Even opwarmen? Maak dan een mok / glas heerlijke warme choco-vla-demelk!

Monique……volgens mij maak je een tik-foutje! Er staat ” choco-vla-demelk ” …moet dat geen warme chocolademelk zijn? 😁

Nee! Het is inderdaad choco-vla-demelk. Ik heb deze naam spontaan bedacht toen ik een kop warme chocolademelk wilde maken met mijn eigen homemade havermelk. KLIK HIER om te lezen hoe je dat in 5 minuutjes maakt.
Deze havermelk is gemaakt van ECHTE haver-extract, en niet uit water, zoals de vele pakken kant-en-klaar havermelk in de winkel. Dit zorgt o.a voor een veel dikkere textuur. Maar zeker als je de melk opwarmt, zal het dikker worden. Dit biedt weer een aantal opties om de meest lekkerste dingen te maken.
De textuur van je eigen gemaakte havermelk is dikker, omdat het dus zoals eerder gezegd, is gemaakt van ECHTE havermout. Het is zeker NIET zo, dat alle kant en klaar varianten in de winkels geen echte havermout bevatten, maar de productie is wel nét even anders dan dat wij het thuis maken. Industrieel wordt er van havermout een aftreksel gemaakt. Dit wordt aan water toegevoegd, waaraan tot slot nog een aantal hulpstoffen worden toegevoegd om de melk houdbaar en verkoopbaar te maken. Deze conservering zorgt er ook meteen voor dat de melk vloeibaar blijft en van een juiste consistentie. En dat de melk meest op melk blijft lijken als we het gebruiken.
Havermelk die we thuis maken, bevatten om te beginnen al die hulpstoffen niet, maar ook gebruiken we meer aftreksel dan water in verhouding. Dit zorgt voor een iets dikkere textuur, met name als we de melk opwarmen. Het kan dan snel pap worden.
Wil je je homemade havermelk graag als melk opwarmen? Warm het dan kort en vluchtig terwijl je blijft roeren. Je kunt het tot een kookpunt roeren terwijl je steeds kleine beetjes warm water blijft toevoegen, zodat het je gewenste dikte behoudt.
Maar je kunt er dus ook vele andere lekkere dingen mee maken. Ik bedacht deze verrukkelijke opwarmer , als je daar even behoefte aan hebt. Het warmt je snel weer op, het is onwijs lekker en gezond. Omdat het een beetje tussen chocoladevla en melk in zit, bedacht ik spontaan de naam CHOCO-VLA-DEMELK. Je kunt deze lekkernij op ieder gewenst moment van de dag consumeren, het kan eigenlijk overal wel. Bij het ontbijt, tussendoor, als lekkere drank, of als toetje.
Ik gebruik biologisch/ dynamische kwark als “ slagroom”. Dit is wel erg diervriendelijk, maar uiteraard niet veganistisch / lactosevrij. Wil je graag veganistisch? Gebruik dan een toefje zuivelvrije kwark . Ook lekker is biologische SKYR , echte Griekse yoghurt, dikke kefir of hangop. Hangop kun je zelf maken. KLIK HIER .
Ik zoet de warme choco-vla-demelk met zuivere stevia druppels , deze zijn er in diverse smaakjes, kies liefst voor de chocoladesmaak.

WAT HEB JE NODIG VOOR EEN GROOT GLAS WARME CHOCO-VLA-DEMELK?

  • 350 ml homemade havermelk
  • Drie volle eetlepels cacaopoeder, liefst biologisch en mager
  • Vijf druppels zuivere stevia, liefst chocolade smaak
Om te garneren:
  • Biologisch dynamische kwark, of kefir, Skyr, of hangop
  • Cacaopoeder

ZO MAAK JE HET:

Giet de melk samen met de stevia + cacaopoeder in een pannetje en breng dit al kloppend met een garde aan de kook. De massa dikt in. Giet de warme choco-vla-demelk in een hoog glas of mok, en garneer met een flinke dot kwark of andere opties zoals hierboven vermeld. Bestrooi met wat cacaopoeder.

Een reactie op “Even opwarmen? Maak dan een mok / glas heerlijke warme choco-vla-demelk!

  1. Waardevol wat je schrijft! Maar hoe maak ik chocovlademelk?
    Alvast bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *