Hoe meukvrij leef jij? Doe de test!

Dus…

Je bent lekker bezig. Je eet meukvrij of voor het grootste deel meukvrij. En doet je best om dat zo goed mogelijk te doen. Ik ben altijd super nieuwsgierig hoe jullie dit doen. Want ik weet hoe ingewikkeld dit kan zijn, en het gaat de één beter af dan een ander. Ben jij ook nieuwsgierig hoe goed jij meukvrij bezig bent? Doe dan deze test!

1) JE BENT UITGENODIGD OM TE KOMEN ETEN BIJ EEN GOEDE KENNIS. JE WEET, DAT DEZE HET NIET ZO NAUW NEEMT MET MEUKVRIJ ETEN…..WAT DOE JE?
a) Je belt hem / haar van tevoren op en vraagt of je wat “ wensen” door mag geven
b) Je doet niets en ondergaat het etentje met een knoop in je maag
c) Je gaat naar het etentje maar slaat vriendelijk en tactvol de meuk op je bord af
11061723_924402784287585_2081282818960601373_o
2) HOE ZIET JOUW KOELKAST ERUIT?
a) 100% meukvrij, dus heel veel verse groente, vers fruit, biologisch / dynamische zuivel, en heel veel afgedekte potjes, kommetjes en flessen waarin ik al mijn homemade producten in bewaar, uiteraard 100% plastic vrij!
b) Redelijk. Veel sapjes, aangebroken potjes biologische producten, biologische melk, in de groentelade veel verse groente en fruit, en kliekjes
c) Ehm…..Ik weet eerlijk gezegd niet wat er achterin mijn koelkast ligt……Veel kant en klaar, zakken voorgesneden groente enzo…
3) WAAR HAAL JIJ DE MEESTE KENNIS VANDAAN?
a) Via een paar mensen die ik volledig vertrouw op hun kunde, deze volg ik op de voet via hun website, social media en nieuwsbrieven
b) Ik volg één iemand die ik hoog heb zitten, de rest zal mij een worst wezen, ik hou mij vast aan de adviezen en informatie van deze persoon.
c) Overal en nergens. Ik pik op wat voor mij interssant is.
4) VIND JE DAT JE ERG VEEL KENNIS HEBT OVER MEUKVRIJ ETEN?
a) Ja. Ik lees iedere dag veel info, via de mensen die ik volg. Ik ben hierdoor inmiddels aardig op de hoogte van gezonde voeding en hoe dit in je leven in te plannen.
b) mwah…kan beter. Ik blijf veel lezen, maar soms heb ik er even genoeg van.
c) Ja. Ik maak veel bewustere keuzes sinds ik weet wat er allemaal in ons eten zit
DSC_0527
5) HOE “ PLASTIC-VRIJ” LEEF JIJ?
a) Er komt bij mij geen plastic binnen via mijn handen of als ik het kan voorkomen. Al mijn apparaten zijn gifvrij, ik bewaar alles in glas en ongebleekt papier, en koop geen onnodig plastic,
b) Redelijk plastic-vrij. Ik haal nog wel veel binnen via de dagelijkse boodschappen maar ik probeer er echt goed op te letten.
c) Mijn kinderen krijgen speelgoed van de Action omdat ik het mij niet kan permitteren om houten speelgoed te kopen en ook kosten plastic-vrije dingen veel geld dus nee, mijn huis is niet plastic-vrij…
DSC_0497
6) IN HOEVERRE MAAK JIJ ALLES ZELF?
a) Alles! Van sausjes tot brood, van dranken tot koekjes. Bij mij staan er geen pakjes, zakjes enzovoort in mijn kasten. Alles bewaar ik in glazen potten.
b) Ik maak veel zelf, zoals dranken en koekjes, maar ik smokkel soms ook wel eens door bijvoorbeeld veel kant en klaar uit de biowinkel te kopen…
c) Ik maak alleen s’morgen zelf mijn smoothies….verder eigenlijk niets.
7) WAT VIND JE OMGEVING VAN JOUW MEUKVRIJE LEVENSSTIJL?
a)  Velen vinden mij een gezondheidsfreak. Omdat ik zoveel noten op mijn zang heb. Ik eet geen gluten, geen vlees, geen melkproducten, geen E nummers, en ik gebruik geen geraffineerde suikers. Het boeit me werkelijk geen moer wat anderen van mij denken of vinden, want ik voel mij hier supergoed bij.
b) Ze zeggen dat het soms flauwekul is. En dat je niet doodgaat van een beetje suiker of gluten.
c) Ze keuren het niet af maar zijn meestal erg sceptisch. Als ik hen wat laat proeven hebben ze altijd wel een oordeel.
IMG_2376
8) EEN KLEINE TEST: WAT ZIJN / IS :
– KUZU
– AARDPEREN
– CAMU CAMU
– CAROBE
– LAMSOOR
– ERYTHRTROL
– YOMIO
– GHEE
– EEN HOKIADO
– EEN KABOUCHA
– KOOLRAAP
HOEVEEL VAN BOVENSTAANDE PRODUCTEN WEET JE TE OMSCHRIJVEN ZONDER NA TE ZOEKEN?
a) Alle 11. Zonder opzoeken.
b) Het meeste, maar ik sneuvelde bij camu camu
c) Ik kwam tot twee….
9) HOE ZIET JOUW GEMIDDELDE WINKELWAGEN ERUIT?
a) Zoveel mogelijk ( lees: zoveel de beurs het toelaat)  biologisch, verse groente, vers fruit, biologische basisgrondstoffen als bijvoorbeeld biologisch meel, havermout, eco reinigingsmiddelen, noten, plantaardige biologische melkvervangers.
b) Een beetje een ratjetoe aan bio en niet bio-producten. Soms vind ik biologisch echt te duur en kies dan bijvoorbeeld biet biologische verse groente. Ik kies dan liever voor vers en niet biologisch dan groenteconserven.
c) Het ligt aan mijn bui en aan de inhoud van mijn beurs. Soms is het leeg en dan zijn de huismerken in mijn winkelwagen de grootste buit.
10) WIE ZIJN JE GROOTSTE VOORBEELDEN OF IS JE GROTE VOORBEELD? 
a) Monique van der Vloed, Juglen Zwaan, Rineke Dijkinga, Julia Kang, Ralph Moorman
b) Ralph Moorman
c) Juglen Zwaan
d) Monique van der Vloed
e) Rineke Dijkinga
f) Julia Kang

DE PUNTENTELLING

Tel je punten op:
VRAAG 1
a = 5 punten
b = 3 punten
c = 1 punt
VRAAG 2
a = 6 punten
b = 1 punt
c = 3 punten
VRAAG 3
a = 7 punten
b = 4 punten
c = 5 punten
VRAAG 4
A = 6 punten
b = 4 punten
c = 1 punt
VRAAG 5
a = 6 punten
b = 4 punten
c = 1 punt
VRAAG 6
a = 5 punten
b = 2 punten
c = 1 punt
VRAAG 7
a = 4 punten
b = 5 punten
c = 3 punten
VRAAG 8
a = 7 punten
b = 4 punten
c = 2 punten
VRAAG 9
a = 6 punten
b = 3 punten
c = 3 punten
VRAAG 10
a = 5 punten
de rest van de antwoorden zijn ieder 1 punt waard.
DSC_0512
Tel al jouw punten bij elkaar op. En lees hoe meukvrij jij bezig bent!
15 TOT 20 PUNTEN:
Je bent in ieder geval op de goede weg. Je bent vooral aan het ontdekken wat meukvrij leven voor jou doet. Ook sta je aan het begin om veel kennis op te doen, via betrouwbare bronnen. Het is dus nog even een ontdekkingstocht, maar je bent gestart en dat is al een groot compliment waard!
20 TOT 30 PUNTEN:
Goed bezig!!!!!!! Je bent al aardig op weg en je kunt al zeer bewuste keuzes maken dankzij je vergaarde kennis. Je hebt af en toe wat moeite om bijvoorbeeld etiketten te ontcijferen maar je leert iedere dag wel weer wat bij dankzij social media en de mensen die je volgt.
30 PUNTEN EN MEER
GEFELICITEERD! Jij mag jezelf een echte “ vrij van meuk-genieter” noemen! Deze groep mensen weten dat meukvrij leven niet betekent dat je je aan bepaalde regels of voedselstromingen moet houden maar dat je dit helemaal zelf kunt bepalen. Dat meukvrij niet betekent dat je voortaan op wortels moet gaan knagen en geheelonthouder moet worden. Dat meukvrij leven ook genieten betekent. Jij begrijpt het, je kennis is up-to-date en je houdt je bewust bezig met gezonde voeding!

En…? Hoe was jouw score? Laat het hieronder achter! 

20 Reacties op “Hoe meukvrij leef jij? Doe de test!

 1. 18…..nee ik kan nog veel beter. Maar door gebrek aan energie, tijd en druk gezin kies ik vaker voor gemak (lees bekend en voordelig) dan ik zou willen.

  • Na soms even knarsen en het meest passende antwoord te kiezen, kom ik op 39 punten. Goh, toch best goed bezig na 4 jaar voortschrijdende inzichten.

 2. Ik kom tot 44, niet verkeerd… Volg mijn hart en de verschillende bloggers en daarnaast krijg ik ook adviezen van mijn mesoloog en orthomoleculair therapeut.
  Ons inkomen is wat gegroeid na erg magere jaren dus wij kunnen ons wat meer biologisch permiteren maar het blijft passen en meten. Ik haal wel kant en klaar uit biologische winkels maar lees daarbij wel goed de etiketten. En we zijn erg met milieu en gezondheid bezig dus alert op alle gifstoffen…

 3. 49 punten. Ooit eind jaren ’80 zag ik een filmpje over toevoegingen en gaf de helft van mijn voorraad weg en ging bewuster leven. Gelukkig is mijn pensioen toereikend voor bio.

 4. 37 punten. Ben mijn levensstijl enorm aan het veranderen. Doe het al 10 jaar maar elk jaar meer.
  Nu helemaal ik weer een beetje ben opgekrabbeld na een heftige periode. Ik merk dat voeding daarmee mijn medicijn is geworden. En ja ik heb het ook druk. Gezin en werk etc. Mijn motivatie is om niet voor de 3e keer kanker te krijgen ????

 5. 25 was mijn score…soms was het lastig omdat ik een andere keuze zou maken en die er niet bijstond….

 6. 44 punten.
  Ik heb zo veel als ik maar kan meukvrij en volg daarnaast de adviezen van Rineke Dijkinga over wat gezond is. Gelukkig heb ik een grote moestuin en vind ik veel in het bos (ik woon in Zweden).
  Over de kosten van meukvrij en biologisch: er wordt alsmaar gezegd dat het duurder is, maar mijn ervaring is absoluut dat , wanneer je meukvrij en biologisch inkoopt je juist goedkoper uit bent. Want als WAT je eet goed is, heb je geen behoefte meer aan allerlei extra tussendoortjes of grote porties.

 7. Mijn score was 44.
  Ik doe mijn best om zoveel mogelijk meukvrij te eten en dat lukt me aardig.
  Het gaat elke dag beter en ik maak ook steeds meer zelf.
  Verpakkingen uit de winkel koop ik al een poosje niet meer.
  Zelf vind ik dat ik het goed doe.

 8. 49.
  Ik heb een oogstaandeel bij de vrije akker waar ik dus niet enkel mijn eigen groenten mag oogsten maar tevens lichaamsbeweging heb en vit. D tank.
  Verder leef ik vegan en ben dol op koken en uitproberen. Voel mij daar heel erg lekker bij. Bij een supermarkt kom ik wel eens voor koffie en kattenvoer etc. Liever winkel ik bij Rozemarijn en Thijm……………

 9. Hoihoi, ik scoorde maar liefst 53 punten. Niet verkeerd al zeg ik het zelf. Het is een bevestiging van wat ik al wist. Goed bezig dus en gewoon zo doorgaan al is het met een minimaal budget. Maar dat is geen enkel probleem, gewoon een kwestie van (de goede) keuzes maken.

 10. 30 punten maar dat kan nog veel beter. Ik ben absoluut geen keukenprinses (eerlijk is eerlijk, koken en bakken zijn gewoon niet echt aan mij besteed 🙁 Dit maakt het nog wel eens lastig 🙂 Ik probeer wel zoveel mogelijk biologisch en gezond in te kopen, vers of uit diepvries. Nu nog dat plastic verminderen maar pfffff het lijkt soms wel of er steeds meer in plastic komt.

 11. 28 punten. Ik ben nog niet zo lang me echt aan het verdiepen in meukvrij eten, ik ken de “bekende namen” lang niet allemaal. Goed om ze hier dus bij elkaar te zien staan: kan ik mee aan de slag!
  Mijn score valt me mee!

 12. 30 punten, gaat steeds beter ???? ik laat me nog wel eens verleiden door een zak chips ???? maar heb nu de airfryer om dit probleempje te tackelen ???? net de greensweet stevia binnen dus de volgende bonbons die ik eet zijn ook zonder suiker ???? ach nog veel te leren maar vooral te doen. Dank voor de inspiratie ????

 13. 26 punten.
  Ik let wel heel goed op de etiketten, omdat ik gewoon wil weten wat ik in mijn eigen lichaam stop. Maar biologisch is toch wel een dingetje. Bewerkte producten koop ik zoveel mogelijk biologisch. Maar groente en fruit gaat em financieel gewoon niet worden (eigenlijk belachelijk dat gezonde voeding duurder is). Verder vind ik plasticvrij leven gewoon heel moeilijk. Ik gebruik nu recyclebaar plastic en een lunchbox ipv plastic zakjes enzo.

 14. Nieuw record: 35 punten😁

  Mijn lichaam is mijn tempel. En ik wil er goed voor zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *