zijn producten zo belachelijk duur dat je je werkelijk afvraagt WIE zoiets koopt, Een klein potje kokos-yoghurt, daar betaal je al snel zo’n € 2.99 voor, geen € 3 want € 2,99 klinkt goedkoper De gemiddelde vegan spreads kosten rond de € 3-tot zelfs 8 euro. Vegan vleesvervangers zijn ook aan-de-prijs met een gemiddelde van € 3 tot 7 euro.  Als we in de kern gaan kijken van bijvoorbeeld kokosyoghurt, kost dit nog geen fractie van de verkoopprijs. Je kunt dus begrijpen hoeveel er aan veganisten verdiend wordt op dit moment.

DSC_0511

IS HET ALLEMAAL KOMMER EN KWEL?

Gelukkig kunnen we nog wat krentjes uit de pap vissen ook al is het zeer karig. Maar als je goed oplet, kijkt en ook goed de ingrediënten en voedingswaarde leest, kun je gezonde veganistische producten vinden. Het is dus ook, net als bij gewone voeding, een kwestie van ingrediënten en voedingswaarden checken. Daar vind je een schat aan waardevolle informatie. Veganisme is leuk, maar niet genoeg als je echt kiest voor je gezondheid. Het vraagt veel goede kennis en begin er dan ook niet klakkeloos aan. In dit artikel vertel ik je er meer over.
Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat je vegetarische producten niet voor lief moet nemen. 9 / 10 producten zijn onwijs rijk aan transvetten, suikers, zout en andere hulpstoffen waar we niet blij van hoeven te worden. De allergrootste boodschap die ik kan geven tot slot: maak alles zoveel mogelijk zelf! Zo hou jij de regie over wat je echt in je mond stopt!

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

Veel producten stiekem niet veganistisch

Vegan ijs…..hoe gezond is dat? 

Biologisch , vegan…hoe gezond is dat eigenlijk?

Het veganisme…is dat gezond?

 

 

 

9 Reacties op “De meeste veganistische producten zijn ongezond

 1. Prima en duidelijk stukje! En ja, er zijn ook vegans met overgewicht. Het is niet zo dat mensen die veganistisch eten per definitief gezond eten. Dat heb ik mogen ervaren in Brooklyn NY een waar walhalla voor vegans:). Gelukkig zijn er ook die heel bewust kiezen voor veganistisch eten en niet alles klakkeloos kopen wat er in de rekken voor nieuws ligt.

 2. Helemaal waar, Vegan is hot en de industrie ruikt geld. Wat mij betreft hoort bij de ‘meuk’ in vegetarische en veganistische producten ook de sulfiet/zwaveldioxide die wordt gebruikt om alle groentjes, graantjes en soja vers, kleurecht en schimmelvrij te houden. Daarover heb ik je nog niet zien schrijven Monique. Weet je daarover ook het een en ander? Staat vrijwel nooit op de verpakking, maar wat heb ik een last van die sulfiet in mijn eten! (Hevig opgezette darmen, darmkrampen). Het is dus voor mij een zeer ongezonde stof én bovendien eentje die vaak gebruikt wordt (dat kan ik herleiden door bij buikklachten na te gaan wat ik heb gegeten) en die ik nog niet eens kan controleren op de ingrediëntenlijsten, omdat ie pas vermeld moet worden bij gebruik van meer dan 10 mg per 1000 gram (meen ik me te herinneren).

 3. Nu schrijf je hier weer dat kokosvet niet goed is in deze producten….terwijl je eerder schrijft over die 3 kokosproducten dat die zo gezond zijn! hier kun je geen touw meer aan vast knopen….zeer verwarrend !

 4. Dank voor alle info Monique!
  Zelf heb ik net ontdekt, oppervlakkig, wat “jackfruit” is.
  Kun je jou mening hier misschien ook over geven?
  ????????????

 5. Zeer interessante stukken. Ik lees ze altijd met veel interesse.Ik ben geen vegetariër, maar kies bewust wat ik wel neem en niet en meestal toch biologisch. Maar onder geen beding het zogenaamde “vegetarische vlees”. Wat me in deze producten altijd opvalt is dat vaak het hoofdproduct “sojabonen” is en ook heel vaak palmolie wordt gebruikt waarvoor veel echt héél veel regenwouden worden gekapt wat weer veel invloed heeft op ons weer enzovoort.

 6. Ik vind de titel erg overdreven. 90% van de vega producten (waaronder groente, fruit en volkoren) is supergezond. Maar niet alles wat vega is, is perse gezond.

  • het gaat niet over gewone producten die bv van nature vegan zijn, maar over al die kant en klare maakbare producten, dit staat ook duidelijk in het artikel.

 7. Hmm al die bewerkte meuk is zeer ongezond, maar ook alle granen (brood) zitten vol omega 6.
  Soja is ook al een omega 6 bom dus zeer ongezond, maar cocos olie is juist zeer gezond en daar is helemaal niks mis mee.
  Dat Vet slecht is is zwaar achterhaald, friet uit ossewit is veel gezonder dan friet uit zeer ongezonde en bewerkte plantaardige vetten.
  Stukje bio vlees, groenten , kaas en bio eieren is het gezondste dat je kunt eten. Suiker en een teveel aan omega 6 is de stille sluipmoordenaar en is de kanker die langzaam maar zeker jouw lichaam binnen dringt.

  Vegan is geen gezonde leefstijl zelfs als je het helemaal goed doet is het nog niet bepaald gezond, omega 6 en de koolhydraten/suikers zijn gewoonweg veels te hoog !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *